De voordelen van een pastelkleurenpalet

The Benefits of a Pastel Color Palette

Het is misschien niet gewaagd. Het is misschien niet verkwikkend of opwindend. Maar op zijn eigen manier kan een pastelkleurenpalet een prachtig, uniek interieurontwerp zijn. Je ruimte met een zachtere kant stylen heeft allerlei voordelen, zowel esthetisch als fysiek. Hier zijn slechts enkele van de belangrijkste voordelen van het inrichten van uw ruimte met een pastelkleurenpalet.

The Benefits of a Pastel Color Palette

Pastelontwerptips en -ideeën

Combineer pastelkleuren met zachte vormen en texturen

Pair pastels with soft shapes and textures

Omdat veel pastelkleuren een fris, rustgevend en rustgevend effect hebben, kun je ze combineren met stoffering en accentstukken om het effect te versterken. Pastelkleurige kussens, dekens en andere elementen met textuur kunnen een kamer er bijvoorbeeld fris en sereen uit laten zien.

Meng ze met diepe en gedempte kleuren

Eclectic freestanding desk home office photo in New York

Je kunt pasteltinten combineren met bepaalde kleuren die een diepe en gedempte esthetiek hebben, zoals donkeroranje of bruin bijvoorbeeld. De kleuren zouden elkaar aanvullen en ze zouden allemaal opvallen door te contrasteren met de omgeving. Hiermee kunt u een evenwichtig en toch eenvoudig ontwerp creëren.

Houd het decor schoon en eenvoudig

Modern lighting fixtures to hang

Misschien vindt u pastelkleuren niet bijzonder aantrekkelijk vanwege hun delicaat en vrouwelijk uiterlijk, maar probeer er open voor te staan. Hoewel het waar is dat veel pastelkleuren er behoorlijk meisjesachtig uit kunnen zien, hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Als je weg wilt blijven van een dergelijke esthetiek, houd het ontwerp en de inrichting dan eenvoudig en vermijd het gebruik van sierlijke elementen. Hierdoor wordt de nadruk gelegd op de kleur zelf.

Voeg patronen toe

Example of a trendy gender neutral light wood floor kids room design

Een ander goed idee als je op zoek bent naar een manier om een paar pasteltinten in het ontwerp van een kamer te introduceren, is door een paar geometrische prints of een ander soort patroon toe te voegen. Hierdoor kun je meerdere kleuren mixen en matchen en een fris en opvallend ontwerp creëren zonder dat het er te opvallend en rommelig uitziet.

Een statement maken

Kies een pastelkleur voor een statement-stuk, zoals bijvoorbeeld de bank in de woonkamer. Het zal ervoor zorgen dat het opvalt en het een unieke en verfijnde uitstraling geeft. Het zou geweldig zijn om een kleur te vinden die bij jouw stijl past en ook bij de kamer past.

Denk eens aan pastelkleurige meubelen

Inspiration for a large industrial living room remodel in Other

Vaak hebben we de neiging om weg te blijven van kleurrijk meubilair en in plaats daarvan te kiezen voor reguliere afwerkingen die goed opgaan. Dat is een veilige keuze, maar je kunt er niet echt je eigen stijl mee uiten. Denk dus eens aan pastelkleurige meubels en accessoires als je een kamer een opbeurende en vrolijke sfeer wilt geven.

Pastelkleuren in de keuken

Geef uitdrukking aan uw creativiteit door kleur toe te voegen aan uw keuken. Tegenwoordig vind je apparaten in allerlei verschillende nuances, waaronder enkele prachtige pastelkleuren. Het kan cool zijn om iets anders te proberen dan de typische witte of roestvrijstalen afwerkingen, dus waarom zou u niet een statement durven maken? Pastelkleurige apparaten kunnen uw keuken volledig transformeren zonder de functionaliteit ervan te verstoren.

Oude meubels opnieuw stofferen

U hoeft geen nieuw meubilair te kopen als u de kleur van een kamer wilt veranderen. Er is altijd de mogelijkheid om een aantal oude stukken, zoals banken en fauteuils, opnieuw te bekleden en dat geeft je de perfecte gelegenheid om wat nieuwe en frisse kleuren uit te proberen. Overweeg deze keer enkele pasteltinten. Ze geven je huis een zachte en verfrissende uitstraling.

Voeg wat houtafwerkingen toe

We hebben al vastgesteld dat pastelkleuren een zachte, warme en uitnodigende sfeer kunnen toevoegen aan elke kamer, maar dat geldt ook voor veel houtafwerkingen. Dat betekent dat je deze elementen kunt combineren om een werkelijk schitterend interieurontwerp te creëren. Zorg ervoor dat u de juiste houtafwerking kiest die bij uw prachtige pastelkleuren past.

Creëer diepte in uw ontwerpen

Pastelkleuren zijn echt veelzijdig. Soms kunnen ze worden gebruikt om een kamer een zachte en vrouwelijke uitstraling te geven, maar soms kunnen ze ook worden gebruikt om diepte aan een interieur toe te voegen en een donkerdere kleur naar voren te brengen. Gebruik ze strategisch en houd een open geest.

Combineer ze met neutrale kleuren

Als je een eenvoudig en ingetogen interieur wilt behouden, maar niet wilt dat het er te mainstream of saai uitziet, is het een goed idee om een paar zachte pastelkleuren te combineren met enkele neutrale tinten zoals beige of wit. Ze geven je net dat beetje extra flair, zonder te brutaal of opvallend te zijn.

Combine them with neutrals

A pastel color palette is beautiful

Een pastelkleurenpalet is prachtig.

Bleke kleuren zijn van nature zachter en subtieler dan hun verzadigde tegenhangers. Deze gedempte esthetiek heeft het griezelige vermogen om er zowel mooi uit te zien als te kalmeren.

A pastel color palette lifts the space

Een pastelkleurenpalet tilt de ruimte op.

Voor de ruimte die standaard wit of beige is geschilderd, is een pastelkleurenpalet wellicht precies wat nodig is om er een frisse uitstraling aan te geven. De pasteltint zal niet het overweldigende effect hebben dat een gedurfde tint zou kunnen hebben, maar voegt toch die belangrijke basis van frisse kleur toe.

Beautiful pastel colors on the background

Choosing the furniture with pastel color in mind

Een pastelkleurenpalet kan worden geaard.

Het gebruik van een pastelkleurenpalet in uw ruimte betekent niet dat u zich alleen aan de getinte kant van het spectrum bevindt. Een pastelkleurige ruimte moet geaard zijn, vaak met aardse texturen en diepe tinten. Dat kan met donkere vloeren of zwarte accenten of een grijsgewassen houtbeits.

Cutting boards with pastel colors on the corners

Pastel colors boosting the mood

Een pastelkleurenpalet kan de stemming een boost geven.

Waarschijnlijk grotendeels te danken aan hun verlegen karakter, zorgen pastelkleuren voor een serene omgeving die tegelijkertijd uw humeur kan verbeteren. Warme, energieke kleuren kunnen vrolijk en enthousiast zijn, maar een pastelkleurenpalet heeft een stemmingsverhogend vermogen omdat het in de tegenovergestelde richting werkt: er ontstaat een luchtig gevoel van vrolijkheid zonder de uitputting.

Versatile Pastel Color Design

Pastel Color Decor on the Walls

Een pastelkleurenpalet is veelzijdig.

Pastelkleurige muurkleuren staan bijvoorbeeld geweldig bij houten vloeren, lambrisering en ander meubilair, of ze nu licht of donker zijn. Hoe groter het contrast tussen het pastelpalet en andere elementen in een ruimte, hoe hoger het energieniveau zal zijn. Omgekeerd geldt dat hoe meer de tonen van de gebruikte tinten op elkaar lijken, hoe neutraler en rustiger de ruimte zal aanvoelen.

A pastel color palette can be contemporary

A pastel color palette can be contemporary design

Een pastelkleurenpalet kan eigentijds zijn.

Sommigen van ons hebben misschien een reflexmatige reactie op pastelkleuren als ouderwets of traditioneel, maar het tegenovergestelde is waar. Veel hedendaagse interieurs omarmen zachtere tinten als toevluchtsoord tegen het spervuur van het leven. Zachte perzik, licht mintgroen en fris, licht citroen, om maar een paar voorbeelden te noemen, voelen zich allemaal helemaal thuis in een eigentijdse ruimte.

Lighting fixtures with pastel color

Decorating the sofa with pastel colors through pillows

Een pastelkleurenpalet werkt verder dan alleen de kinderkamer.

Er is een reden waarom babyblauw zo heet, maar dat betekent niet dat de kleur alleen in de kinderkamer werkt. In feite kan elke pasteltint (zelfs roze voor babymeisjes) prachtig werken in een volwassen ruimte als deze wordt gecombineerd met lichtere of donkerdere tinten. Het resulterende contrast is mooi en verfijnd.

Pastel color palette interior design decor

Red shade pastel color interior design

Een gedempt pastelkleurenpalet kan neutraal zijn.

Voor degenen die op zoek zijn naar een rustgevende binnenruimte, maar er niet van overtuigd zijn dat een klassiek pastelkleurenpalet geschikt is voor de kamer, overweeg dan een meer gedempt alternatief. Pastelkleuren met grijze ondertonen bijvoorbeeld, of zelfs zacht grijs met paarse ondertonen kunnen een ruimte een rustgevende en verfijnde uitstraling geven.

Angle Poise pastel color floor lighting

Green color pallet for kitchen decor

Een pastelkleurenpalet zorgt ervoor dat een kamer ruimer aanvoelt.

Een kleine kamer heeft de neiging om er veel groter uit te zien en aan te voelen dan de werkelijke voetafdruk wanneer er lichtere kleuren worden gebruikt, zoals een pastelpalet. Natuurlijk licht stuitert vrijer rond in een pastelkleurige ruimte, en de algehele esthetiek is luchtig en licht.

Decorating with guitars the walls

Blank Blank wall light pastel

Een pastelkleurenpalet komt goed tot zijn recht bij LED-verlichting.

Natuurlijk is de huidige LED-verlichting verkrijgbaar in een spectrum van warmte, van koel blauw tot zeer warm geel. Pastelkleuren komen het beste tot hun recht bij natuurlijk licht of bij wat koelere LED-verlichting, omdat traditioneel geel licht de pastelkleuren er wat ziekelijk of smerig uitziet. Dit is eigenlijk eenvoudig te bereiken met LED-lichtstrengopties en LED-lampen.

Modern lighting fixtures to hang

Pastel color on the mirrors wall

Slab wood on the wall for wine rack

Een tip voor het schilderen van muren met een pastelkleurenpalet: Een professionele tip voor het verwerken van pastelkleuren in uw ruimte met verf is om de pastelkleur die u mooi vindt op de verfchip te kiezen en vervolgens een of twee tinten lichter te gebruiken op dezelfde kaart. De meeste pastelkleuren zien er veel intenser uit als ze over een groot oppervlak, zoals een muur, worden verspreid dan op de verfkaart.

Meer coole ontwerpideeën voor pastelkleuren

Example of a trendy gender neutral light wood floor kids room design

Voeg een paar pastelkleuren toe aan een lichte en zonnige plek om het effect te versterken. Deze raamzitplaats is daar een mooi voorbeeld van. De ontwerpers van Mandarina Studio gebruikten enkele koele tinten om een frisse en luchtige sfeer te creëren en introduceerden ook warmgele accenten die deze ruimte een vrolijke uitstraling geven.

Elegant light wood floor bedroom photo in San Francisco

Koele pastelkleuren zijn ideaal voor slaapkamers omdat ze erg ontspannend zijn en een rustgevend effect hebben. Blauw en groen zijn beide mooie keuzes. Er zijn veel verschillende manieren waarop ze hier kunnen worden gebruikt. Deze slaapkamer van studio Miss Alice Designs heeft bijvoorbeeld gedeeltelijke accentmuren en het wit van het plafond loopt naar beneden door om de kamer een helderder en opener gevoel te geven.

Eclectic freestanding desk home office photo in New York

Mix heldere pastelkleuren met opvallende patronen als je een ruimte veel karakter wilt geven. Deze twee ontwerpelementen kunnen elkaar aanvullen en samenwerken om wat anders een heel eenvoudig en basaal type ruimte zou zijn, volledig te transformeren. Bekijk hoe chic dit thuiskantoor van Rikki Snyder eruit ziet met deze prachtige koraalaccenten en ivoren oppervlakken.

Gerelateerd: Welke kleur is taupe en hoe moet je deze gebruiken?

Mid sized trendy light wood floor living room photo in Los Angeles

Als je het gevoel hebt dat een pastelkleur te veel is voor een groot meubelstuk zoals de bank, probeer het dan op andere manieren en in kleinere hoeveelheden te verwerken. Deze prachtige woonkamer, ontworpen door Kimberly Demmy, heeft bijvoorbeeld een fotowand die de aandacht naar de achterkant van de kamer trekt.

Inspiration for a large industrial living room remodel in Other

Gebruik pastelkleuren en lichte kleuren om donkere en krachtige tinten zoals grijs en zwart in balans te brengen of om een kamerinrichting te transformeren op basis van neutrale tinten. De verlichting helpt echt om de kleuren te benadrukken en de nadruk te leggen op de verschillende aandachtspunten van deze woonkamer, ontworpen door Elad Gonen. Dezelfde strategie kan ook voor andere soorten ruimtes werken.

Elegant light wood floor and beige floor kitchen photo in New Orleans

De keuken is niet de eerste ruimte waar je aan denkt als je aan pastelkleuren denkt. Dat maakt een ontwerp als dit zoveel interessanter en inspirerender. De zachte blauwe en lila meubelkleuren passen heel goed bij de cottage-stijl inrichting. De lichte houten vloer en het witte plafond helpen het kleurenschema in evenwicht te brengen. Dit is een ontwerp van Farmer Payne Architects.

Kids room transitional gender neutral carpeted kids room idea in Los Angeles

Een ander leuk idee is om te spelen met een mix van warme en koele pasteltinten. U kunt ook een combinatie van lichtere en donkerdere tinten gebruiken om meer diepte aan het decor toe te voegen en bepaalde elementen beter te laten opvallen. De symmetrie past heel goed bij deze slaapkamer en helpt deze een evenwichtige en strakke esthetiek te behouden. We zijn ook dol op de raambekleding die studio EB Designs voor deze ruimte heeft gekozen.

Kids room transitional girl kids room idea in New York

Textuur en patroon spelen een belangrijke rol in elk interieurontwerp en dat zie je hier duidelijk. Deze gezellige kleine slaapkamer van studio Jennifer Scully Designs is mooi en stijlvol zonder te meisjesachtig te zijn. Het heeft een mooie mix van koele pastelkleuren met warme accenten zoals roze en geel. Ze worden aangevuld met lichte houten afwerkingen en een wit plafond.

Example of a beach style sunroom design

Serres en pastelkleuren gaan hand in hand. Zachte en heldere nuances zoals mintgroen, roze of geel zijn uitstekende keuzes als het je doel is om deze ruimte er verfrissend, luchtig en vol energie uit te laten zien. De kleuren worden versterkt door het zonlicht dat de kamer binnenkomt en je kunt ook vertrouwen op patronen om ze meer te laten opvallen. Bekijk dit prachtige ontwerp van Echelon Interiors voor inspiratie.

Nursery mid sized transitional gender neutral carpeted and beige floor

Het plafond schilderen is een prachtig kleurgebruik, vooral voor een ruimte als een slaapkamer of een kinderkamer. We houden van het kleurenschema van dit ontwerp van studio Mary Hannah Interiors, in het bijzonder de manier waarop de pastelaccenttinten worden aangevuld met warme neutrale tinten zoals beige en natuurlijk hout. Samen zorgen ze ervoor dat deze ruimte er rustgevend en ontspannend uitziet.

Example of a transitional living room design

Deze woonkamer ontworpen door studio Clarke

Living room scandinavian white floor living room idea in Amsterdam

Pastelkleuren kunnen ook behoorlijk krachtig en opbeurend zijn, vooral als ze worden gecombineerd met een paar krachtige en levendige accenttonen. Deze chique woonkamer heeft een nogal divers kleurenschema, met neutrale tinten als hoofdkleuren, zachte pastelkleuren als secundaire tinten en enkele donkere en krachtige nuances als accentkleuren. Het is behoorlijk kleurrijk en eclectisch, maar ook evenwichtig en eenvoudig. Bekijk dit prachtige ontwerp van Holly Marder voor inspiratie.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook