Massief hardhout versus samengestelde houten vloeren

Solid Hardwood vs. Engineered Wood Flooring

De keuze tussen samengesteld hout en massief hardhouten vloeren bepaalt de duurzaamheid, esthetiek en functionaliteit van uw binnenruimte. De belangrijkste overwegingen bij de keuze tussen hardhout en bewerkt hout zijn de materiaalsamenstelling, de installatie, de kosten en het onderhoud.

Solid Hardwood vs. Engineered Wood Flooring

De keuze tussen beide vloeropties moet ook aansluiten bij uw praktische behoeften en ontwerpvoorkeuren.

Wat zijn massieve hardhouten vloeren?

Massieve hardhouten vloeren zijn volledig gemaakt van natuurlijk hout. Vloerfabrikanten frezen massieve hardhouten planken uit één stuk hout. De meeste massief houten planken zijn van hardhoutsoorten zoals eiken, esdoorn, kersen of walnoot.

Pluspunten:

Duurzaam en kan vele malen opnieuw worden afgewerkt Verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, kleuren, hardheid en korrelpatronen Gemakkelijk schoon te maken Verhoogt de waarde van uw huis

Nadelen:

Gevoelig voor schade door water en overmatig vocht Gevoelig voor krassen, slijtage en deuken Duurder in vergelijking met andere vloeropties

Wat is samengestelde houten vloeren?

In tegenstelling tot massief hardhout bestaat een parketvloer uit meerdere houtlagen. De fineer toplaag bestaat uit echt hardhout. Het is afgewerkt met een coating om het hout te beschermen tegen krassen, slijtage en vlekken. Onder het fineer bevinden zich lagen hoogwaardig multiplex of vezelplaat.

Pluspunten:

De gelaagde constructie van samengesteld hout maakt het bestand tegen temperatuur- en vochtigheidsveranderingen. Parketvloeren zijn goedkoper dan massief hardhout. De topfineerlaag geeft een parketvloer een authentieke uitstraling. Het heeft verschillende installatiemethoden, waaronder vastnieten, zwevend en vastlijmen. Het is geschikt voor ruimtes met een hoog vochtgehalte, zoals badkamers en kelders.

Nadelen:

De toplaag van samengesteld hout is dunner dan massief hardhout. Het kan slechts een paar keer worden geschuurd en opnieuw worden afgewerkt. Net als massief hardhout hebben parketvloeren regelmatig onderhoud nodig om hun uitstraling te behouden. De kwaliteit van parketvloeren varieert afhankelijk van de gebruikte materialen.

Massief hardhout versus bewerkt hout: belangrijkste verschillen

Massieve hardhouten vloeren Gebouwde houten vloeren
Bouw Eén massief stuk hardhout, tot planken gefreesd Topfineerlaag van natuurlijk hardhout en daaronder lagen multiplex of vezelplaat
Stabiliteit Gevoelig voor uitzetting en krimp Stabiel door gelaagde opbouw
Duurzaamheid Zeer duurzaam, kan 30-100 jaar meegaan Kan 20-40 jaar meegaan, met stabiliteitsvoordelen
Installatie Vereist vaak een professionele installatie vanwege het spijker- of nietproces Zwevend, vastgelijmd en vastgeniet
Overspuiten Kan 4-10 keer worden geschuurd en opnieuw worden afgewerkt Een of twee keer
Kosten $ 8 – $ 15 per vierkante meter $ 4 – $ 12 per vierkante meter.
Vochtbestendigheid Gevoelig voor vochtschade Beter bestand tegen vocht

Samenstelling en constructie

Massief hardhout

Massief hardhout wordt gemaakt uit één stuk hout dat tot afzonderlijke planken is gefreesd. Hardhoutsoorten voor vloeren zijn onder meer esdoorn, eiken, kersen, walnoten, hickory en essen.

De planken zijn meestal tussen 3/4” en 5/16” dik. Dikkere planken maken meer schuurrondes mogelijk. De lengte en breedte variëren, variërend van 2,25 "tot 8" breed en 12 "tot 84" lang.

Vloerfabrikanten frezen elke plank met een tand (een uitstekende rand) aan de ene kant en een groef (een gleuf) aan de andere kant. De planken grijpen tijdens de installatie in elkaar, wat zorgt voor stabiliteit en een afgewerkte look.

Bewerkt hout

Samengesteld hout heeft een topfineerlaag. De kern bestaat uit lagen multiplex, vezelplaat met hoge dichtheid (HDF) of andere composietmaterialen.

De kwaliteit van fineer varieert afhankelijk van de kleur, textuur, korrelpatronen, dikte, sortering en het vermogen om afwerkings- en vlekbehandelingen te absorberen.

De kwaliteit van de multiplexkern hangt van deze factoren af:

Aantal lagen: Een hoger aantal lagen biedt meer stabiliteit. Drie of meer lagen hebben de voorkeur. Houtsoorten: Multiplexkernen van hardhout of stevige zachthoutsoorten zijn duurzamer. Cross-grain constructie: Door de richting van de houtnerven in elke laag af te wisselen, is het stevig en duurzaam. Multiplexkwaliteit: Multiplex van hogere kwaliteit is uniformer en vrij van gebreken. Kleefkwaliteit: Hoogwaardige lijm die bestand is tegen vocht en temperatuurveranderingen maakt het samengestelde hout duurzaam.

Topkeuze: massief hardhout

Kostenvergelijking

Massief hardhout

Vooraf afgewerkt hardhout kost gemiddeld $ 6 tot $ 18 per vierkante meter. Materialen variëren van $ 3 tot $ 10 per vierkante meter. De kosten voor schoonmaken, onderhoud, overspuiten en reparatie op lange termijn zijn goedkoop.

Bewerkt hout

De gemiddelde kosten van parketvloeren bedragen $ 5 tot $ 8 per vierkante meter. De installatie- en onderhoudskosten op de lange termijn zijn vergelijkbaar.

Topkeuze: Bewerkt hout

Onderhoud en verzorging

Massief hardhout

Het onderhoud van hardhouten vloeren is eenvoudig door te vegen, stofzuigen en af en toe schoon te maken met een houtreiniger. Massief hardhout is gevoelig voor krassen en deuken van huisdieren, meeslepende meubels, vuil en zandkorrels.

Regelmatig onderhoud omvat het repareren van krassen en deuken, opnieuw afdichten en overspuiten om de 3 tot 5 jaar.

Bewerkt hout

Zorg omvat regelmatige reiniging door vegen, stofzuigen en vochtig dweilen met een houtreiniger. Bewerkt hout is ook gevoelig voor krassen. In tegenstelling tot massief hardhout kan het slechts enkele keren opnieuw worden afgewerkt.

Topkeuze: stropdas

Esthetiek en uiterlijk

Massief hardhout

Massief hardhout heeft een authentieke en tijdloze uitstraling. Synthetische materialen kunnen de unieke graanpatronen, textuur en kleur niet reproduceren.

Elke plank heeft een unieke variatie in kleur en nerf. Het kleurenspectrum varieert van licht tot donker en de korrelpatronen kunnen subtiel of krachtig zijn.

Naarmate massief hardhout ouder wordt, ontwikkelt het een patina: een rijk, verzachtend effect dat ontstaat bij blootstelling aan licht en lucht. De kleur van het hout wordt dieper en genuanceerder.

Bewerkt hout

Bewerkt hout repliceert de visuele authenticiteit van massief hout. In tegenstelling tot massief hardhout met natuurlijke variaties in kleur en nerven, heeft samengesteld hout een uniforme uitstraling. Het uiterlijk evolueert met de tijd als gevolg van blootstelling aan licht en de omgeving.

Topkeuze: massief hardhout

Levensduur

Massief hardhout

Massief hardhout, met zijn dikke constructie uit één stuk, gaat generaties lang mee. Het kan tot 10 keer worden geschuurd en opnieuw worden afgewerkt.

Bewerkt hout

Hoewel het nog steeds duurzaam is, heeft bewerkt hout een kortere levensduur. De fineer toplaag kan slechts enkele malen geschuurd en opnieuw afgewerkt worden. Hoe dan ook, de gelaagde constructie en de weerstand tegen vocht maken hem stabiel.

Topkeuze: massief hardhout

Milieuoverwegingen

Massief hardhout

Massief hardhout is een natuurlijke en hernieuwbare hulpbron. Het gaat generaties mee, waardoor de noodzaak voor vervanging afneemt. Het onverantwoord oogsten van massief hardhout leidt tot ontbossing en verstoring van het leefgebied. Er worden meer bomen geoogst vergeleken met bewerkt hout.

Bewerkt hout

Bewerkt hout gebruikt houtresten om planken te maken. Door de fineerlaag is er minder hoogwaardig hardhout nodig.

Kleefstoffen en composietmaterialen stoten vluchtige organische stoffen uit. Bovendien heeft bewerkt hout een kortere levensduur en is het niet biologisch afbreekbaar.

Topkeuze: stropdas

Waarde toevoeging

Massief hardhout

Massief hardhout heeft waarde op de lange termijn vanwege de tijdloze authenticiteit en het potentieel voor generaties lang overspuiten.

Bewerkt hout

Bewerkt hout heeft iets lagere initiële kosten. Het biedt nog steeds aanzienlijke waarde vanwege zijn stabiliteit, veelzijdigheid en visuele aantrekkingskracht.

Topkeuze: massief hardhout

Weersbestendigheid

Massief hardhout

Massief hardhout is gevoelig voor vocht. Het heeft een hoog risico op kromtrekken, cupping en houtrot bij blootstelling aan vocht en temperatuurschommelingen.

Bewerkt hout

De gelaagde constructie van samengesteld hout maakt het stabiel. Het is ook minder gevoelig voor veranderingen in vochtigheid en temperatuur.

Topkeuze: Bewerkt hout

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook