Moet je een bank voor een raam zetten?

Should You Put a Couch in Front of a Window?

Het plaatsen van een bank voor een raam is een controversieel standpunt in het feng shui-ontwerp. Ook al biedt de bank voor het raam voordelen qua lichtinval en ruimtegebruik, het is geen ideale plek voor feng shui. Het doel van alle meubelarrangementen in feng shui is immers het creëren van een optimale energiestroom en balans, en er zijn redenen waarom deze plaatsing van de bank deze doelen belemmert.

Should You Put a Couch in Front of a Window?

Zelfs vanuit praktisch oogpunt kunnen banken voor ramen ongemak veroorzaken door overmatig zonlicht en de open zichtlijnen naar buiten verstoren. Het leren van de principes van het plaatsen van een bank volgens het feng shui-ontwerp kan helpen bij het creëren van een meer praktische, comfortabele en harmonieuze woonruimte.

Nadelen van het plaatsen van een bank voor een raam

Er zijn talloze redenen waarom feng shui-experts een bank voor de raamopstelling afraden.

Geblokkeerde energiestroom

Volgens feng shui-ideeën vertegenwoordigen ramen een opening waar ‘qi’-energie je huis in en uit kan stromen. Het plaatsen van een bank voor het raam kan de natuurlijke stroom van energie in en door de kamer belemmeren. Dit kan leiden tot stagnatie in uw woonruimte. Ook kan de energie die door de ramen naar binnen stroomt chaotisch en sterk zijn. Mensen die op de bank bij een raam zitten, worden eerder blootgesteld dan beschermd tegen de stromende energie.

Gebrek aan ondersteuning en stabiliteit

Een rol van feng shui-ontwerp is het bieden van een gevoel van veiligheid en geborgenheid in een omringende ruimte. Stevige wanden achter meubels geven gebruikers meer steun en bescherming tegen bedreigingen van buitenaf. Door een bank voor een raam te plaatsen, vergelijkbaar met het plaatsen van een bed voor een raam, wordt deze draagstructuur geëlimineerd. Deze positionering op dergelijke gebruikte meubelstukken kan leiden tot diepgaande gevoelens van kwetsbaarheid en ongemak.

Gemiste kansen

Feng shui-ontwerpers zien ramen als een manier waardoor kansen, ervaringen en zegeningen een ruimte binnenkomen. Het hebben van een bank tegen een raam (vooral een met een hoge rug) kan symbolisch voorkomen dat deze kansen je bereiken. Dit kan persoonlijke groei en vooruitgang belemmeren.

Verstoorde balans

Een goede balans en symmetrie zijn fundamentele concepten in feng shui-ontwerp om welzijn en harmonie te bevorderen. Het plaatsen van een bank voor het raam kan de visuele balans van de kamer visueel verstoren. Dit kan leiden tot een onevenwichtige en onhandige opstelling van het meubilair, wat tot gevoelens van onbehagen kan leiden.

Verblinding en ongemak

Praktische richtlijnen ontmoedigen ook het plaatsen van banken bij een raam. Direct zonlicht kan verblinding en te veel warmte veroorzaken voor degenen die op de bank zitten. Dit kan ervoor zorgen dat mensen in bepaalde seizoenen en op momenten van de dag waarop de zon het heetst en helderst is, niet op de bank hoeven te zitten.

Verminderde verbinding met de natuur

Ramen zorgen voor een belangrijke visuele verbinding met het buitenleven. Als u op een bank tegen het raam zit, richt u uw zicht af in plaats van op de natuur. Dit vermindert de rust die gepaard gaat met contemplatie van de natuurlijke wereld.

Redenen waarom u een bank voor een raam zou kunnen zetten

De meeste feng shui-ontwerpers zijn het erover eens dat het plaatsen van een bank voor het raam niet ideaal is, maar ze zijn verdeeld over de vraag of dit ooit gepast is. Voor veel kamerindelingen is een bank voor een raam het meest intuïtieve ontwerp en dus het enige dat zinvol is. In de volgende situaties kan het nodig zijn een bank tegen een raam te plaatsen.

Ramen op meerdere muren – In kamers met ramen op meerdere muren is een bank tegen een raam wellicht de enige optie die je hebt. Specifieke kamerindelingen – Sommige kamers hebben slechts één muur die lang genoeg is om een bank te plaatsen, of de ramen zijn naar de deur gericht. In dit soort gevallen is het verstandig om de bank aan de langste muur te plaatsen of om de bank in een commandopositie te plaatsen met het gezicht naar de deur gericht. Kleine kamerindeling – In sommige kamers, vooral kleine kamers, heb je misschien geen andere keuze dan je bank voor een raam te plaatsen, omdat dit de enige muur is waar hij op past. Focuspunten in evenwicht brengen – Deze ramen kunnen slechts een van de vele focuspunten in de kamer zijn. Het plaatsen van een bank bij de ramen kan helpen om het algehele ontwerp in evenwicht te brengen, waardoor de negatieve effecten van deze plaatsing worden verzacht. Persoonlijke voorkeuren – Feng shui-ontwerp houdt rekening met persoonlijke voorkeuren en doelen. Dus ondanks de conventionele feng shui-wijsheid, als je de plaatsing van de bank tegen het raam leuk vindt, is je geluk een cruciale overweging bij de uiteindelijke kamerindeling.

Manieren om de negatieve effecten van banken voor het raam te verzachten

Elke ruimte is persoonlijk en hoewel er overkoepelende ontwerpregels zijn in feng shui, is er niet voor elke kamer een one-size-fits-all. Het meubilair en de inrichting in uw ruimte moeten voor u werken, of dit nu het meest ideaal is in termen van feng shui. Met het oog hierop zijn er veel manieren om de schadelijke effecten van minder gunstige plaatsing van meubels te verzachten, ook wel ‘genezingen’ genoemd in feng shui-ontwerp.

Introduceer gordijnen of tinten

Gordijnen zijn een praktische manier om de schadelijke effecten van de zon op de huid en meubels te verminderen. Aantrekkelijke gordijnen kunnen helpen om het raam te omkaderen en de energie die door het raam stroomt te verzachten. Met gordijnen of zonneschermen kunt u nog steeds de vitale verbinding tussen buiten en binnen behouden, maar ze geven u meer controle over het binnenkomende licht en de privacy.

Voeg wat afstand toe

Zelfs als u uw bank voor het raam moet plaatsen, kunt u enige afstand tussen de banken creëren om het effect van de binnenkomende energie te verzachten. Door een ruimte tussen de bank en het raam te creëren, kan de energie de kamer in stromen, maar worden degenen die op de bank zitten beschermd tegen de toevloed van sterke energie. Door ruimte achter de bank te creëren, heb je ook meer ruimte om de gordijnen schoon te maken en open en dicht te doen.

Voeg een buffer toe

Net als bij het toevoegen van ruimte tussen de bank en het raam, kun je een meubelstuk achter de bank plaatsen om de binnenkomende energie om te leiden. Sommige opties kunnen een consoletafel of boekenkast zijn die laag genoeg is om onder de ramen te passen. Het toevoegen van elementen zoals lampen en andere decoraties kan ook helpen de energie om te leiden.

Planten achter de bank

Door natuurlijke elementen zoals planten of bomen achter de bank toe te voegen, ontstaat er een buffer tussen de mensen op de bank en de aanstormende energie. Je kunt planten op de vensterbank of plank achter de bank plaatsen. Sommige mensen kiezen voor meer dramatische staande planten of bomen, waardoor er ook een effectieve bufferzone ontstaat. Kies planten met ronde bladeren voor de meest positieve energie en planten die de harde zon kunnen overleven.

Activeer de spatie

Eén manier om de energie die via de ramen uw huis binnenkomt, te helpen omleiden of moduleren, is door windgong of een veelzijdige kristallen bol te gebruiken. Als u deze achter uw bank of op een vensterbank plaatst, wordt de sterke energie die door de ramen naar binnen komt, verspreid.

Raadpleeg een Feng Shui-expert

Een feng shui-expert kan u helpen de plaatsing van een bank voor een raam te optimaliseren als dat de enige beschikbare optie is. Feng shui-adviseurs kunnen u helpen een indeling te personaliseren die bij uw ruimte past, op basis van uw doelen en voorkeuren.

Ideale plaatsing van de bank per kamer

Een bank voor een raam plaatsen is niet ideaal, maar er zijn plaatsingsmogelijkheden die in elke kamer van het huis optimaal zijn.

Woonkamer

De beste plaatsing voor een bank in een woonkamer is in de commandopositie. Deze bevindt zich tegenover en kijkt uit op de hoofdingang naar de woonkamer. Probeer de bank tegen een stevige muur te plaatsen, dit geeft je een groter gevoel van veiligheid en geborgenheid. Plaats de bank ook in de woonkamer, zodat u hem gemakkelijk kunt verplaatsen en praten.

Slaapkamer

Door een bank aan het voeteneinde van het bed te plaatsen, kunt u een handige plek krijgen om u klaar te maken of om te ontspannen voordat u naar bed gaat. Het kan ook helpen om het bed te bufferen als het bed naar de deur gericht is. Je kunt de bank ook gebruiken om een gezellig hoekje in een slaapkamer te creëren. Welke plaatsing u ook kiest, laat de bank in een slaapkamerontwerp niet zweven, omdat u hierdoor wordt blootgesteld aan energie die uit alle richtingen komt.

Ingang of foyer

Gebruik een kleine bank/loveseat langs een muur in een foyer, zodat mensen gemakkelijker schoenen kunnen aantrekken of spullen kunnen verzamelen voordat ze de deur uitlopen. Dit is ook een handige plek voor gasten die de woning binnenkomen en even op u moeten wachten.

Familiekamer

Denk na over het doel van de familiekamer, bijvoorbeeld rust, ontspanning of socialisatie. Plaats een bank om deze doeleinden het beste te faciliteren, of u nu naar de tv kijkt of als onderdeel van een zitmeubel.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook