Creëer je eigen paradijs met levendige eenjarige geraniumvariëteiten

Create Your Own Paradise with Vibrant Annual Geranium Varieties

Geraniumplanten zijn geliefd bij tuinliefhebbers over de hele wereld. Hun verbluffende heldere kleuren en gemakkelijk te kweken karakter maken ze tot een populaire kamerplant en buitensoort. Zet ze in grote potten om uw entree te verfraaien of verspreid ze langs een looppad. Waar je ze ook plant, geraniums zullen je niet teleurstellen.

Wat is een geranium?

Create Your Own Paradise with Vibrant Annual Geranium Varieties

De plant die de meesten van ons als een geranium beschouwen, is geen echte geranium. Volgens de plantenexperts van Costa Farms maken de eenjarige geraniums met die naam deel uit van de pelargoniumfamilie en komen ze oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Echte meerjarige geraniums worden ook wel Cranesbill genoemd. Deze zijn niet zo gebruikelijk als de jaarlijkse soorten pelargonium.

De meeste tuinders kweken de pelargonium als eenjarige plant, hoewel ze in bepaalde warme klimaten als vaste planten zullen overleven. Zelfs als je deze planten als eenjarige planten buiten kweekt, kunnen ze binnen overwinteren. Houd ze tijdens de koudste delen van het jaar binnen en breng ze in de lente weer naar buiten.

Jaarlijkse Geranium Snelle feiten

botanische naam Pelargonium
Licht Sommige soorten hebben volle zon, andere verdragen gedeeltelijke schaduw
Water Geef regelmatig water tijdens het groeiseizoen, maar tap af tijdens de rustperiode binnen
Kunstmest Universele plantenvoeding elke 4-6 weken tijdens de lente en de zomer
Ongedierte Tripsen, knopwormen, wolluizen, spintmijten, rupsen, bladluizen, naaktslakken
Ziekten Grijze schimmel, meeldauw
Bodem Goed doorlatende grond die neutraal is voor de meeste soorten
Klimaatzones Winterhard in zones 10-11
Maat Afhankelijk van het type variëren ze in grootte van 5 inch tot 4 voet
Gebladerte Gegolfde bladeren die groen zijn met gespecialiseerde variëteiten die goud, chartreuse, brons en rood zijn.
Toxiciteit Eenjarige geraniums zijn giftig voor katten en honden
Bloemen Rood, wit, roze, oranje, paars en mauve

Geraniumvariëteiten

Er zijn zes veel voorkomende variëteiten van eenjarige geraniumplanten.

Zonale geraniums – Strak opstaande en rechtopstaande bloemen met geschulpte bladeren met donkere bogen/strepen Klimopgeraniums – Trapsgewijs groeipatroon met klimopvormige bladeren Interspecifieke geraniums – Een kruising tussen zonale en klimopgeraniums met de gewaardeerde eigenschappen van beide variëteiten Regal geraniums – Jaarlijks koel seizoen met majestueuze tweekleurige bloemen Geurende geraniums – Bladeren van de geurende geraniumvariëteiten zijn roos, citroen, citronella, nootmuskaat, appel en eik. De bloemen zijn bij deze variëteiten minder weelderig. Engelgeraniums – Een kruising tussen vorstelijke en geurende geraniums. Varieer in grootte van dwerg tot grotere variëteiten

Verzorgingsgids voor geraniums

De verzorging van geraniumplanten is eenvoudig, maar ze bieden een grote impact voor hangende manden, staande containers en tuinranden buiten.

Lichte behoeften

Geraniumvariëteiten houden van de zon. Ze moeten minimaal 6 uur volle zon per dag krijgen om de meeste bloei te bevorderen. In warme klimaten geven geraniums de voorkeur aan wat schaduw in de middag tijdens de heetste delen van de dag. Zonale variëteiten doen het prima met wat schaduw. Regal-variëteiten doen het beter als er wat schaduw is.

Waterbehoeften

Omdat ze hun dagen in de hete zon kunnen doorbrengen, hebben geraniums goede watergift nodig. Geef deze planten water als de bovenkant van de grond in de grond of pot droog begint aan te voelen.

Elke keer dat u water geeft, moet u het water tot de bodem van de plant laten doordringen, maar er mag geen water op de wortels blijven staan. Als dit gebeurt, kunnen de geraniums last krijgen van wortelrot. Zorg ervoor dat er water door de grond kan lopen waar de geraniums worden geplant, in de volle grond of in een pot met goede drainagegaten.

Bodemomstandigheden

Geraniums geven de voorkeur aan goed doorlatende grond die neutraal tot zuur is. Als je grond te zwaar is, voeg dan turf, compost of perliet toe om de grond lichter te maken. De meeste geraniumvariëteiten geven de voorkeur aan een pH van 6,5, terwijl sommige, zoals Ivy en Regals, de voorkeur geven aan een pH van 5,3 – 6.

Het Amherst Center for Agriculture van de Universiteit van Massachusetts beveelt ook grondloze mengsels aan, omdat deze de telers meer flexibiliteit geven bij het controleren van de fysische en chemische eigenschappen van het medium. Maak deze overstap nadat je op kleine schaal hebt geëxperimenteerd, omdat het tijd kost om te wennen aan de lichtgewicht mengsels en hun snelle droogtijd.

Atmosferische omstandigheden

De meeste tuinders kweken buitengeraniums als eenjarige planten en brengen ze naar binnen om binnen te overwinteren. Als je geraniums buiten plant, zorg er dan voor dat de temperatuur overdag gemiddeld rond de 75 graden Fahrenheit ligt en 's nachts rond de 60 graden Fahrenheit. Dit is voor een optimale groei.

Wanneer de temperatuur onder de 50 graden of boven de 85 graden daalt, wordt de groei belemmerd. Sommige soorten vertonen hitte- of lage temperatuurstress met verkleurde bladeren of een afname van de plantengroei.

Kunstmest

Geraniums hebben enige bemesting nodig om te kunnen gedijen, maar te veel bemesting zal het blad vergroten, maar de geraniumbloemen verminderen. Gebruik een wateroplosbare plantenvoeding voor alle doeleinden in combinatie met grondige watergiften. Meng 2 eetlepels van een universele oplossing met een liter water. Voer elke 4-6 weken tijdens het hoge groeiseizoen en taps toe als u uw geraniums overwintert.

Ongedierte en ziekten

Er zijn verschillende veel voorkomende geraniumziekten die verband houden met drukte en te veel water. Let op verkleurde en afvallende bladeren. Verwijder geïnfecteerde planten. Zorg er ook voor dat u niet te veel water geeft, omdat dit wortelrot en meeldauw kan veroorzaken.

Een standaard insecticide helpt veel voorkomende geraniumplagen zoals bladluizen, kankerwormen, spintmijten, schubben en naaktslakken te verminderen.

Wanneer u uw planten binnen overwintert, let dan op spintmijten. Het kan zijn dat je droge bladeren, kleine weefsels of witte stippen op je planten ziet. Behandel een plaag van spintmijten met tuinbouwolie zoals neemolie.

Voortplanting

Geraniums zijn een van de beste planten om te vermeerderen uit stengelstekken. Snijd een stengel net onder een knooppunt en gebruik een stengel die ongeveer 10-15 cm lang is. Strip de onderste bladeren en plaats de stek in potgrond. Plaats het in een ruimte met helder maar indirect licht. Geef water als de grond aan de bovenkant droog aanvoelt. Je kunt de stengel ook alleen in water plaatsen. Wortels zullen zich na ongeveer 4 weken beginnen te ontwikkelen.

Om deze jonge geraniums buiten te planten, moet je de onvolwassen planten een week laten wennen aan de buitenomstandigheden. Zet de jonge planten elke dag enkele uren buiten op een beschutte plek. Aan het einde van de week kun je ze in de lente of vroege zomer buiten planten.

Snoeien

Geraniums vereisen niet veel snoei. Zorg ervoor dat je een gebruikte geraniumbloem plukt, net zoals je zou moeten doen voor petunia's, zodat ze meer herbloei mogelijk maken. Je kunt ook eventuele langbenige groei terugknijpen om een compactere plant te garanderen.

Jaarlijkse geraniumvariëteiten voor thuisgebruik

We hebben een aantal prachtige geraniumvariëteiten verzameld die geschikt zijn voor de meeste huistuinen.

'Calliope Donkerrood'

Calliope Dark Red

Dit is een veel voorkomende donkerrode geraniumvariëteit die een kruising is tussen een klimop en zonale geranium. Het is een krachtige groeier met dieprode bloemen en zonale gekleurde bladeren. Het heeft een heuvelachtig en semi-hangend groeipatroon.

'Cascade Appelbloesem'

Cascade Appleblossom

Dit is een klimopgeraniumsoort met middelroze bloemen en een slepende groeiwijze. Het werkt goed in hangende manden en containers.

'Citronella'

Citronella

Dit is een geurende geranium met bladeren die naar citroenen ruiken. Het heeft kleine lavendelbloemen.

'Eskay Saar'

Eskay Saar

Dit is een prachtige engelengeranium met witte bloemen en een opvallend rood verenpatroon. Deze delicate plant heeft een compact groeipatroon.

'Americana Kersenroos'

Americana Cherry Rose

Dit is een zonale geranium met felroze bloemen die rechtopstaand en dicht groeien. In warme klimaten groeit deze geranium het beste met wat halfschaduw.

'Elegantie Bourgondië'

Elegance Burgundy

Deze vorstelijke variëteit heeft een dieprode geraniumbloem die klein en compact is. De plant wordt slechts 30 cm hoog en is perfect voor containers of delicate randen.

Veelgestelde vragen (FAQ)FAQ

Wat zijn de beste potten voor geraniums?

Geraniums zien er prachtig uit in verschillende stijlen en maten containers. Kies over het algemeen een pot van minimaal 30 cm hoog met goede drainagegaten. Als je geraniums ophoopt of een klimopgeranium gebruikt, gebruik dan een grotere pot met een grotere omtrek.

Waar kan ik geraniums te koop vinden?

Gemeenschappelijke eenjarige geraniums zijn verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten en plaatselijke kwekerijen. Als u specifiekere variëteiten wilt, zoek dan naar kwekerijen die online verkopen. Zorg ervoor dat de geraniums geschikt zijn voor uw locatie voordat u ze koopt.

Zijn rozengeraniumbladeren eetbaar?

Rozegeraniums zijn een verscheidenheid aan geurende geraniums die worden gebruikt in keukenbrouwsels, van voedsel tot geurige olie. Gebruik gewassen en pesticidevrije bladeren om suiker, cakes, koekjes, zomerse drankjes, eenvoudige siroop en ijs op smaak te brengen.

Kan ik geraniumolie maken?

Geurende geraniumolie is populair als schoonheidsmiddel. Gebruik geurige geraniumbladeren om je eigen olie te maken. Neem pesticidevrije geurende geraniumbladeren en doe ze in een pot gevuld met sesam- of olijfolie. Zorg ervoor dat de bladeren bedekt zijn met de olie. Zet de pot een week op een warme en zonnige plek. Zeef de oude bladeren en voeg nieuwe bladeren toe aan de olie. Herhaal dit proces gedurende 5 weken. Bewaar de olie uit de buurt van fel zonlicht. Zorg ervoor dat u uw huid in de gaten houdt nadat u geraniumolie heeft aangebracht. Het is voor de meeste mensen veilig, maar het kan bij anderen irritaties zoals huiduitslag veroorzaken.

Conclusie

Geraniums zijn prachtige planten die gemakkelijk te kweken zijn en veelzijdige toepassingen hebben. Gebruik ze om een prachtig display voor de voordeur of weelderige hangende manden te creëren.

Je kunt ook geurende varianten gebruiken bij het koken en om schoonheidsolie te maken die ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft. Wat uw doel ook is, geraniums zullen uw investering erin de hele zomer lang met schoonheid terugbetalen.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook