Kuinka valita oikea mattotyyppi

How to Pick the Right Carpet Type

Parhaan mattotyypin valitseminen voi olla haastavaa, koska vaihtoehtoja on monia. Sinun on verrattava kuitutyyppejä, nukkatyylejä, värejä ja kuvioita. Kannattaa harkita tarpeitasi, suunnittelumieltymyksiäsi ja maton käyttötarkoitusta.

How to Pick the Right Carpet Type

Myös jalkaliikenteen määrä ja budjetti kannattaa ottaa huomioon. Värin ja koon lisäksi on muitakin asioita, jotka on otettava huomioon valittaessa parasta mattoa.

Tärkeimmät huomiot mattotyypin valinnassa

1. Tunne huoltovaatimukset

Vaikka kaikki matot vaativat huoltoa, jotkin materiaalit vaativat ammattimaista puhdistusta ja hoitoa. Lastenhuoneet ja kotitaloudet, joissa on lemmikkieläimiä, tarvitsevat matalan nukkaisen ja likaa hylkivän maton. Käytä mattoa valitessasi materiaalille sopivia puhdistusmenetelmiä ja pesuaineita.

2. Vertaa maton pehmustusvaihtoehtoja

Maton pehmustemateriaali on yhtä tärkeä kuin tuftattu materiaali. Haluat kiinteän ja tiiviin pehmusteen vilkkaasti liikennöidyille alueille vaimentamaan lattiaa. Paksu pehmuste pidentää myös maton käyttöikää.

Maton asentaminen ilman pehmustetta voi mitätöidä sen takuun. Yleisimmät pehmusteet ovat vaahto, kuitu ja kumi.

3. Tarkista takuuehdot

Tarkista kulumisen ja ulkonäön säilymisen takuuehdot valitessasi mattotyyppiä. Haalistumattomuus sekä tahra- ja lian takuuehdot ovat myös huomioimisen arvoisia. Tunnetut merkit tarjoavat myös haalistumattomuuden ja asennustakuun.

Parhaat mattoyritykset tarjoavat 10 – 20 vuoden takuun tekstuurin säilymiselle. Tämän takuun alaisuudessa maton tulee säilyttää ulkonäkönsä normaalissa kävellen. Laadukkailla matoilla on yleensä tällaiset takuuehdot.

4. Harkitse asennuskriteerejä

Ennen kuin asennat uuden maton, sinun on poistettava olemassa oleva matto ja puhdistettava aluslattia. Huoneissa ei saa olla huonekaluja tai esteitä. Tarvitset erikoistyökaluja tilan, trimmauksen ja ankkurin mittaamiseen. Ammattilaisen palkkaaminen sopii mainiosti seinästä seinään ulottuville matoille.

5. Tarkista paalutyyppi

Suurin osa mattopaaluista on joko kudottu tai tuftattu. Maton kuitujen lukitseminen muodostaa tasaisen, saumattoman kudotun maton. Ne on kudottu kangaspuilla. Kudotut matot ovat kestäviä, koska niiden kuidut ovat kietoutuneet toisiinsa ja niitä on vaikea vetää ulos.

Niiden sileä, tasainen pinta ja tyylikäs tyyli saavat ne tuntumaan ylellisiltä. Valmistajat valmistavat tuftattuja mattoja lävistämällä langat taustan läpi niiden kiinnittämiseksi. Tuftauskone ankkuroi kuitukimput taustamateriaaliin.

6. Harkitse maton rakennetta

Saatavilla on monia eri tyylejä mattoja, joista jokaisella on etunsa ja haittapuolensa. Tärkeimmät mattotyylit ovat muhkeat, berberi-, kuviolliset ja teksturoidut.

Berber-matto on valmistettu paksuista kuiduista. Paksu lanka luo kuvioidun, epämuodollisen ilmeen. Se on kestävä ja vähän huoltoa vaativa, joten se sopii erinomaisesti vilkkaalle liikenteelle. Pehmomatoissa on leikatut kuidut, jotka luovat pehmeän, samettisen pinnan. Se on ylellinen ja mukava, mutta sitä voi olla vaikea puhdistaa. Teksturoidut maton kuidut kiertyvät tai käpristyvät eri suuntiin. Kiertäminen luo moniulotteisen pinnan. Se on monipuolinen, mutta siinä saattaa näkyä jalanjälkiä enemmän kuin muissa matoissa. Kuvioitu matto yhdistää erilaisia kuitujen värejä ja tekstuureja luoden monipuolisia malleja. Kuviot lisäävät visuaalista mielenkiintoa huoneeseen. Mutta kuviollisia mattoja on vaikeampi yhdistää huonekaluihin kuin yksivärisiä mattoja.

7. Mattokuitu

Mattojen kuituja on luonnollisia ja synteettisiä lajikkeita.

Luonnonkuidut:

Villa: Villa on pehmeää, joustavaa luonnonkuitua, joka on myös likaa hylkivä. Se eristää ja säätelee huoneen lämpötilaa. Mutta villa on kallista ja vaatii säännöllistä huoltoa. Sisal: Agave-kasvin lehdistä valmistettu sisal on suosittu kestävyydestään ja tahrankestävyydestään. Mutta se on kovempaa kuin muut luonnonkuidut ja voi kulua nopeammin. Juutti: Kuten sisal, juutti on kestävää ja tahroja kestävää, mutta pehmeämpää kuin sisal. Se voi myös kulua nopeammin tämän seurauksena.

Synteettiset kuidut:

Nylon: Nailonmatot kestävät tahroja, haalistumista ja kulumista, mutta eivät ole yhtä joustavia kuin luonnonkuidut. Nylonmatto voi olla myös kallis. Polypropeeni: Se on synteettinen kuitu, joka on kosteutta kestävä ja kestävä. Polypropeenimatot sopivat ihanteellisesti kellariin ja kylpyhuoneisiin. Mutta polypropeeni ei välttämättä ole yhtä pehmeä tai mukava jalan alla kuin muut synteettiset kuidut. Polyesteri: Polyesteri on silkkistä, värinkestävää ja likaa hylkivää. Se on halpa ja helppo huoltaa, mutta se saattaa kulua nopeammin kuin muut synteettiset kuidut.

Maton terminologia

Pehmuste: Alusmateriaali, joka tekee matosta mukavan kävellä ja minimoi lattiaan kohdistuvan rasituksen. Mattojen pehmusteet on valmistettu vaahdosta, huovasta tai synteettisistä kuiduista. Kasa: Kuitujen korkeus maton pinnasta alustaan. Syvä- tai korkeapinoisissa matoissa on pitkiä kuituja, kun taas matalapinoisissa matoissa on lyhyitä kuituja. Arvosana: Maton laatupisteet. Halvemmat arvot ovat halvempia, mutta kestävät 3-5 vuotta. Keski- ja huippuluokan matot kestävät pidempään, mutta ovat kalliimpia. Tausta: Kiinnittää maton kuidut ja lisää rakenteellista lujuutta. Valmistajat käyttävät ensisijaista taustaa tupatakseen langan ja peittävät sen sitten toissijaisella alustalla. Maton selkäpuolelle levitetään pinnoite, jota kutsutaan "yhtenäiseksi taustaksi". Tiheys: Tiheys tarkoittaa, kuinka lähellä maton kuidut ovat toisiaan. Tiheämpi matto on paksumpi, joten et voi tuntea maton taustaa, kun harjaat kättäsi läpi. Tiheä matto on laadukkaampi matto. Berber: Berber-matto on silmukkapinoinen matto, joka on joko käsintehty tai valmistettu. Yleisiä berberimattomateriaaleja ovat nailon, polypropeeni (olefiini) ja villa. Nukkaaminen: Mattojen alueiden tasaaminen. Voit käyttää höyrysilitysraudan, föönin tai matonpuhdistimen lämpöä, jotta mattostasi tulee taas pörröinen. Maton pintapaino: mattopinon paino neliöjaardia kohti. Ihanteellinen maton pintapaino asuinlattialle on 35-60 unssia. Suuren kasvopainon omaavat matot sopivat vilkkaaseen liikenteeseen.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook