Hoe een kelder te ventileren

How To Ventilate a Basement

Zonder goede ventilatie ruiken de meeste kelders muf. Zeer slechte kelderventilatie kan tot gezondheidsproblemen leiden. Deze oplossingen voor kelderventilatie elimineren de geur en maken de kelder comfortabeler en veiliger.

How To Ventilate a Basement

Waarom is kelderventilatie belangrijk?

De meeste kelders zijn koel, vochtig en stinken. Gebrek aan frisse lucht, lekkages en condensatie zijn de belangrijkste redenen. Een goede ventilatie helpt veel problemen voorkomen.

Geur. Onaangename muffe muffe luchtgeur. Vochtigheid. De luchtvochtigheid in de kelder moet minder dan 60% zijn om schimmelgroei te voorkomen. Ventilatie voert vochtige lucht naar buiten. Gietvorm. Vochtige, natte en vochtige kelders nodigen uit tot schimmelgroei en bevorderen rotting. Koolmonoxide. Een goede ventilatie helpt de opbouw van koolmonoxide te voorkomen. Radon. Op bepaalde locaties zal radongas zich ophopen zonder ventilatie. Schade. Vocht trekt ongedierte aan, zoals knaagdieren en insecten, die meubels, vloeren, kozijnen en kelderinhoud kunnen beschadigen.

Schimmels, koolmonoxide en radon kunnen ernstige nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben.

9 manieren om een kelder te ventileren

Kelders kunnen passief of mechanisch geventileerd worden. Soms werken beide samen.

1. Open de Windows

Open zo vaak mogelijk minstens twee ramen om kruisventilatie mogelijk te maken. Denk hierbij aan het vervangen van ramen zonder horren of ramen die niet open kunnen. Het installeren van een uitgangsraam in de kelder verhoogt de veiligheid en het grotere raam laat meer lucht binnen.

2. Sluit een ventilator aan

De wind waait niet altijd hard genoeg om lucht door de kelder te laten stromen. Het is een goede optie om een goedkope boxventilator dicht bij een open raam te plaatsen om frisse lucht binnen te brengen en muffe lucht af te voeren. Voor minder dan $ 50,00 en minder dan $ 0,02 per bedrijfsuur kunnen sommige ventilatoren een snelheid van wel 2000 kubieke voet per minuut (CFM) halen.

3. Installeer badkamerventilatoren

Installeer een badkamerventilator in het plafond van de kelder en laat deze naar buiten ventileren, zelfs als er geen badkamer is. Er wordt veel lucht uitgewisseld, vooral bij open ramen. Een badkamerventilator die minder dan $ 100,00 kost, kan meer dan 100 CFM uitstoten. Laat hem continu aan staan of gebruik een tijdschakelaar.

5. Koop een luchtontvochtiger

Volgens de EPA remt het handhaven van de luchtvochtigheid in de kelder onder de 60% de groei van schimmels en meeldauw. Koop een machine die de hele kelder ontvochtigt. Zorg indien mogelijk voor een automatische afvoereenheid die in de opvangbak leegloopt, zodat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over het legen van het reservoir. De meeste draagbare luchtontvochtigers verwijderen elke 24 uur 30 – 70 liter water.

5. Houd de kelder droog en schoon

Het waterdicht maken van kelders is een belangrijk onderdeel van succesvolle ventilatie. Water dat in de kelder of kruipruimte lekt, houdt de ruimte vochtig. Zelfs een goed ventilatiesysteem en een luchtontvochtiger hebben moeite om het bij te houden.

Kartonnen dozen en stoffen absorberen vocht; laat het vervolgens in de lucht ontsnappen als de luchtvochtigheid in de kelder daalt. Ongeorganiseerde, rommelige kelders verstoren de luchtstroom, vooral vanuit hoeken en vloeren waar deze het meest nodig is. Schone, georganiseerde kelders maken het gemakkelijker om schimmel- en ongedierteproblemen vroegtijdig op te sporen.

6. Luchtreinigers

Draagbare luchtreinigers reinigen en recirculeren de lucht in de kelder en verwijderen geuren. Als een raam open blijft staan, wordt de frisse lucht gemengd met de muffe kelderlucht en wordt de ventilatie verbeterd. Vanaf ongeveer $ 50,00 zijn luchtreinigers een goedkope manier om de geur van kelderlucht te verbeteren.

7. Lucht-lucht-warmtewisselaar

Lucht-lucht-warmtewisselaars, ook bekend als warmteterugwinningsventilator (HRV), voeren warme, vochtige lucht uit het huis en brengen frisse lucht binnen. De warme lucht verwarmt de binnenkomende koele lucht en houdt tot 85% van de warmte vast.

Bewegende delen in warmtewisselaars zijn twee kleine ventilatoren die constant kunnen draaien en heel weinig stroom verbruiken. HVR's verwijderen radon en kunnen worden gebruikt als aanvullende warmtebron in noordelijke klimaten.

8. Airconditioner

Airconditioners pompen warme, vochtige lucht uit de ramen. Ze zijn alleen een haalbare optie in warmere klimaten waar zelfs kelders te warm kunnen zijn. Op het raam gemonteerde airconditioners en draagbare apparaten die uitlaatslangen gebruiken, vervullen dezelfde functie: het verwijderen van muffe, vochtige lucht uit kelders.

9. HVAC

Veel HVAC-systemen zijn ontworpen om comfort te bieden aan de belangrijkste woonruimtes, waardoor kelders onderbenut blijven. Overweeg om bestaande HVAC-systemen uit te breiden en te upgraden naar de kelder.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook