Kosteudenhallinta: kodin kosteuden täytyy olla?

Moisture Control: A Home Humidity Must?

Talon kosteuden hallinta tekee kodista mukavamman, säästää lämmitys- ja jäähdytyskustannuksissa vähentämällä energiankulutusta ja estää homeen ja homeen kasvua. Sisätilojen kosteuden kertymisellä on monia lähteitä.

Moisture Control: A Home Humidity Must?

Kosteuden hallinta tarkoittaa yleensä useampaan kuin yhteen kosteuslähteeseen puuttumista ja niiden vähentämistä, jos mahdollista. Vuotojen poistaminen. Lyhyempien viileämpien suihkujen ottaminen. Ruoanlaitto kattiloiden kansilla. Astianpesukoneen täyttö. Ilmankuivainten ja tuulettimien käyttö auttaa vähentämään kosteutta ja kosteutta talossa. Ilmankierto estää kosteuden kerääntymisen.

Mistä kosteus tulee?

Kosteus liikkuu taloon ja sieltä ulos eri tavoin. Osa kosteudesta syntyy vain eläessä.

Ilman liike. Suurin osa seinän onteloiden kosteudesta johtuu rakennuksen vaipan rakoista, halkeamista ja reikistä. Ilma siirtyy nopeasti korkeapainealueelta matalapainealueelle. Huono eristys. Mahdollistaa lämpimän ja kylmän ilman kosketuksen muodostaen kondenssivettä. Huono ilmanvaihto. Tehokkaan ilmanvaihdon puute mahdollistaa kosteuden kerääntymisen talon sisälle. Kodin kosteudessa. Kosteutta syntyy kodin sisällä suihkun, pyykinpesun, ruoanlaiton, harjoituksen (hien) ja vain hengittämisen kautta. Myös vesivuotoja seiniin ja putkistoon sekä kertynyttä kerääntymistä ryömintätiloihin.

Kuinka hallita kosteutta kodissa

Eri ilmastot asettavat ainutlaatuisia kosteushaasteita. Paikallisen LVI-asiantuntijan konsultointi on aina hyvä idea, mutta kaikki seuraavat ehdotukset tulee ottaa huomioon sijainnista riippumatta.

Tiivistys

Taloon vuotava vesi on jatkuva kosteuden lähde. Tarkista ullakko ja katto. Tiivistä kaikki seinäläpiviennit, kuten putket ja tuuletusaukot, ruiskuvaahdolla tai tiivisteellä. Korjaa vetoiset ikkunat ja ovenkarmit. Asenna myrskyikkunat ja/tai eristä ikkunat ja ovet uudella säälistalla. Korjaa vaurioitunut sivuraide ja halkeileva stukki estääksesi vuodot rakennuksen vaipan sisään.

Varmista, että piha on kalteva poispäin talosta veden kertymisen estämiseksi ja että kaikki vesikourut ovat puhtaat ja toimivat. Laajenna syöksyputken valumia 10 metrin päähän talosta.

Indeksointitilat ja kellarit

Ryömintätilat voivat kerääntyä vettä. Ryömintätilan kapselointi tai ryömintätilan eristäminen estää kosteuden kulkeutumisen kodin asuintiloihin. Peitä lattia vähintään 6 mil poly ja eristä vanteen palkit.

Betoni- ja betonilohkokellarit voivat vuotaa, jos niitä ei ole tiivistetty. Perustuksen eristys ja tiivistys on parasta tehdä ulkoapäin – kallis projekti. Jos vuoto on vähäistä, se voidaan usein pysäyttää tiivistämällä seinien sisäpuoli betoninkorjaustuotteilla.

Pakotuulettimet

Kylpyhuoneen ja keittiön tuulettimet on tuuletettava talosta – ei ullakolle – jotta kosteus pääsee rakennuksen vaipan ulkopuolelle. Varmista, että ulkokuvut ja sisäsuodattimet ovat puhtaat. Anna tuulettimien käydä vähintään 15 minuuttia suihkun ja ruoanlaiton jälkeen. Tuuleta kuivausrumpu ulkona ja poista kerääntynyt nukka säännöllisesti.

Kodinkoneet

Ilmankostuttimet, tietyntyyppiset lämmittimet ja laitteet, kuten vedenkeittimet, lisäävät kosteutta ilmaan. Sammuta ne, jos mahdollista, kun ikkunoihin tulee kosteutta. Tai pidä käyttö minimissä.

Ilmankuivaimet

Kuumissa kosteissa ilmastoissa ilmastointilaitteet ja ilmankuivaimet ovat erittäin hyödyllisiä kosteuden poistamisessa sisäilmasta. Puhdista ne säännöllisesti estääksesi homeen ja homeen muodostumisen suodattimissa, keloissa ja keräysastioissa. Homeitiöt voivat levitä koko taloon, kun koneet käynnistetään uudelleen.

Levikki

Lämmitys Ilmastointi- ja ilmastointijärjestelmät (HVAC) kierrättävät ilmaa koko rakennuksen sisällä. Ilman liike auttaa pitämään kondensoitumisen ikkunoista ja seinistä. Ne tuovat myös raitista ilmaa ja poistavat kostean ilman rakennuksesta.

Kosteutta kerääntyy usein seiniin ja nurkkiin, joissa ilma liikkuu huonosti. Siirrä huonekalut pois seinistä. Ikkunoihin muodostuu kondenssivettä ja jopa jäätä kylmemmässä ilmastossa, jossa raskaat verhot vähentävät ilman liikkumista. Pidä verhot osittain auki tai aseta pieni paristokäyttöinen tuuletin ikkunalaudalle siirtääksesi lämmintä ilmaa lasin yli.

Kodin ilmankiertoa voidaan tehostaa tuulettimilla. Kaksi tai kolme eri osissa taloa pitävät ilman liikkeessä. (Monet uudet tuulettimet ovat melkein hiljaa.) Jätä ovet – varsinkin kaapin ovet – auki.

Matot

Matot eivät pidä vain likaa. Ne imevät ja pitävät kosteutta – varsinkin betonille asetettaessa. Asenna 6 mil poly betoniin ja rakenna sitten 2 x 4s aluslattia, vanerilla peitetty vanerieristys. Asenna sitten matto. Tai käytä aluemattoja, jotka voidaan pestä ja kuivata. Muut lattiat, kuten laminaatti, linoleumi tai laatat, ovat parempi vaihtoehto.

Suositeltavat kosteustasot

Kodin kosteustasolle ei ole yksikokoista ratkaisua. Talon ihanteellisen kosteuden määrittämiseen tulee käyttää ulkolämpötilaa ja kosteutta. Esimerkiksi: Jäätyvä ulkolämpötila ja korkea sisäilman kosteus aiheuttavat kondensaatiota ikkunoihin. Monet ihmiset haluavat korkeampaa kosteutta vähentääkseen staattista sähköä talon sisällä. Se ei ole aina hyödyllinen valinta. Hyvä kosteudenpoistaja voi auttaa vähentämään kosteutta suositellulle tasolle.

Ulkolämpötilat ja suositeltu suhteellinen kosteus sisätiloissa

Lämpötila Kosteus
20o F. 35 %
10o F. 30 %
0o F. 25 %
-10o F. 20 %
-20o F. 15 %

Kosteus ja terveys

Mukavuus ei ole ainoa syy kodin kosteuden hallintaan. Liiallinen kosteus ja kosteus kutsuvat tuholaisia, kuten termiitejä, ja hometta ja hometta. Homeitiöt ovat usein myrkyllisiä. Kuuman kostean ilman hengittäminen voi olla vaikeaa ihmisille, joilla on keuhkovaurioita. Kodin kosteudenhallinta kannattaa monesta syystä.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook