Akryyli vs. Lateksi: mikä sopii projektiisi?

Acrylic Vs. Latex: Which Is Right for Your Project?

Akryyli- ja lateksimaaleilla on joitain yhtäläisyyksiä, mutta niillä on ainutlaatuisia ominaisuuksia, mikä tekee niistä sopivan erilaisiin projekteihin.

Acrylic Vs. Latex: Which Is Right for Your Project?

Tarttuvuus, hinta, kuivumisaika ja huollon helppous ovat muutamia eroja näiden kahden välillä. Syvällinen vertailumme voi auttaa sinua valitsemaan akryyli- ja lateksimaalien välillä.

Lateksimaali yhdellä silmäyksellä

Lateksimaali koostuu vedestä, sideaineista ja pigmenteistä. Se on ihanteellinen tee-se-itse-projekteihin, koska se on kestävä, myrkytön ja vaatii vähän huoltoa. Kaikissa kodin rautakaupoissa on lateksimaaleja useissa eri viimeistelyissä ja satoja sävyjä.

Suosituimmat lateksimaalimerkit ovat Sherwin-Williams, Benjamin Moore, Behr, Valspar, PPG Paints, Dulux ja Dutch Boy.

Mihin lateksimaalia käytetään?

Lateksimaali sopii parhaiten sisämaalauksiin, puuhun, rappaukseen, tiileen ja kipsilevyyn. Voit käyttää sitä myös taide- ja käsityöprojekteihin, kuten seinämaalauksiin ja taiteellisten elementtien lisäämiseen kodin sisustukseen.

Akryylimaali yhdellä silmäyksellä

Akryylimaalissa on pigmenttiä, akryylisideainetta ja akryyliajoneuvokomponentteja (vesi). Se on vesiohenteinen, nopeasti kuivuva maali. Pienien VOC-päästöjensä vuoksi se ei ole ympäristöuhka.

Akryylimaali muodostaa kuivuessaan paksun kalvon, joka toimii suojakerroksena.

Mihin akryylimaalia käytetään?

Taiteilijat ja opiskelijat valitsevat akryylimaalin sen monipuolisuuden vuoksi. Voit ohentaa tai paksuntaa sitä saadaksesi useita tehosteita. Maali soveltuu kankaalle, kankaalle, tiilelle, betonille ja puulle.

Se on paras valinta seinämaalauksiin, katutaiteeseen, huonekalujen viimeistelyyn ja miniatyyreihin. Akryylimaali sopii parhaiten myös kangasmaalaukseen ja askarteluprojekteihin.

Akryyli vs. lateksimaali: mitä eroa on?

Latex vs acrylic paint comparasion table

Akryyli- ja lateksimaalit eroavat koostumuksesta, hinnasta, elastisuudesta, kuivumisajasta, myrkyllisyydestä ja muusta.

1. Koostumus

Vesiohenteiset akryyli- ja lateksimaalit eroavat koostumukseltaan ja ominaisuuksiltaan. Synteettinen polymeeri ja akryylihartsi ovat akryylimaalin pääainesosia. Ne toimivat liuottamalla väriaineita veteen. Akryylimaali kuivuu nopeasti muodostaen vettä hylkivän kerroksen ja sopii erinomaisesti kuvataiteeseen, käsitöihin, seinämaalauksiin ja katutaiteeseen.

Lateksimaali on valmistettu vesipohjaisesta polymeeriemulsiosta. Maalityypissä käytetään polyvinyyliasetaattia (PVA), puuhartsista tai synteettisistä materiaaleista valmistettua polyesteriä. Pigmentit, täyteaineet ja muut lisäaineet parantavat maalin ulkonäköä sen kuivuttua. Se sopii parhaiten seiniin ja puuprojekteihin.

2. Kuivumisaika

Akryylimaalin keskimääräinen kuivumisaika on 15-20 minuuttia. Se sopii projekteihin, joissa tarvitaan useita kerroksia lyhyessä ajassa. Maali kovettuu 24 tunnissa.

Lateksimaalin kuivuminen kestää kauemmin. Kuivumisprosessi voi kestää muutamasta tunnista vuorokauteen riippuen lämpötilasta, kosteudesta ja maalin paksuudesta.

3. Vahingonkestävyys

Tuotemerkki, tuotelinja ja maalityyppi vaikuttavat kaikki maalin kestävyyteen. Mutta kestävyys riippuu myös pinnan esikäsittelystä, maalaustekniikasta, viimeistelystä ja ympäristöstä.

Akryylimaali kuoriutuu, halkeilee ja halkeilee harvemmin kuin lateksimaali. Se vastustaa myös haalistumista, liituutumista ja hometta paljon paremmin.

4. Kiinnitys

Akryylimaalilla on parempi tarttuvuus kuin lateksimaalilla. Se tarttuu moniin pintoihin, mukaan lukien metalliin, puuhun ja betoniin. Lateksilla on myös kiinteä tarttuvuus, mutta se saattaa vaatia pohjamaalin joillekin pinnoille. Akryylimaali venyy ja kutistuu halkeilematta tai menettämättä tarttuvuuttaan.

5. Myrkyllisyys

Koska lateksimaali on vesipohjainen, se on myrkytöntä kuivana. Voit kuitenkin kokea huimausta, lievää pahoinvointia ja päänsärkyä käytön aikana. Titaanidioksidia ja rautaoksidia sisältävät lateksimaalit ovat myrkyllisiä suurina määrinä hengitettynä.

Jotkut akryylimaalimerkit sisältävät myös myrkyllisiä ainesosia, kuten lyijyä. Lyijy ei ole turvallista hengitettynä tai ihokosketuksessa. Tarkista, onko lyijytöntä maalia tai varoitustarraa. Varoitustarra osoittaa, että maalissa on myrkyllisiä aineosia.

6. Kustannukset ja saatavuus

Vaikka lateksimaalit ovat halvempia, akryylimaalimerkit ovat helposti saatavilla eri väreissä. Molemmat ovat saatavilla kiiltävänä, mattapintaisena ja satiinisena.

Lateksimaaleja tulee suurempia määriä, mikä tekee niistä kustannustehokkaampia suurille pinnoille. Korkeista kustannuksistaan huolimatta akryylimaalit tarjoavat enemmän kestävyyttä.

7. Säilyvyys

Lateksimaali säilyy suljetussa astiassa jopa 10 vuotta, kun taas akryylimaali kestää avaamattomana 15 vuotta. Mutta akryylimaalit kuivuvat nopeammin avattaessa. Jäljelle jäänyt maali säilyy hyvänä, jos se on kunnolla tiivistetty ja säilytetty viileässä, kuivassa paikassa.

8. Elastisuus

Akryylipolymeeriemulsio tekee akryylimaalista elastisen kuivumisen jälkeen. Sideaine laajenee ja supistuu lämpötilan muutoksen myötä. Tämän seurauksena akryylimaali ei halkeile ulkoseinissä ja puuhuonekaluissa. Lateksimaali ei ole yhtä elastinen. Tästä syystä halkeamia ja kuoriutumista voi esiintyä altistuessa vedelle ja äärimmäisille lämpötilan vaihteluille.

9. Käyttöalueet

Lateksimaali soveltuu sisäseiniin, kattoihin, seinämaalauksiin ja koristeisiin. Akryylimaali on parempi valinta metallipinnoille, koska se suojaa metallia ruosteelta ja kestää vesi- ja auringonvaurioita.

10. Huollon helppous

Lateksimaalatut seinät on helppo puhdistaa, varsinkin jos ne on maalattu puolikiiltävällä tai satiinipinnalla. Akryylimaalatut pinnat ovat myös helppoja puhdistaa, joten tässä luokassa ei ole suurta eroa.

11. Käyttäjäystävällisyys

Vesiohenteinen lateksimaali on käyttäjäystävällisempi kuin akryylimaali. Toisin kuin akryyli, lateksimaalit ovat kemikaalittomia ja myrkyttömiä. Akryylimaaleista vapautuu haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC) sisätiloihin ja voimakkaita hajuja levityksen aikana. Akryylimaalit ovat myös syttyviä korkeissa lämpötiloissa.

Akryyli vs. lateksi: vertailutaulukko

ominaisuudet Akryyli Lateksi
Sävellys Vesipohjainen Vesipohjainen
Kuivumisaika 15-20 minuuttia 1-2 tuntia
Vahingonkestävyys Kestää haalistumista, aurinkoa ja vesivaurioita Altis halkeilemaan ulkoseinissä ja huonekaluissa
Tarttuminen Tarttuu metalliin, puuhun ja betoniin Tarttuu kipsilevyyn, tarvitsee pohjamaalin muille pinnoille
Myrkyllisyys Matala myrkyllisyys Matala myrkyllisyys
Hinta ja saatavuus Kalliimpi Edullinen, saatavana suuria määriä
Säilyvyys 5-10 vuotta Jopa 10 vuotta
Elastisuus Korkea joustavuus ja joustavuus Todennäköisemmin lohkeilee ja kuoriutuu
Käyttöalueet Metalli, kangas, huonekalut, ulkopinnat Sisäpinnat, kuten kipsilevy, puu
Huollon helppous Kestää tahroja, pestävä Helppo puhdistaa
Käyttäjäystävällisyys Paksu ja vaikeampi käyttää aloittelijoille Ohut ja helpompi levittää
Homeen tai homeen vastustuskyky Korkea Kohtalainen

Lateksimaalin hyvät ja huonot puolet

Plussat:

Myrkytön Helppo puhdistaa harjoilta ja pinnoilta Halpa ja saatavilla useimmista maaliliikkeistä Vaatii muutaman kerroksen maksimaalisen peittävyyden saavuttamiseksi

Haittoja:

Puupintojen halkeilulle ja kuoriutumiselle vähemmän kestävä ulkopinnoilla

Akryylimaalin plussat ja miinukset

Plussat:

Se tarttuu useimpiin pintoihin, mukaan lukien puu, kangas, lasi, metalli ja muovi Akryylimaali kestää äärimmäisissä lämpötiloissa Soveltuu sisä- ja ulkokäyttöön Hengittävä ja joustava

Haittoja:

Akryylimaalia tulee pieniä määriä, toisin kuin lateksimaali. On haastavaa puhdistaa siveltimistä, vaatteista ja käsistä kuivana

Mikä on akryylilateksimaali?

Akryylilateksimaali on vesiohenteinen maali, jossa on akryylihartsisideaine. Se yhdistää parhaat lateksi- ja akryylituotteet yhdeksi maaliksi. 100 % akryylilateksimaali on korkealaatuista, jolla on erinomainen tarttuvuus, pestävä ja värin säilyvyys. Akryylihartsien käyttö tekee maalista myös joustavan, joten se on kestävää ulkopinnoilla.

Akryylilateksimaali tarttuu puu-, stukko- ja metallipintoihin. Mutta maalarien on pohjustettava se ennen sen levittämistä kiiltäville pinnoille. Akryylilateksimaali levittyy tasaisesti ja kestää 1-2 tuntia kuivua. Sitä on saatavana mattapintaisina ja kiiltävinä viimeistelyinä ja eri väreinä.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ) Usein kysytyt kysymykset

Voitko ohentaa akryylimaaleja vedellä?

Kyllä, vesi ohentaa akryylimaaleja, mutta silti mahdollistaa hyvän peittävyyden. 30–50 % veden sekoittaminen akryylimaaliin auttaa saavuttamaan ohuemman ja juoksevan koostumuksen. Mutta liiallinen veden käyttö liuottaa sideaineen eikä välttämättä tartu pintaan.

Voiko akryylimaalia käyttää kankaalle?

Akryylimaali tarttuu kankaisiin, jos siihen lisätään akryyliainetta. Kangasväliaine parantaa maalin virtausta ja estää värin vuotoa. Voit myös hioa ja kostuttaa kankaan ilman väliainetta akryylimaalilla.

Maalaako lateksi ajan myötä keltaiseksi kuten öljypohjaiset maalit?

Lateksimaalit, toisin kuin öljypohjaiset maalit, eivät ole alttiita kellastumaan ajan myötä. Öljypohjaisten maalien kellastuminen alkaa kovettumisvaiheessa ja pahenee ajan myötä. Valitse lateksimaali öljypohjaisen maalin sijaan valkoisille pigmenteille ja kirkkaille lakoille.

Pitääkö pinnat pohjustaa ennen lateksimaalin levittämistä?

Pohjamaalin käyttö on välttämätöntä maalattaessa lateksia öljypohjaisen maalin päälle. Mutta lateksimaali voi korvata pohjamaalin tasaiselle kipsilevylle maalattaessa. Kiinnittyvä pohjamaali parantaa tarttuvuutta uuteen kipsilevyyn, puuhun ja muuraukseen.

Voidaanko akryylimaaleja sekoittaa muiden maalityyppien kanssa?

Akryylimaali voidaan sekoittaa lateksimaalin kanssa, koska molemmat ovat vesipohjaisia. Akryylimaali ja öljypohjainen maali eivät kuitenkaan sekoitu. Useimmat taiteilijat käyttävät öljyvärejä akryylimaaleihin sekoittamisen sijaan.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook