Laminaat versus vinylvloeren: wat is het verschil?

Laminate vs. Vinyl Flooring: What’s the Difference?

Laminaat- en vinylvloeren zijn alternatieven voor duurdere vloermaterialen zoals steen, hardhout en tegels. Laminaat- en vinylvloeren lijken misschien op elkaar, maar ze zijn niet uitwisselbaar. Bij het kiezen tussen laminaat- en vinylvloeren is het van cruciaal belang om rekening te houden met hun opmerkelijke verschillen.

Laminate vs. Vinyl Flooring: What’s the Difference?

Wat is laminaatvloeren?

Laminaatvloeren zijn synthetische vloeren die uit veel samengesmolten lagen bestaan. Het bestaat uit vier lagen: slijtage, ontwerp, kern en achterkant. Laminaatvloeren bootsen het uiterlijk na van hardhout, steen of tegels.

Pluspunten:

Kostenbesparend Bestand tegen natuurlijke slijtage Geschikt voor doe-het-zelf-projecten

Nadelen:

Sommige typen zijn gevoelig voor waterschade. Het kan niet opnieuw worden afgewerkt

Wat is vinylvloeren?

Vinylvloeren zijn synthetische vloeren gemaakt van polyvinylchloride (PVC) of andere vinylpolymeren. Vinylvloeren zijn verkrijgbaar in platen, tegels en planken. Het is een veelzijdige en duurzame vloeroptie die verschillende voordelen biedt.

Pluspunten:

Eenvoudig aan te passen. 100% waterdicht. Weinig onderhoud nodig

Nadelen:

Geeft VOC's af tijdens installatie. Gevoelig voor krassen en deuken

Laminaat versus vinylvloeren: belangrijkste verschillen

Verschijning

Laminaat

Laminaatvloeren zijn voorzien van een fotografische laag met hoge resolutie onder de transparante slijtlaag. De ontwerplaag creëert de uitstraling van echt hout, tegels of steen.

Laminaatvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, texturen en afwerkingen. De varianten omvatten handgeschraapt, rustiek, teruggewonnen hout, multi-tonaal, natuurlijke afwerking, witgekalkt en meerdere lengtes.

Vinyl

LVP-vinylvloeren staan bekend om hun realistische uitstraling, maar hebben niet allemaal dit effect. Dikkere vinylvloeren met massieve kern kunnen op hout lijken vanwege het diepere reliëf.

Beste voor uiterlijk: laminaatvloeren

Laminaatvloeren bieden een meer realistische optie. Het lijkt meer op handgeschraapt hardhout, steen, keramiek en andere materialen.

Kostenvergelijking

Laminaat

Laminaatvloeren kosten tussen de $ 1 en $ 10 per vierkante voet. De materiaalkosten variëren afhankelijk van het ontwerp en de luxe upgrades.

Vinyl

Vinylvloeren zijn goedkoper, met een gemiddelde van €2 tot €3 per vierkante meter voor tegels en planken. Professionele installatie kost meer, maar helpt dure fouten te voorkomen. Vinylplankenvloeren kosten $ 7 per vierkante voet, terwijl een eenvoudige installatie van vinylplaten $ 3 per vierkante voet kost.

Beste prijs-kwaliteitverhouding: vinylvloeren

Vinylvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende prijsopties, waaronder budgetvriendelijke en duurdere opties. Maar de kosten voor laminaatvloeren zijn afhankelijk van de kwaliteit, dikte, ontwerpcomplexiteit en merk.

Duurzaamheid

Laminaat

Laminaatvloeren hebben een slagvast ontwerp, waardoor ze geschikt zijn voor ruimtes met veel verkeer. Het is bestand tegen de impact van vallende voorwerpen en is beter bestand tegen deuken en krassen dan andere vloeropties.

Laminaatvloeren zijn duurzaam, maar niet waterdicht. De vloeroptie is gevoelig voor schade als gevolg van langdurige blootstelling aan vocht of vocht. Laminaat kan niet worden geschuurd of opnieuw worden afgewerkt. Laminaatvloeren gaan, afhankelijk van het onderhoud, 10 tot 20 jaar mee.

Vinyl

Vinylvloeren zijn duurzaam en geschikt voor kinderen, huisdieren en gebieden met veel verkeer. Vinyl van lagere kwaliteit kan echter na verloop van tijd loslaten of delamineren. Kies daarom voor hoogwaardige vinylplanken met een dikke slijtlaag. Bij goed onderhoud gaan ze tot wel 25 jaar mee.

Vinyl is een vochtbestendig vloermateriaal dat geschikt is voor badkamers, keukens en kelders. Het is bestand tegen morsen, vocht en incidentele onderdompeling zonder kromtrekken of schade.

Beste voor duurzaamheid: vinylvloeren

De grootste sterke punten van vinylvloeren zijn de waterbestendigheid en waterdichte eigenschappen. Het bestaat uit PVC (polyvinylchloride) en andere synthetische materialen die geen vocht opnemen.

Installatie

Laminaat

Laminaatvloeren maken gebruik van een click-and-lock-installatiemethode. De afzonderlijke planken of tegels zijn in elkaar grijpend en niet op de ondervloer gelijmd. Deze installatiemethode maakt laminaatvloeren een populaire keuze voor doe-het-zelf-projecten. Er zijn geen professionele gereedschappen of lijmen nodig.

In plaats daarvan hebt u een cirkel-, hand- of tafelzaag nodig om de laminaatplanken te zagen. Plaats vóór de installatie een ondervloer over de ondervloer. Het verbetert de geluidsabsorptie en de vochtbescherming.

Sommige laminaatvloerproducten worden geleverd met een bevestigde onderlaag, waardoor de installatie eenvoudiger wordt. U kunt laminaatvloeren op verschillende ondervloeren plaatsen, waaronder beton, multiplex of bestaande vloeren. De ondervloer moet vóór installatie schoon, vlak en vrij van vocht of structurele problemen zijn.

Vinyl

De meest geschikte legmethode voor vinylvloeren is afhankelijk van het specifieke product. Vinylplanken maken gebruik van de click-and-lock-installatiemethode.

Overweeg bij het installeren van vinylplaten een professional in te huren. Vinylplaten zijn zwaar en groot, waardoor het voor doe-het-zelvers moeilijk is om uitsparingen te maken.

Beste voor installatie: laminaatvloeren

Laminaatvloeren maken gebruik van de zwevende installatiemethode, waarbij de planken in elkaar grijpen. U hoeft geen afzonderlijke planken of tegels op de ondervloer te lijmen of te spijkeren. Deze installatiemethode is het beste voor doe-het-zelf-projecten, omdat er geen uitgebreid gereedschap of lijm voor nodig is.

Verkoopwaarde

Laminaat

Potentiële huiseigenaren geven de voorkeur aan laminaatvloeren vanwege de realistische uitstraling. De verkoopwaarde van uw woning stijgt als de laminaatvloer van goede kwaliteit en in onberispelijke staat is.

Vinyl

Vinylvloeren hebben een lagere verkoopwaarde dan laminaatvloeren. Het idee is echter aan het veranderen vanwege de beschikbaarheid van dikker en realistischer vinyl op de markt.

Beste voor verkoopwaarde: laminaatvloeren

Laminaatvloeren hebben een hogere verkoopwaarde dan de meeste soorten vinylvloeren. De verkoopwaarde is afhankelijk van de kwaliteit van de vloer, de staat van het onroerend goed en de voorkeuren van de koper.

Milieu-impact

Laminaat

Laminaat heeft een lagere impact op het milieu dan vinyl dankzij de kern van gerecycled hout. Maar de plastic melamine-slijtlaag op het oppervlak laat schadelijke VOS vrij. Voor duurzaam laminaat zoekt u naar de LEED MR4-status.

Vinyl

Vinylvloeren bestaan uit polyvinylchloride (PVC), een synthetisch plastic materiaal. Het is afgeleid van fossiele brandstoffen zoals aardolie of aardgas. Bij de productie zijn energie-intensieve processen en het gebruik van chemicaliën betrokken.

De productie van PVC genereert gevaarlijke bijproducten en draagt bij aan lucht- en watervervuiling. Bovendien ontbindt vinyl niet op stortplaatsen en kan het niet worden gerecycled.

Beste voor de impact op het milieu: laminaatvloeren

Laminaatvloeren bestaan uit een kern van vezelplaat met hoge dichtheid (HDF) of vezelplaat met gemiddelde dichtheid (MDF). De HDF/MDF-kern is gemaakt van houtvezels van snelgroeiende bomen of gerecycled hout.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook