Luo oma paratiisi eloisilla yksivuotisilla geraniumlajikkeilla

Create Your Own Paradise with Vibrant Annual Geranium Varieties

Geranium-kasveja rakastavat puutarhaharrastajat kaikkialla maailmassa. Niiden upeat kirkkaat värit ja helposti kasvatettava luonto tekevät niistä suositun huonekasvin ja ulkoilmalajikkeen. Laita ne suuriin ruukkuihin parantaaksesi sisäänkäyntiäsi tai levitä ne kävelytielle. Minne istutatkin ne, pelargoniat eivät petä.

Mikä on geranium?

Create Your Own Paradise with Vibrant Annual Geranium Varieties

Kasvi, jota useimmat meistä ajattelevat geraniumina, ei ole todellinen geranium. Costa Farmsin kasviasiantuntijoiden mukaan tällä nimellä menevät yksivuotiset pelargoniumit kuuluvat pelargoniumperheeseen ja ovat kotoisin Etelä-Afrikasta. Todelliset monivuotiset pelargoniat tunnetaan myös nimellä Cranesbill. Nämä eivät ole yhtä yleisiä kuin yksivuotiset pelargoniumlajikkeet.

Useimmat puutarhurit kasvattavat pelargoniumia yksivuotisina kasvina, vaikka ne selviävät monivuotisina kasvina tietyissä lämpimissä ilmastoissa. Vaikka kasvattaisit näitä kasveja yksivuotisina ulkona, ne voivat talvehtia sisällä. Pidä ne sisällä vuoden kylmimpinä aikoina ja tuo ne sitten takaisin ulos keväällä.

Vuosittaiset geranium-faktat

Kasvitieteellinen nimi Pelargonium
Kevyt Joillekin lajikkeille täysi aurinko, toiset sietävät osittain varjoa
Vesi Kastele säännöllisesti kasvukauden aikana, mutta kapenee sisällä lepotilan aikana
Lannoite Yleisruokaa 4-6 viikon välein keväällä ja kesällä
Tuholaiset Tripsit, silmumatot, jauhokirvat, hämähäkkipunkit, toukat, kirvat, etanat
Sairaudet Harmaa hometta, hometta
Maaperä Hyvin valutettu maaperä, joka on neutraali useimmille lajikkeille
Ilmastoalueet Hardy vyöhykkeillä 10-11
Koko Koko vaihtelee tyypin mukaan 5 tuumasta 4 jalkaan
Lehvistö Vihreät ryppyiset lehdet erikoislajikkeilla, jotka ovat kultaa, chartreusea, pronssia ja punaisia.
Myrkyllisyys Yksivuotiset geraniumit ovat myrkyllisiä kissoille ja koirille
Kukat Punainen, valkoinen, pinkki, oranssi, violetti ja violetti

Geranium-lajikkeet

Vuotuisia geraniumkasveja on kuusi yleistä lajiketta.

Vyöhykepelargoniat – Tiukat kumpuilevat ja pystysuorat kukat, joissa on tummia kaaria/raitoja. Ivy pelargoniat – Kaskadikasvukuvio murattimaisilla lehtillä Lajien väliset pelargoniat – Vyöhyke- ja murattipelargionien risteytys molempien lajikkeiden arvostetuilla ominaisuuksilla Regal pelargoniat – Viileä vuodenaika. majesteettisilla kaksivärisillä kukinnoilla Tuoksuvat geraniumit – Tuoksuvien geraniumlajikkeiden lehdissä on ruusua, sitruunaa, sitronellaa, muskottipähkinää, omenaa ja tammea. Kukat ovat vähemmän reheviä näissä lajikkeissa Angel geraniums – kuninkaallisten ja tuoksuvien pelargonioiden risteys. Koko vaihtelee kääpiöistä suurempiin lajikkeisiin

Geraniumin hoitoopas

Geraniumkasvien hoito on helppoa, mutta ne tarjoavat ylimitoitettua vaikutusta ripustuskoreihin, seisoviin astioihin ja ulkopuutarhan reunuksiin.

Valon tarpeet

Geranium-lajikkeet rakastavat aurinkoa. Niiden tulisi saada vähintään 6 tuntia täyttä aurinkoa päivässä, jotta ne kukkivat eniten. Kuumassa ilmastossa pelargoniat suosivat iltapäivän varjoa päivän kuumimpina osina. Vyöhykelajikkeet käyvät hyvin varjolla. Regal-lajikkeet pärjäävät paremmin, jos niissä on varjoa.

Veden tarpeet

Koska pelargoniat voivat viettää päivänsä kuumassa auringossa, ne vaativat hyvät kastelut. Kastele näitä kasveja, kun maassa tai ruukussa oleva maaperä alkaa tuntua kuivalta.

Joka kerta kun kastelet, anna veden tunkeutua kasvin pohjalle, mutta veden ei pidä antaa istua juurille. Jos näin tapahtuu, pelargoniat voivat kokea juurimätä. Varmista, että vesi pääsee valumaan maan läpi, jossa pelargoniat istutetaan joko maahan tai ruukkuun, jossa on hyvät vedenpoistoreiät.

Maaperän olosuhteet

Geraniums suosii hyvin valuvaa maaperää, joka on neutraalista happamaan. Jos maaperäsi on liian raskasta, lisää turvetta, kompostia tai perliittiä sen keventämiseksi. Useimmat geraniumlajikkeet pitävät pH:sta 6,5, kun taas jotkut, kuten Ivy ja Regals, pitävät pH:sta 5,3–6.

Massachusettsin yliopiston Amherst Center for Agriculture suosittelee myös maaperäisiä seoksia, koska ne antavat viljelijöille enemmän joustavuutta väliaineen fysikaalisten ja kemiallisten ominaisuuksien hallinnassa. Tee tämä siirtymä pienessä mittakaavassa kokeilun jälkeen, sillä kevyisiin seoksiin ja niiden nopeaan kuivumisaikaan tottuminen vie aikaa.

Ilmakehän olosuhteet

Useimmat puutarhurit kasvattavat ulkopelargonia yksivuotisina ja tuovat ne sisätiloihin talvehtimaan sisällä. Kun istutat pelargonioita ulkona, varmista, että lämpötilat ovat keskimäärin noin 75 Fahrenheit-astetta päivällä ja 60 astetta Fahrenheit-astetta yöllä. Tämä on optimaalista kasvua varten.

Kun lämpötila laskee alle 50 asteen tai yli 85 asteen, kasvu hidastuu. Joissakin lajikkeissa esiintyy lämpö- tai matalalämpötilastressiä, ja lehdet ovat värjäytyneitä tai kasvien kasvu hidastuu.

Lannoite

Geraniumit vaativat jonkin verran lannoitusta menestyäkseen, mutta liiallinen lannoitus lisää lehtiä, mutta vähentää geraniumin kukkia. Käytä yleistä vesiliukoista kasviruokaa yhdessä perusteellisen kastelun kanssa. Sekoita 2 ruokalusikallista yleisliuosta gallonaan vettä. Ruoki 4–6 viikon välein korkean kasvukauden aikana ja kavenna, jos talvitat pelargoniasi.

Tuholaiset ja taudit

On olemassa useita yleisiä geraniumsairauksia, jotka liittyvät tunkeutumiseen ja liikakastukseen. Varo värjäytyneitä ja irtoavia lehtiä. Poista tartunnan saaneet kasvit. Älä myöskään kastele liikaa, koska se voi aiheuttaa juurimätää ja hometta.

Tavallinen hyönteismyrkky auttaa lieventämään yleisiä geraniumtuholaisia, kuten kirvoja, syöpämatoja, hämähäkkipunkkeja, suomuja ja etanoita.

Kun talvehdat kasveja sisällä, varo hämähäkkipunkkeja. Saatat huomata kasveissasi kuivia lehtiä, pieniä nauhoja tai valkoisia pilkkuja. Käsittele hämähäkkipunkkien tartuntaa puutarhaöljyllä, kuten neemöljyllä.

Eteneminen

Geraniumit ovat yksi parhaista kasveista, joita voidaan lisätä varren pistokkeista. Leikkaa varsi juuri solmun alta ja käytä vartta, joka on noin 4-6 tuumaa pitkä. Kuori alemmat lehdet ja laita pistokka ruukkumultaan. Sijoita alueelle, jossa on kirkas mutta epäsuora valo. Kastele, kun pinnalla oleva maa kuivuu kosketettaessa. Voit myös laittaa varren pelkkään veteen. Juuret alkavat kehittyä noin 4 viikon kuluttua.

Jotta nämä nuoret pelargoniat voidaan istuttaa ulos, anna kehittymättömien kasvien viikko tottua ulko-olosuhteisiin. Tuo nuoret kasvit ulos suojaiseen paikkaan useiksi tunteiksi joka päivä. Viikon lopussa voit istuttaa ne ulkona keväällä tai alkukesällä.

Leikkaaminen

Geraniumit eivät vaadi paljon karsimista. Muista vain poimia kulunut geraniumkukka juuri niin kuin petunioidenkin pitäisi, jotta se kukkii uudelleen. Voit myös puristaa takaisin mitä tahansa jalkapohjaista kasvua varmistaaksesi kompaktimman kasvin.

Yksivuotiset geraniumlajikkeet kotikäyttöön

Olemme koonneet upeita geraniumlajikkeita, jotka sopivat useimpiin kotipuutarhatiloihin.

"Calliope Dark Red"

Calliope Dark Red

Tämä on yleinen tummanpunainen geraniumlajike, joka on muratin ja vyöhykepelargonin risteytys. Se on voimakas viljelijä, jolla on syvän punaiset kukat ja vyöhykeväriset lehdet. Sillä on kumpuileva ja puoliperäinen kasvukuvio.

"Cascade Appleblossom"

Cascade Appleblossom

Tämä on muratti geraniumlajike, jossa on keskivaaleanpunaiset kukat ja kasvutapa. Se toimii hyvin ripustettavissa koreissa ja astioissa.

"Citronella"

Citronella

Tämä on tuoksuva geranium, jonka lehdillä on sitruunan tuoksu. Siinä on pieniä laventelin kukkia.

"Eskay Saar"

Eskay Saar

Tämä on ihana enkeligeranium, jossa on valkoiset kukat ja erottuva punainen höyhenkuvio. Tällä herkällä kasvilla on kompakti kasvukuvio.

"Americana Cherry Rose"

Americana Cherry Rose

Tämä on vyöhykkeellinen geranium, jossa on kirkkaan vaaleanpunaiset kukat, jotka kasvavat pystyssä ja tiheinä. Kuumissa ilmastoissa tämä geranium kasvaa parhaiten osittaisella varjolla.

"Elegance Burgundy"

Elegance Burgundy

Tällä kuninkaallisella lajikkeella on syvänpunainen geraniumkukka, joka on pieni ja kompakti. Kasvi kasvaa vain 12 tuumaa korkeaksi ja sopii erinomaisesti säiliöön tai herkälle reunukselle.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ) Usein kysytyt kysymykset

Mitkä ovat parhaat ruukut geraniumille?

Geraniumit näyttävät upeilta eri tyyleissä ja -kokoisissa astioissa. Yleensä valitse ruukku, joka on vähintään 12 tuumaa korkea ja jossa on hyvät tyhjennysreiät. Jos kurkkaat pelargoniaa tai käytät muratti geraniumia, käytä korkeampaa ruukkua, jolla on suurempi ympärysmitta.

Mistä löydän myytävänä pelargonioita?

Yleisiä vuotuisia pelargonioita on saatavana useimmista kodinhoitoliikkeistä ja paikallisista lastentarhoista. Jos haluat tarkempia lajikkeita, etsi verkossa myyviä taimitarhoja. Varmista, että pelargoniat on kaavoitettu sijaintisi mukaan, ennen kuin ostat ne.

Ovatko ruusugeraniumin lehdet syötäviä?

Ruusugeraniumit ovat erilaisia tuoksuvia geraniumeja, joita käytetään keittiön keitoksissa ruoasta tuoksuöljyyn. Käytä pestyjä ja torjunta-ainevapaita lehtiä sokerin, kakkujen, keksien, kesäjuomien, yksinkertaisen siirapin ja jäätelön maustamiseen.

Voinko tehdä geraniumöljyä?

Tuoksuva geraniumöljy on suosittu kauneuden apuväline. Käytä tuoksuvia geraniumin lehtiä oman öljyn valmistamiseen. Ota torjunta-aineettomat tuoksuvat geraniumin lehdet ja laita ne seesami- tai oliiviöljyllä täytettyyn purkkiin. Varmista, että lehdet ovat öljyn peitossa. Aseta purkki lämpimään ja aurinkoiseen paikkaan viikoksi. Siivilöi vanhat lehdet ja lisää uudet lehdet öljyyn. Toista tämä prosessi 5 viikon ajan. Säilytä öljy poissa kirkkaasta auringonpaisteesta. Muista seurata ihoasi geraniumöljyn levittämisen jälkeen. Se on turvallista useimmille ihmisille, mutta se voi aiheuttaa muille ärsytystä, kuten ihottumaa.

Johtopäätös

Geraniumit ovat kauniita kasveja, joita on helppo kasvattaa ja joilla on monipuoliset sovellukset. Käytä niitä upean etuovinäytön tai rehevän ripustuskorin luomiseen.

Voit myös käyttää tuoksuvia lajikkeita ruoanlaitossa ja valmistaa kauneusöljyä, jolla on anti-inflammatorisia ja antibakteerisia ominaisuuksia. Olipa tavoitteesi mikä tahansa, pelargoniat maksavat niihin tehdyt sijoituksesi kauniisti takaisin koko kesän.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook