Wat is een heup- en daldak?

What Is A Hip and Valley Roof?

Een schilddak heeft vier schuine zijden die samenkomen op een nok of piek. Een heup- en daldak heeft meer dan één schilddakgedeelte dat samenkomt in een gebied dat een vallei wordt genoemd.

Heup- en daldaken zijn ingewikkeld maar praktisch voor huizen met toevoegingen, split-levels en unieke indelingen. Ze zijn structureel gezond en windbestendig, maar door de extra naden is de kans groter dat ze gaan lekken.

What Is A Hip and Valley Roof?

Als u een heup- en daldak voor uw huis overweegt, vindt u hier de voor-, nadelen en voorbeelden.

Wat is een heup- en daldakontwerp?

Om een schilddak te begrijpen, moet je eerst een schilddak begrijpen.

In de eenvoudigste vorm is een schilddak de plaats waar alle vier de zijden hellen. Bij rechthoekige woningen komen de heupdelen samen en vormen een nok; bij vierkante woningen komen de zijkanten op een top samen.

Heupdaken zijn populair vanwege hun structurele integriteit en hoge windweerstand.

Een schilddak heeft meerdere schilddaken die op elkaar aansluiten. Bouwers kunnen een schild- en daldak gebruiken op huizen met meerdere niveaus, vreemde vormen, dakkapellen en toevoegingen voor huizen die al een schilddak hebben.

Wat is de heup van een dak?

De heup van een dak is het punt waar twee schuine zijden samenkomen. De hoek van de heup staat bekend als de heupafschuining.

Wat is een vallei op een dak?

Een dal van een dak is waar twee dakoppervlakken met elkaar verbinden. Bij een heup- en daldak is de vallei bijvoorbeeld de plek waar twee schilddaken samenkomen.

De voor- en nadelen van heup- en daldaken

Net als elke andere stijl hebben heup- en daldaken voor- en nadelen.

De voordelen van heup- en daldaken:

Esthetisch aantrekkelijk – Heup- en daldaken passen goed bij de meeste stijlwoningen en kunnen de aantrekkelijkheid van de woning vergroten. Ideaal voor zware regenval – De helling van heup- en daldaken zorgt ervoor dat het regenwater efficiënt wegloopt. Beter dakgootsysteem – In tegenstelling tot een traditioneel zadeldak kunt u aan alle vier de zijden van een heup- en daldak goten hebben. Windbestendig – Omdat heupdaken zelfdragend zijn, zijn ze bestand tegen zware wind.

De nadelen van heup- en daldaken:

Meer vatbaar voor lekkages – Hoe meer naden een dak heeft, hoe groter de kans op lekkages. Een schilddak en daldak kent veel naden. Duur – Sommige heup- en daldaken zijn ingewikkeld en vereisen speciale dakkennis en extra kosten.

Voorbeelden van heup- en daldaken

Hier zijn enkele voorbeelden van heup- en daldaken.

Groot huis met een heup- en daldak

Large House with a Hip and Valley RoofMichael LoBuglio Architecten

Hier is een voorbeeld van een traditioneel heup- en daldak op een klassiek huis. Het dak is voorzien van dakspanen en verschillende valleien waar de secties samenkomen.

Het hippe dak geeft deze woning extra uitstraling en een tijdloze uitstraling.

Split-level ranch met heup- en daldak

Split Level Ranch with Hip and Valley RoofLacy Keller-interieurs

Heup- en daldaken werken goed voor huizen met meerdere niveaus, zoals een ranch met meerdere verdiepingen.

De split-level ranch bestaat uit vier delen met schilddaken: twee grote delen die de hoofdstructuur bedekken en twee kleinere delen die de veranda en een klein deel van het huis bedekken.

Ingewikkeld heupdak op huis met twee verdiepingen

Intricate Hip Roof on Two-Story HomeRaykon-constructie

Als u een voorbeeld wilt van een ingewikkeld heup- en daldak, vinkt deze het vakje aan. Op deze foto heeft dit overgangshuis ongeveer een dozijn schilddaken die in valleien met elkaar verbonden zijn.

Het dak heeft ook een mix van materialen, waaronder metalen platen en tegels.

Nieuwbouw met een dakspanen en daldak

New Construction with a Shingle Hip and Valley RoofJDC Remodeling, LLC

Heup- en daldaken zijn populair bij veel woningen, ook bij nieuwbouw. Een heup- en daldak combineert modern en traditioneel, waardoor het geschikt is voor beide stijlen.

Het materiaal op dit dak is standaard asfaltshingles.

Veelgestelde vragen (FAQ)FAQ

Welk materiaal kun je gebruiken op een schilddak?

Veel huizen met heup- en daldaken zijn voorzien van gordelroos. Hoewel gordelroos het populairst is, kun je ook metaal of tegels gebruiken.

Wat is een kruisschilddak?

Bouwers gebruiken een kruisschilddak op L-vormige constructies. De twee schilddaken zijn loodrecht gelegd en ontmoeten elkaar in een vallei.

Wat is het verschil tussen een schilddak en een daldak?

Een schilddak heeft vier schuine zijden. Een dal in een dak is de plek waar twee dakvlakken met elkaar verbinden. Bij een heup- en daldak is de vallei het punt waar meerdere schilddaken samenkomen.

Heup- en daldaken hebben meer dan één schilddak op een enkele constructie. De vallei is waar de twee dakoppervlakken met elkaar verbinden. Bouwers gebruiken deze daken op traditionele en hedendaagse constructies.

Het belangrijkste voordeel van heup- en daldaken is dat ze windbestendig zijn. Ze zorgen ook voor een betere waterafvoer en superieure dakgootsystemen. Hoewel heup- en daldaken esthetisch aantrekkelijk zijn, vergroten de meerdere naden de kans op lekkages.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook