Kalksteenvloeren: een moderne uitstraling creëren met een klassieke steen

Limestone Flooring: Creating a Modern Look With a Classic Stone

Kalksteenvloeren zijn prachtige natuurstenen met een verbazingwekkende veelzijdigheid. Het komt in de vorm van kalksteentegels, platen, straatstenen en zelfs mozaïeken. De gedempte aardetinten van kalkstenen vloeren maken het een populaire keuze in rustieke, klassieke en boerderijwoningen.

Limestone Flooring: Creating a Modern Look With a Classic Stone

Volgens de verfexperts van PPG roepen de aardetinten in hun paletcollecties “een gevoel van natuurlijk gemak, comfort en intimiteit op.” Vloeren in aardetinten zijn een manier om nog meer diepte aan uw algehele ontwerp toe te voegen.

Basisprincipes van kalksteenvloeren

Kalkstenen vloeren zijn een natuurlijke vloer, zoals marmer of graniet. Door de unieke samenstelling past het goed bij een specifieke vloerstijl.

Wat is kalksteen?

Kalksteen is een koolstofhoudend sedimentair gesteente met als hoofdbestanddelen calciet en aragoniet. Het is een harde en duurzame steen. Het wordt al duizenden jaren als bouwmateriaal gebruikt, onder meer als onderdeel van de Grote Piramide van Gizeh. Architecten blijven kalksteen gebruiken om moderne gebouwen te vormen. Fabrikanten gebruiken kalksteen als bakstenen, tegels, cement en als vulmiddel.

Soorten kalksteenvloeren

Limestone Flooring Types

Kalksteenvloeren zijn er in vier hoofdvarianten: kalksteentegels, kalkstenen straatstenen, kalkstenen vloerplaten en mozaïeken.

Kalksteentegels – Kalksteentegels worden het meest binnenshuis gebruikt. Fabrikanten snijden kalksteentegels in normale maten en zijn 1/4 "of 1/2" dik. Kalksteentegels zijn verkrijgbaar in verschillende gedempte aardetinten, zoals beige, ivoor, roze, roest, bruin, grijs en goud. Kalksteenklinkers – Dit zijn gesneden stukken kalksteen die in buitenomgevingen worden gebruikt. Ze variëren in grootte van 1 1/4″ tot 3″. Kalksteenplaten – Kalksteenplaten zijn grote stukken kalksteen die worden gebruikt in buitenruimtes zoals patio's en terrassen. Kalksteenmozaïeken – Mozaïekkalksteentegels worden in ingewikkelde en gevarieerde vormen gesneden om een uniek patroon en ontwerp in muren en vloeren te creëren.

Kalkstenen vloertegelafwerkingen

Limestone Flooring Tile Finishes

Kalksteen is een poreuze steen met natuurlijke holtes. Sommige afwerkingen verzachten de gaatjes door ze op te vullen, andere laten de gaatjes onaangeroerd. Er zijn vijf hoofdafwerkingen beschikbaar voor granieten vloertegels: gepolijst, gezoet, getrommeld, geborsteld en gezandstraald.

Gepolijste kalksteentegels – Om gepolijste kalksteentegels te maken, vullen fabrikanten de holtes van de kalksteen en polijsten ze het oppervlak tot een hoge glans. Dit benadrukt de subtiele kleur van het kalksteenoppervlak. Hun reflecterende oppervlak wordt gewaardeerd voor vloer en muren. Het gepolijste oppervlak is het meest glad. Gezoete kalksteentegels – Gezoete kalksteentegels worden ook gevuld. In tegenstelling tot gepolijste kalksteentegels is de geslepen afwerking mat en niet-reflecterend. Hierdoor wordt de kleur van de kalksteen gedempt en ontstaat een oppervlak dat slipvaster is. Getrommelde kalksteentegels – Getrommelde kalksteentegels hebben afgeronde randen en hoeken voor een rustieke en ontspannen uitstraling. Ontwerpers gebruiken trommelsteen in binnen- en buiteninstallaties. Geborstelde kalksteentegels – Fabrikanten maken geborstelde kalksteentegels door een staalborstel te gebruiken om het zachte oppervlak van de kalksteen te verwijderen en de lagere fossielen bloot te leggen. Hierdoor ontstaat een licht ruwe textuur. Dit is goed in ruimtes met veel verkeer, zoals keukens. Gezandstraalde kalksteentegel – Gezandstraalde tegels hebben een meer gestructureerd oppervlak dan geborstelde tegels. Hierdoor krijgen de tegels een versleten uitstraling. Gezandstraalde tegels worden gebruikt in binnen- en buitenruimtes.

Waterbestendigheid

Kalksteen is een poreuze natuursteen en absorbeert dus in zijn natuurlijke staat wel wat water. Fabrikanten vullen de gaten in bepaalde tegelsoorten op, waardoor de wateropname afneemt. Behandel uw kalksteen met een kit om de poreuze aard ervan te verminderen.

Duurzaamheid

Kalksteen is een harde substantie vanwege het hoge mineraalgehalte, maar is zachter dan andere natuurstenen zoals graniet en marmer. Sommige mensen aarzelen om het te gebruiken in ruimtes met veel verkeer, zoals keukens. Anderen houden van het zachte, versleten uiterlijk van kalksteentegels. Verschillende soorten kalksteen variëren qua hardheid. Als je van het uiterlijk van kalksteen houdt en het in een gebied met veel verkeer wilt, praat dan met een steenexpert die je naar hardere composities van kalksteen zal leiden.

Onderhoud van kalkstenen vloeren

Het belangrijkste onderhoud van uw kalksteenvloeren is het regelmatig aanbrengen van sealer. Afdichtmiddelen beschermen uw vloeren tegen water, vlekken en krassen. Een kit bedekt ook de kleine gaten in kalksteen die ervoor zorgen dat de vloer geen stof en vuil vasthoudt. Gebruik een sealer die is ontworpen voor natuursteen zoals kalksteen.

Zorg ervoor dat u uw kalkstenen vloertegel controleert op scheuren en breuken. Verwijder de kapotte tegels en vervang ze indien nodig.

Hoe kalksteenvloeren schoon te maken

Stofzuig uw kalkstenen vloeren regelmatig om ze vrij te houden van stof, vuil en zand dat de afwerking van de tegels kan aantasten.

Dweil uw kalksteentegels wekelijks met warm water en een reiniger voor natuursteen. Vermijd schoonmaakmiddelen met zure componenten zoals citrus. Gebruik geen dweilmop. Gebruik in plaats daarvan een dweil die u hebt uitgewrongen om te voorkomen dat er water op de tegels blijft staan.

Locatie voor gebruik

Limestone flooring for outdoor and indoor

Kalksteenvloeren worden al duizenden jaren binnen en buiten gebruikt. In binnenruimtes zijn kalksteentegels populair in foyers, modderkamers, keukens en badkamers. Buitentegels en straatstenen worden gebruikt op patio's, tuinen en veranda's.

Installatie

Kalksteentegels zijn, net als andere natuursteentegels, lastig te plaatsen voor een beginner. Om het werk goed te kunnen doen, heb je gespecialiseerd gereedschap nodig, zoals een natte tegelzaag. Overweeg om een professional in te schakelen om u te helpen bij deze installatie.

Kosten kalksteenvloeren

Standaard kalksteentegels kosten €3-€10 per vierkante meter. Decoratieve of mozaïekkalksteentegels kosten $ 30 per vierkante voet. Gemiddeld kost het plaatsen van granieten tegels tussen de $ 40 en $ 75 per uur. De gemiddelde kosten voor een kamer van 350 vierkante meter bedragen $ 5.000 – $ 8.000.

Kalksteenvloeren: voor- en nadelen

Kalksteen is een prachtige natuursteen, maar heeft unieke eigenschappen waardoor het voor sommige projecten perfect is en voor andere niet.

Pluspunten

Schoonheid – Een kalkstenen vloer heeft gevarieerde aardetinten en prachtige subtiele texturen die dit tot een van de mooiste natuursteenvloeren maken die er zijn. Kosten – Voor een natuurstenen vloer is kalksteen een van de kosteneffectievere opties in vergelijking met andere soorten zoals marmer en graniet. Veelzijdigheid – Kalkstenen vloertegels en platen werken goed in verschillende ontwerpcontexten, waaronder modern, boerderij, rustiek en traditioneel. Woningwaarde – Het gebruik van natuurstenen vloeren zoals kalksteen zal de waarde van uw huis verhogen en potentiële kopers aanspreken.

Nadelen

Kosten – Vergeleken met synthetische opties zoals vinyl, porseleinen tegels of tapijt zijn kalksteenvloeren duurder. Onderhoud – U moet uw kalkstenen vloeren elke dag onderhouden door te stofzuigen. U moet de vloeren ook elk jaar opnieuw verzegelen om ze bestand te houden tegen morsen en vlekken. Duurzaamheid – Kalksteen is zachter dan andere natuurstenen. Het werkt goed bij normaal voetverkeer, maar kan slijten bij zwaar voetverkeer. Voor sommige mensen is de versleten look een van de redenen waarom ze van kalksteen houden.

Kalksteentegelideeën

Het is normaal dat u zich afvraagt hoe kalksteentegels bij u thuis zouden werken. We hebben enkele prachtige voorbeelden verzameld van kalksteentegels die zowel binnen als buiten worden gebruikt.

Kalkstenen badkamervloer

Limestone Bathroom Floor

Dit is een prachtig voorbeeld van een mozaïek-kalksteenvloer met grijze en roomwitte kalksteen op deze badkamervloer.

Kalkstenen keukenvloer

Limestone Kitchen Floor

Ancient Surfaces combineerde teruggewonnen kalksteenklinkers met deze eigentijdse keukenstijl. De kalkstenen vloer balanceert de nieuwe stijl van het decor met een tijdloze uitstraling.

Traditionele kalkstenen tegelvloer

Traditional Limestone Tile Floor

St. Romain Interiors gebruikte crèmekleurige tegels om deze formele zitkamer een oppervlak te geven dat de muren aanvult.

Coeur d'Alene kalksteen

Coeur d'Alene Limestone

Maiden Stone gebruikte crèmebeige Coeur d'Alene kalksteenklinkers om de vloer van deze verfijnde buitenruimte te creëren.

Rustieke kalkstenen tegelvloeren

Rustic Limestone Tile Flooring

Ontwerpers gebruiken rustieke kalksteentegels zowel binnen als buiten. William T. Baker

Minimalistische kalkstenen tegelvloeren

Minimalist Limestone Tile Floors

Kalksteentegels zijn veelzijdig omdat ontwerpers het in alles gebruiken, van modern tot traditioneel ontwerp. Bradshaw Construction gebruikte strakke grijze kalkstenen vloertegels en mengde deze met travertijn en houten wanden om de kamer diepte en textuur te geven.

Veelgestelde vragen (FAQ)FAQ

Waar kan ik verouderde kalkstenen vloeren vinden?

Enkele van de grootste voorraden antieke en teruggewonnen kalksteenvloeren zijn historische decoratieve materialen, vintage elementen en BCA Materiaux Anciens. Deze leveren allemaal collecties teruggewonnen Franse en Belgische kalksteentegels, mozaïeken en straatstenen.

Zijn kalkstenen vloeren duurzaam?

Kalksteen is verwarrend omdat het zowel hard als zacht is. Het is harder dan natuursteen zoals travertijn, maar zachter dan graniet en marmer. Het zal na verloop van tijd slijten, maar voor sommige mensen is dit een bonus. Ze houden van het uiterlijk van versleten kalkstenen vloeren, omdat ze een meer antieke uitstraling hebben. Sommige kalksteentegels zijn harder dan andere soorten, dus neem contact op met een deskundige fabrikant om de beste soort voor u te vinden.

Waar kan ik kalksteenvloeren bij mij in de buurt vinden?

Zoek naar kalksteentegels bij algemene bouwmarkten zoals Home Depot en Lowes. Voor een betere selectie kunt u gespecialiseerde tegelwinkels persoonlijk of online vinden.

Wat zijn de beste kalksteentegels voor keukens?

Kalksteenvloeren zijn problematisch in ruimtes met veel verkeer, zoals keukens. Sommige mensen houden van het verweerde uiterlijk van kalksteentegels in een keuken. Als u dat doet, kies dan voor gezoete, geborstelde of gezandstraalde kalksteentegels om hun slipweerstand te vergroten.

Kalksteenvloeren: conclusie

Het lijdt geen twijfel dat kalksteenvloeren prachtig zijn, maar deze vloeren hebben een unieke kwaliteit, wat betekent dat ze niet voor iedereen geschikt zijn.

Als u bereid bent het geld te investeren in het installeren van kalkstenen vloeren, zullen de waarde en de aantrekkingskracht van uw huis toenemen.

Met de juiste verzorging gaan deze vloeren de hele levensduur van uw huis mee.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook