Gebruik de levendige tinten van de kleur geel om uw huis energie te geven

Using the Vibrant Shades of the Color Yellow to Energize Your Home

Gebruik de heldere en vrolijke eigenschappen van de kleur geel om uw interieur te verjongen. Van rijke okertinten tot briljante boterbloemen en bleke botercrème, de kleur geel geeft ons onmiddellijk een positief gevoel. Gezien het krachtige karakter benaderen de meeste interieurontwerpers de gele kleur met aarzeling. De overweldigende levendigheid kan elke kamer snel overweldigen. Maar als je geel op de juiste manier gebruikt, is het een effectieve kleur die je interieur kan definiëren en versterken.

Wat maakt de kleur geel?

Using the Vibrant Shades of the Color Yellow to Energize Your Home

De kleur geel maakt deel uit van het zichtbare spectrum van licht, gelegen tussen groen en oranje. Geel is een kleur die we zien in de enorme verscheidenheid van de natuur; het is de kleur van gevarieerde bloemen zoals narcissen, zonnebloemen en rozen, de kleur van fruit zoals bananen, de kleur van verschillende vissen en vogels, en de kleur van veel mineralen. Carotenoïden, een natuurlijk pigment, zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de goudgele kleuring in fruit, groenten en planten. Ze dienen om planten te beschermen tegen schade door schadelijke UV-stralen.

Het Engelse woord voor geel leiden we af van het oud-Engelse woord ge0lu. Dit woord heeft dezelfde basis als het woord voor ‘goud’ en betekent helder en glanzend.

Symboliek van de kleur geel

In de westerse wereld is geel geen universeel geliefde kleur. Voor velen is het te helder, overweldigend en kan het tegenstrijdig lijken. Het is de kleur van vreugde, maar kan ook jaloezie en ziekte betekenen. In het oosten is geel een zeer geliefde kleur die symbool staat voor adel en wijsheid.

Optimisme en geluk

Geel staat voor optimisme vanwege onze associaties met de rijzende zon op een nieuwe dag. We verbinden geel ook met de vrolijke natuurlijke manifestatie van geel, waaronder de eerste bloemen van de lente, de narcis en de krokus en weelderige vruchten zoals de ananas en pittige citroen.

Adverteerders spelen in op dit idee door geel op hun verpakkingen te gebruiken. Ze gebruiken geel om de aandacht van het publiek te trekken en een blik van opgewekt optimisme en vreugde te creëren.

Voorzichtigheid en zichtbaarheid

In westerse culturen duiden gele symbolen op de noodzaak om vooruit te kijken. Het is ook een van de meest zichtbare kleuren vanaf lange afstanden. Dit is de reden waarom stadsplanners en architecten gele bewegwijzering en lichten gebruiken om aan te geven dat het langzamer moet gaan. Schooldistricten in de Verenigde Staten vereisen ook dat schoolbussen geel worden geverfd om hun zichtbaarheid te vergroten en om chauffeurs te waarschuwen voorzichtig te zijn.

Rijkdom en adel

Geel heeft positieve associaties in oosterse culturen, waar het ook wijsheid en glorie betekent, naast rijkdom en adel. Geel vertegenwoordigde in de Chinese cultuur de keizer. Het was een kleur die hij alleen maar kon dragen. Gele daken waren een andere betekenaar van adel, aangezien deze beperkt waren tot keizerlijke en niet tot gewone gebouwen.

Lafheid en ziekte

Er is onmiskenbaar een negatieve connotatie met de kleur geel in westerse culturen. In de middeleeuwen werd geel vaak geassocieerd met verraad. Tegenwoordig associëren velen in het Westen geel met lafheid of verraad, zoals blijkt uit het pejoratieve gebruik van ‘geel’ of ‘geelbuik’ voor iemand die volgens ons zijn plicht verzaakt. We gebruiken geel ook om iemands gedrag te beschrijven als hij of zij ziek of onwel is.

Psychologische effecten van de kleur geel

Pogingen om het effect van kleuren op de stemming te meten zijn een populair onderwerp geweest sinds de wetenschappelijke studie van Goethe (1810), genaamd The Theory of Colors. Velen hebben gesuggereerd dat geel een negatief effect heeft op de stemming, maar de meeste wetenschappelijke onderzoeken hebben over het algemeen positieve effecten van geel aangetoond.

Associatie met vreugde – Wetenschappelijke studies tonen aan dat veel mensen geel associëren met vreugde. Dit geldt des te meer als je in een land woont met minder zonlicht. Verhoogde stimulatie – Bepaalde wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat warme kleuren zoals rood en kleur in vergelijking met koude kleuren zoals grijs het leervermogen van leerlingen kunnen vergroten, omdat ze hun cognitieve stimulatie vergroten. Verhoogde aandacht – Geel is een van de meest opvallende kleuren. Dit is de reden waarom veel bedrijven geel gebruiken als onderdeel van reclameprogramma's of in logo-ontwerpen.

Gebruik van de kleur geel in interieurontwerp

Using the Color Yellow in Interior Design

Sommige mensen houden van de warmte en levendigheid van geel, terwijl anderen het te overweldigend vinden. In welk kamp je je ook bevindt, er zijn effectieve manieren om de kleur geel te gebruiken in interieurontwerpen.

Verlicht een kamer

Gebruik geel om een donkere kamer met weinig of geen ramen op te fleuren. Door levendig geel te kiezen, creëer je een kamer die een duidelijk statement maakt. Gebruik lichtgeel als je de kamer een warme achtergrond wilt geven in plaats van een opvallend geheel.

Creëer een Focal Pint

De gele kleur is ideaal voor het creëren van een centraal punt. Deze strategie werkt goed als je je kamer meer energie wilt geven, maar de ruimte niet wilt overweldigen. Gebruik geel om een centraal punt te creëren in een kamer met een accentmuur of een fundamenteel meubelstuk.

Voeg een vleugje kleur toe

Gebruik kleine vleugjes geel in uw huis om te profiteren van de verwarmende eigenschappen van geel zonder dat u uw hele kleurenschema hoeft te veranderen. Voeg een gele vaas, een set gele kussens of een afbeelding met een geel thema toe. Een opvallende manier om een vleugje geel aan de kamer toe te voegen, is door het plafond geel te schilderen. Dit zal de kamer verwarmen en verhelderen zonder deze te overweldigen.

Ontdek diverse tinten geel

Zoals elke kleur is er zo’n verbazingwekkende diversiteit aan gele tinten, en deze verschillende tinten creëren elk een andere sfeer. Zachte en bleke botercrèmegele tinten zorgen voor warmte en energie in een kamer, maar kunnen op de achtergrond blijven. Deze bieden een goede achtergrond voor donkere contrasterende kleuren. Heldere en diepe gele tinten zijn duidelijk aanwezig. Deze kleuren passen goed bij donkere highlights en vallen op bij neutrale highlights.

Combineer met andere kleuren

Combineer de diverse tinten geel met een verscheidenheid aan andere kleuren voor een effectief interieurontwerp.

Groene, lichte en donkere tinten Blauwe, lichte en donkere tinten Lichte neutrale tinten zoals wit en crème Donkere neutrale tinten zoals zwart en grijs Andere warme kleuren zoals rood, oranje en paars voor een levendige uitstraling

Ideale kamers voor de kleur geel

Roep een positievere sfeer op door groentinten in verschillende kamers van uw huis op te nemen.

Slaapkamers – Geel werkt goed in de slaapkamer van een volwassene of kind om de ruimte op te fleuren en te vitaliseren. Kies een lichtgele tint als u een heldere, neutrale optie wilt, anders dan wit of crème. Oefenruimtes – Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de gele kleur de mentale stimulatie verhoogt. Deze kwaliteit is gunstig op het gebied van beweging en yoga. Keuken/Wasruimte – Nutsruimtes zoals keukens en wasruimtes hebben vaak een revitalisering nodig. Gebruik geel op kasten of creëer een opvallende muur die de hele kamer animeert. Badkamers – Geel verlicht kleine ruimtes, dus ideaal voor badkamers. Zelfs een kleine hoeveelheid zorgt ervoor dat de ruimte warm en uitnodigend aanvoelt.

De beste tinten geel

Yellow Couch

Ontdek de verschillende tinten geel en gebruik ze in uw interieur. Overweeg de synoniemen voor geel als u op zoek bent naar gele kleurtonen, waaronder botercrème, goud en oker.

Tinten van lichtgeel

Standish White (HC-32) van Benjamin Moore – Deze lichtgele verf werkt zowel als geel als als diep crème. Het heeft warme ondertonen van perzik en room. Moonraker (6701) van Sherwin Williams – Moonraker is citroengroen in plaats van echt geel. Deze bleke tint is ideaal als je een geel wilt dat naar de groene kant leunt. Farrow's Cream (nr. 236) van Farrow

Tinten van middelgeel

Maple Taffy (3004-3C) van Valspar – Maple Taffy van Valspar is een levendige middentonige gele verf met een warme gouden gloed. Hawthorne Yellow (HC-4) van Benjamin Moore – Hawthorne Yellow is een rijke lichte tot middeltonige verfkleur. Dit is een uitgebalanceerd geel met een lichtgroene ondertoon. Dagkamer Geel (nr. 233) van Farrow

Tinten van donkergeel

India Geel (nr. 66) van Farrow

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook