Mikä on maton tausta?

What is Carpet Backing?

Maton taustamateriaali määrää sen pitkäikäisyyden. Sitä on saatavana kolmessa materiaalityypissä, joista jokaisella on ainutlaatuiset ominaisuutensa.

Maton taustalla tarkoitetaan maton pohjaa. Tausta vahvistaa mattoa pitämällä kimput paikoillaan. Se parantaa rakenteellista vakautta ja tarjoaa lisäsuojaa jokapäiväistä kulumista vastaan.

What is Carpet Backing?

Kierrätys- tai luonnonmateriaaleista valmistetut matot ovat kestävämpiä. Maton taustakomponentit voivat vaihdella mattomerkin mukaan.

Miksi maton tausta on ratkaisevan tärkeää

Pitkäikäisyyden lisäämisen lisäksi maton tausta myös parantaa ulkonäön säilymistä. Ompeleiden lukitseminen ensisijaiseen alustaan vahvistaa tukkisidosta. Kiinteä tuft-sidos estää reunojen halkeilua ja vetoketjua.

Vaikka toissijainen tausta ei ole rakenteellinen, se tarjoaa ylimääräistä tukea matolle. Toissijainen tausta on eristekerros. Se estää maton kosteuden imeytymisen tai homeen ja bakteerien muodostumisen.

Myös maton tausta helpottaa asennusta. Sen sijaan, että käyttäisivät kiinnitysnauhoja maton pitämiseen paikallaan, asentajat käyttävät teippiä taustalla.

Maton tausta: prosessi

Matoilla on ensisijainen ja toissijainen tausta. Maton alla ensisijainen tuki muodostaa rakenteellisen vahvistuksen. Se on karkea elementti, joka pitää kuidut yhdessä. Prosessi sisältää liimakerroksen lisäämisen ensisijaiseen taustaan.

Se auttaa sitomaan ensisijaisen ja toissijaisen taustan. Toissijaisella taustalla on usein useita kerroksia. Suurin osa maton kuiduista on joko kudottu tai tuftattu. Koska toissijainen tausta ei ole tuftattu elementti, se on yleensä vähemmän karkea.

Ensisijaisen ja toissijaisen alustan levittämiseen on kaksi tapaa. Yksi on lätäkköprosessi, jossa viskoosi polymeeri kiinnitetään maton kuituun. Toinen lähestymistapa on työntää arkki kuidun päälle.

Muut valmistajat haluavat kiinnittää valmiin maton alustan. Taustojen levittämisen jälkeen matto kuivataan uunissa. Se auttaa poistamaan kosteuden liimasta.

3 yleistä maton alustatyyppiä

Valmistajat käyttävät kolmea mattotaustamenetelmää. Niitä ovat lateksi, kestomuovi ja polyuretaani. Jokaisella maton alustajärjestelmällä on etunsa ja haittapuolensa.

1. Lateksipohjainen

Lateksi on vesipohjainen menetelmä, jota käytetään laajakangasmattojen valmistukseen. Useimmat matonvalmistajat käyttävät lateksipohjaista menetelmää. Lateksi koostuu polyuretaanidispersiosta (PUD), vinyyliasetaattieteenistä (VAE) ja styreenibutadieenikumista (SBR).

Useimmat lateksitaustaiset matot ovat synteettisiä. Menetelmässä käytetään synteettistä liimakemiaa. Polymeeri valmistaa suurimman osan raaka-aineesta. Emulsiopolymeerit tekevät matoista kestäviä, joustavia ja vedenpitäviä.

Valmistajat käyttävät lateksipohjaista menetelmää, koska se on kustannustehokasta. Se soveltuu myös erilaisten mattokuvioiden tekemiseen ja kiinteän tukkisidoksen aikaansaamiseen. Mutta lateksitaustaiset matot heikkenevät ajan myötä joutuessaan alttiiksi kosteudelle.

2. Kestomuovit

Kestomuoveja on kolmenlaisia. Ne kaikki tarjoavat mittavakauden ja tukevan reunan. Jotkut termoplastiset tekniikat suojaavat kosteuden kertymiseltä. Kuten polyuretaanit, kestomuovit ovat kierrätettäviä.

Kestomuoveja on kolmessa kategoriassa: PVC, polyolefiinit ja sulatetaustajärjestelmät.

PVC: Polyvinyylikloridi (PVC) ei ole alttiina reunojen liikkumiselle ja tarjoaa mittavakauden. Se on esipinnoite, joka estää roiskeita pääsemästä mattokerroksen ulkopuolelle. Polyolefiinit: Kuten PVC, polyolefiineilla on vesipohjainen esipinnoitusjärjestelmä. Silti ne ovat uudempi maton taustavaihtoehto, joka on altis lämpötilan vaihteluille. Kuumasulatuinen: Kuumasulatteilla on tukevampi tukkisidos kuin lateksilla. Niissä on myös paremmat takuuehdot. Kuumasulateustaiset matot ovat kalliimpia ja haastavampia asentaa.

3. Polyuretaani

Polyuretaani on muovista polymeerimateriaalia, joka on valmistettu uretaanilinkeistä. Valmistajat käyttävät reaktiivista kemiaa taustarakenteen muodostamiseen. Polyuretaaneja, kuten lateksia, ei voida kierrättää uusiksi maton alustaksi.

Polyuretaanipohjaisissa matoissa on polymeeriside ensisijaisen ja toissijaisen alustan välillä. Niiden ainutlaatuinen molekyylirakenne muodostaa kiinteän materiaalin, joka kestää kulumista ja repeytymistä.

Niillä on tukevat tartuntaominaisuudet, jotka parantavat tupsujen sitoutumista. Lanka muodostaa myös tiukan kudoksen. Tehokkaan reuna- ja kosteussuojan lisäksi tekniikka on edullinen.

Standard vs. Performance Backing

Molemmat ovat yleisiä leveässä matossa. Vakiotaustat valmistetaan usein luonnollisesta juuttikuidusta tai synteettisestä termoplastisesta hartsista. Niitä on saatavana kudottuina ja kuitukangasrakenteina.

Vaikka vakiotausta on halvempaa, suorituskykyisellä taustalla on korkeammat tuft-sidoselementit. Vakiotaustalla on rajoitettu takuu. Koska suoritustaso on korkeampi, sillä on jopa 10 vuoden takuu.

Valitse vakiotausta, jos teet mattoja vähäliikenteiselle alueelle. Sen vastineessa on paksu lateksitausta, joka sopii erinomaisesti vilkkaaseen liikenteeseen.

Suorituskykyinen tausta sisältää tiheämpää lateksia. Saat myös elinikäisen takuun. Valmistajat suosittelevat liima-asennusta korkean suorituskyvyn taustalevyille. Se estää kosteuden tunkeutumisen ja sopii vilkkaasti liikkuville alueille.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ) UKK

Mitä toimintataustainen matto tarkoittaa?

Se on synteettisestä kudotusta juutista valmistettu kangas. Se on kestävä ja ihanteellinen äänieristykseen. Taustatekniikka on yleinen matoissa, jotka on suunniteltu korkean liikenteen alueille. Siinä on lateksipinnoite sekä ensisijaisessa että toissijaisessa taustassa.

Mikä on juuttipohja?

Juutti on luonnonkuitu, joka on uutettu juuttikuitukasvista. Kuidut murskataan ja muutetaan sitten langaksi. Kudottu juutistausta on pehmeää ja kestävää. Siinä ei ole liukumatonta rakennetta, joten mattotyynyn sijoittaminen alle on parasta.

Mikä on yleisin maton tausta?

Lateksi on yleisin maton tausta. Se on halpa, helppo asentaa, ja siinä on kiinteä tuft-sidos korkealla standardinmukaisella reuna-ravel-lujuudella. Lateksi on helpompi venyttää, joten se sopii erinomaisesti erilaisiin mattokuvioihin.

Kuinka paksu mattotyynyni pitäisi olla?

Useimmissa asuntojen matoissa on tyyny, jonka paksuus on 3⁄8–7⁄16 tuumaa. Korkean profiilin matoilla tulisi myös olla vähintään 6 punnan tiheysluokitus. Matalan profiilin pehmusteen paksuuden tulee olla alle 7⁄16 tuumaa.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook