Kako popraviti promajene Windows

How to Fix Drafty Windows

Učvršćivanje prozora sa promajem poboljšava udobnost i smanjuje troškove grijanja i hlađenja. Prema američkom Ministarstvu energetike, prozori i vrata koji propuštaju predstavljaju do jedne trećine gubitka energije u kući.

How to Fix Drafty Windows

10 Drafty Window Solutions

Ispitajte curenje svijećom, mirisnim štapićem, upaljačem ili dimnom olovkom tako što ćete ih polako pomicati preko i oko prozora. Dim i plamen su veoma osetljivi na kretanje vazduha i lako trepere kada se pritisak promeni.

Većina popravki prozora su jednostavni i jeftini uradi sam.

1. Zaključajte Windows

Brave na prozorima pomažu u sprečavanju lopova. Takođe su dizajnirani da spreče hladan vazduh. Prozorske brave čvrsto pričvršćuju krila na letvicu. Na kliznim prozorima pomažu da se brave pravilno zakoče. Uvjerite se da su sve brave zakačene na prozorima krila i tende kako biste stvorili pozitivno brtvljenje.

Veliki dvostruki prozori često su problematični jer teška gornja krila klize prema dolje – ostavljajući prazninu na vrhu. Ili jedna brava u sredini može savijati krilo – brave neispravne, međusobne brave neefikasne. Dodajte dodatne brave oko četiri inča od svakog ugla.

2. Zapečatite vanjske okvire

Zalijepite vanjsku oblogu prozora na okvir prozora i na vanjsku završnu obradu – bilo da se radi o oblozima, štukaturama, kamenu ili cigli. Koristite dobro vanjsko zaptivanje. Pažljivo provjerite staro zaptivanje i budite spremni da ga ostružete. Možda izgleda u redu, ali se mogao osušiti i povući s jedne površine. Provjerite jesu li sve površine čiste i suhe kako biste osigurali dobro prianjanje.

3. Izolirajte okvire prozora

Skinite kućište oko prozora. Pobrinite se da temeljito izrežite sve zaptivače kako biste spriječili oštećenje zida. Uklonite staru izolaciju iz razmaka između dovratnika i zidnog okvira. Poprskajte oko jedan inč izolacijske pjene za prozore sa malim širenjem na stražnju stranu vanjske lajsne. Pjena visoke ekspanzije može pokleknuti slavu prozora. Ostatak šupljine ispunite fiberglasom nakon što se pjena stvrdne. Nemojte ga čvrsto pakovati. Zamijenite kućište prozora.

Ako je razmak premali za umetanje pjenastog aplikatora, zabrtvite pukotinu akustičnim brtvljenjem. Akustično zaptivanje se neće osušiti i nastavlja da se drži dovratnika i zidnog okvira uprkos bilo kakvom pokretu. Ponovo zategnite kućište i na zid i na dovratnik prozora.

4. Reglaze Windows

Mnogi stari prozori su jednostruko staklo u drvenim okvirima. Staklo se drži na mjestu pomoću kita za prozore – koji se na kraju suši i otpada. Očistite staklo i drveni okvir. Uklonite sav stari kit. Nanesite novi kit slijedeći upute proizvođača. Zamijenite sva napukla stakla u isto vrijeme.

5. Instalirajte Exterior Storm Windows

Vanjski protuprozori dolaze s unaprijed izbušenim perajem za montažu na vanjsku oblogu prozora. Dostupne su u mnogim standardnim veličinama, a mogu se naručiti i po narudžbi. Standardne konfiguracije uključuju jednostruke, dvostruke i horizontalne klizače – omogućavaju otvaranje prozora u toplim danima.

Storm prozori su jednostruki. U kombinaciji sa ponovnim brtvljenjem vanjskih okvira i izolacijom unutrašnjih okvira eliminiraju promaju prozora. Naručite ih ranije kako biste izbjegli produženo vrijeme isporuke. Prozorske kompanije ili direktno od proizvođača su najbolje opcije. Čini se da ih velike trgovine više ne nose.

6. Instalirajte komplete za izolaciju unutrašnjih prozora

Kompleti za izolaciju prozora su prozirna plastika koja pokriva cijelu unutrašnjost prozora. Zalijepite dvostranu traku na kućište. Zalijepite plastičnu foliju na traku i upotrijebite sušilo za kosu da biste je čvrsto skupili.

Kompleti su jedan i gotovi. Nisu za višekratnu upotrebu. Provjerite je li prozor čist prije postavljanja plastike. Prozor se ne može otvoriti bez skidanja pokrivača.

7. Zamijenite zaštitnu traku za prozore

Zaštita od atmosferskih uticaja na prozorima uvelike varira – od aluminijskih rebara preko mohera do kompresijske pjene. Kupite odgovarajuće dijelove na mreži ili u trgovinama za poboljšanje doma. Internetske trgovine specijalizirane za dijelove za prozore i izolaciju su najbolja opcija za starije prozore koji se više ne proizvode. Neki proizvođači kao što je Pella imaju vlasničke dijelove – uključujući zaštitnu traku.

Neke vinilne prozorske letvice su zavarene u okvir i ne mogu se zamijeniti. Obično možete prevladati ovaj problem tako što ćete pričvrstiti samoljepljivu kompresijsku pjenu na krilo ili okvir. Osigurajte dobro brtvljenje kada je krilo zatvoreno i zaključano.

8. Koristite Window Snakes

Zmije za prozore ili vrata su dugačke cijevi prečnika dva ili 3 inča ispunjene pijeskom ili rižom. Položite ih na prozorsku dasku uz krilo ili staklo kako biste spriječili propuh. U donjem dijelu prozora uvijek postoji promaja jer svaki hladan zrak „pada“ niz lice prozora i usmjerava se u prostoriju preko praga.

Zmije su dostupne na mreži ili u kućama za poboljšanje doma. Ili napravite sami koristeći stare nogavice ili čarape i napunite ih pijeskom ili rižom. Možete prilagoditi veličinu i gustinu punjenja.

9. Instalirajte teške prozorske obloge

Debele teške zavjese zaustavljaju promaju – ili barem usmjeravaju hladan zrak na pod. Rezervno teško ćebe ili jorgan postižu istu stvar. Brže se instaliraju i obično koštaju manje. U veoma hladnim noćima, teške prozorske obloge često dovode do mraza na prozorima zbog ograničenog protoka vazduha.

10. Zamijenite Windows

Zamjena prozora je vrhunska popravka propuha. Imaju bolje staklo sa višom R-vrijednošću. Novi prozori također rješavaju mnoge od gore navedenih problema. Pravilno postavljeni, zapečaćeni su spolja, izolovani i završeni iznutra, te zaključani i zaptivni.

Troškovi zamjene prozora kreću se od oko $500,00 do $1500,00 za isporuku i ugradnju. Ponekad i više – ovisno o veličini, stilu i lokaciji.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook