30 ideeën voor het ontwerpen van open haarden en hoe u er geweldige ruimtes omheen kunt bouwen

30 Fireplace Design Ideas And How To Build Amazing Spaces Around Them

Als we aan open haarden denken, denken we meestal aan iets heel traditioneels, mogelijk met een houten omlijsting en een grote schoorsteenmantel. Er zijn echter maar weinig mensen die er zo uitzien. Haardontwerpen zijn zeer divers en er komt veel bij kijken als we op details willen ingaan.

30 Fireplace Design Ideas And How To Build Amazing Spaces Around Them

Er zijn veel variaties en combinatiemogelijkheden als het gaat om de manier waarop een haard in een ruimte wordt geïntegreerd. Een dubbelzijdige haard is bijvoorbeeld een haard die vaak dienst doet als ruimteverdeler en die vanaf twee verschillende kanten/ruimtes kan worden bekeken en genoten. Samen gaan we een paar haardontwerpen bekijken en proberen de details te identificeren waardoor ze allemaal opvallen.

Ontwerpideeën voor open haarden en de ruimte eromheen

Art deco schouw van Marta de la Rica

Living Room with white painted fireplace designed by Marta de la Rica

Dit hier is het prachtige interieur van een appartement uit Salamanca, Spanje, ontworpen door Marta de la Rica. Het heeft een zeer prominent art-decogevoel, met veel gedurfde patronen en sculpturale details. Deze open haard alleen al is behoorlijk uitgebreid, ook al is hij niet erg groot. We houden van het feit dat de haard zelf eenvoudig is, maar deze abstracte accenten heeft die hem veel karakter geven. Het naast elkaar plaatsen van texturen is briljant.

Gerelateerd: Hoe u een nep-open haard bouwt voor uw gezellige huis

Een luxueuze aanpak van Robert Passal

Living Room with Fireplace covered in white and gray marble

Als het om eclectische ontwerpen gaat, is het vinden van de juiste balans vaak erg moeilijk en toch laat Robert Passal het hier zo gemakkelijk lijken. Dit maakt deel uit van een luxe en prachtig ogende woonkamer met een prachtige marmeren schouw, stijlvol meubilair en een heel mooi palet aan kleuren en texturen, voornamelijk gebaseerd op zachte pastelkleuren en tijdloze neutrale tinten.

Een klassiek ontwerp van Nicemakers

Fireplace with cream marble and candles placed inside

Interieurontwerpers Joyce Urbanus en Dax Roll van studio Nicemakers staan bekend om hun vermogen om perfect uitgebalanceerde interieurs te creëren die zowel zeer praktisch als functioneel zijn, maar ook prachtig om naar te kijken. Voor deze specifieke woning is gekozen voor een klassieke stijl doordrenkt met moderne details, een verfijnde maar ook zeer gastvrije combinatie van stijlen, perfect gecentreerd rond de decoratieve open haard.

Een Victoriaans herontwerp door Michelle Gage

White painted room with a black fireplace and mirror

Het is gemakkelijk om verliefd te worden op Victoriaanse huizen. Op de een of andere manier zien en voelen ze heel groots, maar tegelijkertijd zijn ze erg gastvrij. Ze zitten ook vol details, charme en karakter. Interieurontwerpster Michelle Gage kreeg de opdracht om zo'n plek te renoveren en bedacht een geweldige manier om het een frisse en vernieuwde uitstraling te geven, terwijl veel van zijn oorspronkelijke flair behouden bleef. Elementen zoals deze open haard helpen de Victoriaanse stijl levend te houden.

Een dramatische entree van Studio Sven

Living Room with a black fireplace with white stripes and a flowery wall

Open haarden maken meestal deel uit van woonkamers, maar dat is niet altijd het geval. In deze prachtige woning, opnieuw ontworpen door Lauren Svenstrup van Studio Sven, maakt de open haard deel uit van een vrij grote en indrukwekkende hal. Het is het eerste wat gasten zien als ze het huis binnenkomen en het maakt zeker indruk. Vanwege het eigenzinnige ontwerp kun je gemakkelijk over het hoofd zien dat dit eigenlijk een soort combo met een tv-standaard met open haard is.

Een eigentijds ontwerp van Michael Hsu

Fireplace in the center of the Living Room with large windows

Architect Michael Hsu werkte onlangs aan een heel gaaf project in Texas. Ze hebben een prachtig en indrukwekkend weekendverblijf om te laten zien, een modern huis met grote glazen wanden en ramen, ruime binnenruimtes maar ook veel gezellige details zoals deze mooie zithoek. Het ligt verscholen in een hoek, met comfortabele stoelen, een vloerkleed met een verweerde uitstraling en een grote open haard. Het dubbelhoge plafond plaatst dit echt in perspectief, maar toch blijft dit hoekje erg leuk en gezellig.

Scandinavische inspiratie van Commune Design

Living Room with brick walls and brass fireplace mantel

Dit is het interieur van een huis in San Francisco, dus de voor de hand liggende Scandinavisch geïnspireerde details kunnen als een verrassing komen. Studio Commune Design heeft fantastisch werk geleverd door de verschillende stijlen te combineren en iets unieks te creëren. Let op de open haard die naadloos in deze woonkamer is verwerkt, de koperen accenten die de aandacht hierop vestigen en de mooie balans tussen alle verschillende afwerkingen, kleuren en texturen die in deze woonkamer zijn toegepast.

Ingewikkelde eenvoud van Coutume studio

Room with wooden floor and suspended black fireplace

Karine Pelloquin en Frédéric Aguiard van studio Coutume zijn verantwoordelijk voor dit prachtig ogende interieur van een 19e-eeuwse villa. Bij het herontwerpen van deze plek wilden ze eenvoud en minimalisme omarmen, maar ze wilden ook waar mogelijk de originele stijl behouden. Het resultaat is dat dit een mix is tussen enkele heel eenvoudige en ook enkele heel ingewikkelde elementen en details die op de een of andere manier wonderwel samenwerken. Dit kleine gebied is slechts één voorbeeld. Er hangt een strakke schouw aan het plafond, een uiteraard eigentijds element, maar ook in andere opzichten oogt het erg bohemien en retro.

Binnen een 14e-eeuws kasteel

Flowered room with fireplace decorated in white and blue

Trematon Castle in Cornwall, Engeland, is een plek die teruggaat in de tijd. Dit 14e-eeuwse bouwwerk heeft een rijk en gedetailleerd interieur met heel veel verschillende patronen en texturen. Het is zeker erg druk vergeleken met wat we vandaag gewend zijn. Sommige elementen echter en niet zo vreemd, zoals deze open haard bijvoorbeeld. Het heeft een klassieke uitstraling en is eigenlijk verrassend eenvoudig vergeleken met alles eromheen.

Een stenen cottage-open haard van Doherty Design Studio

Living Room with stone wall and fireplace

Van buitenaf gezien heeft deze plek een nogal ruwe en rustieke esthetiek. Doherty Design Studio koos ervoor om steen als primair materiaal te gebruiken en niet alleen voor de buitenmuren, maar ook voor sommige binnenruimtes. Een goed voorbeeld is deze indrukwekkende stenen schouw die de hele muur lijkt te bestrijken.

Een moderne haard met een twist van Bask Interiors

Modern room with fireplace covered in gray tiles

Toen Michelle Hart van Bask Interiors de opdracht kreeg voor de renovatie van een Californische bungalow uit de jaren twintig in Melbourne, besloot ze er een droomhuis van te maken en ging ze op zoek naar de oorspronkelijke charme van deze plek. Dat gebeurde echter in een moderne stijl, één die zich kenmerkt door eenvoud, chique en subtiele details en opvallende blikvangers zoals deze stijlvolle haard. Het heeft een betegelde rand, grijze nuances die in elkaar overvloeien en strakke witte lijnen die het ontwerp nieuw leven inblazen.

Een tijdloos ontwerp van Rose Uniacke

White Room with a wooden table and heated fireplace

Deze kleine ruimte en slechts een klein deel van een prachtige Notting Hill Villa in Groot-Brittannië. Het interieur is ontworpen door Rose Uniacke en heeft wit als primaire kleur waarop alles is gebaseerd. In theorie zou alles er dan nogal saai uitzien, maar zoals dit gezellige haardhoekje laat zien is dat zeker niet het geval. Er is een tijdloze en elegante schoonheid die het interieur definieert, doordrenkt met typisch Engelse charme en verfijning.

Franse vibes van Le Berre Vevaud

Living Room with yellow chairs and fireplace

De klassieke Franse architectuur en design die zo gemakkelijk te onderscheiden zijn, zijn ook te zien in dit prachtige huis, gerenoveerd door studio Le Berre Vevaud. Ze gingen absoluut voor een moderne esthetiek, maar slaagden er toch in een paar details en elementen erin te stoppen die de klassieke sfeer levend houden. Deze haard is er bijvoorbeeld één van.

Een mix van kunst en functionaliteit door María Lladó

Room with fireplace deigned by Maria Llado

Hoe je ook binnenkijkt in dit prachtige huis, er is altijd wel iets dat in het oog springt. Interieurontwerper María Lladó heeft een nogal theatrale benadering van interieur, wat je hier terugziet in de vorm van een speelse maar ook zeer verfijnde mix van kleuren, texturen en materialen. De open haard is het middelpunt, maar alles eromheen is ook op een unieke manier voortreffelijk.

Monochrome schoonheid van Jill Dinkel

White Living Room with fireplace By The Terrace Designer Jill Dinkel

Bij renovaties is het vaak zo dat ze alles wat daarvoor bestond, de oude stijl en alles wat daarbij hoorde, verwijderen. Dat is niet noodzakelijkerwijs het geval wanneer er voor een ruimte een geheel nieuwe look wordt gekozen, maar toch overstijgt iets de transformatie. Voor dit Victoriaanse huis in Sydney betekende de renovatie van interieurontwerper Jill Dinkel een eenvoudige en monochrome uitstraling. Toch voegen deze prachtige open haard en andere soortgelijke kenmerken verfijning en elegantie toe aan het ontwerp.

Een tijdloze marmeren schouw van Space Exploration

Living Room with black armchair and marble fireplace

Er zijn bepaalde materialen, zoals marmer bijvoorbeeld, die vrijwel elke stijl kunnen aanvullen. Ze zijn tijdloos en kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan verschillende esthetieken zonder hun schoonheid te verliezen. Zo weet deze haard op te vallen, ook al is hij eigenlijk heel simpel en monochroom. Dit maakt deel uit van een harmonieus interieurontwerp van studio Space Exploration.

Een fris en levendig decor van Sisällä Interior Design

Living Room with fireplace by Melbourne based Sisalla Interior Design

Een beetje groen hier en daar kan een ruimte echt veranderen. Dat kan hier in de vorm van deze opvallende open haard, de mooie accentkussens, de sculpturale stoel in de hoek of de poef aan de muur. Het is echter niet alleen het interieur zelf dat ertoe doet, zoals studio Sisällä Interior Design ons prachtig laat zien. Het is ook de relatie van de ruimte met het prachtige buitenleven, in dit geval gevuld met groen, dat dit in de eerste plaats zo'n fris en prachtig huis maakt.

Eenvoudig ontwerp versterkt door kunst – van Studio CD

Gray room with painting and a brown fireplace

Een liefde voor kunst en schoonheid inspireerde Studio CD om dit huis met veel kleur te vullen en unieke en slimme manieren te vinden om elementen te combineren die niet noodzakelijkerwijs bij elkaar passen. Er is niet slechts één open haard, maar meerdere. Een daarvan is deze prachtige slaapkamer en heeft een zeer versleten ontwerp. Toch ziet en voelt het alsof het hier perfect thuishoort.

Een met de natuur doordrenkt ontwerp van The Loft

Living Room with tree inside and white fireplace

Er zijn zoveel verschillende haardideeën en -ontwerpen die gewoonweg perfect zijn, maar op heel verschillende manieren. Deze is heel eenvoudig, met alleen een platte bakstenen rand die helemaal wit is geverfd. Het is echter perfect voor deze luchtige kamer vol groen en andere elementen geïnspireerd door de natuur zelf. Het interieur is ontworpen door studio The Loft en slaagt er op de een of andere manier in om een enorme open haard in het zicht te verbergen.

Een casual en klassiek ontwerp van Cass Nico

Living Room with fireplace and two benches placed next to it

Zonder gebruik te maken van gekke kleuren, bijzondere materialen of te veel details wist interieurontwerpstudio Cass Nico deze plek spannend te maken. Het neutrale kleurenpalet helpt de eenvoudige vormen te benadrukken en geeft deze ruimte een klassieke en elegante uitstraling. Toch oogt en voelt het casual en dat maakt het extra uitnodigend.

Een stijlvolle zwarte achtergrond van Anna Standish

Living Room with fireplace and chandelier reflecting in the mirror

Donkere kleuren zien er niet altijd somber uit. In dit geval helpt de zwarte muur om de details in het ontwerp van de haard naar voren te brengen, als achtergrond te dienen en ervoor te zorgen dat deze meer opvalt. De spiegel op de schoorsteenmantel is een heel gaaf detail, strategisch gekozen vanwege zijn vermogen om licht te reflecteren en de ruimte helderder en opener te laten aanvoelen. Dit is een ontwerp van Anna Standish.

Een kleine open haard omgeven door grote ramen

Living Room with fireplace and a view to the pool

Een kleine open haard kan net zo geweldig zijn als een enorme open haard, mits de juiste setting. Deze past perfect tussen de twee grote ramen, omlijst door het prachtige uitzicht en mooi geaard door de multifunctionele plank eronder. Het past echt perfect in deze kamer en de verhoudingen kloppen precies.

Een traditioneel ontwerp van Robert Carslaw

Office Room with fireplace and bookshelf

Traditioneel betekent niet verouderd. Interieurontwerper Robert Carslaw omarmt deze stijl volledig en het resultaat zijn prachtige en gastvrije interieurs zoals deze. Dit is het type haard waar velen van ons het meest bekend mee zijn. Het is eenvoudig en perfect gecentreerd op de muur, wat symmetrie in de kamer uitnodigt.

Een luchtige zomeropstelling van Kelly Nutt Design

Terrace with bench and a white fireplace

Natuurlijk zijn open haarden niet alleen het interieur van huizen. Buitenhaarden zijn net zo veelzijdig en schitterend. Ze passen zelfs bij een zomerhuis zoals dat van studio Kelly Nutt Design. Het is zo'n luchtige en gastvrije opzet met een Boheemse sfeer, die doet denken aan oude Europese retraites.

Een masterbadkamerhaard van ABH Interiors

Colorful room with blue armchairs and fireplace

Het gebeurt niet elke dag dat je een badkamer ziet met een eigen open haard. Dit ontwerp van Alexis Banks Humiston van ABH Interiors is in meer dan één opzicht absoluut uniek. Allereerst is de schaal behoorlijk indrukwekkend. Deze hoofdbadkamer is eigenlijk groot genoeg voor een zithoek bij de open haard. Dit voelt vreemd genoeg als een kamer in een kamer.

Een scheidingshaard van studio Framework

Fireplace between two rooms and interior staircase

Grote open interieurs zijn prachtig vanwege hun luchtige en ruimtelijke uitstraling. Ruimteverdelers spelen een belangrijke rol bij het organiseren van zulke grote ruimtes in individuele ruimtes die er gezellig en intiem uitzien en aanvoelen en toch deel blijven uitmaken van de open plattegrond. In dit interieur van studio Framework fungeert deze dubbelzijdige haard tevens als ruimteverdeler.

Een eclectische open haard van Jill Egan Interiors

Room with fireplace and pink roses

Het is een beetje armoedig, heel chic en zo charmant. Dit ontwerp van Jill Egan Interiors brengt een verscheidenheid aan verschillende materialen en texturen samen en speelt op de best mogelijke manier met contrasterende elementen. Uiteindelijk is het ontwerp als geheel eenvoudig, maar het heeft veel karakter en het zijn sleutelstukken zoals deze cool ogende open haard die dat mogelijk maken.

Een terugkeer naar eenvoud door Elizabeth Krueger Design

White Living Room with stone fireplace and staircase

Omdat ze de zaken niet al te ingewikkeld wilde maken, bedacht studio Elizabeth Krueger Design een prachtig interieur voor dit off-the-grid weekendverblijf. Het draait allemaal om de eenvoudige materialen zoals de houten balken aan het plafond of de stenen open haard. Alles oogt en voelt heel natuurlijk en organisch en dat is precies zoals de bedoeling is.

Een modern ontwerp met boerderijvibes van Elizabeth Roberts Architects

Living Room with red and white floor and fireplace by Elizabeth Roberts Architects

Deze prachtige serre maakt deel uit van een prachtig boomgaardhuis ontworpen door Elizabeth Roberts Architects. Het heeft kleurrijke tegels op de vloer, grote ramen en glazen paneeldeuren en een kleine hoekhaard. Het is zowel heel licht en luchtig als erg gezellig en gastvrij tegelijk. Er zit veel energie in deze ruimte, maar tegelijkertijd is dit zo'n serene en ontspannende omgeving.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook