Stvaranje savršenog pustinjskog pejzaža

Creating The Perfect Desert Landscape

Ako sanjate da živite u pustinji Mojave ili već živite pod novim meksičkim nebom, u zemlji očaravanja, onda morate urediti svoje dvorište. Ovdje smo da vam damo brze savjete i uputstva koja će vam pomoći da postignete upravo to.

Creating The Perfect Desert Landscape

Ako tražite privlačne ideje za vatru, pročitajte ovaj članak. Drijemanje na otvorenom u pustinjskom vrtu može biti vaša želja, a ako je tako, onda su ležaljke za vani put za vas. Ako želite svjetla za stazu, pogledajte ovo.

Šta je pustinjski pejzaž?

What Is A Desert Landscape?Preko Caribou Construction Company

Pustinjski pejzaž je prirodan ili stvoren od strane čovjeka. U pustinjskim područjima nema mnogo autohtonih biljaka ili drugih biljaka jer ima vrlo malo padavina. Bilo da se radi o pustinji Chihuahua ili Sahari, nekoliko stvari ostaje isto – pustinjska područja su poseban svijet u kojem kaktusi, kamenje i hrapavi biljni svijet žive u harmoniji pod žarkim suncem.

Pogledajmo neke sjajne DIY ideje za uređenje pustinje.

Kako dobiti pustinjski pejzaž

How To Get A Desert LandscapePreko WaterQuest Landscaping

Postoji mnogo različitih tipova pejzaža koji su suvi i nalik pustinji. Međutim, u SAD-u postoji jedna vrsta dvorišta koju ćete vidjeti više od drugih.

Ideje za pustinjski pejzaž

Evo vodiča korak po korak kako postići bolji pustinjski krajolik. Najbolja stvar u tome je to što nije važno gdje živite.

Uklonite biljke koje nisu pustinjske

Prva stvar koju treba da uradite je da očistite svoj postojeći pejzaž. Uklonite sve bujne, zelene biljke koje ne rastu u pustinji. Ovo uključuje travu.

Travnjak ispred dvorišta neće pomoći vašem dizajnu krajolika u pustinji. Uklanjanje zelene vegetacije prije transformacije vašeg prednjeg dvorišta.

Napomena: Vaše dvorište je vaš prostor i ono bi trebalo da vas čini srećnim. Ako vas vaše grmlje izmami na osmijeh, onda su ideje za uređenje pustinje na pravom putu.

Kreirajte put

Create A Pathway

Da biste osjetili svoje ideje za uređenje pustinjskog okoliša, napravite stazu u prašini. Počnite od ulaza na prednji trijem i završite na pločniku. Staza bi trebala biti široka nekoliko stopa i duboka nekoliko centimetara.

Trenutno bi trebao imati samo jarak. Stvaranje neobičnih oblika na vašem travnjaku će dodati ličnost i obuzdati privlačnost. Možda ćete htjeti da ga zakrivite nekoliko puta od sredine, ali ne drastično ili bi moglo biti preteško za hodanje.

Za nagnuta dvorišta možete kopati uzbrdo i praviti stepenice. Mogu se napraviti od opločnika ili kompleta vanjskih stepenica. U ovom slučaju, držite put do zemlje ravno jer većina stepenica ne skreće.

Weed Barrier

Weed Barrier

Postavite barijeru od korova na svom dvorištu. To će spriječiti rast neželjenih sličnih biljaka ili trave. Možete napraviti rupe u zemlji gdje želite da trava raste i izrezati područje. Ostavite barijeru nepokrivenu. Sve je u ličnom izboru kada je u pitanju vaša bašta, a kada počnete, nećete ostati bez ideja.

Gromade srednje veličine

Flat landscape with round rocks 1024x675Via Tierra Concepts

Odaberite više od jednog prostora i iskopajte rupe za svoje kamenje. Rupa bi trebala biti otprilike jedna trećina do pola veličine kamenih gromada koje odaberete. Gromade treba staviti u rupe i ostaviti da se prekriju kasnije.

Za kamene gromade neobičnog oblika u vašem dvorištu, možete ih ostaviti na šljunku. Izgledat će kao umjetnost i manje prirodno. Obje ideje su dobre, a mnogi pustinjski pejzaži koriste jednu ili drugu. Bolje je da kamene gromade postavite na nasumična mjesta nego da ih postavite u prave linije.

Dodajte odabrane biljke

Napravite više rupa u barijeri za zelene biljke i grmlje u vašem dvorištu. Kasnije ćemo pričati više o drugim idejama i pustinjskim biljkama, ali ako postoje biljke i saksije za koje vam je drago, pobrinite se da budu postavljene na pravi prostor.

Pokrijte šljunkom

Pokrijte svoje dvorište šljunkom, pijeskom ili zemljom. Šta god da odaberete, idite sa bojom pustinjske prašine. Tamno smeđa i zelena neće raditi. Bež i žuta su bolje boje. Boje pijeska najbolje funkcioniraju u pustinjskom pejzažu.

Natural Mounds

Stavite dodatnu prljavštinu i šljunak na određena mjesta, po mogućnosti blizu stijena. Pokrijte strane stijena kako bi izgledalo kao da tamo sjede godinama. Zatim napravite druge humke u okolini jer nisu sve pustinje savršeno ravne.

Fill And Pave Walkway

Osjetite šetnicu s pločnikom po vašem izboru. Možete koristiti betonske opločnike ili čak prirodno kamenje. Možda ćete morati da im dodate podlogu od sitnijeg šljunka. Pijesak će potonuti i učiniti vašu stazu neravnom.

Cinder Blocks

Blokovi od pepela nude mogućnosti za kreiranje dizajnerskih uzoraka i površina za manje saksije i druge dekoracije na otvorenom. Takođe su odličan dodatak kamenjaru.

Pustinjske pejzažne biljke – šta pustinjsku biljku čini posebnom?

Desert Landscape PlantsPreko Patricia B. Warren, AIA Warren Architecture, LLC

Pustinjske biljke su jedinstvene. Velika stvar kod njih je njihova sposobnost da prežive. Sljedeće biljke se nalaze u pustinjskim pejzažima i lako ih je uzgajati u vašem dvorištu s viškom vode.

Native Plants

Domaće biljke vam omogućavaju da kreirate prirodni pejzažni dizajn u svom prednjem dvorištu. Biljke u saksiji su u redu, ali želite barem jednu žarišnu tačku za vizuelni interes. Dizajn pejzaža koji se sastoji od velike površine primat će intenzivnu sunčevu svjetlost, tako da vaše biljke moraju biti dovoljno jake da izdrže vruću klimu.

Thread Grass

Thread Grass

Također se naziva i Nassella, trava pustinjske niti je zamjena za pravu travu. Suh je i žilav, ali može pokriti dosta terena. Može narasti više od dva metra ili više, možda nije prikladno za vaše prednje dvorište, ali bi izgledalo bolje u vašem dvorištu.

Ghost Plant

Biljka duh je sukulent jedinstvenog oblika. Oni zahtijevaju vrlo malo održavanja i radit će kako u zatvorenom tako i na otvorenom. S dizajnom dvorišta, dobri su za šetnice ili blizu prozora gdje želite da privučete pogled. Ako želite prkositi gravitaciji, pustite biljci duhova da učini svoju magiju.

Elephant Tree

Elephant Tree

Drvo slona dobilo je ime po činjenici da može skladištiti vodu u svom deblu baš kao slon. Ako želite veliko pustinjsko drveće umjesto grmlja, ovo bi mogla biti najbolja opcija. Drveće može narasti do deset stopa i idealno je za mala i srednja dvorišta.

Prickly Pear

Ne samo da su bodljikave pustinjske biljke sjajnog izgleda, već su i jestive. Imaju ukus bobica. U određenim periodima biljka je zelena, ali će kasnije niknuti crveni pupoljci.

Cactus za orgulje

Organ Pipe Cactus

Popularan je kaktus za orgulje. Raste na način koji zadovoljava one koji traže simetriju i ekscentričnost.

Desert Marigold

Landscape with cactus and fountain desert 1024x572Preko Kendle Design Collaborative

Svijetle boje su rijetke u pustinjskom pejzažu, ali čine sjajne akcentne komade. Kada pronađete pustinjsko cvijeće koje raste svijetlo i u izobilju, pronašli ste nekoliko dragulja.

Barrel Cactus

Barrel Cactus

Ovi kaktusi dolaze u dva oblika: globalni ili sferni. Zlatne bodlje obrubljuju rebra. Na vrhu su jarko žuti cvjetovi koji rastu iz vunene mrlje. Žuti globusi dodaju ljepotu i mogu ispuniti vaše dvorište onim dodatnim sjajem koji svaki pustinjski krajolik zaslužuje.

Desert Palm

Pustinjska palma je popularna sobna biljka koja vam daje okus pustinjskih tropa. Izgleda kao obična palma, ali joj nije potrebna ista vlaga da bi preživjela. Neophodno je ako želite tropski štih u svom dvorištu.

Winecup

Cvijet vinske čaše nudi tamnu boju neuobičajenu u pustinjskim krajolicima. Nježne biljke daju ljubičasto cvijeće koje uljepšava mirno prednje dvorište.

Timijan

Majčina dušica je biljka koja raste u pustinji. Ako želite zelenu baštu sa zelenilom, majčina dušica bi bio dobar dodatak. Možete učiniti timijan žarišnom tačkom vašeg vrtnog kreveta u prednjem dvorištu.

Crvena Juka

Red Yucca

Biljke juke uspevaju u pustinji i daju teksturu i lepotu pustinjskim baštama. Crvena juka je mekša od ostalih juka i ima crvene grančice. Dodaće boju vašem dvorištu tokom cele godine i obezbediti hranljive materije vašoj drugoj vegetaciji.

Agava

Agave plants grow

Biljke agave rastu u super sušnim područjima. Neki su mali dok su drugi veliki. Lišće i simetrija ističu ove kserične biljke u vašem vrtu.

Dodani dodiri

Small desert yard 1024x680Preko Patricia B. Warren, AIA Warren Architecture, LLC

Vrijeme je da dodate završne detalje koji će vaš pustinjski pejzaž učiniti vašim. Oni su vaš lični izbor i stvorit će više inspiracije za vaše ideje o uređenju pustinje.

Pronađite svoju kulturu

Budući da se pustinje nalaze širom svijeta, tako ćete pronaći kulturnu inspiraciju u bilo kojem dizajnu prednjeg dvorišta koji odaberete.

Animal Skulls

Ako želite pustinjski pejzaž SAD-a ili Kine, onda su životinjske lubanje odličan dodatak. Ne moraju biti prave, ali možete kupiti lažne životinjske lubanje na internetu.

Obojite svoju kuću

Ako imate mračno dvorište, onda će bojanje vaše kuće jarkom bojom privući pažnju. Nova meksička kultura nudi inspiraciju za kuće jarkih boja. Tamnoplave, crvene i zelene boje su uobičajene.

Bright Tiles

Drugi način za dodavanje boje je dodavanje pločica. To može biti šetalište, klupa ili čak akcentni dijelovi oko vrata. Ovo je najbolji način da svom dvorištu dodate sjajne akcente u boji poput zelene, a da pritom zadržite pustinjski izgled.

Čelik Art

Ako želite umjetnost koju je sigurno dodati pustinjskom pejzažu, razmislite o čeliku. Možete dobiti životinjske izreze ili čak one iz lokalnih priča i legendi. Iskoristite jedan po meri za svoje dvorište tako što ćete kontaktirati zavarivača.

Pergole

Pergola in desert yardPreko DRC Landscaping LLC

Budući da pustinjski krajolici ne nude mnogo hlada, dodavanje sopstvene hladovine može biti veliko olakšanje od sunca. Pergole su mnogo češće u pustinjskim pejzažima nego sjenice ili paviljoni, pa će izgledati prirodno.

Dodajte fontanu

Dodavanje fontane je dobar način da se pustinjskim područjima obezbijedi vlaga i pomoći će vam da navodnjavate ili malčirate svoje zelenilo. Vodite računa da fontana odgovara vašem pejzažu.

Često postavljana pitanja (FAQ)FAQ

Koje su neke prednosti lažne trave?

Lažna trava ne treba malč ili zalijevanje i ekološki je prihvatljiva. Kao alternativa prirodnoj travi, napravljena je od recikliranih materijala. Jedna mana je ta što se lažna trava može zagrijati kada je sunce punom snagom, tako da bi trčanje bosi po vašem lažnom travnjaku bilo kao hodanje po vrućem uglju.

Koju vrstu tla trebam koristiti za pustinjske biljke

Pustinjska tla imaju najviše alkalne razine koje ćete naći bilo gdje. Mnoge biljke zahtijevaju gnojidbu da bi rasle u pustinjskom pejzažnom okruženju. Uz uređenje pustinjskog okoliša, imate mogućnosti da stvorite zdravije biljke i kaktuse nego što biste bez posebnog tla ili više vode.

Šta je Xeriscaping?

Xeriscaping je praksa uređenja pustinjskog pejzaža uz minimalnu upotrebu vode. Kuće i poslovni prostori u pustinjskoj klimi koriste kamenje i kaktuse za svoje vrtne xeri projekte. Umjetnost kreiranja pejzažnog dizajna je vještina koja može pretvoriti prostor u čudo pejzažnog uređenja.

Šta je boja za kamenje na otvorenom?

Akrilna boja na bazi vode najbolje će funkcionirati za vaše lažne pustinjske stijene. Oslikane stijene izgledaju cool oko drveća ili u vrtu. Također možete okružiti svoje kaktuse ili vrtnu gredicu akrilom oslikanim kamenjem.

Kako da sačuvam škorpione iz svoje lažne pustinje?

Škorpioni jedu cvrčke i druge insekte. Ako želite da zaštitite svoje lažno pustinjsko okruženje od škorpiona, prvo što biste trebali učiniti je ukloniti njihov izvor hrane. Izuzetno velike stijene i palme privlače škorpije jer pružaju utočište.

Ideje za uređenje pustinje Zaključak

Ne postoji fiksni skup pravila ili ideja za dizajn pustinjskog pejzaža. Možete crpiti inspiraciju iz drugih pejzaža i uliti te dizajne u svoje lično pustinjsko skrovište. Upamtite, ne morate biti pod gravitacijom, već samo budite svoj i dopustite da vaše vještine uređenja pustinje procvjetaju.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook