Eristys, joka ei homehdu

Insulation That Won’t Mold

Useimmat eristetuotteet eivät tue homeen kasvua. Jotkut eristystyypit ovat kuitenkin lisälaitteita homeen kasvuun. Kun muotti on juurtunut eristeeseen, se leviää viereisiin materiaaleihin.

Insulation That Won’t Mold

Homeen syyt

Home on yksi tunnetuimmista kodin tartunnoista. Se kuuluu jyrsijöiden ja termiittien joukkoon. Itiöt ovat kaikkialla ja liikkuvat ilmavirtojen mukana. Jotkut voivat pysyä lepotilassa satoja vuosia – kun tarvitset vain kosteutta kasvaakseen, home tarvitsee kolme asiaa kasvaakseen.

Kosteus. Homeitiöt ovat lepotilassa ilman kosteutta. Lämpöä. Home ei kasva pakkasessa. Ruokaa. Kaikenlainen biohajoava materiaali, kuten puu tai pöly.

Kosteus on katalysaattori, joka saa homeen toimintaan. Seinä vuotaa. Putkisto vuotaa. Katto vuotaa. Riittämättömät höyrysulut ja/tai huono ulkoinen vedeneristys. Jotkut eristetuotteet imevät kosteutta eivätkä pysty poistamaan sitä. Home kasvaa eristeen pölyn päälle tai märkää eristystä koskettaviin runko-osiin.

8 Eristeet ja homeen kasvu

Eristys saa syyttää homeen kasvua, mutta se on yleensä vain mahdollistaja. Eristys on lähes aina kosketuksissa puurunko-osien kanssa. Eristeen päällä kasvava home siirtyy puuhun ja aiheuttaa lopulta mätää.

Lasikuitu

Lasikuitueriste on kevyt ja pörröinen. Se pitää sisällään sahanpurun ja kaiken muun lian, jonka kanssa se joutuu kosketuksiin. Lisää kosteutta ja pölyn päälle alkaa muodostua hometta. Pinnoitetussa lasikuidussa käytetty voimapaperi tarjoaa ravintolähteen homeelle. Jotkut valmistajat käyttävät paperissa homeenkestäviä kemikaaleja. Ei kaikki. Home ei kuluta itse lasikuitua.

Mineraalivilla

Mineraalivillaeriste on valmistettu sulatetusta kivestä ja rautakuonasta. Se on epäorgaaninen ja home ei syö sitä. Lasikuitujen tavoin se pitää sisällään orgaanista materiaalia, jota muotti syöttää. Mineraalivilla imee kosteutta. Tuotteessa tai ympäröivässä kehyksessä oleva lika tarjoaa ravintolähteen homeen kasvulle.

Ruiskuvaahtoa

Umpisoluinen sprayvaahtoeristys on epäorgaaninen. Siinä ei ole aukkoja, jotka houkuttelevat pölyä. Yksi sen suurimmista eduista on, että se tiivistää täysin kaikki raot ja halkeamat, mikä estää veden tunkeutumisen. Tämä eliminoi homeitiöiden kasvuun tarvittavan pääaineen. Avosolusuihkuvaahto sitoo pölyä ja imee kosteutta. Sen päälle voi kasvaa hometta.

Jäykät vaahtomuovilevyt

Jäykät eristyslevyt, kuten suulakepuristettu polystyreeni ja polyisosyanuraatti, ovat umpisolutuotteita, jotka toimivat paljolti samalla tavalla kuin umpisoluinen sprayvaahto ilman halkeamia sulkevia ominaisuuksia. Kahden tuuman paksu vaahto toimii höyrysulkuna edellyttäen, että kaikki raot on tiivistetty. Paisutettu polystyreenilevy voi sitoa pölyä ja kosteutta, mikä mahdollistaa homeen kasvun.

Selluloosa

Selluloosaeriste on käsitelty boraateilla homeen, tuholaisten ja tulen estämiseksi. Jos selluloosa kastuu, se vangitsee kosteuden viereisiä puurunko-osia vasten. Boraatit voivat vastustaa hometta selluloosassa, mutta märkä puu on täydellinen isäntä homeen kasvulle.

Lampaan villaa

Lampaanvillaeriste on luonnostaan hometta hylkivä. Se voi imeä jopa 35 % painostaan kosteutta menettämättä eristysarvoaan tai hometta kasvamatta. Ei lisäaineita. Kaikki luonnollinen eristys.

Vaahtolasieristys

Vaahtolasieriste on valmistettu pienistä umpisoluisista lasikuplista. Se ei ime kosteutta käyttöikänsä aikana. Tekee siitä lähes homeenkestävän. Lasi ei tue homeen kasvua. Lika ja pöly tarttuvat siihen harvoin. Kaikki homeet, jotka voivat alkaa kasvaa olosuhteiden vallitessa, kuolevat nopeasti pois.

Sementtipohjainen vaahto

Sementtivaahto tiivistää täydellisesti nastan ontelot – täyttää raot ja halkeamat pitääkseen kosteuden poissa. Se ei ime vettä ja vastustaa homeen kasvua jopa erittäin kosteissa paikoissa. Lika ja pöly voivat tarttua siihen, mutta ilman kosteutta hometta ei synny.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook