Kako ponovo tapacirati stolicu od početka do kraja

How to Reupholster a Chair From Start to Finish

Znati kako pretapacirati stolicu omogućava vam da se upustite u nagrađujući DIY projekat koji može udahnuti novi život istrošenom i zastarjelom namještaju. Kada pretapacirate stolicu, mijenjate presvlaku od tkanine, koja ažurira izgled i osjećaj stolice i dodaje joj lični štih.

How to Reupholster a Chair From Start to Finish

Ovaj vodič će vas provesti kroz svaki korak procesa, od prikupljanja materijala do pričvršćivanja novih presvlaka. Nakon što savladate ovu tehniku, možete je primijeniti na druge stolice kako biste pretvorili stare i zastarjele komade u jedinstvene i elegantne dodatke vašem domu.

Kako ponovo tapacirati stolicu: korak po korak

Pretapaciranje stolice od drvenog okvira sa ivicom sa užetom uključuje nekoliko koraka. Važno je svakom koraku pristupiti s pažnjom i pažnjom na detalje kako biste postigli najbolji rezultat.

Korak 1: Prikupite materijale

Prije nego što započnete proces presvlake, sakupite sve svoje materijale tako da vam budu na dohvat ruke dok radite.

Nova tkanina za presvlake Cijevi/žicanje (također možete ponovo koristiti stare kablove) Pištolj za spajanje spajalice za tapaciranje Klešta Gumeni čekić Odvijač Bušilica Makaze za šivenje (ako sami pravite cijevi) Konac za presvlake

Korak 2: Uklonite staru presvlaku

Remove the Old Uphostery

Morat ćete skinuti staru presvlaku prije nego što je zamijenite novom tkaninom. Možda ćete morati rastaviti stolicu da biste mogli ukloniti staru tkaninu. Dok rastavljate stolicu, slikajte svaki korak kako biste znali kako ponovo sastaviti stolicu na kraju.

Pronađite kvačice, spajalice ili eksere koji drže staru presvlaku na mjestu prije nego što je uklonite. Pažljivo postavite stubove ispod eksera ili kvačica i nježno ih uklonite bez oštećenja tkanine. Možda će biti potrebni gumeni čekić i odvijač da biste olabavili spajalice ili eksere prije nego što ih izvučete kliještima.

Kada skidate tkaninu, slikajte svaki korak kako biste mogli locirati gdje ćete morati postaviti svaki komad nove tkanine. Dok uklanjate trajni hardver poput vijaka koji se vraćaju u okvir stolice, držite ove predmete na sigurnom mjestu i označene tako da ih možete locirati i vratiti na mjesto kada ponovo sastavljate stolicu. Ostavite tkaninu na stranu nakon što je uklonite iz užeta.

Korak 3: Izrežite nove komade tkanine

Cut New Fabric Pieces

Možete izrezati nove komade tkanine koristeći stare presvlake ili samo koristeći jastuke kao šablon. Koristite staru tkaninu kao šablon za rezanje novih komada tkanine kada ne možete koristiti oblik same stolice. Položite novu tkaninu i stavite komade stare tkanine na vrh. Pažljivo izrežite ivice starih komada.

Za odvojive jastuke, jastuke možete položiti direktno na novu tkaninu i izrezati komade od njih. Za komade tkanine koje ćete pričvrstiti spajalicama, poput tkanine za jastuke za sjedište i leđa, ostavite nekoliko dodatnih centimetara iznad ruba jastuka kako biste lako omotali tkaninu oko jastuka.

Od vitalnog je značaja da pri svakoj metodi obratite pažnju na smjer i uzorak nove tkanine. Pazite da tkaninu pravilno poravnate u vertikalnoj i horizontalnoj orijentaciji.

Korak 4: Izrežite i zašijte rub sa kablom

Cut and sew cords

Izrežite trake tkanine pod uglom od 45 stepeni u odnosu na zrno kako biste napravili sopstvenu traku za pristrasnost ako ćete šiti svoju ivicu sa kablom. Trake bi trebale biti najmanje 2-3 inča široke i 4 inča duže od kabela. Presavijte svaku stranu užeta i stavite je u sredinu trake. Koristeći stopicu za patent zatvarač, pričvrstite gajtan u traku pomoću velikog šava. Odrežite višak tkanine dalje od sirove ivice, ostavljajući onoliko šavova koliko i prethodni užad.

Korak 5: Vratite stražnji dio naslona

Recover the back of the seat back

Oporavak naslona sjedala uključuje više koraka. Prvo ćete oporaviti zadnji dio naslona za leđa. Poravnajte naslon za leđa na novu tkaninu. Zatim zaheftajte srednji dio paralelnih strana nove tkanine na drveni okvir. Radeći pažljivo, radite duž svake strane, pričvršćujući spajalice. Nakon toga, zategnite ga, ali nemojte rastegnuti tkaninu dok radite. Nemojte još pričvrstiti uglove. Započnite od sredine suprotnih strana i počnite spajati uz rub dok ne dođete do uglova. Povucite središte svakog ugla prema dolje prema sredini i pričvrstite ga spajalicama.

Odrežite višak tkanine sa zadnje strane naslona. Zabilježite sve rupe za vijke koje je tkanina prekrila i obavezno ih uklonite. Ovo će vam omogućiti da lakše ponovo sastavite stolicu. Postavite uže duž zadnje ivice naslona. Zakopčajte ga oko stražnje strane dok ne naiđete na drugi kraj kabela. Dok se oni spajaju, malo ih preklopite i savijte dugu stranu prema sredini ploče. Odrežite višak kabla.

Korak 6: Zašijte prednju i bočnu stranu tkanine za naslon

Sew the Front and Sides of the Backrest Fabric

Položite tkaninu za prednji dio naslona desnom stranom prema gore. Postavite konop na vrh i duž ivice tkanine, poravnavajući neobrađene ivice zajedno. Počnite sa šivanjem užeta oko 1 inč od kraja užeta. Budite spori i pažljivi dok šijete užad za lice tkanine.

Uzmite komad tkanine koji je izrezan za bočnu stranu jastuka naslona. Postavite neobrađenu ivicu uzice i prednji deo sa sirovom ivicom bočne tkanine. Sa spojenim desnim stranama i užetom između, počnite šivati dijelove zajedno. Kada ponovo dođete do početka, pažljivo zakačite. Prestanite sa šivanjem po obodu i zašijte rubove strane zajedno. Kada se ovo završi, nastavite šivati oko perimetra dok se ne završi.

Korak 7: Pokrijte prednji i bočni dio naslona

DIY Reupholster ChairReupholstery DIY 064 homedit

Postavite novoušivenu tkaninu naslona na prednju stranu naslona. Tkanina treba da dobro pristaje. Zakopčajte tkaninu za prednji dio naslona. Pričvrstite svaku suprotnu stranu u sredini i zaklapajte duž svake strane. Ostavite uglove nepovezane i pomaknite se na druge strane. Nakon što ste zaklapali duž svake strane, pričvrstite uglove.

Korak 8: Pokrijte jastuk sedišta

DIY Reupholster ChairReupholstery DIY 068 homedit original

Prateći iste korake kao za šivanje naslona, zašijte presvlaku jastuka sedišta. Prvo uzmite tkaninu za gornji dio jastuka i pričvrstite traku za povezivanje tako što ćete poravnati neobrađene rubove i zašiti ih zajedno. Zatim pričvrstite komad bočne tkanine koji odgovara širini jastuka. Prišijte ovo na prednju tkaninu, sa poravnatim sirovim rubovima i kablom između. Zatim postavite završeni gornji dio i stranice preko jastuka sjedišta. Zakopčajte ovaj poklopac na svoje mjesto.

Korak 9: Pričvrstite kabel na dno jastuka sjedišta

DIY Reupholster ChairReupholstery DIY 065 homedit 1

Na donjoj ivici jastuka sjedala možete pričvrstiti uže kako bi jastuk dobio gotoviji izgled. Ostavljajući 1 inč nepovezanog, uzmite kabel i počnite ga spajati oko donje ivice. Pažljivo pričvrstite uže oko ruba jastuka dok ne dođete do početnog mjesta. Preklopite krajeve kabla, presavijte ih i zakopčajte prema sredini.

Dodajte vinilnu traku da pokrijete sirovi rub kabela. Ova traka čuva ivicu kabla od habanja, a takođe čisti izgled dna stolice.

Korak 10: Ponovo sastavite i pregledajte stolicu

Sastavite dijelove stolice i hardver. Pričvrstite komad natrag zajedno sa odvijačem ili bušilicom. Pregledajte stolicu i presvlake. Uklonite sve viseće komade konca ili tkanine koji narušavaju izgled stolice.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook