Inspiracija ogradom za terasu: koji stil je pravi za vas?

Patio Enclosure Inspiration: What Style is Right For You?

Ograde za terasu su neophodne za svakog vlasnika kuće koji voli prirodu. Prostor koji nudi svjež zrak i udobno, natkriveno mjesto za opuštanje, čini neodoljivu dvorišnu oazu.

Patio Enclosure Inspiration: What Style is Right For You?

Od posebno dizajniranih kućišta do kompleta za dvorište koje možete sami izgraditi, to je investicija koja se može napraviti bez obzira na budžet ili skup vještina. Bilo da tražite kućište sa ugrađenom atmosferom ili više sirovo i rustikalno, postoji nešto za svakoga.

Šta je ograđeno dvorište?

Patio Enclosure - What Is

Ograđene terase su vanjski prostori koji su uglavnom povezani s postojećom konstrukcijom izgrađenom na čvrstoj, ravnoj osnovi. Iako je najčešće da se ograde za terase nalaze na popločanoj površini, mogu se graditi i na drugim površinama poput cigle ili opločnika.

Ograde za terase su također napravljene od mnoštva različitih materijala pogodnih za različite klime i potrebe.

Pružajući zaštitu od vremenskih prilika, polena, životinja i slično, ograđeno dvorište stvara vanjsku platformu pripremljenu za ličnu upotrebu i zabavu.

Jesu li ograde za terasu i sunčane sobe ista stvar?

Are Patio Enclosures And Sunrooms The Same Thing?Echelon Interiors

Izrazi ograđena terasa i sunčana soba često se koriste kao zamjenjivi pojmovi, ali nisu ista stvar. Često dolazi do zabune jer mogu ličiti jedni na druge ovisno o stilu.

Dakle, šta je onda sunčana soba? Sunčanica ima nekoliko karakteristika koje je izdvajaju od ograđenih terasa, uključujući:

Okvir je nepomičan. Ima gotove zidove. Kontrolisana je temperatura. Prozori okružuju prostoriju. Nije otvoren prema elementima. Upotreba tokom cijele godine bez obzira na vremenske prilike.

Kada pređete na detalje, sunčana soba je legitiman dodatni dnevni boravak, koji dodaje kvadrature unutrašnjosti same kuće.

Enclosure Kits

Enclosure Kits

Možda se čini da je za projekat ove veličine potrebna pomoć profesionalca, ali to nije potpuna istina. Mnogi zgodni vlasnici kuća nisu svjesni koliko lako može biti stvaranje ograde za terasu uz obezbjeđivanje kompleta za ograde za terasu. Ovi kompleti dolaze sa svime što vam je potrebno da oživite svoje dvorište, uključujući detaljna uputstva i pripremljeni građevinski materijal.

Kompleti ograde za dvorište dolaze spremni za sastavljanje, u mnogo različitih veličina, oblika i boja, a mogu se kupiti čak i u vašim lokalnim prodavnicama velikih kutija. Ako je ovo opcija koja vas zanima, pogledajte komplete ispod za više inspiracije:

Ekranirano kućište – BJ-ovo veleprodajno aluminijumsko kućište – Loweovo stakleno kućište za poboljšanje doma – Walmart vinilno kućište – Amazon

Vrste ograđenih dvorišta

Ograde za terase nisu jedna veličina za sve, postoji niz opcija što se tiče materijala.

Wood Enclosures

Patio Wood EnclosuresPinterest – Graditelji pauze za ručak

Snažan izbor koji se može suprotstaviti najgorim vremenskim prilikama, drvene ograde odaju rustičan, prirodan osjećaj. Također nudi mnogo više dizajnerskih izbora i karakteristika od drugih opcija kućišta, stvarajući jedinstven rezultat.

Uvlačiva kućišta

Retractable Shades

Pružajući dodatni nivo luksuza i udobnosti, uvlačiva kućišta omogućavaju potpunu prilagodbu. Možete imati otvorenu, ali i dalje pokrivenost iznad glave ili potpuno zatvaranje. U svakom slučaju, sve je na dodir dugmeta i, u zavisnosti od klime, može izdržati kroz godišnja doba.

Glass Enclosures

Glass Enclosurespalmiyearizona

Najskuplja opcija, staklena kućišta nude čist prostor za sjedenje po cijeni. Najsličniji sunčanoj sobi, staklena kućišta imaju mogućnost kontrole temperature ako su postavljena dovoljno blizu glavnog doma.

Aluminijumska kućišta

Aluminum Enclosures

Snažan okvir koji zahtijeva malo održavanja, aluminijska kućišta su opcija koja štedi budžet sa elegantnim rezultatom. Ova kućišta imaju visok nivo izdržljivosti, pružajući dugotrajno uživanje.

Acrylic Enclosures

Acrylic Enclosures

Plastični, prozirni paneli sa izgledom stakla minus cijena, akrilna kućišta nude najbolje iz oba svijeta. Oni su dobra alternativa vinilu ako želite prozirnu ploču koja je čvršća.

Vinyl Enclosures

Vinyl Enclosures

Omiljeni izbor, vinilna kućišta dolaze u panelima sličnim stilu zavjesa. Jeftini su, jednostavni za instalaciju i lako se čiste.

Screen Enclosures

Screen Enclosuresfamilyhandyman

Kućišta sa ekranima su uobičajena u toplijim klimama, omogućavajući ulazak svježeg zraka i povjetarca, a istovremeno čuvaju bube i krhotine. Materijal za ekransku sobu je takođe napravljen od providne mreže, tako da se i dalje može uživati u spoljašnjim prizorima.

Stucco Enclosures

Stucco EnclosuresJames McCalligan Architect

Napravljene pomoću stupova, štukature odaju bešavnu i kohezivnu atmosferu. Zasjenjeni prostor koji je ponekad dio krovne linije, uobičajeno je vidjeti u bazenima.

Troškovi ograđenih dvorišta

Projekat ove veličine ima nekoliko dodatnih troškova koje treba uzeti u obzir, a ukupni troškovi zavise od odabira materijala.

Radna snaga se kreće od 20 do 40 dolara po kvadratnom metru. Pod za terasu se kreće od 8 do 20 dolara po kvadratnom metru. Drvena ograda u prosjeku košta 13.000 dolara. Uvlačivo kućište u prosjeku košta 3.000 dolara. Stakleno kućište se kreće od 30.000 do 50.000 dolara. Aluminijumsko kućište u prosjeku košta 2.500 dolara. Akrilno kućište se kreće od 2.500 do 3.000 dolara. Kućište od vinila se kreće od 4.000 do 6.500 dolara. Kućište ekrana se kreće od 2.000 do 2.800 dolara. Kućište od štukature se kreće od 25 do 40 dolara po kvadratnom metru. Troškovi dozvole kreću se od 100 do 300 dolara ovisno o veličini projekta.

Često postavljana pitanja (FAQ)FAQ

Da li je terasa isto što i veranda?

Uobičajeno je čuti pojmove popločani dio dvorišta i trijem na zamjenjiv način, ali oni su potpuno različite strukture. Iako su verandi takođe ravne, ravne površine, oni se smatraju delom strukture kuće, za razliku od ograđenog dvorišta. Također, trijemovi se nalaze ispred kuće i ako su pokriveni, uobičajeno je da je pokrivanje sa krovnog prepusta.

Postoje li nedostaci ograđenih dvorišta?

Postoji nekoliko nedostataka koje treba uzeti u obzir prije nego što dodate ograđeno dvorište u svoj prostor, s obzirom na vremenske prilike. Ovisno o klimi, temperature vas mogu spriječiti da koristite svoje kućište u hladnijim mjesecima. Također, kućišta mogu biti osjetljivija na elemente, što rezultira oštećenjem ekrana ili materijala od vinila.

Da li je ograđeno dvorište dobar ROI?

Još jedna prednost, ograđena terasa je bez sumnje dobar ROI (povrat ulaganja). Ograde su privlačne za kupce, djelujući kao dodatni životni prostor sa svim užicima na otvorenom. Neki profesionalci procjenjuju da je ROI ograđenih terasa najmanje 70%, dok drugi kažu da je čak i veći. Može se reći da će to dodati vrijednost.

Koliko će vremena trebati za postavljanje ograde za terasu?

Teško je odrediti tačan vremenski okvir za vaš projekat dvorišta jer može varirati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci ovisno o elementima dizajna. Ukupno vrijeme je određeno specifičnim detaljima projekta kao što su odabir materijala, podovi, dodaci, izolacija i drugo.

Štiti li ograde za terasu od UV zraka?

Budući da su neka ograđena dvorišta prozirna bez obzira na materijal, izlaganje UV zracima je opravdana briga. Čak i tako, nema razloga za brigu. Mnoge kompanije koje nude ekrane, vinil, plastiku i slično proizvodile su svoje proizvode tehnologijom otpornom na UV zračenje.

Zaključak

Brojne mogućnosti materijala i jedinstvena mogućnost da se od toga napravi DIY projekt samo su neki od mnogih razloga da uskočite u novu gradnju ograde za terasu.

Kućište može podići vaše vrijeme na otvorenom na viši nivo. Sa životom bez štetočina i svim prednostima druženja na otvorenom, stvorit će neodoljiv dodatak.

Bilo da tražite prostor za kvalitetan provod sa porodicom ili centar zabave za goste, ne možete pogriješiti sa ograđenim dvorištem.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook