Alles over Greige en waarom het perfect neutraal is

All About Greige and Why it’s a Perfect Neutral

In de eenvoudigste beschrijving is greige de kleur tussen (of de combinatie van) beige en grijs. Greige is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in het interieurontwerp en wordt zelfs ‘de hipste neutrale’ genoemd. Terwijl grijs zelf tegenwoordig een extreem populaire neutrale kleur is, ligt de aantrekkingskracht van greige in zijn vermogen om echt grijs op te warmen zonder te lezen als volwaardig bruin; met andere woorden, het leest als warm grijs, wat aanvoelt als het beste van twee werelden.

All About Greige and Why it’s a Perfect Neutral

What is Greige

Wat is Greige? Een officiële uitleg.

Greige is zwart plus beige met gele of blauwe ondertonen. (Dit verschilt enigszins van taupe, dat zwart plus beige is met rode of groene ondertonen.) In feite zijn de ondertonen de belangrijkste sleutel om greige te onderscheiden van taupe.

Greige interior with gold frames for furniture

Rode ondertonen zijn het warmst van allemaal, dus omdat greige gele of blauwe ondertonen heeft, zal het er naast taupe relatief koel uitzien. Hoe blauwer de ondertonen, hoe koeler greige zal zijn. Dus in wezen lichtbruin met grijs en geel of blauw = greige. Bedenk te midden van dit alles dat grijs zelf geen kleur is; het is een echte neutraal (samen met wit en zwart).

Tigran illusion portrait in greige

Nogmaals, in het algemeen gesproken, als je greige vergelijkt met taupe (dat er hetzelfde uit kan zien op de kleine vierkantjes die verfspaanders zijn, maar er in grotere gebieden enorm anders uitziet), is greige koeler dan taupe. Er moet echter worden opgemerkt dat beide grijzer zijn dan beige.

Geschiedenis (ish) van Greige.

Greige lamp shade

Greige is als woord een perfecte hybride van grijs en beige, hoewel het woord zelf afkomstig is van oude Italiaanse en Franse woorden die ‘ruwe zijde’ betekenen. Als fysiek zelfstandig naamwoord verwijst greige naar elke stof die zich in ongeverfde staat bevindt. Als kleur combineert het uiteraard de verfijning van grijs met het organische gevoel van beige.

Outdoor furniture to decorate with

Greige bestaat al tientallen jaren in de modewereld, hoewel veel mensen nog maar nauwelijks weten hoe de kleur heet. In de jaren tachtig gebruikte Giorgio Armani de kleur zo vaak in zijn ontwerpen dat hij soms 'de koning van de greige' werd genoemd. De kleur wordt nu voor alles gebruikt, van fotoachtergronden uit tijdschriften tot nagellak. En het heeft zeker een thuis in de wereld van interieurontwerp.

Comfortable chairs without arms

Greige in interieurontwerpen.

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van greige die worden gebruikt in huisdecoratie en interieurontwerp. Het is gemakkelijk in te zien waarom deze specifieke tint zo trendy neutraal is.

Thomas Fritsch table design

Natuurlijk grijs.

In termen van de leek wordt greige ook wel warmgrijs of koel beige genoemd, en geen van deze verwijzingen is verre van waar. Greige komt in de natuur voor in dieren in het wild en in steen. Net als andere neutrale kleuren waarvan de wortels in de natuur liggen, is greige organisch, elegant en esthetisch aantrekkelijk.

Greige Monochromatic Furniture

Greige monochromatisch.

In een monochromatische ruimte of een ruimte met soortgelijke analoge kleuren dient greige om de monochromatische partituur te benadrukken. Bovendien biedt de kleur een uitstekende achtergrond op de muren of een punt van visuele diepte binnen het monochromatische spectrum.

Mustard sofa design

Greige benadrukt geweldig meubilair.

Greige biedt de perfecte basis waartegen geweldige meubels en andere stukken kunnen (en zullen!) springen. De tint doet geen afbreuk aan het meubilair en geeft de ruimte in zijn geheel een soort krachtig organische en verfijnde sfeer waarin alle solide ontwerpen en decors kunnen schitteren.

Versatile Greige Interior Design

Veelzijdig grijs.

Gezien zijn afkomst hoeft het geen verrassing te zijn dat greige er goed uitziet in vrijwel elke ruimte, met elke stijl en met elke andere kleur(en). Het biedt het beste van alle neutrale werelden, wat niet verrassend is als je bedenkt hoe populair de kleur op dit moment is.

Greige Natural Stone interior design

Grijze natuursteen.

Greige werkt niet alleen goed samen met natuursteen in het interieur; het IS ook de kleur van natuursteen in een interieurontwerp. Het gebruik van greige steen of tegels in een hedendaagse ruimte brengt een aangeboren minimalisme naar voren, omdat het materiaal eruitziet en aanvoelt als in zijn meest fundamentele vorm.

Curved wood shelf

Gezellig donkergrijs.

Hoewel de meeste mensen bekend zijn met de lichter getinte versies van greige, zijn er in feite ook donkerdere tinten van de tint. Zelfs in deze donkere tinten blijft greige een charmant, uitnodigend en warm gevoel uitstralen. Zoals veel kleuren in hun donkere tinten is de esthetiek gezellig.

Soothing Soft Greige Bedroom

Kalmerende zachte greige.

Lichtere tinten grijs, zoals we zien in deze slaapkameropstelling, zijn de perfecte keuze om een ontspannende, rustgevende ruimte te creëren. Door de kleur kunnen texturen worden benadrukt, waardoor het overkoepelende gevoel van comfort en rust dat zo wenselijk is in een slaapkamer nog verder wordt versterkt.

Background Greige Lights

Achtergrond Greige.

U bent zich er waarschijnlijk van bewust dat niet alle neutrale kleuren gelijk zijn. Greige is een van de beste tinten die als achtergrondelement dient en tegelijkertijd het beste in de voorgrondstukken naar voren brengt. Subtiele greige wanden zorgen ervoor dat de focus kan rusten op de echte aandachtspunten in elke ruimte.

Greige Wood interior design

Greig hout.

Het is niet verrassend dat greige, vanwege de inherente mix van natuurlijk ogende neutrale kleuren, een harmonieuze teamspeler is in elke ruimte waar de nadruk ligt op houten stukken. Of dit nu houten meubels, vloeren, sierlijsten of zelfs plafondbalken zijn, al deze elementen zullen tot hun recht komen met greige als neutrale basis.

Organic Greige Interior Design

Biologische Greige.

De grijze muren van deze tentoonstelling voor hedendaagse kunst zijn een uitstekend voorbeeld van industriële warmte. De kleur van de muur benadrukt het stedelijke gevoel van de kunst en creëert samen met de stukken een tentoonstelling die scherp en toch warm aanvoelt.

Brown leather and greige wall

Grijs leer.

Wanneer natuurlijk leer in een ruimte wordt gecombineerd met greige, ontstaat een zeer begeerlijke mix van comfortabele, ingetogen elegantie. De vrolijke en toch rijke warmte van deze karamelkleurige leren bank brengt bijvoorbeeld de warmte van het greige naar voren.

Geometric mirror in blue

Geometrisch Greige.

Omdat greige noch beige noch grijs is, kan het worden gebruikt met een van die andere neutrale kleuren in een geometrisch patroon met een uniek en mooi effect. Het greige beige of greige grijze patroon zal een energieke versie van neutraal zijn (goed te combineren met gedurfdere tinten), maar het zal nog steeds als beslist neutraal en daarom niet te gek of druk overkomen.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook