AI-interieurontwerptools die architecten en ontwerpers moeten kennen

AI Interior Design Tools Architects And Designers Need To Know

AI-interieurontwerp is een vakgebied waarin kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om het interieurontwerpproces te ondersteunen of te verbeteren. AI-interieurontwerptools geven zowel professionele ontwerpers als ambitieuze huisdecorateurs de mogelijkheid om realistische beelden met verbazingwekkende diepte en persoonlijkheid te creëren.

AI-interieurontwerpsystemen hebben overeenkomsten met andere huisontwerpprogramma's die realistische beelden creëren, maar de kunstmatige intelligentie-functies van de applicaties automatiseren enkele stappen op basis van gebruikersvoorkeuren en ontwerpvereisten.

Deze tools kunnen ook nuttige aanbevelingen doen op basis van de persoonlijke gegevens van een gebruiker of klant, wat tijd en geld kan besparen in het ontwerpproces.

AI Interior Design Tools Architects And Designers Need To Know

Voordelen die AI-interieurontwerp biedt

AI omvat het gebruik van algoritmen, deep learning en automatisering om betere en meer gepersonaliseerde aanbevelingen voor interieurontwerpen te geven.

Geoptimaliseerde ruimteplanning

AI-interieurontwerptools kunnen de indeling van een kamer analyseren om de beste meubelindelingen en verkeersstroom aan te bevelen. Gebruikers zullen gegevens invoeren over de specifieke persoonlijke behoeften van de gebruiker of klant, evenals over de ramen en deuropeningen, en de beste aanbevelingen doen op basis van deze beperkingen.

Aanbevelingen voor stijl en stemming

Na het invoeren van persoonlijke voorkeuren zullen AI-interieurontwerptools aanbevelingen doen voor de interieurstijl en kleurenpaletten om de look vorm te geven. Hierdoor kan de gebruiker de sfeer en stijl van een bepaalde ruimte of kamer aanpassen om beter aan te sluiten bij een bepaalde visie.

Meubel- en decorselecties

AI-tools kunnen de gebruiker helpen bij het selecteren van meubels en decor die aansluiten bij een bepaalde ontwerpvisie, budget, kleurenpalet en functie van een kamer. Deze tools houden rekening met de stroom en indeling van een kamer. Op basis van deze selecties kunnen de AI-tools aanbevelingen doen voor waar specifieke stukken kunnen worden gekocht.

3D-weergaven en visualisaties

Net als softwareprogramma's voor huisontwerp kunnen AI-interieurontwerptools fotorealistische weergaven van een binnenruimte creëren. AI-programma's bieden realistische 3D-weergaven van de ontwerpen. Sommige programma's bieden gebruikers de mogelijkheid om hun 3D-ontwerp te visualiseren met augmented en virtual reality “tours”. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker begrijpt hoe de ruimte zal aanvoelen en functioneren, zodat hij beter kan bepalen welke wijzigingen hij wil aanbrengen.

Project management

AI-interieurontwerptools kunnen ontwerpers helpen bij het plannen van vergaderingen, het begrijpen van de realtime kosten van materialen en arbeid, en het maken van analyses over hoe lang een bepaald project zal duren. Deze mogelijkheden kunnen gebruikers helpen een werkbare tijdlijn te creëren en ervoor te zorgen dat het project binnen het budget blijft.

Voorspellende analyse

AI-ontwerptools analyseren voortdurend klantgegevens om aanbevelingen en voorspellingen te doen. Zo bieden AI-ontwerptools professionals een manier om te zien welke interieurkleuren en -inrichting in de toekomst trending zullen zijn, zodat ze voorop kunnen lopen op de ontwerpcurve en de meest actuele aanbevelingen kunnen doen.

7 populaire AI-interieurontwerptools

AI-interieurontwerptools zijn nuttig voor zowel professionals als huisontwerpers. Ze bieden mogelijkheden voor aanbevelingen boven algemene software voor woningontwerp vanwege hun innovatieve gebruik van klantprofielen.

Kamer GPT Foyr Neo Homestyler Midjourney DecorMatters RoomSketcher Planner 5D

1. Kamer GPT

Room GPT is een gratis, door AI aangedreven online ontwerptool die beweert een kamer binnen enkele seconden opnieuw te kunnen ontwerpen. Om deze tool te gebruiken, hoeven gebruikers eenvoudigweg een foto van een kamer te maken, en Room GPT zal de kamer opnieuw ontwerpen op basis van hun stijlvoorkeuren. Room GPT beschikt over een eenvoudige interface, gepersonaliseerde aanbevelingen en hoge verwerkingssnelheden. Veel gebruikers melden dat het proces gebrekkig kan zijn. De tool heeft moeite met het creëren van nauwkeurige kamerafmetingen en staat gebruikers niet toe de ontwerpen uitgebreid aan te passen.

Deze tool is gratis voor het maken van maximaal drie digitale renders. Om toegang te krijgen tot meer ontwerpen moeten gebruikers credits kopen. Het gebruik van Room GPT is niet naadloos, dus je kunt het het beste benaderen als een leuke manier om nieuwe ideeën voor een kamer op te doen in plaats van voor een serieus interieurontwerp.

2. Foyr Neo

Foyr Neo is een nieuwe cloudgebaseerde tool voor interieurontwerp waarmee ontwerpers 3D-ontwerpen voor hun klanten kunnen genereren. Het heeft een gebruiksvriendelijke interface, zodat iedereen snel kan leren hoe de tools te gebruiken. Er is een functie voor slepen en neerzetten waarmee ontwerpers hun ontwerpen kunnen vullen met architecturale elementen, meubels en decor. De software heeft een uitgebreide catalogus met meer dan 50.000 3D-modellen, texturen en materialen, zodat gebruikers hun ontwerpen tot leven kunnen brengen.

Gebruikers kunnen samenwerken met klanten en andere belanghebbenden om de ontwerpen te delen en feedback te verzamelen. De meeste gebruikers hebben een goede ervaring met hun klantenservice gemeld. Sommige gebruikers hebben problemen gemeld met de snelheid van de weergaven van Foyr Neo.

3. Homestyler

Homestyler is een cloudgebaseerd interieurontwerpprogramma dat veel wordt gebruikt in de ontwerp- en vastgoedsector. Met Homestyler kunnen gebruikers 2D- en 3D-interieurontwerpen maken. Ze hebben een modellencatalogus met echte producten en merken, maar sommige gebruikers hebben ontdekt dat deze niet zo actueel en uitgebreid is als andere programma's. Gebruikers vinden Homestyler gemakkelijk te leren en te gebruiken, zelfs als ze geen ervaring hebben met andere ontwerpprogramma's. De mobiele app beschikt over enkele augmented reality-mogelijkheden.

Deze tool heeft drie plannen: basic, pro en master, en elk staat een bepaald aantal en kwaliteit renders toe. Het basisabonnement is gratis, hoewel gebruikers beperkt zijn tot het maken van 1K-weergaven.

4. Halverwege de reis

Midjourney is een AI-beeldgenerator die interieurontwerpers kunnen gebruiken om afbeeldingen te maken die ze aan hun klanten kunnen laten zien. Dit is geen AI-interieurontwerptoepassing waarmee ontwerpers representaties van de ruimte van een klant kunnen bouwen. In plaats daarvan is dit bedoeld om een ruimte te creëren die de sfeer weergeeft die gebruikers willen creëren met een bepaald ontwerp. Midjourney genereert beelden, maar creëert ook moodboards met kleur- en productinspiraties om de klanten van een ontwerper te enthousiasmeren en ervoor te zorgen dat ze de richting waarin het project gaat leuk vinden.

5. Decorzaken

DecorMatters is een gratis interieurontwerpapplicatie waarmee interieurontwerpen worden gemaakt die zijn gevuld met winkelbare producten. Een van de doelen van deze app is om gebruikers in contact te brengen met retailers voor een meer gestroomlijnd ontwerpproces. De AI-functies van deze app omvatten onder meer de mogelijkheid om producten aan ontwerpers aan te bevelen op basis van de aangegeven voorkeuren en doelen van de ruimte.

DecorMatters beschikt over veel ruimtesjablonen, die als speerpunt in het ontwerp kunnen dienen. De gebruiker kan eenvoudig items uit de catalogus naar de kamer slepen en neerzetten en deze naar de juiste plaats in het ontwerp verplaatsen. Sommige gebruikers merken op dat de productcatalogus items bevat met een beperkt zicht, waardoor ze vanuit sommige hoeken onhandig passen. Omdat deze app meubels en decoratie in realtime bijhoudt, zijn veel artikelen niet op voorraad. Een ander handig kenmerk van dit programma is dat het de kosten van elke kamer bijhoudt terwijl gebruikers items toevoegen, zodat de gebruiker binnen zijn budget kan blijven. Over het algemeen krijgt deze app goede beoordelingen van mensen die alleen maar kamers voor de lol willen ontwerpen, maar een professionele binnenhuisarchitect heeft een uitgebreidere tool nodig om ontwerpen voor klanten te maken.

6. RoomSketcher

RoomSketcher is een app voor huisontwerp die gebruikers als gebruiksvriendelijk en goed presterend beschouwen. Deze ontwerp-app biedt de mogelijkheid om 2D- en 3D-ontwerpen te maken en een 360 graden-weergave. Gebruikers kunnen vanaf het begin ontwerpen maken of een van de kant-en-klare sjablonen gebruiken. Het toevoegen van items uit hun uitgebreide catalogus, zoals architectonische kenmerken, meubels en decor, is snel en eenvoudig. Creëer een levensechter uiterlijk in ontwerpen met hun textuur- en kleurencatalogus.

Sommige gebruikers vinden hun prijsstructuur verwarrend, omdat er verschillende abonnementsniveaus zijn die een bepaald aantal credits toekennen. Ontwerpers kunnen deze credits binnen de app gebruiken voor specifieke functies, zoals de panoramische camera. Er is een gratis versie van de app, maar deze mist veel van de belangrijkste functies die deze app nuttig maken.

7. Planner 5D

Planner 5D is een AI-aangedreven softwareprogramma voor huisontwerp. Ontwerpers gebruiken dit programma om 2D- en 3D-ontwerpen te genereren met behulp van AI-, virtual reality- en augmented reality-technologieën. Dit ontwerpprogramma maakt gebruik van AI om 3D-modellen van meubels en decor te genereren op basis van de voorkeuren van de gebruiker. De ontwerper kan eenvoudig wijzigingen in het ontwerp aanbrengen om tot een ontwerp te komen dat dichter bij zijn visie ligt.

Planner 5D is beschikbaar in een gratis of betaalde versie. De gratis versie heeft een beperkte catalogus en mist digitale weergaven van hoge kwaliteit. Het maken van een lay-out is eenvoudig en enigszins intuïtief, hoewel al deze programma's oefening vereisen.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook