Wat is Shiplap?

What Is Shiplap?

Shiplap is een soort wandbekleding die zich onderscheidt door horizontale houten planken die naast elkaar worden gelegd. Elke scheepslapplank heeft aan beide lange zijden een inkeping die past bij andere scheepslapplanken. Wanneer de planken tegen elkaar worden geplaatst, creëren de overlappende verbindingen een groef of sponning ertussen.

What Is Shiplap?

Hoewel scheepspanelen een lange geschiedenis hebben, is de populariteit ervan de laatste tijd aanzienlijk toegenomen. Shiplap-panelen zijn een populaire lambriseringstijl die te vinden is in traditionele boerderij-, kust- en zelfs hedendaagse ontwerpen. Het is een uitstekende manier voor iedereen die zijn huis wil transformeren in een comfortabel en uitnodigend toevluchtsoord om textuur, warmte en authenticiteit aan zijn ruimtes toe te voegen. Houten lambrisering van Shiplap is een tijdloze ontwerpkeuze die kan worden gebruikt als centraal punt of om de algehele esthetiek van een kamer te verbeteren.

Korte geschiedenis van Shiplap-panelen

Bij houten lambrisering worden de planken zowel om functionele als decoratieve redenen horizontaal gerangschikt. Deze bekledingsstijl werd oorspronkelijk gebruikt bij de bouw van schepen, zoals de naam al aangeeft. De horizontale planken bij vroege lambrisering hadden een ingekeepte groef zodat ze enigszins overlapten met de aangrenzende plank. Hierdoor ontstond een waterdichte afdichting.

Shiplap-wandpanelen verschenen in de achttiende eeuw in gebouwen. Shiplap was een populair kenmerk in huisjes in barre klimaten omdat het ze warm en droog hield. Shiplap-wandpanelen waren geen ontwerpkenmerk in deze bescheiden huizen; het was een functionele noodzaak. Huiseigenaren hebben de scheepslap geschilderd en bedekt om het op gipsmuren te laten lijken.

Shiplap-gietwerk is in de jaren 2010 aan populariteit gewonnen dankzij huisrenovatoren Chip en Joanna Gaines. Deze vormstijl is populair voor het bedekken van hele kamers van vloer tot plafond en voor het creëren van accentelementen.

Shiplap-applicaties

Shiplap is een veelzijdige wandbekledingsstijl die kan worden gebruikt in verschillende woon- en commerciële omgevingen om een verscheidenheid aan functionele en esthetische doelen te bereiken.

Muren: Shiplap wordt meestal gebruikt als wandbekleding. U kunt het uiterlijk van scheepsoverlappende muren veranderen door de hele muur, een deel van de muur of een enkele muur als centraal punt te bedekken. Plafonds: Shiplap kan worden gebruikt als decoratief element op plafonds. Sommige mensen passen alleen een lap op het plafond toe, of passen het toe in combinatie met een lap op de muur. Entrees: Shiplap creëert een dramatische indruk in modderkamers en entrees, wat de toon zet voor de rest van het huis. Badkamers: Het gebruik van scheepslap in badkamers resulteert in een lichte, luchtige en ontspannen esthetiek. Shiplap-lambrisering is ook een duurzame muurbekleding die de gipsplaat tegen vocht beschermt. Keukens: Shiplap in de keuken zorgt ervoor dat de ruimte gezellig en gastvrij aanvoelt. Shiplap kan worden gebruikt om muren interessanter te maken, ventilatiekappen af te dekken of keukeneilanden te omringen. Shiplap is ook populair als keukenachterwand. Slaapkamers: Accentmuren en hoofdeinden zijn twee veel voorkomende toepassingen voor scheepslap in slaapkamers. Openhaardomlijsting: Het gebied rond de open haard kan worden omlijst met lambrisering om een visueel aantrekkelijk middelpunt voor de ruimte te creëren. Buitenkant: Shiplap wordt door sommige bouwers aan de buitenkant van huizen gebruikt, maar is minder populair dan aan de binnenkant. Afhankelijk van hoe bouwers het gebruiken, kan een scheepslap aan de buitenkant een traditionele, rustieke of moderne esthetiek opleveren. De buitenlap wordt doorgaans onder druk behandeld en gemaakt van ongedierte- en rotbestendig hout zoals cederhout. Ingebouwd meubilair: Shiplap-lijstwerk kan worden verwerkt in ingebouwd meubilair, zoals boekenkasten, planken, kasten of raamzitplaatsen. Commerciële ruimtes: Shiplap mag niet beperkt blijven tot residentieel gebruik. Shiplap die in commerciële gebouwen wordt gebruikt, kan ze een meer informele en ontspannen sfeer geven.

Shiplap-stijlen

Mensen zijn begonnen te experimenteren met nieuwe manieren om shiplap te gebruiken naarmate de techniek steeds populairder werd. Hier zijn enkele voorbeelden van veel voorkomende scheepslapstijlen.

Traditionele Shiplap: Deze stijl bestaat uit planken die horizontaal met elkaar zijn verbonden met een kleine opening of 'onthullen' ertussen. De planken in deze stijl zijn uniform in breedte en dikte, waardoor een strak en gestructureerd uiterlijk ontstaat. Teruggewonnen of verweerde scheepslap: Het hout dat in deze scheepslapstijl wordt gebruikt, is afkomstig van andere houtconstructies zoals schuren, loodsen en fabrieken, dus het is onregelmatig en versleten. Het karakter en de patina van deze scheepslap resulteren in een verouderde en rustieke uitstraling. Geschilderde Shiplap: Shiplap kan in elke kleur worden geverfd, zodat u deze kunt afstemmen op het decor of ontwerpthema van elke kamer. Hoewel wit of crème veel voorkomende kleuren zijn voor kust- en boerderijstijlen, kun je het in elke kleur schilderen die bij jouw stijl past. Het schilderen van de scheepslap vestigt de aandacht op de textuur en details van de lambrisering. Gekleurde scheepslap: Door het kleuren van de scheepslap komen de nerven en textuur van het hout naar voren. Het kleuren van de scheepslap geeft het ook een warme en organische uitstraling. Door verschillende gekleurde beitsen aan te brengen, kunt u onderscheidende houtkleuren creëren. Verticale scheepslap: Traditionele scheepslap loopt horizontaal, maar u kunt ook scheepslapplanken verticaal leggen om het uiterlijk van een kamer te versterken. Deze stijl geeft de kamer ook een modernere uitstraling. Tweekleurige Shiplap: Voor deze stijl kunt u verschillende afwerkingen op de planken aanbrengen en ze naast elkaar leggen om visueel contrast te creëren. Dubbelbrede scheepslap: In plaats van de smalle planken worden bij dubbelbrede scheepslap planken gebruikt die breder zijn dan normaal. Bouwers gebruiken deze stijl soms alleen of in combinatie met traditionele scheepslap. Beadboard Shiplap: Beadboard-shiplap onderscheidt zich door de aanwezigheid van een decoratieve kraal tussen elke plank, wat textuur en visueel belang toevoegt. Halfwandige scheepslap: In tegenstelling tot de traditionele scheepslap, die de hele muur bedekt, bedekt deze stijl alleen het onderste gedeelte van de muur.

Shiplap-materialen

Shiplap-panelen worden traditioneel gemaakt van hout, maar zijn nu verkrijgbaar in verschillende materialen om een uniek uiterlijk te creëren en in verschillende budgetten te passen.

Houten scheepslap: Planken van hout, meestal grenen of cederhout, worden gebruikt om traditionele scheepslap te maken. Er kunnen verschillende ontwerpstijlen worden bereikt door houten scheepsplanken te verven, te beitsen of natuurlijk te laten. Multiplex scheepslap: Multiplex scheepslap is een goedkoop alternatief voor massief houten scheepslap. Multiplex kan worden geverfd of gebeitst, maar lichte vlekken laten de gelaagde rand zien. MDF-scheepslap: MDF-scheepslap is een samengesteld houtproduct. Het is goedkoper dan natuurlijk hout. MDF-vezelplaat wordt vaak gegrond, waardoor het geschikt is om te schilderen. Het kan niet worden bevlekt of onafgewerkt blijven. Vinyl scheepslap: Vinyl scheepslap is gemaakt van stevig plastic. Dit materiaal is nuttig in ruimtes met veel vocht en veel verkeer, zoals badkamers en keukens, omdat het duurzaam, waterbestendig en gemakkelijk schoon te maken is. Vinyl scheepslap is verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren. Metalen scheepslap: Metalen scheepslap wordt vaak gebruikt voor buitenbeplating van gebouwen in moderne of industriële stijl. Populaire metalen materialen voor scheepslap zijn aluminium en staal.

Kosten voor het kopen en installeren van houten scheepslap

Shiplap kost ongeveer hetzelfde als andere soorten lambrisering, maar is duurder dan gipsplaatinstallatie. Shiplap-prijzen variëren afhankelijk van de houtsoort, de afmetingen van de kamer, de plaatgrootte, de lokale arbeidskosten en de afwerking. De prijs van scheepslapplanken varieert van $ 2,50 tot $ 7 per vierkante voet. De minst dure scheepslap is gemaakt van hardhout en de duurste is van cederhout. Dit betekent dat voor een kamer van 200 vierkante meter de kosten variëren tussen $ 500 en $ 1.700 als u de scheepslap zelf installeert.

De installatiekosten verdubbelen bijna de kosten van een scheepslap. Installatiekosten tussen $ 2 en $ 7 per vierkante voet. Deze prijs is vaak afhankelijk van uw locatie, de oppervlakte en complexiteit van het project, en de ervaring van de timmerman. Als u een scheepsreparatie in een groot gebied of meerdere kamers wilt in plaats van slechts één, kunt u mogelijk een lagere prijs krijgen.

Shiplap-inspiratie

Een reden voor de populariteit van Shiplap is de veelzijdigheid ervan. Ontwerpers gebruiken het als aanvulling op een breed scala aan ontwerpstijlen en kamerontwerpen.

Rustieke keuken Shiplap

Rustic Kitchen Shiplap

De traditionele horizontale scheepslap in deze rustieke keuken uit Denver geeft de ruimte een ontspannen en comfortabel gevoel.

Verticale scheepslap

Vertical Shiplap Kitchen Backsplash

Studio McGee gebruikt verticale scheepslap om een moderne uitstraling in deze keuken te creëren. Deze scheepslapstijl trekt ook de aandacht naar boven, waardoor de indruk ontstaat dat de plafonds hoger zijn dan ze zijn.

Teruggewonnen scheepslap

Reclaimed Shiplap

De ongelijke kleur en textuur van deze hergebruikte accentmuur dragen bij aan de gestructureerde, maar toch industriële uitstraling van de slaapkamer.

Brede scheepslap

Wide Shiplap

Brede scheepsplanken bedekken de wanden en plafonds van deze badkamerruimte en accentueren de comfortabele, kustachtige uitstraling.

Buitenkant scheepslap

Exterior shiplap

Cederhouten scheepsbeplating voegt een aangename textuurvariatie toe aan dit huis en voegt warmte en verfijning toe.

Is Shiplap-panelen nog steeds in stijl?

Shiplap-lambrisering is een historische stijl die nooit uit het gebruik zal verdwijnen, maar zoals bij elke stijl zal de populariteit ervan afnemen en verdwijnen. Toen Joanna Gaines in 2013 deze historische stijl opnieuw introduceerde in haar hedendaagse renovaties in boerderijstijl, steeg de populariteit van shiplap.

Shiplap is nog steeds populair, ook al is de populariteit de afgelopen jaren afgenomen. Veel mensen zullen de tijdloze en veelzijdige uitstraling van Shiplap altijd blijven waarderen. Er zijn unieke regionale verschillen die het onderscheidend maken in verschillende gebieden door het hele land en persoonlijke verschillen op basis van smaak.

Shiplap zal, net als alle andere soorten lambrisering, in de loop van de tijd blijven evolueren. Uiteindelijk is het belangrijker om te investeren in de stijlen waar je van houdt dan in de huidige trend. Trends komen en gaan, maar de stijlen die je leuk vindt zullen je jaar na jaar blij blijven maken.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook