Onderzoek naar de geschiedenis en symboliek van het Boeddhabeeld

Exploring the History and Symbolism of the Buddha Statue

Een Boeddhabeeld is een heilige en symbolische weergave van Siddhartha Gautama, een historische figuur die een religieuze leraar en asceet was. Boeddhabeelden dienen tegenwoordig als een symbool van spirituele verlichting, innerlijke vrede en wijsheid.

Ambachtslieden creëren Boeddhabeelden in verschillende houdingen en met specifieke handgebaren die een diepe betekenis hebben in de boeddhistische iconografie. Ambachtslieden over de hele wereld maken deze beelden in verschillende maten, materialen en stijlen om de diverse culturele en artistieke interpretaties te weerspiegelen die alle regio's weerspiegelen waar het boeddhisme zich heeft verspreid. Naast hun artistieke waarde nemen boeddhistische beelden ook een belangrijke plaats in in de boeddhistische beoefening, meditatie en toewijding.

Exploring the History and Symbolism of the Buddha Statue

Korte geschiedenis van het Boeddhabeeld

Siddhartha Gautama werd ergens tussen de 6e en 4e eeuw voor Christus in Zuid-Azië geboren. Hij was een koninklijke prins, maar hij gaf dit leven op om een rondzwervende leraar en mysticus te worden. Hij onderwees de ideeën die de basis werden voor het boeddhistische geloof. Nadat hij stierf, werd zijn lichaam gecremeerd en in relikwiekisten geplaatst en bijgezet in grote heuvels die stoepa's worden genoemd. Deze vormden de basis voor vroege boeddhistische kloosters.

Kunstenaars begonnen deze stoepa's te versieren met afbeeldingen van Boeddha in symbolische vorm. Toen er nieuwe versies van het boeddhisme ontstonden, begonnen kunstenaars afbeeldingen van de Boeddha in menselijke vorm te maken. De vroegst bekende Boeddhabeelden werden gemaakt in de 1e eeuw na Christus. De nieuwe artistieke afbeeldingen van het Boeddhabeeld waren een herkenbaar symbool dat hielp bij het populariseren en verspreiden van de leringen van het boeddhisme langs handelsroutes door heel Azië.

Door de jaren heen zijn er veel soorten Boeddhabeelden gemaakt. Enkele van de oudste Boeddhabeelden tonen hem in een staande houding. Latere Boeddhabeelden beelden hem af zittend in de lotushouding. Andere beelden tonen de Boeddha in liggende positie. De specifieke houding en handgebaren van de Boeddha bevatten een diepe symboliek. Alle Boeddhabeelden weerspiegelen de geschiedenis en cultuur van de groep die het beeld heeft gemaakt of gebruikt.

Soorten Boeddhabeelden

Er zijn vier hoofdtypen Boeddhabeelden met een bepaalde houding: lopend, staand, zittend of liggend. Hier is een deel van de betekenis en symboliek die aan elk type is verbonden.

Wandelend Boeddhabeeld

Op het wandelende Boeddhabeeld is Siddhartha Gautama afgebeeld in een lopende houding, met de ene voet voor de andere. Deze houding vertegenwoordigt de Boeddha in zijn hoedanigheid van rondzwervende leraar. Het presenteert de voortdurende reis van de Boeddha terwijl hij zich met de wereld bezighoudt en zijn leringen van plaats naar plaats verspreidt. De wandelende Boeddha belichaamt de ideeën van beweging, vooruitgang en de dynamische aard van het spirituele leven. De wandelende Boeddha-houding herinnert ons eraan dat spiritueel leven een onderneming is die voortdurende inspanning en opmerkzaamheid vereist.

Dit is de minst voorkomende houding van een Boeddhabeeld en komt vrijwel uitsluitend in Thailand voor. Lopende Boeddhabeelden uit Thailand hebben lange ledematen en gladde ovale gezichten. Bij velen is de rechterhand van de Boeddha uitgestrekt met de handpalm naar buiten gericht, als gebaar van geruststelling of vrede.

Staande Boeddhabeeld

Het staande Boeddhabeeld toont de Boeddha staande met zijn twee voeten stevig onder hem geplant. De reden dat de Boeddha wordt tegengehouden kan worden afgeleid uit de interpretatie van zijn handgebaren, ook wel mudra’s genoemd. De meest voorkomende mudra's voor staande Boeddhabeelden laten zien dat hij vrede schenkt, gunst schenkt, en als leraar en gids.

Liggend Boeddhabeeld

Op de liggende Boeddhabeelden ligt de Boeddha op zijn rechterzijde en ondersteunt hij zijn hoofd met zijn hand. Deze specifieke houding symboliseert de intrede van de Boeddha in Nirvana, de ultieme staat van bevrijding en beëindiging van lijden. De liggende houding toont het moment waarop hij de uiteindelijke verlichting bereikt en wordt bevrijd uit de cyclus van geboorte en dood. Deze houding toont de rust die gepaard gaat met het bereiken van de ultieme verlichting.

Zittend Boeddhabeeld

Het zittende Boeddhabeeld is een van de meest populaire soorten in de kunst en architectuur. Deze positie vertegenwoordigt de Boeddha in een meditatieve houding. Het vertegenwoordigt de verlichting die hij bereikte terwijl hij onder de Bodhiboom zat. De exacte symboliek van het zittende Boeddhabeeld hangt af van het handgebaar en de zitpositie.

Boeddhabeeld handgebaar symboliek

Handgebaren, ook wel mudra’s genoemd, vormen een integraal onderdeel van de iconografie van boeddhistische beelden. Ze helpen de betekenis van het beeld over te brengen en tonen de boeddhistische leer en ideologie.

Abhaya Mudra – Bij dit handgebaar strekt de Boeddha zijn rechterhand uit met zijn handpalm naar buiten gericht en zijn vingers naar boven gericht. Dit gebaar symboliseert onbevreesdheid, geruststelling en vrede. Dit is een van de oudste mudra's afgebeeld op boeddhistische beelden. Varada Mudra – Het Varada mudra-handsymbool betekent het verlenen van een gunst of zegen. Dit symbool toont een hand met de handpalm naar buiten gericht en de vinger naar de grond gericht. Soms zal het handgebaar ook de duim en wijsvinger samenbrengen om een cirkel te creëren. De Varada mudra is een symbool dat vaak gecombineerd wordt met een mudra. Vitarka Mudra – De Vitarka mudra of leermudra symboliseert de prediking van wijsheid. Dit symbool benadrukt de rol van de Boeddha als leraar en gids. In dit symbool is de hand uitgestrekt op heuphoogte en voorzien van een aanrakende vinger en duim. De drie andere vingers wijzen naar boven. Dhyana Mudra – De Dhyana mudra is het meditatiegebaar. Bij dit gebaar rusten beide handen in de schoot met de rechterhand over de linkerhand. Beide handpalmen zijn naar boven gericht. Deze mudra vertegenwoordigt diepe meditatie en concentratie. Dit symboliseert de mindfulness die kan leiden tot spiritueel ontwaken. Bhumisparsha Mudra – Dit handgebaar symboliseert het moment van verlichting van de Boeddha toen hij onder de Bodhiboom zat en zijn overwinning op de krachten van waanvoorstellingen. In dit symbool zie je de rechterhand van de Boeddha naar de grond reiken met zijn vingers naar de aarde gericht. Anjali Mudra – De Anjali mudra is ook bekend als Namaste of de gebedsmudra. Bij dit handgebaar worden de handpalmen dichtbij het hart geplaatst en de handpalmen tegen elkaar gedrukt. De Anjali mudra symboliseert dankbaarheid, respect en eerbetoon. Het betekent onze universele verbinding met elkaar. Dharmachakra Mudra – Het handgebaar symboliseert de eerste preek die Boeddha hield toen hij het wiel van de dharma in beweging zette. Bij dit gebaar bevinden de handen zich dichtbij de borst, waarbij de duimen en wijsvingers elkaar raken en een cirkel vormen.

Boeddhabeeld zittende houding symboliek

Zittende houdingen, of asana's, zijn een andere manier om de betekenis van een Boeddhabeeld te begrijpen. Deze houdingen brengen verschillende aspecten van Boeddha's leer, gemoedstoestand en spirituele reis over.

Padmasana – De Padmasana-houding, of de Lotuspositie, symboliseert zuiverheid, verlichting en spirituele groei te midden van uitdagingen. In deze houding worden de benen gekruist, waarbij de voeten op de andere dij rusten. De handen liggen in de schoot. Vajrasana – Vajrasana, of de diamantpositie, toont de Boeddha zittend met de benen gevouwen en de knieën de grond raken. Deze positie vertegenwoordigt stabiliteit, kracht en de onwrikbaarheid van een ontwaakte geest. Rajalilasana – In deze positie, ook bekend als de Royal Ease-houding, zit de Boeddha met het ene been over het andere gekruist en met één hand op de opgeheven knie. Deze houding symboliseert gemak, ontspanning en de koninklijke aard van de leringen van de Boeddha. Adamantine Pose – Deze positie vertegenwoordigt een onwrikbare vastberadenheid en de onwrikbare aard van verlichting. Voor deze pose zit de figuur met gekruiste benen op een troon, met beide handen op zijn schoot.

Andere populaire boeddhistische beelden

Sommige boeddhistische beelden beelden andere belangrijke figuren uit de boeddhistische geschiedenis af in plaats van Boeddha zelf. Enkele van de meest populaire boeddhistische beelden zijn bodhisattva's. Dit zijn verlichte figuren die hun eigen verlichting uitstellen om anderen te helpen. Een van de meest populaire van deze beelden is de Lachende Boeddha. Dit cijfer is populair in oosterse praktijken zoals feng shui. Andere boeddhistische beelden zijn onder meer arhats, goden en beschermers, en beschermleeuwen of foo-honden.

Optimale locaties voor een Boeddhabeeld

De locatie van een Boeddhabeeld zal variëren op basis van persoonlijke voorkeur, doelen en culturele praktijken. Er zijn enkele goede richtlijnen waarmee u rekening moet houden bij het overwegen van een ideale locatie voor een Boeddhabeeld.

Respect en eerbied

In welke ruimte je je Boeddhabeeld ook tentoonstelt, kies een locatie die het juiste respect toont, aangezien Boeddha in veel culturen een gerespecteerd figuur is. Sommigen kiezen er misschien voor om het beeld op een hoger niveau te plaatsen, zoals een plank of verhoogd platform, als een manier om eer te tonen aan zijn verlichte leringen.

Schoon en zonder rommel

Kies een locatie zonder rommel om een serene en vredige sfeer te creëren. Dit helpt je ervoor te zorgen dat het een goede plek is voor meditatie en contemplatie.

Vermijd ongepaste locaties

Plaats uw Boeddhabeeld niet ergens waar onreine of alledaagse activiteiten plaatsvinden. Dit betekent dat locaties zoals keukens, badkamers, slaapkamers en wasruimtes niet geschikt zijn voor boeddhistische beelden.

Binnen of buiten

Zowel binnen- als buitenlocaties zijn geschikt voor Boeddhabeelden. Kies een binnenlocatie met helder, natuurlijk licht om de sfeer rond het standbeeld te versterken. Gebruik een speciaal vervaardigd Boeddhabeeld voor buiten om een meditatieruimte in een tuin te creëren.

Verbeter een Bagua-gebied

Boeddhabeelden kunnen bagua-gebieden in uw huis verfraaien om u te helpen uw doelstellingen te bereiken. Kies een lachend Boeddhabeeld voor je welvaartshoek, want dit zijn traditionele symbolen van voorspoed en overvloed, of plaats een zittende Boeddha in je studeerruimte om je inzet voor het verbeteren van je geest te symboliseren. Een andere optimale plek voor een Boeddhabeeld is tegenover uw voordeur, bij de ingang van uw huis. Dit is een ideale manier om goede energie te verwelkomen en je huis te beschermen tegen negatieve energie.

Waar Boeddhabeelden kopen

Je kunt Boeddhabeelden in veel soorten winkels vinden, zowel in grote winkels als in ambachtsateliers. Hier zijn enkele van onze favoriete keuzes.

Boeddhabeeld voor buitenmeditatie – Dit Boeddhabeeld toont Boeddha in een meditatiehouding. Wij vinden dit beeld leuk omdat het geschikt is voor zowel binnen- als buitengebruik. Het heeft een lichtgewicht harslichaam met antieke koperen kleuring. Messing Sri Lankaans Boeddhabeeld – Het Lotus-sculptuur toont boeddhistische beelden van over de hele wereld in verschillende vormen en materialen. Dit Sri Lankaanse Boeddhabeeld is gegoten in Thais messing. Het toont de Boeddha in een halve lotushouding met zijn handen in zijn schoot om meditatie aan te duiden. Lachende Boeddhabeeld – Dit lachende Boeddhabeeld bevat vijf kinderen, die de vijf elementen van feng shui symboliseren. Dit is het ideale beeld om balans in huis te creëren. Medicijnboeddha van blauw porselein – Deze opvallende blauwe porseleinen Boeddha werkt zowel binnen als buiten. Buiten Boeddhabeeld – Het beeld toont Boeddha in een lotushouding met zijn handen rustig in zijn schoot. Dit beeld is groot genoeg om een centraal punt in uw tuin te creëren.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook