Laminat u odnosu na vinil pod: u čemu je razlika?

Laminate vs. Vinyl Flooring: What’s the Difference?

Laminatni i vinilni podovi su alternativa skupljim podnim materijalima kao što su kamen, tvrdo drvo i pločice. Laminatni i vinilni podovi mogu izgledati slično, ali nisu zamjenjivi. Kada birate između laminata i vinilnih podova, ključno je uzeti u obzir njihove značajne razlike.

Laminate vs. Vinyl Flooring: What’s the Difference?

Šta je laminatni pod?

Laminatni pod je sintetički pod koji se sastoji od mnogo spojenih slojeva. Sastoji se od četiri sloja: habanje, dizajn, jezgro i podloga. Laminatni podovi oponašaju izgled tvrdog drveta, kamena ili pločica.

Pros:

Isplativo Otporan na prirodno habanje Pogodno za DIY projekte

Protiv:

Neki tipovi su podložni oštećenju vode. Ne može se popravljati

Šta je vinil pod?

Vinilni podovi su sintetički podovi napravljeni od polivinil hlorida (PVC) ili drugih vinil polimera. Vinilni podovi su dostupni u limovima, pločicama i daskama. To je svestrana i izdržljiva opcija za podove koja nudi razne prednosti.

Pros:

Jednostavan za prilagođavanje 100% vodootporan Niski zahtjevi za održavanjem

Protiv:

Emituje VOC tokom ugradnje Sklon ogrebotinama i udubljenjima

Laminat naspram vinilnih podova: ključne razlike

Izgled

Laminat

Laminatni podovi imaju fotografski sloj visoke definicije ispod prozirnog habajućeg sloja. Dizajnerski sloj stvara izgled pravog drveta, pločica ili kamena.

Laminatni podovi dolaze u različitim bojama, teksturama i završnim obradama. Sorte uključuju ručno strugano, rustikalno, obnovljeno drvo, višetonalno, prirodno završno, bijeljeno i višedužno.

Vinyl

LVP vinil podovi su poznati po svom realističnom izgledu, ali nemaju svi ovaj efekat. Deblji vinilni podovi mogu ličiti na drvo zbog dubljeg utiskivanja.

Najbolje za izgled: Laminatni podovi

Laminatni podovi nude realističniju opciju. Ima veću sličnost sa ručno struganim tvrdim drvetom, kamenom, keramikom i drugim materijalima.

Poređenje troškova

Laminat

Laminatni pod košta između 1 i 10 dolara po kvadratnom metru. Troškovi materijala variraju ovisno o dizajnu i luksuznim nadogradnjama.

Vinyl

Vinilni podovi su jeftiniji, u prosjeku od 2 do 3 dolara po kvadratnom metru za pločice i daske. Profesionalna instalacija košta više, ali pomaže u izbjegavanju skupih grešaka. Podovi od vinilnih dasaka koštaju 7 USD po kvadratnom metru, dok jednostavna instalacija vinilnih ploča košta 3 USD po kvadratnom metru.

Najbolje za cijenu: Vinilni podovi

Vinilni podovi su dostupni u različitim cjenovnim opcijama, uključujući jeftine i više klase. Ali, troškovi laminata ovise o kvaliteti, debljini, složenosti dizajna i brendu.

Trajnost

Laminat

Laminatni podovi imaju dizajn otporan na udarce, što ga čini pogodnim za područja s velikim prometom. Otporan je na udare ispuštenih predmeta i otporan je na udubljenja i ogrebotine bolje od drugih opcija za podove.

Laminatni podovi su izdržljivi, ali nisu vodootporni. Opcija podnih obloga je sklona oštećenjima zbog dužeg izlaganja vlazi ili vlazi. Laminat se ne može brusiti ili lakirati. Laminatni podovi traju 10 do 20 godina, ovisno o njezi.

Vinyl

Vinilni podovi su izdržljivi i pogodni za djecu, kućne ljubimce i područja s velikim prometom. Međutim, vinil slabijeg kvaliteta može se vremenom oljuštiti ili raslojiti. Stoga se odlučite za visokokvalitetne vinilne daske sa debelim habajućim slojem. Traju do 25 godina uz pravilno održavanje.

Vinil je podni materijal otporan na vlagu pogodan za kupatila, kuhinje i podrume. Otporan je na prosipanje, vlagu i povremeno uranjanje bez savijanja ili oštećenja.

Najbolje za izdržljivost: Vinilni podovi

Najveće prednosti vinilnih podova su vodootpornost i vodootporna svojstva. Sadrži PVC (polivinil hlorid) i druge sintetičke materijale koji ne upijaju vlagu.

Instalacija

Laminat

Laminatni pod koristi metodu ugradnje "klikni i zaključaj". Pojedinačne daske ili pločice su međusobno povezane, a ne zalijepljene za podlogu. Ova metoda ugradnje čini laminatne podove popularnim izborom za DIY projekte. Ne zahtijeva profesionalne alate ili ljepila.

Umjesto toga, potrebna vam je kružna, ručna ili stolna pila za rezanje laminatnih dasaka. Prije ugradnje, postavite podlogu preko podloge. Poboljšava apsorpciju zvuka i zaštitu od vlage.

Neki proizvodi od laminata dolaze sa pričvršćenom podlogom, što olakšava instalaciju. Laminatne podove možete postaviti na različite podove, uključujući beton, šperploču ili postojeće podove. Podloga bi trebala biti čista, ravna i bez vlage ili strukturalnih problema prije postavljanja.

Vinyl

Najprikladniji način ugradnje vinilnih podova ovisi o specifičnom proizvodu. Vinilne daske koriste metodu ugradnje "klikni i zaključaj".

Prilikom postavljanja ploča od vinila, razmislite o angažiranju profesionalaca. Podovi od lima od vinila su teški i veliki, što otežava majstorima da naprave izreze.

Najbolje za ugradnju: Laminatni podovi

Laminatni podovi koriste metodu ugradnje plutajućeg poda, koja spaja daske. Ne morate lijepiti ili zabijati pojedinačne daske ili pločice na podlogu. Ova metoda instalacije je najbolja za DIY projekte, jer ne zahtijeva opsežne alate ili ljepila.

Vrijednost preprodaje

Laminat

Potencijalni vlasnici kuća preferiraju laminat zbog njegovog realističnog izgleda. Vrijednost preprodaje vašeg doma se povećava ako je laminatni pod dobrog kvaliteta i u besprijekornom stanju.

Vinyl

Vinilni podovi imaju nižu prodajnu vrijednost od laminata. Pojam se, međutim, mijenja zbog dostupnosti debljeg i realističnijeg vinila na tržištu.

Najbolja vrijednost za preprodaju: laminatni podovi

Laminatni podovi imaju veću preprodajnu vrijednost od većine tipova vinilnih podova. Vrijednost preprodaje ovisi o kvaliteti podova, stanju nekretnine i željama kupca.

Uticaj na životnu sredinu

Laminat

Laminat ima manji utjecaj na okoliš od vinila zbog svoje reciklirane drvene jezgre. Ali, plastični habajući sloj melamina na površini oslobađa štetne VOC. Za održivi laminat potražite LEED MR4 status.

Vinyl

Vinilni podovi se sastoje od polivinil klorida (PVC), sintetičkog plastičnog materijala. Dobija se od fosilnih goriva poput nafte ili prirodnog plina. Proizvodnja uključuje energetski intenzivne procese i upotrebu hemikalija.

Proizvodnja PVC-a stvara opasne nusproizvode i doprinosi zagađenju zraka i vode. Takođe, vinil se ne raspada na deponijama i ne može se reciklirati.

Najbolje za uticaj na životnu sredinu: laminatni podovi

Laminatni podovi se sastoje od jezgre od vlaknaste ploče visoke gustine (HDF) ili srednje gustine (MDF). HDF/MDF jezgro je napravljeno od drvenih vlakana sa brzorastućih stabala ili recikliranog drveta.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook