Hoe u het juiste tapijttype kiest

How to Pick the Right Carpet Type

Het kiezen van het beste tapijttype kan een uitdaging zijn, omdat er veel opties bestaan. U moet vezeltypen, poolstijlen, kleuren en patronen vergelijken. Het is de moeite waard om rekening te houden met uw behoeften, ontwerpvoorkeuren en het beoogde gebruik van het tapijt.

How to Pick the Right Carpet Type

Het is ook de moeite waard om rekening te houden met de hoeveelheid voetgangers en het budget. Naast kleur en maat zijn er nog andere zaken waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van het beste tapijt.

Belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een tapijttype

1. Ken de onderhoudsvereisten

Hoewel alle tapijten onderhoud nodig hebben, hebben sommige materialen professionele reiniging en verzorging nodig. Kinderkamers en huishoudens met huisdieren hebben een laagpolig en vlekbestendig tapijt nodig. Gebruik bij het selecteren van een tapijt reinigingsmethoden en wasmiddelen die geschikt zijn voor het materiaal.

2. Vergelijk de opties voor tapijtvulling

Het opvulmateriaal van het tapijt is net zo cruciaal als het getufte materiaal. U wilt een stevige en dichte vulling voor gebieden met veel verkeer, zodat deze de vloer dempt. Een dikke vulling verlengt ook de levensduur van uw tapijt.

Als u een tapijt zonder vulling installeert, kan de garantie vervallen. De meest voorkomende vullingsopties zijn schuim, vezels en rubber.

3. Controleer de garantievoorwaarden

Controleer de garantievoorwaarden op het gebied van behoud van slijtage en uiterlijk bij het kiezen van een tapijttype. Ook de garantievoorwaarden tegen vervaging en vlekken en vuil zijn het overwegen waard. Bekende merken bieden ook vervagingsbestendigheid en installatiegaranties.

De beste tapijtbedrijven bieden een garantie van 10 tot 20 jaar op textuurbehoud. Onder deze garantie moet het tapijt bij normaal voetverkeer zijn uiterlijk behouden. Tapijten van hoge kwaliteit hebben doorgaans dergelijke garantievoorwaarden.

4. Houd rekening met de installatiecriteria

Voordat u een nieuw tapijt installeert, moet u het bestaande tapijt verwijderen en de ondervloer schoonmaken. De kamers moeten vrij zijn van meubels of obstakels. U hebt speciaal gereedschap nodig om de ruimte, de trim en het verankering te meten. Het inhuren van een professional is ideaal voor kamerbreed tapijt.

5. Controleer het paaltype

De meeste tapijtpalen zijn geweven of getuft. Door de tapijtvezels in elkaar te grijpen, ontstaat een vlak, naadloos geweven tapijt. Ze zijn geweven op weefgetouwen. Geweven tapijten zijn duurzaam omdat de vezels met elkaar verweven zijn en moeilijk uit te trekken zijn.

Hun gladde, vlakke oppervlak en elegante stijl zorgen ervoor dat ze luxueus aanvoelen. Fabrikanten maken getufte tapijten door draden door de achterkant te ponsen om ze vast te zetten. Een tuftmachine verankert vezelplukjes aan het rugmateriaal.

6. Denk aan de constructie van het tapijt

Er zijn veel verschillende soorten tapijt verkrijgbaar, elk met zijn voor- en nadelen. De belangrijkste tapijtstijlen zijn pluche, Berber, patroon en textuur.

Berbertapijt is gemaakt van lussen van dikke vezels. Het dikke garen zorgt voor een gestructureerde, informele look. Het is duurzaam en onderhoudsarm, waardoor het ideaal is voor ruimtes met veel verkeer. Pluche tapijten hebben gesneden vezels die een zacht, fluweelachtig oppervlak creëren. Het is luxueus en comfortabel, maar kan moeilijk schoon te maken zijn. Getextureerde tapijtvezels zijn in verschillende richtingen gedraaid of gekruld. Door het draaien ontstaat een multidimensionaal oppervlak. Het is veelzijdig, maar kan meer voetafdrukken vertonen dan andere tapijten. Tapijt met patronen combineert verschillende kleuren en texturen van vezels om veelzijdige ontwerpen te creëren. Patronen voegen visuele interesse toe aan een kamer. Maar tapijten met patronen zijn moeilijker te combineren met meubels dan effen gekleurde tapijten.

7. Tapijtvezels

Tapijtvezels zijn er in natuurlijke en synthetische varianten.

Natuurlijke vezels:

Wol: Wol is een zachte, veerkrachtige natuurlijke vezel die ook vlekbestendig is. Het isoleert en reguleert de kamertemperatuur. Maar wol is duur en heeft regelmatig onderhoud nodig. Sisal: Sisal, gemaakt van agaveplantenbladeren, is populair vanwege zijn duurzaamheid en vlekbestendigheid. Maar het is harder dan andere natuurlijke vezels en kan sneller verslijten. Jute: Net als sisal is jute duurzaam en vlekbestendig, maar zachter dan sisal. Het kan daardoor ook sneller slijten.

Synthetische vezels:

Nylon: Nylon tapijten zijn bestand tegen vlekken, vervaging en slijtage, maar zijn niet zo soepel als natuurlijke vezels. Nylon vloerbedekking kan ook prijzig zijn. Polypropyleen: Het is een synthetische vezel die vochtbestendig en duurzaam is. Polypropyleentapijten zijn ideaal voor kelders en badkamers. Maar polypropyleen is misschien niet zo zacht of comfortabel onder de voeten als andere synthetische vezels. Polyester: Polyester is zijdeachtig, kleurvast en vlekbestendig. Het is goedkoop en gemakkelijk te onderhouden, maar kan sneller verslijten dan andere synthetische vezels.

Tapijtterminologie

Pad: Een ondertapijt dat een tapijt comfortabel maakt om op te lopen en de belasting op de vloer minimaliseert. Tapijtvulling is gemaakt van schuim, vilt of synthetische vezels. Pool: De hoogte van de vezels vanaf het tapijtoppervlak tot aan de achterkant. Hoogpolige of hoogpolige tapijten hebben lange vezels, terwijl laagpolige tapijten korte vezels hebben. Kwaliteit: De kwaliteitsscore van een tapijt. Low-end kwaliteiten zijn goedkoper, maar gaan 3-5 jaar mee. Tapijten van gemiddelde en hoogwaardige kwaliteit gaan langer mee, maar zijn duurder. Rug: Beveiligt de tapijtvezels en draagt bij aan de structurele sterkte. Fabrikanten gebruiken een primaire achterkant om het garen te tuften en bedekken het vervolgens met een secundaire achterkant. Op de achterkant van het tapijt wordt een coating aangebracht, ook wel ‘unitaire rug’ genoemd. Dichtheid: De dichtheid is hoe dicht de tapijtvezels bij elkaar liggen. Een tapijt met een hogere dichtheid is dikker, waardoor je de achterkant van het tapijt niet voelt als je er met je hand doorheen veegt. Een tapijt met een hoge dichtheid is een tapijt van betere kwaliteit. Berber: Berbertapijt is een lussenpooltapijt dat met de hand gemaakt of vervaardigd is. Veel voorkomende Berbertapijtmaterialen zijn nylon, polypropyleen (olefine) en wol. Pluizen: het proces waarbij tapijtgebieden worden losgemaakt. U kunt de warmte van een stoomstrijkijzer, een föhn of een tapijtreiniger gebruiken om uw tapijt weer luchtig te maken. Gewicht tapijt: het gewicht van de tapijtstapel per vierkante meter. Het ideale tapijtoppervlakgewicht voor residentiële vloeren ligt tussen de 35 en 60 ounces. Tapijten met een hoog gezichtsgewicht zijn geschikt voor ruimtes met veel verkeer.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook