Citrus Tree 101: Vodič za uzgoj i održavanje

Citrus Tree 101: A Growing and Maintenance Guide

Nove sorte citrusnog drveta čine ovo modernim dodatkom svakom kućnom vrtu. Bilo da tražite zanimljive primjerke drveća ili novi izazov u rastu, stabla citrusa imaju dostupne opcije. Daju vašem unutrašnjem i vanjskom vrtu elegantan stil, zaslađuju zrak mirisnim cvjetovima i jednom svake sezone pružaju vam veličanstvene plodove.

Drveće citrusa raste u toploj klimi, ali za ljude koji žive u hladnijim klimama, stabla citrusa dobro rade u saksijama. Korištenje drveća citusa u kombinaciji s patuljastim kišobranima i areka palmama omogućit će vam da kreirate svoj vlastiti raj u unutrašnjosti.

Šta je drvo citrusa?

Citrus Tree 101: A Growing and Maintenance Guide

Stabla citrusa su dio porodice Rutaceae. Oni su zimzeleno drvo koje najbolje raste u suptropskim regijama bez oštrih zima. Većina stabala citrusa za kućnu upotrebu su ukrasne ili patuljaste sorte. Njima nije potreban veliki prostor da bi napredovali. Umjesto toga, možete uzgajati različite sorte kao drveće u zatvorenom prostoru ili kao prijenosno drveće koje prenosite unutra kada počnu niske temperature.

Stabla citrusa su postala moderna opcija za kuće i dvorište. Prema stručnjacima za biljke i Univerziteta u Minesoti, dovesti vaše drveće do ploda nije tako lako kao što se čini. Umjesto toga, najbolje je uzgajati ova stabla zbog njihovog lišća i tretirati voće kao dobrodošlo iznenađenje.

Briga za drveće citrusa

Svaka sorta citrusa ima specifične potrebe za njegom, ali evo općih smjernica koje će vam pomoći da dobijete ukupnu sliku o njihovoj njezi.

Light Needs

Stabla citrusa preferiraju jaku sunčevu svjetlost da bi uspjela i dala svoje kiselo slatke plodove. Ostavite drveće da ostane na suncu oko 6-8 sati. Previše sunca može uzrokovati da lišće uvenu. Višak sunčeve svjetlosti također može uzrokovati opekotine na novim listovima. Rotirajte položaj sobnih biljaka kako biste bili sigurni da svjetlost dopire sa svih strana kako biste održali ravnomjeran rast.

Water Needs

Pobrinite se da korijenje vašeg stabla citrusa nikada ne sjedi u višku vode jer to može uzrokovati trulež korijena. To možete izbjeći dobro dreniranom zemljom i saksijom sa dobrim drenažnim rupama. Budite spremni za češće zalivanje ljeti, barem jednom do dva puta sedmično. Stručnjaci za biljke u Westlandu preporučuju korištenje kišnice sobne temperature za stabla citrusa. Tokom zimskih mjeseci, pustite da se zemlja oko korijenske kugle drveta osuši prije ponovnog zalijevanja.

Uslovi tla

Drveće citrusa voli kiselo tlo. Stabla citrusa uspijevaju i u saksijama i u zemlji, ali tlo ne smije dozvoliti da voda sjedi oko korijena. Kada sadite stabla citrusa u svom vrtnom pejzažu ili u saksijama, koristite pješčano ilovasto tlo. Da biste napravili svoj, pomiješajte jedan dio dobro drenirajućeg tla, jedan dio perlita i jedan dio treseta. Okolno tlo treba da ima pH između 6,0 i 7,0.

Atmosferski uslovi

Drveće citrusa preferira temperature u rasponu od 55-65 stepeni u zatvorenom prostoru. Ako živite u klimi gdje temperature padaju ispod 55 stepeni, morat ćete držati drveće u zatvorenom prostoru dok ne prođe opasnost od mraza.

Biljke citrusa vole vlažne uslove. Oni će napredovati u vlažnim prostorijama kao što su kupatila i kuhinje. Takođe, možete povećati vlažnost drugih prostorija tako što ćete pokrenuti ovlaživač ili staviti stabla citrusa na šljunčanu tacnu koju napajate vodom.

Đubrivo

Gnojivo dizajnirano za kisele biljke ili specifično đubrivo za stabla citrusa koje se daje tokom vegetacije od ranog proljeća do ljeta omogućit će ovoj biljci da napreduje. Gnojite jednom nedeljno od aprila do avgusta. Nastavite sa đubrenjem jednom u dve nedelje od oktobra do marta.

Oprašivanje

Čak i ako vaše drvo citrusa napreduje, možda mu nedostaje agruma. Većini stabala u zatvorenom prostoru će nedostajati najbolji partneri za oprašivanje koji bi pomogli da se voće pojavi. Napolju vjetar, voda i insekti poput pčela prenose polen s jednog cvijeta na drugi.

Stabla citrusa možete oprašiti u zatvorenom prostoru koristeći dvije metode počevši od ranog proljeća kada cvijeće proizvodi polen. U jednoj metodi, uzmite jedan cvijet sa zrelim polenom i protrljajte ga o centar drugog otvorenog cvijeta. Također možete koristiti suhu četkicu za prijenos polena s jednog cvijeta na stigme drugog cvijeta.

Štetočine i bolesti

Ljuskavi insekti, lisne uši, brašnaste bube, bijela mušica i paukove grinje su najčešći štetnici biljke Citrus Tree. Ako vidite tragove buba na drveću, nanesite insekticidni sapun na gornju i donju stranu listova citrusa. Nanesite ulje neema na drvo za ozbiljnije napade štetočina.

Neke od uobičajenih bolesti za stabla citrusa su trulež korijena. One su uzrokovane prekomjernim zalijevanjem. Kada vidite tragove truleži poput žutih listova ili lisnih mrlja, uklonite zahvaćene grane. Uvjerite se da korijenje nije natopljeno vodom i da drvo ima dobru cirkulaciju. Neke druge uobičajene bolesti za stabla citrusa su plijesan i bakterijska eksplozija. Spriječite pojavu plijesni tako što ćete spriječiti lisne uši i druge štetočine s uljem neema. Tretirajte bakterijsku eksploziju komercijalnim fungicidom na bazi bakra.

Obrezivanje

Drveće citrusa neće trebati opsežno orezivanje. Možda ćete trebati ukloniti male do srednje veličine konkurentskih grana koje se nazivaju "suckers" koje rastu duž većih grana. Prema Univerzitetu u Arizoni, najbolje je ukloniti sisaljke ručno kada su male. Također, uklonite oboljele i polomljene grane kako biste poboljšali izgled vašeg drveta.

Potting Citrus Trees

Za biljke citrusa koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru, odaberite prostranu saksiju, ali posadite drvo s korijenom tik ispod površine tla. To će spriječiti biljku da se preplavi i spriječit će truljenje korijena.

Najbolje sorte citrusa za upotrebu u zatvorenom prostoru

Drveće citrusa čini atraktivnom biljkom za ulazna vrata ili vrtove. Sakupili smo neke od najboljih sorti stabala citrusa u zatvorenom prostoru prema izgledu, plodu i visini.

Calamondin Orange

Ovo drvo ima mali, kiselkast plod koji je križ između mandarina i kumkvata. Ovi citrusi se koriste u marmeladama i kao ukrasi. Stabla koja su stara dvije godine počeće da rađaju i daju plodove tokom cele godine.

Botanički naziv: Citrofortunella mitis Visina: 3-4 stope u zatvorenom prostoru Sunce: Najmanje 4 sata direktne sunčeve svjetlosti dnevno Voda: Natopite lonac, ali ostavite vodu da se ocijedi. Ostavite da se zemlja osuši prije ponovnog zalijevanja. Zone uzgoja: 8-11

Kaffir Lime

Ovo je patuljasta sorta citrusa koja uspijeva u zatvorenom prostoru. Korica kafir limete cijenjena je u azijskoj kuhinji. To je drvo koje se lako održava, a otporno je i na mnoge uobičajene štetočine citrusa.

Botanički naziv: Citrus hystrix Visina: 5 stopa u zatvorenom prostoru, dobro reaguje na rezidbu Sunce: Oko 8 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno Voda: Natopite drvo, ali pustite da voda iscuri. Održavajte tlo vlažnim, ali ne vlažnim Zone uzgoja: 9-10

Meyer Lemon

Kao križanac između limuna i mandarina, Meyers limuni su slađi od standardnih limuna. Ukusni okus kore i tanke kore cijenjeni su od strane kuhara.

Botanički naziv: Citrus × meyeri Visina: 6-10 stopa sa patuljastim varijantama od 5-7 stopa Sunce: 8-12 sati direktne sunčeve svjetlosti dnevno Voda: Natopite lonac, ali ostavite da voda iscuri. Održavajte tlo vlažnim, ali ne vlažnim Zone uzgoja: 8-11

Kumquat

Stabla kumkvata imaju sitne ovalne plodove koji izgledaju kao šareni viseći dragulji. Voće i cvijeće u isto vrijeme gomilaju drvo, čineći ga živopisnom i lijepom biljkom. Kumkvati su korisni u marmeladama, a divno se jedu i sirovi, bez kože i tako dalje.

Botanički naziv: Fortunella spp Visina: Neke sorte 3-4 stope, druge do 10 stopa Sunce: Što je moguće više direktne sunčeve svjetlosti dnevno za više voća i cvijeća Voda: Natopite lonac, ali ostavite da voda iscuri. Ostavite da se zemlja osuši prije ponovnog zalijevanja. Magla ako su vaše sobe suve. Zone uzgoja: 9-11, mogu preživjeti u zoni 8 ako su zaštićene od loših vremenskih prilika

Patuljasta mandarina

Mandarina je odlična za jelo s lakoćom. Ovo voljeno voće se lako guli i ima slatkast svijetli okus.

Botanički naziv: Citrus reticulata Visina: Do 6 stopa u zatvorenom prostoru Sunce: Puna sunčeva svjetlost, okrenite biljku da sve strane izložite suncu Voda: Potopite lonac, ali ostavite da voda iscuri. Ostavite da se zemlja osuši prije ponovnog zalijevanja. Zamaglite ili ovlažite ako su vaše prostorije suhe. Zone uzgoja: 9-11

Često postavljana pitanja (FAQ)FAQ

Gdje mogu naći stabla citrusa na prodaju u mojoj blizini?

Pogledajte lokalne vrtne rasadnike u vašem kraju. Ovo vam omogućava da precizno odredite sorte koje najbolje rade u vašem području. Ova stabla možete naručiti i online. Samo obavezno provjerite sve odgovarajuće uslove za uzgoj kako biste bili sigurni da će rasti za vas.

Da li stabla citrusa rastu u saksijama kao i na otvorenom?

Postoje određene sorte citrusa koje čine odlične sobne biljke. Faktor koji je najteže kontrolisati je vlažnost vaših unutrašnjih prostora kako biste osigurali nivo vlažnosti za stabla citrusa. Pomoću ovlaživača moći ćete opskrbiti svoje biljke vlagom koja im je potrebna za napredovanje.

Koje su zdravstvene prednosti citrusa?

Prema Mayo Clinic, citrusi su odličan izvor vitamina C. Ovo podržava vaš imuni sistem i dovodi do zdravije kože, kostiju i krvnih sudova. Citrusno voće vam takođe pomaže da apsorbujete više gvožđa i dobar je izvor vlakana. Jedenjem cijelog voća možete pomoći u smanjenju nivoa LDL, lošeg holesterola.

Kako da kuvam sa citrusnim voćem?

Citrusi se koriste u svim vrstama hrane, od pića do peciva. Koricu koristite za aromatiziranje kolačića i slatkog kruha ili kao dodatak prženju.

Zaključak

Stabla citrusa su popularna biljka u zatvorenom i na otvorenom za upotrebu u kućnim vrtovima. Imaju prekrasan oblik, daju mirisno cvijeće i ukusno voće. Koristite ovo drveće u formalnim baštama ili kao središnju tačku u unutrašnjosti. Uparite ove biljke sa stablima maslina, lavandom, ruzmarinom i lovorom kako biste dobili još efektniji prikaz.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook