Steampunk-stijl en hoe u de look in uw huis kunt krijgen

Steampunk Style and How to Get the Look in Your Home

De steampunkstijl is een uniek subgenre dat een mix is van Victoriaanse stijl, industrieel design en sciencefiction. Steampunk-stijl combineert zowel een historische als een modern-futuristische esthetiek en beschikt over een verscheidenheid aan kleuren, texturen en vormen om een geheel eigen look te krijgen.

Steampunk Style and How to Get the Look in Your Home

Gemeenschappelijke elementen van de steampunk-stijl zijn leer, fluweel, messing, hout en ijzer. Steampunk-enthousiastelingen combineren deze materialen tot ontwerpen die doen denken aan vintage mode en retro-futuristische technologie.

Ze combineren deze stijlen met een decor dat ingewikkeld mechanisch vakmanschap weerspiegelt. Naarmate deze stijl zich ontwikkelt, zal het zowel liefhebbers als amateurs blijven dwingen om ontwerpen te creëren waarin de toekomst en het verleden samenvloeien om een verbluffende stijl te creëren.

Ontwikkeling van Steampunk-stijl

Hoewel de steampunkstijl zijn oorsprong heeft in de 19e eeuw, werd de term 'steampunk' in 1987 ontwikkeld door de schrijver KW Jeter. Hij gebruikte de term om een sciencefictionwereld te beschrijven die werd aangedreven door stoom en waar uurwerkmechanismen prominent aanwezig waren. Beeldende kunst en mode van Steampunk begonnen vorm te krijgen in de jaren negentig, toen kunstenaars en ontwerpers steampunk-kenmerken in hun werk begonnen te gebruiken. Deze omvatten Victoriaanse mode, futuristische motieven en industriële machineonderdelen.

Het uiterlijk van steampunkstijl is een combinatie van Victoriaanse stijlen zoals gotisch en industrieel design. De steampunk-look blijft zich ontwikkelen en veranderen naarmate het enthousiasme voor de stijl blijft groeien. Je kunt de invloeden van steampunk zien op interieurontwerp, televisie, videogames en muziek. Er zijn uitlopers van de steampunkstijl die over de hele wereld worden beoefend, vooral in de Japanse cultuur, waar er een nauw verband bestaat tussen Japanse anime en steampunk. Hoewel steampunk in de kern een stijl blijft die Victorianna en door stoom aangedreven technologie viert, is het een dynamische, fantasierijke stijl die zal blijven evolueren naarmate nieuwe enthousiastelingen het als hun eigen stijl overnemen.

Steampunk stijl interieur designelementen

Het interieurontwerp in Steampunk-stijl is een unieke combinatie van Victoriaanse elegantie, rustieke industriële stijl en fantasierijke futuristische elementen. Liefhebbers combineren deze elementen om visueel unieke en gestructureerde ruimtes te creëren. Hier zijn enkele belangrijke componenten van de steampunkstijl die u kunt gebruiken om een unieke look in uw huis te creëren.

Victoriaanse stijl

Victorian Style - steamp punk design

Steampunk is geworteld in de stijl uit het Victoriaanse tijdperk, dus het is handig om gebruik te maken van de kleuren, texturen en stijl van het Victoriaanse interieurontwerp wanneer je de steampunk-look probeert te implementeren.

Het Victoriaanse interieurontwerp stond bekend om het gebruik van rijke kleuren, decoratieve stukken en patronen en luxe materialen. Kleuren die tijdens de Victoriaanse periode prominent werden gebruikt, waren robijnrood, bordeauxrood, donkergroen, marineblauw en bruin.

Victoriaanse meubels zijn gemaakt van donker hout en zwaar versierd met ronde kussenstijlen. De Victorianen stonden bekend om hun uitstalling van sierbehang en vloertegels, die wedijverden met zware gordijnen en sierlijke schilderijarrangementen. Deze en andere decoratieve elementen, zoals glas-in-loodramen en plafondtegels met reliëf, die kleur en textuur kunnen geven aan steampunk-kamerontwerpen.

Industriële esthetiek

Exposed bricks steampunk decor

De Victoriaanse en industriële tijdperken bestonden tegelijkertijd naast elkaar, dus het is niet ongebruikelijk om deze tijdperken met elkaar te combineren. Het unieke aan de steampunkstijl is de openlijke manier waarop apparatuur en technologie uit het industriële tijdperk in binnenruimtes worden weergegeven. Steampunk-interieurs zullen openlijk industriële materialen zoals messing, koper, baksteen en verweerd hout tonen om architectonische elementen en als decor te benadrukken. Industriële mechanismen zoals pijpen, tandwielen en klinknagels zijn een ander populair kenmerk in steampunkstijl. Steampunk-ontwerpers gebruiken deze items en materialen in meubels, armaturen en decoratieve elementen.

Vintage en antieke meubelen

Leather armchair masculine room

De Steampunk-stijl maakt gebruik van veel stilistische periodes, dus het is handig om meubels en decoratie te zoeken in vintage- en antiekwinkels. Zoek naar zachte en comfortabele meubels in luxe stoffen en bekledingen zoals fluweel en leer. De meeste stukken die er passend uitzien in steampunk-stijl zijn verweerd en versleten.

Uurwerkaccessoires

Gear looks wall clocks1

Klokken zijn een integraal onderdeel van de steampunkstijl, zowel vanwege de nadruk van steampunk op tijdreizen als vanwege industriële mechanismen. Gebruik grote en sierlijke wandklokken, zakhorloges en andere tijdregistratieapparaten om focuspunten en decoratieve elementen op muren en decoratie op boekenkasten en planken te creëren.

Verlichting

Atique-style lamps

Verlichting is cruciaal in steampunk-ontwerp voor het creëren van een gelaagde achtergrond en als een manier om ongebruikelijke steampunk-verlichtingsarmaturen weer te geven. Steampunk-verlichtingsarmaturen zijn vaak voorzien van lampen in Edison-stijl, blootliggende bedrading en leidingwerk dat typisch is voor industriële machines. Lampen en armaturen in atique-stijl zijn andere opties voor steampunk-verlichtingsontwerp.

Reisdecor

Tuftead leather sofa old map wall decor

Steampunk-stijl wordt geassocieerd met reizen door stoom en tijdreizen. Reisaccessoires zoals globes, kaarten, koffers en koffers, maar ook navigatie-instrumenten zoals kompassen en sextants, voegen een avontuurlijke laag toe aan je steampunk-ontwerp. Je kunt hun items op de muur laten zien of als onderdeel van een boekenkast of plankdecor.

Vintage boeken en accessoires

Old books diplay system

Blader door vintage- en antiekwinkels voor decoratie voor uw steampunk-ontwerp. Zoek naar items zoals boeken, oude foto's, machines, trofeeën, flessen, beeldhouwwerken, sloten en sleutels, spiegels, typemachines, kandelaars, vintage ventilatoren en ander vintage decor. Deze items zijn handig als tafel- en plankaccessoires om je steampunk-ontwerp meer karakter te geven.

Steampunk-tips voor kamers thuis

Het creëren van een huis in steampunk-stijl is een opwindende stijlbeweging. Je kunt ervoor kiezen om “all-in” te gaan met je steampunk-stijl of gewoon een paar elementen toe te voegen die je huis wat steampunk-flair geven.

Steampunk-keukens

steampunk kitchen decor

Vanwege het utilitaire karakter is de keuken de ideale plek om een aantal steampunk-achtige elementen te implementeren. Vervang je lade- en kastknoppen en -grepen door iets industriëlers. Zoek naar industriële opties in steampunkmaterialen zoals messing, koper of ijzer. Zet een verlichtingsarmatuur met Edison-lampen en een leidingwerk tentoon. Installeer een aantal open planken om een paar goedgekozen vintage decorstukken tentoon te stellen. Vervang een paar van uw kleine keukenapparatuur, zoals een koffiezetapparaat of broodrooster, door een retro-stijl machine.

Steampunk-huiskamers

Furniture your way mixed sofa Steampunk Living Rooms

Woonkamers zijn ideaal voor het optimaliseren van de luxe materialen en het unieke decor dat hoort bij steampunk-design. Begin met een rijk kleurenpalet, inclusief enkele opties zoals rijk rood, bruin, aubergine, antraciet, diepblauw en bosgroen.

Gebruik deze kleuren voor stoffering, wandbekleding, verfkleuren en gordijnen. Mix vintage meubelstukken van leer en fluweel voor banken en stoelen en combineer ze met industriële salon- en bijzettafels. Kies voor industriële en vintage verlichting voor uw overhead- en taakverlichtingsaccessoires. Toon vintage decor op salontafels, bijzettafels, planken en boekenkasten.

Steampunk-slaapkamers

Hang Lightbulbs

Om steampunkstijl in de slaapkamer te implementeren, begint u met het belangrijkste middelpunt van de kamer, het bed. Kies een bedframe dat er Victoriaans uitziet, zoals een ijzeren of koperen bed. Of overweeg een industrieel of leren hoofdbord. Gebruik rijk gekleurd beddengoed van luxe materialen zoals fluweel. Hang steampunk-wanddisplays op, zoals kaarten, klokken of industriële mechanismen. Kies vintage of industriële verlichting om elke kant van het bed te accentueren.

Steampunk-badkamers

Consider A Copper Sink

Begin met het implementeren van steampunk-stijl in de badkamer door industriële armaturen voor de gootsteen en voor de verlichtingsfuncties te installeren. Kies een vintage spiegel met een sierlijke vintage of rustieke industriële stijl. Verf de muren in een rijke kleur, of kies een lichtere versie van deze kleuren als je badkamer klein is of geen ramen heeft. Creëer een centraal punt op de muur achter het toilet voor een tentoonstelling van vintage foto's of een industrieel ontwerp.

Steampunk-eetkamer

Steampunk Dining Room

Kies een optie in industriële stijl voor uw eettafel met ijzer en hout of een vintage meubelstuk met sierlijke poten en een rijkgekleurde houten afwerking. Maak de tafel compleet met eetkamerstoelen in vintage-stijl bedekt met een sierlijke stof of stoelen met zichtbare industriële kenmerken. Hang een lamp boven de tafel met Edison-lampen en zichtbare leidingen, of kies voor een sierlijke vintage kroonluchter. Verbeter uw steampunk-stijl door vintage glaswerk en bestek te gebruiken. Toon vintage stukken op dressoirs en als middelpunt voor etentjes.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook