Kuinka määrittää maton laatu

How to Determine Carpet Grades

Maton arvosanat osoittavat, kuinka kauan maton tulee kestää, ja ne voivat auttaa sinua saamaan käsityksen siitä, kuinka paljon sinun pitäisi maksaa. Nukan korkeus, tausta ja tiheys määräävät maton laadut.

How to Determine Carpet Grades

Korkeampi hinta ei aina takaa maton kestävyyttä. Sen sijaan maton tekniset tiedot auttavat rajaamaan tiettyyn laatuun.

Mattolaadut selitetty

Mattoja on kolme luokkaa: low-end, medium ja high-end.

1. Low-end Grade

Halvemmat mattolaadut, jotka tunnetaan myös nimellä "rakennusmatot", ovat halvimpia tyyppejä. Heillä on alhainen kasvopaino, noin 22-30 unssia. Huippuluokan matot ovat useimmiten saatavilla neutraaleissa väreissä.

Nämä matot ovat yleisiä asunnoissa, ja niissä on usein nailon- tai polyesterikuituja.

Voit tunnistaa halvemman maton tarkistamalla kierteen. Matoissa on vähemmän kierteitä, mitattuna noin 2,5 kertaa tuumalla. Huonolaatuiset matot kestävät 3-5 vuotta.

2. Keskikokoinen matto

Keskikokoisia mattolaatuja on laaja valikoima värejä ja tekstuureja. Ne ovat yleisiä kotitalouksissa, koska ne ovat keskihintaisia ja kestävät.

Nämä matot kestävät jopa 15 vuotta ja niiden kasvopaino on 30-40 unssia. Korkean kuitutiheyden omaava matto kestää pidempään, mutta maksaa enemmän kuin vähemmän lankoja sisältävä matto.

3. High-end Carpet Grade

Huippuluokan matoilla on korkein tiheysluokitus, ja niiden kasvopaino on 40-60 unssia. Kuidut ovat parasta laatua, usein villasta tai nailonista. Huippuluokan matot vilkkailla alueilla, kuten perhehuoneissa ja leikkihuoneissa, kestävät hyvin.

Luksusmatot ovat monipuolisia ja niissä on pehmeä jalan alla. Niitä on saatavana leikattuina ja silmukkamalleina, joissa on laaja valikoima kuvioita. Huippumerkit tekevät matoista haalistumattomia ja likaa hylkiviä, minkä ansiosta ne kestävät 20 vuotta.

Mikä määrittää maton luokan?

Maton laatu ja laatu vaikuttavat maton hintaan. Vaikka maton luokittelu vaihtelee myymälöittäin, on olemassa alan standardimittareita maton laadun mittaamiseksi.

1. Kasvojen paino

Maton pintapaino on nukan (langan) paino neliöjaardia kohti. Kasvopaino auttaa vertailemaan kahden samasta materiaalista valmistetun maton laatua.

Suuremman kasvopainon berbermatot ovat laadukkaampia kuin pienemmät. Useimpien asuntojen mattojen kasvopaino on 30–60 unssia. Mattojen paras kasvopaino on 100 unssia, joka löytyy luksusmerkeistä.

Kasvojen painosta on hyötyä määritettäessä, onko matossa paksua lankaa, mutta se ei takaa kestävyyttä. Kun vertaat eri mattotyyppejä, tarkista pinon korkeus, tiheys ja tupin kiertymä.

2. Kuitutiheys

Kuitutiheys viittaa siihen, kuinka lähelle maton säikeet on ommeltu alustaan. Voit laskea kuidun tiheyden käyttämällä maton pintapainoa ja nukan korkeutta:

Maton tiheys = kasvopaino *36 / nukan korkeus tuumina.

Paksuilla matoilla on korkeampi kuitutiheys, mikä tekee niistä pehmeitä jalkojen alla ja kestäviä. Maton kuidun tiheys määräytyy myös kimppujen lukumäärästä tuumaa kohden (mittari).

Maton tiheys on suurempi, jos kimppuja on enemmän leveydellä. Esimerkiksi matolla, jossa on kymmenen tumpiriviä tuumalla, on 1/10-mitta.

3. Kuitutyyppi ja rakenne

Kuitutyyppi ja rakenne ovat tärkeitä valittaessa ihanteellista mattoa. Nailon ja polyesteri ovat yleisiä mattomateriaaleja kotikäyttöön. Molemmat synteettiset kuidut ovat pehmeitä ja likaa hylkiviä.

Nailonmatto kestää kauemmin kuin vastaava polyesterimatto, mutta se on myös kalliimpi. Nailon on paras matto vilkkaasti liikennöidyille alueille, kuten portaille ja käytäville. Luonnolliset mattokuitutyypit, kuten villa ja puuvilla, ovat myös kestäviä.

4. Tuft Twist

Valmistuksen aikana mattokimppuja kierretään alkuperäisen ulkonäön säilyttämiseksi. Kierrosten määrä maton kuidussa vaihtelee. Frieze-matoissa on pitkiä kuituja, joissa on tiukka kierre. Ne kestävät pidempään kuin muut mattotyypit.

Huolimatta syvästä mattokasasta, pörröiset matot vastustavat mattoa tupsun kierteen vuoksi. Voit määrittää maton tupin kiertymisluokituksen eristämällä joitain kuituja ja mittaamalla yhden tuuman pituuden.

Kierrosten lukumäärän laskeminen tämän pituuden sisällä antaa sinulle maton kimppukierteen. Jotkut valmistajat ilmoittavat myös kierretason teknisissä tiedoissa. Matot, joiden kierretaso on 5–7, ovat parhaita.

5. Paalun korkeus

Piirakkeen korkeus määrittää maton langan pituuden tai paksuuden, maton taustaa lukuun ottamatta. Paksu kasa tuntuu ylelliseltä, mutta voi litistää vilkkaasti liikennöidyillä alueilla. Ihanteellinen paalun korkeus portaille on noin 1,2 senttimetriä.

Korkeus vähentää mattaistumisen ja murskaantumisen todennäköisyyttä. Useimmat huoneet tarvitsevat noin 1,9 senttimetriä kasakorkeuden. Matot, joissa on pidempiä kuituja, sopivat vähäliikenteisille alueille.

6. Muut maton etiketin tiedot

Valmistajat lisäävät mattoihin etikettejä. Tarra kertoo koon, kuidun tyypin, tiheyden ja "vihreän" luokituksen. Maton etiketti sisältää myös taustatiedot.

Tarran tarkistaminen antaa käsityksen maton laadusta.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ) Usein kysytyt kysymykset

Mikä on ihanteellinen maton paksuus?

Valitse asuinkäyttöön tarkoitettu matto, joka on enintään 7/16 tuumaa paksu. Sen ei myöskään tulisi olla pienempi kuin ¼ tuumaa. Ihanteellinen tiheys on 6 paunaa kuutiojalkaa kohden.

Mikä maton rakenne on paras?

Berber-tyyliset matot, jotka on valmistettu nailonista tai villasta, ovat rakenteeltaan parhaita. Ne ovat edullisia ja helpompia huoltaa. Jos tunnet ylellisen, valitse puuvillasta valmistettu matto.

Onko suurempi maton tiheys parempi?

Suurempi tiheys on parempi, koska se tekee matosta kestävämmän. Maton tiheyden tulee olla vähintään 3 000 normaalissa kotitalouskäytössä.

Onko kasvojen painolla väliä?

Kasvojen paino määrää maton laadun. Suurempi kasvopaino tarkoittaa, että matto on laadukkaampi. Sinun tulee myös ottaa huomioon maton nukan korkeus ja tiheys.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook