Travertiinilattia 101: Hoidon ja tyylin perusteet

Travertine Flooring 101: The Basics of Care and Style

Travertiinilattia on luonnonkivivaihtoehto keraamiselle laatalle, joka on pitkäikäinen ja monipuolinen vaihtoehto. Travertiinilattiassa on houkuttelevia ja eloisia maanläheisiä sävyjä, jotka ovat suosittu tyylitrendi. Kermanbeigestä syvään ruosteeseen ja ruskeaan travertiini tarjoaa ihanan sekoituksen, joka toimii hyvin luonnollisten sävyjen kanssa.

Travertine Flooring 101: The Basics of Care and StyleMelichar Arkkitehdit

Forbes Homen mukaan suositut väritrendit vuodelle 2022 ja sen jälkeen ovat luonnon inspiroimia. Travertiinilattian ihastuttavan ulkonäön lisäksi se on kestävä kivi, joka sopii sisä- ja ulkotiloihin ja joka täydentää monenlaisia tyylejä.

Travertiinilattian perusteet

Travertiinilattialla on samankaltaisia ominaisuuksia kuin muilla luonnonkivilattiamateriaaleilla, kuten graniitilla ja marmorilla. Silti sen ainutlaatuisten ominaisuuksien vuoksi on tärkeää harkita sitä yksinään.

Mikä on travertiini?

Traverting outdoor tiles

Travertiini on sedimenttikivi ja kalkkikiven lajike. Se syntyy kalsiumkarbonaatin nopeasta saostumisprosessista lähellä kuumien lähteiden tai kalkkikiviluolien suua. Tätä kermaista kiveä käytetään ulkorakennusmateriaalina, lattiana ja työtasoina sekä puutarha- ja patiotilojen määrittelemiseen.

1980-luvulle asti suurin osa travertiinitoimituksista tuli eri puolilta Italiaa. Nykyaikaisia travertiinin toimittajia ovat Turkki, Meksiko, Kiina, Peru ja Espanja.

Travertiini lattialaatat

Travertiini on huokoinen luonnonkivi, jossa on erottuvia pieniä reikiä. Nämä ovat tyypillisiä ilmeitä, mutta eivät sellaisia, joita kaikki haluavat. Travertiinilattialaattoja on kahta päätyyppiä: täyttämätön ja täytetty.

Täyttämätön laatta – Täyttämätön travertiinilaatta jättää tyypilliset reiät travertiinipintaan. Tämä antaa laatalle maalaismaisemman ja teksturoidumman ilmeen. Täytetyt laatat – Täytetyille travertiinilaatoille valmistajat täyttävät pienet reiät sideaineella luodakseen tyylikkäämmän ja hienostuneemman tyylin.

Travertiini laattojen viimeistely

Travertiinilattialaatoille on saatavilla neljä pääviimeistelyä: rullattu, harjattu, hiottu ja kiillotettu.

Rullattu travertiinilaatta – Ruiskutetulla travertiinilevyllä on pintakuvioiduin pintakäsittely sekä pyöristetyt kulmat ja reunat Sen epätasainen pinta tekee siitä liukastumista estävämmän kuin kiillotetulla travertiinilaatalla. Harjattu travertiinilaatta – Valmistajat käyttävät teräsharjoja luodakseen mattapintaisen tai tasaisen pinnan harjatuille travertiinilaatoille. Hiottu travertiinilaatta – Hiotulla travertiinilaattalattialla on sileä ja kiillotettu rakenne, joka on kiiltävän ja mattapintaisen välissä. Kiillotettu travertiinilaatta – Kiillotetuilla travertiinilattioilla on kiiltävä pinta.

Vedenkestävyys

Pool travertine tiles

Travertiini on huokoinen kivi, joten se imee vettä. Tämä laatu tekee travertiinilaatasta ihanteellisen materiaalin käytettäväksi ulkoterassilla ja kansilla. Parempi veden imeytyminen tarkoittaa, että vesi ei lätäköön eikä aiheuta liukastumisvaaraa.

Muista puhdistaa roiskeet, kuten punaviini, täyttämättömästä travertiinilaattasta, koska se on altis värjäytymiselle.

Täytetyt travertiinilattiat ovat vähemmän vettä imeviä ja vähemmän alttiita tahroille. Tiivisteen säilyttäminen travertiinilla pitää travertiinilattian suojassa paremmin.

Kestävyys

Travertiini on kestävä materiaali. Yhtenä vanhimmista rakennusmateriaaleista käytettynä se voi kestää satoja vuosia. Se kestää hyvin kovaa kävelyä, mutta kulumista näkyy useiden vuosien käytön jälkeen. Jotkut asunnonomistajat, jotka rakastavat sen luonnollista rapautunutta tyyliä, pitävät tätä plussana.

Travertiini naarmuuntuu enemmän kuin kovemmat luonnonkivet, kuten graniitti. Naarmut näkyvät vähemmän maalaismaisissa pinnoitteissa, kuten rumpu- tai hiottu travertiinilattia, kuin kiillotetuissa laatoissa.

Travertiinilattia kestää äärimmäisiä lämpötiloja, mikä tekee siitä ihanteellisen pinnan ulkokäyttöön.

Travertiinilattian huolto

On elintärkeää huoltaa travertiinitiivistettä säännöllisesti, jotta se pysyy kestävänä tahroja, naarmuja ja vettä vastaan. Käytä tunkeutuvaa tiivisteainetta, joka sulkee kiven pienet huokoset. Levitä tiivistettä laattoihin ja laastiin 3 vuoden välein parhaan suojan saamiseksi.

Yritä välttää painavien esineiden pudottamista travertiinilaattalattialle. Säästä ylimääräiset laatat alkuperäisestä laatoitusasennuksesta, koska muiden erien laatat eivät täsmää. Tällä tavalla voit vaihtaa kaikki rikkoutuvat laatat.

Kiinnitä huomiota laattojen välisiin saumalinjoihin. Ota huomioon lastuaminen tai halkeilu ja korjaa se, kun näet ongelmia.

Kuinka puhdistaa travertiinilattiat

Lakaise tai imuroi travertiinilattiat vähintään joka toinen päivä välttääksesi pölyn ja roskien kerääntymisen. Jos sinulla on kiillotettuja travertiinilaattoja, vältä kovaharjaisen imupään tai luudan käyttöä, sillä se voi vahingoittaa pintaa. Moppaa pitääksesi lattiat säännöllisesti puhtaina. Käytä hapotonta puhdistusainetta, joka on suunniteltu luonnonkiville ja pidä moppi vääntyneenä sen sijaan, että se on kasteltu vedessä.

Muista puhdistaa laastilinjat laattoja puhdistaessasi.

Käyttöpaikka

Travertiinilattialaatta parantaa kaikkia huoneita, mutta sen ainutlaatuiset ominaisuudet tarkoittavat, että se toimii joillakin alueilla paremmin kuin toisilla. Asunnonomistajat käyttävät travertiinilaattoja sisällä ja ulkona. Travertiini on suosittu olohuoneissa, kylpyhuoneissa ja keittiöissä. Terassilla ja kansilla käytettävä ulkolaatta eroaa sisätiileistä Yleisiin tarkoituksiin sisäkäyttöön tarkoitettu laatta on 1/2 tuumaa paksu. Ulkokäyttöön tarkoitettujen laattojen paksuus vaihtelee 1 1/4 tuumasta 2 tuumaan.

Käyttöpaikan tulee määrittää travertiinilaatan pintakäsittely. Kiillotettu kivi toimii paremmin keittiössä, koska se on vähemmän vettä imevä, mutta se ei välttämättä toimi joissakin kylpyhuoneissa, koska se muodostaa liukkaan pinnan. Huokoiset kivet toimivat hyvin ulkona. Ne imevät vettä estäen kerääntymisen, mutta kuivuvat auringossa ja tuulessa, joten ne eivät synnytä hometta.

Asennus

Travertiinilaattojen asentaminen ei ole suosittu DIY-projekti. Se on kova kivi, joten se vaatii erikoisvarusteita, mukaan lukien laatan märkäsahan timanttiterällä. Yleisintä on saada lattiaasiantuntija tekemään tämän työn.

Travertiinilattian kustannukset

Tavalliset sisätilojen travertiinilaatat maksavat 2–15 dollaria neliöjalkaa kohden. Premium travertiinilaatta maksaa jopa 20–30 dollaria neliöjalkaa kohti. Keskimäärin travertiinilaattojen asennus maksaa 3–17 dollaria neliöjalkaa kohden.

Ulkopuolisten travertiinipäällysteiden osalta maksa 4–6 dollaria neliöjalkaa kohti materiaaleista ja lisäksi 12–75 dollaria kuutiojalkaa kohden tarvitsemasi pohjan tyypistä riippuen. Ulkotilojen travertiinipäällysteiden asennus vaihtelee työn tekijän mukaan. Muurareista maisema-arkkitehtiin kustannukset vaihtelevat 10 dollarista tunnissa 225 dollariin tunnissa.

Travertiinilattia: plussat ja miinukset

Travertiinilattia on ainutlaatuinen ja kaunis lattia. Tämäntyyppisissä lattiamateriaalissa on luontaisia ongelmia, mikä tarkoittaa, että se toimii parhaiten tietyillä alueilla.

Plussat

Kestävyys – Pitkään kuluva lattia, joka kestää vuosia asianmukaisella huollolla. Lisäarvo – Luonnonkivilattia lisää kiinteistösi arvoa. Kustannukset – Travertiinilaatat ovat muita kustannustehokkaampia luonnonkivilattiapäällysteitä. Ulkonäkö – Kiven kaunis luonnollinen ulkonäkö ja tuntuma useilla eri väri- ja kokovaihtoehdoilla.

Haittoja

Asennus – Travertiinilaattojen asennus ei ole helppoa aloittelijoille, joten tämä ei ole ihanteellinen DIY-projekti. Kustannukset – Travertiinilaattojen hinta on korkeampi kuin muilla lattioilla, kuten laminaatilla tai vinyylillä. Tuntuu – Travertiinilaattalattia on kylmä jalkojen alla, ja kiillotettu travertiinilaattalattia on märkänä liukas. Huolto – Travertiini on suljettava niin, että pienet reiät eivät kerää pölyä, roskia tai hometta.

Travertiinilattian suunnitteluideoita

Travertiinilaatta on suosittu tyylivaihtoehto erilaisiin suunnittelutyyleihin maalaistalosta moderniin. Olemme koonneet joitain tyylejä inspiroimaan sinua tapoihin sisällyttää travertiinilaattalattia kotiisi.

Maalaismainen travertiinilaatta

Rustic Travertine TileBernard Andre -valokuvaus

Tämän travertiinilaatan pyöristetyt kulmat ja reunat luovat maalaismaisen mutta klassisen ilmeen tähän käytävään. Myös laattojen vaihtelevat koot ja värit antavat huoneeseen hienovaraisen syvyyden ja tekstuurin.

Travertiini kylpyhuoneen lattia

Travertine Bathroom FloorWilkinsonin säilyttäminen

Travertiini on monipuolinen ja toimii sekä nykyaikaisten glam-tyylien että rustiikkityylien kanssa. Wilkinson Preservation käytti kiillotettuja travertiinilaattoja lattiassa ja seinissä pitääkseen kylpyhuoneen hienostuneena mutta yksinkertaisena.

Travertiini olohuoneen lattia

Travertine Living Room FloorLisa Jeanetta Art Advisory, LLC

Travertiinilaatat ovat houkutteleva ominaisuus tässä nykyaikaisessa maalaismaisessa olohuoneessa. Kermanbeiget värit täydentävät neutraaleja shiplap-seiniä ja kivitakkaa.

Travertiini ulkolattialaatat

Outdoor Travertine Flooring Tiles

Travertiinipäällysteet toimivat hyvin patioilla, koska se imee nopeasti vettä. Myös maanläheiset kivet luovat välimerelliseen tyyliin sopivan ilmeen.

Travertiini keittiön lattia

Travertine Kitchen FloorCheverell

Tämän travertiinilaattalattian rento tyyli täydentää tämän englantilaisen keittiön historiallista tyyliä. Kivien yhtenäinen väri pitää lattian ulkonäön hillittynä.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ) UKK

Mitkä ovat eri travertiinilaattojen värit?

Travertiinin värit muuttuvat sen ympärillä olevien mineraalien perusteella, kun sitä muodostuu. Vaalea travertiini vaihtelee kermaisesta norsunluun väristä beigeen. On keltaisia ja vihreitä sävyisiä travertiinia. Lisäksi on tummempia travertineja, jotka vaihtelevat ruskeasta punaiseen.

Onko travertiini poissa muodista?

Travertiini on klassinen materiaali. Sitä käytettiin rakentamaan vanhoja rakennuksia, kuten Colosseum, ja moderneja rakennuksia, kuten Getty Center. Sitä on käytetty lattiamateriaalina satoja vuosia ja tulee jatkossakin käyttämään. Travertiinilla on monipuolinen ulkoasu, joka täydentää monia muotoilutyylejä. Vaikka sen suosio nousee ja laskee, on aina ihmisiä, jotka käyttävät tätä upeaa kiveä.

Mikä on paras tyyli ja viimeistely keittiön travertiinilaatoille?

Huokoiset kivet eivät ole hyviä sisätiloissa, joissa on vettä tai roskia, jotka molemmat ovat yleisiä keittiössä. Keittiössä paras pinta travertiinilattialle on täytettävä ja hiottu laatta.

Toimiiko travertiini hyvin lattioissa?

Travertiini on hyvä valinta lattiamateriaaliksi tietyissä olosuhteissa. Travertiini on kestävää ja kaunista, mutta vaatii huoltoa. Käytä travertiinia alueilla, joissa se ei altistu raskaille esineille, jotka voivat naarmuttaa tai painaa pintaa. Maalaismainen travertiini vanhenee hyvin, kunhan pidät sen suljettuna ja puhtaana.

Johtopäätös

Travertiinilattia on ihana, mutta se ei aina sovi jokaiseen tilaan. Se on erittäin kestävä kivi, mutta sitä on käsiteltävä harkiten sen kauneuden säilyttämiseksi. Silti travertiini vanhenee armollisesti, jos sinulla on aikaa ja kärsivällisyyttä investoida sen hoitoon.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook