De kenmerken van modern design uit het midden van de eeuw definiëren

Defining the Characteristics of Mid-Century Modern Design

De moderne stijl uit het midden van de eeuw was een invloedrijke ontwerpbeweging die halverwege de 20e eeuw opkwam. Het moderne design uit het midden van de eeuw werd gekenmerkt door strakke lijnen en een minimalistische esthetiek, waardoor het uniek was ten opzichte van de stijlstromingen als Victoriaans en Art Nouveau die eraan voorafgingen.

Mid-century Modern (MCM) is niet alleen een stijl voor het verleden. Het is vandaag de dag nog steeds een populaire look omdat veel mensen hunkeren naar het eenvoudige en strakke uiterlijk en de multifunctionele functie van de meubelontwerpen. MCM is ook een stijl die goed combineert met andere stijlen zoals Scandinavisch, industrieel en bohemien. De moderne stijl uit het midden van de eeuw heeft een blijvende aantrekkingskracht die tot ver in de toekomst de designesthetiek in hedendaagse interieurs en meubeldesign zal blijven bepalen.

Sleutelelementen van modern design uit het midden van de eeuw

Modern design uit het midden van de eeuw heeft belangrijke kenmerken die het een onderscheidende stijl geven. Hier zijn de belangrijkste elementen, zodat u het MCM-ontwerp in één oogopslag kunt herkennen.

Strakke lijnen

Defining the Characteristics of Mid-Century Modern Design

De strakke lijnen in het moderne design uit het midden van de eeuw verwijzen naar rechte of zacht gebogen lijnen die terug te vinden zijn in MCM-meubels en architectonisch ontwerp. U zult geen overmatige decoratie vinden in een item of structuur met een modern ontwerp uit het midden van de eeuw. De ambachtslieden die MCM-stukken creëerden, vermeden ingewikkeld snijwerk, onnodige details of overmatige versieringen. In plaats daarvan zie je eenvoudige silhouetten met duidelijke geometrische vormen zoals rechthoeken, vierkanten en cirkels.

Minimalisme

Minimalism

Minimalisme, een belangrijke ontwerpfilosofie in MCM-ontwerp, gaat verder dan alleen de vorm en richt zich op het wegnemen van alles wat niet-essentieel is voor het ontwerp. Minimalisme viert het idee dat ‘less is more’. In feite bepleiten de ideeën van het minimalisme dat het verwijderen van overbodige dingen meer sereniteit en rust in ons leven kan brengen, wat ons helpt een beter leven te leiden. Minimalisme probeert elke functie, vorm of kenmerk van een ontwerp te verwijderen dat kan worden verwijderd, maar de bruikbaarheid ervan behoudt.

Gebruik van natuurlijke vormen

Use of Natural Forms

Het gebruik van organische of natuurlijke vormen is een gangbare ontwerppraktijk in de moderne stijl van het midden van de eeuw. Dit verwijst naar het gebruik van lijnen en vormen die in de natuur voorkomen. MCM-ontwerpers halen inspiratie uit de vormen van bladeren, beken, wijnstokken en takken. Ze vieren de contouren van rotsblokken, rotsen en water. Deze organische lijnen zorgen voor harmonie en balans in het moderne design uit het midden van de eeuw en betekenen dat ze een tijdloosheid hebben die ze modern en fris houdt.

Functionaliteit

Functionality

In het moderne design uit het midden van de vorige eeuw volgt de vorm de functie. Dit betekent dat het doel van de ontwerper is om een stuk of ruimte te creëren die goed functioneert, en dit dicteert de vorm. Dit betekent niet dat deze ontwerpers niets om de schoonheid van het stuk gaven; in plaats daarvan verwijderden ze onnodige versieringen en details die niet bijdroegen aan de functie van het ontwerp. Deze focus resulteerde in een meer gebruikersgericht ontwerp dat ergonomie en comfort optimaliseerde.

Gebruik van innovatieve materialen

Use of Innovative Materials

Moderne ontwerpers uit het midden van de eeuw experimenteerden altijd met nieuwe materialen om de vormen te creëren waarvan zij geloofden dat ze het beste werkten voor de functie. Ze waren een pionier in het gebruik van materialen zoals gegoten multiplex, glasvezel, plastic en glas voor strakke en comfortabele meubels. Ze maakten vinyl, formica en acryl populair voor werkbladen, stoffering en tafelbladen, die lichtgewicht en gemakkelijk schoon te maken waren. Betonconstructies waren gebruikelijk in MCM-gebouwontwerpen omdat beton sterk is en gemakkelijk aan verschillende vormen kan worden aangepast.

Mix van materialen

Mix of Materials

Moderne ontwerpers uit het midden van de eeuw staan bekend om hun brede gebruik van gemengde materialen binnen hetzelfde ontwerp. Ze gebruikten verschillende materialen zoals metaal, glas, hout en plastic samen om een verscheidenheid aan contrasterende texturen, vormen en patronen te creëren.

Gedurfde en neutrale kleuren

Bold and Neutral Colors

Historisch modern design uit het midden van de eeuw varieert van het gebruik van felle kleuren in de beginperiode tot meer aardse, neutrale tinten in de latere jaren. Dit betekent dat er een grote verscheidenheid aan kleurkeuzes is als u een modern ontwerp uit het midden van de eeuw overweegt. Veel effectieve ontwerpen gebruiken neutrale kleuren voor de achtergrond, met opvallende tinten zoals groenblauw, mosterd, oranje en rood als accentkleuren.

Geometrische patronen

Geometric Patterns

Modern design uit het midden van de eeuw bevat vaak geometrische patronen in textiel, behang en decor. Deze patronen omvatten het gebruik van ruiten, vierkanten, rechthoeken, cirkels en driehoeken. Het gebruik van gedurfde en heldere kleuren in deze patronen vormde een opvallend contrast met de neutrale basis van de MCM-ontwerpen. Ze geven ook meer visuele textuur aan de eenvoudige, strakke lijnen van het meubilair en de architectonische kenmerken.

Open ruimtes

Open Spaces

De meeste moderne plattegronden uit het midden van de eeuw hebben open plattegronden, die een naadloze overgang van kamer naar kamer creëren. Dit betekent dat de gemeenschappelijke leefruimte tussen de keuken, eetkamer en woonkamer vaak één grote kamer is. Dit bevordert een betere menselijke connectiviteit.

Moderne ontwerpers uit het midden van de eeuw bouwden ook voort op dit idee om een grotere verbinding tussen buiten en binnen te creëren. Ze gebruikten grote ramen, glazen wanden en schuifdeuren om het binnenlicht te vergroten en meer flexibiliteit te bieden voor wonen en entertainment.

Iconische meubelstukken

Iconic Furniture Pieces

Moderne ontwerpers uit het midden van de eeuw produceerden enkele van de meest herkenbare stukken binnen het meubelontwerp. Enkele van de meest populaire en iconische ontwerpen zijn de Eames Chair, de Barcelona Chair, de Noguchi Table, de Egg Chair, de Pedestal Table en de Shell Chair. De lijnen van deze stukken zijn eenvoudig en de schoonheid van de vorm komt ongehinderd naar voren door overmatige versieringen. Omdat de ontwerpers functie boven vorm verheven en zich concentreerden op vakmanschap, konden ze ontwerpen creëren die comfortabel en stevig waren. Deze stukken worden nog steeds veel gebruikt.

Natuurlijke materialen

Natural Materials

Hoewel moderne ontwerpers uit het midden van de eeuw vaak synthetische materialen in hun ontwerpen gebruikten, omarmden ze ook natuurlijke materialen. Natuurlijke materialen zoals steen, baksteen en hout waren veel voorkomende elementen in MCM-meubels en architectonische ontwerpen. Ze gebruikten deze materialen om contrasterende texturen te creëren en te harmoniëren met de natuurlijke omgeving.

Het meest gebruikte natuurlijke materiaal was hout. Ontwerpers gebruikten houtsoorten zoals teak, walnoot, palissanderhout en eikenhout. Marmer en leisteen waren gebruikelijk voor architectonische kenmerken zoals open haarden, vloeren en werkbladen en voor meubelelementen. Andere populaire natuurlijke materialen in MCM-ontwerpen waren leer, katoen, jute, sisal, linnen en glas.

Tips voor het integreren van moderne stijl uit het midden van de eeuw

De moderne stijl uit het midden van de eeuw is vanwege de eenvoudige vorm een van de gemakkelijkst te combineren met andere interieurstijlen. Hier zijn een paar ideeën om wat moderne flair uit het midden van de eeuw aan uw huis toe te voegen.

Kies een paar iconische stukken – Als u slechts een paar MCM-meubelstukken gaat toevoegen, kies dan stukken die indruk maken. Opvallende en iconische MCM-meubelstukken zijn stijlvol en direct herkenbaar. Het kan zijn dat uw budget het kopen van authentieke stukken verbiedt, dus zoek in plaats daarvan naar replica's van hoge kwaliteit. Omarm strakke lijnen en organische vormen – Schone en organische lijnen op meubels en decor zijn tijdloos. Zoek naar banken, stoelen, tafels, bedden en ander meubilair met rechte of licht gebogen vormen. Mix je materialen – Probeer een mix van verschillende materialen in je ruimte te gebruiken, inclusief synthetische en natuurlijke materialen. Houd de kleur van uw hout overal consistent voor een meer samenhangend ontwerp. Neutrale foundation met opvallende accenten – Neutrale kleuren zijn populairder dan heldere, felgekleurde foundations. Kies warme neutrale tinten zoals beige, warm grijs en ivoor voor je achtergrond. Als je wat kleur wilt toevoegen, gebruik dan felle accenten zoals groenblauw, rood of geel voor de meest authentieke MCM-look. Je kunt ook meer visuele interesse creëren met geometrische patronen in neutrale of felle kleuren. Gebruik een minimaal decor – Voor de meest authentieke moderne look uit het midden van de eeuw, vermijd dat je ruimte rommelig wordt met te veel accessoires of accenten. Presenteer een strakke maar interessante uitstraling met een paar goedgekozen decorstukken, beeldhouwwerken en kunst aan de muur. Open plattegrond – Kies waar mogelijk voor een open plattegrond in de woonkamer. Dit is niet alleen authentieker MCM; het zal een betere menselijke connectiviteit mogelijk maken. Accentverlichting – Het toevoegen van verlichting in MCM-stijl is een van de beste manieren om deze stijl in een interieurontwerp te integreren. Zoek naar iconische moderne lichtstijlen uit het midden van de eeuw, zoals Spoetnik-kroonluchters, hanglampen, gebogen staande lampen, kroonluchters met takken en staande lampen op drie poten. Groen – Moderne interieurontwerpers uit het midden van de eeuw verwerkten vaak planten in hun ontwerpen. Historische MCM ontwerpt favoriete planten met unieke en architecturale vormen en planten met diepgroene bladeren. Veel voorkomende kamerplanten die passen in moderne ontwerpen uit het midden van de eeuw zijn de monstera, de slangenplant, de vioolbladvijg, de ZZ-plant, de dwergparapluboom of welke soort vetplant dan ook.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook