Massiivipuulattia vs. tekninen puulattia

Solid Hardwood vs. Engineered Wood Flooring

Valinta puulattian tai massiivipuulattian välillä määrittää sisätilan kestävyyden, esteettisyyden ja toimivuuden. Tärkeimmät näkökohdat valittaessa lehtipuun ja teknisen puun välillä ovat materiaalin koostumus, asennus, kustannukset ja huolto.

Solid Hardwood vs. Engineered Wood Flooring

Molempien lattiavaihtoehtojen välillä valinnan tulee myös vastata käytännön tarpeitasi ja suunnittelutoiveitasi.

Mikä on massiivipuulattia?

Massiivipuulattia on valmistettu kokonaan luonnonpuusta. Lattiavalmistajat jyrsivät massiivipuulankuja yhdestä puupalasta. Useimmat massiivipuulaudat ovat kovapuulajeista, kuten tammi, vaahtera, kirsikka tai pähkinä.

Plussat:

Kestävä ja voidaan maalata useita kertoja Saatavana eri pintakäsittelyinä, väreinä, kovuutena ja rakeisina kuvioina Helppo puhdistaa Nostaa kotisi arvoa

Haittoja:

Alttia veden ja liiallisen kosteuden aiheuttamille vaurioille Alttia naarmuille, naarmuuntumiselle ja kolhuille Kalliimpi verrattuna muihin lattiavaihtoehtoihin

Mikä on suunniteltu puulattia?

Toisin kuin massiivipuu, suunnitellussa kovapuulattiassa on useita puukerroksia. Viilun pintakerros on aitoa kovapuuta. Se on viimeistelty pinnoitteella, joka suojaa puuta naarmuilta, kulumiselta ja tahroilta. Viilun alla on kerroksia korkealaatuista vaneria tai kuitulevyä.

Plussat:

Suunniteltu puun kerrosrakenne tekee siitä kestävän lämpötilan ja kosteuden muutoksia. Suunniteltu puulattia on edullisempi kuin massiivipuu. Yläviilukerros antaa suunnitellulle puulattialle aidon ulkonäön ja tuntuman. Siinä on erilaisia asennusmenetelmiä, mukaan lukien nidonta, kelluminen ja liimaus. Se sopii hyvin kosteisiin tiloihin, kuten kylpyhuoneisiin ja kellareihin.

Haittoja:

Suunniteltu puun pintakerros on ohuempi kuin massiivipuu. Se voidaan hioa ja viimeistellä vain muutaman kerran. Massiivipuun tavoin suunniteltu puulattia tarvitsee säännöllistä huoltoa säilyttääkseen ulkonäön. Suunniteltujen puulattioiden laatu vaihtelee käytetyistä materiaaleista riippuen.

Massiivinen lehtipuu vs. tekninen puu: keskeiset erot

Massiivinen kovapuulattia Suunniteltu puulattia
Rakentaminen Yksi kiinteä kovapuun pala jyrsittynä lankuiksi Päällimmäinen viilukerros luonnollista kovapuuta ja kerrokset vaneria tai kuitulevyä alla
Vakaus Herkkä laajenemiselle ja supistumiselle Vakaa kerrosrakenteen ansiosta
Kestävyys Erittäin kestävä, voi kestää 30-100 vuotta Voi kestää 20-40 vuotta vakauseduilla
Asennus Vaatii usein ammattimaista asennusta naulauksen tai nidontaprosessin vuoksi Kelluva, liimattava ja nidottava
Korjausmaalaus Voidaan hioa ja viimeistellä 4-10 kertaa Kerran tai kahdesti
Kustannus 8–15 dollaria per neliömetri 4–12 dollaria per neliömetri
Kosteudenkestävyys Alttia kosteusvaurioille Kestää paremmin kosteutta

Koostumus ja rakenne

Kiinteä kovapuu

Massiivinen lehtipuu on valmistettu yhdestä puukappaleesta, joka on jyrsitty yksittäisiksi lankuiksi. Lattioiden kovapuulajeja ovat vaahtera, tammi, kirsikka, pähkinä, hikkori ja saarni.

Lankut ovat yleensä 3/4" ja 5/16" paksuisia. Paksummat lankut mahdollistavat enemmän hiontakierroksia. Pituus ja leveys vaihtelevat 2,25" – 8" leveä ja 12" – 84" pitkä.

Lattiavalmistajat jyrsivät jokaisen lankun, jossa on kieleke (ulkoutuva reuna) toisella puolella ja ura (ura) toisella puolella. Lankut lukittuvat toisiinsa asennuksen aikana, mikä takaa vakauden ja viimeistellyn ilmeen.

Suunniteltu puu

Teknillisessä puussa on yläviilukerros. Ytimessä on kerroksia vaneria, HDF-levyä tai muita komposiittimateriaaleja.

Viilun laatu vaihtelee värin, rakenteen, raekuvioiden, paksuuden, luokituksen ja viimeistely- ja tahrakäsittelyjen imeytymiskyvyn mukaan.

Vanerin ytimen laatu riippuu seuraavista tekijöistä:

Kerrosten lukumäärä: suurempi määrä kerroksia tarjoaa enemmän vakautta. Kolme tai useampi kerros on parempi. Puulajit: Lehtipuusta tai tukevasta havupuusta valmistetut vaneriytimet ovat kestävämpiä. Ristirakenne: Puun syysuunnan vaihtelu jokaisessa kerroksessa tekee siitä tukevan ja kestävän. Vanerilaatu: Korkealaatuinen vaneri on tasaisempaa ja virheetöntä. Liiman laatu: Korkealaatuinen liima, joka kestää kosteutta ja lämpötilan muutoksia, tekee suunnitellusta puusta kestävän.

Suosituin valinta: Massiivinen kovapuu

Kustannusten vertailu

Kiinteä kovapuu

Esikäsitelty lehtipuu maksaa keskimäärin 6–18 dollaria neliömetriltä. Materiaalit vaihtelevat 3–10 dollaria neliömetriltä. Pitkän aikavälin puhdistus-, ylläpito-, korjaus- ja korjauskustannukset ovat edullisia.

Suunniteltu puu

Suunniteltujen puulattioiden keskihinta on 5–8 dollaria neliöjalkaa kohden. Asennus- ja pitkäaikaishuoltokustannukset ovat samanlaiset.

Suosituin valinta: suunniteltu puu

Huolto ja hoito

Kiinteä kovapuu

Puulattian huolto on helppoa lakaisemalla, imurilla ja satunnaisella siivouksella puunpuhdistusaineella. Kiinteä kovapuu on altis lemmikkien aiheuttamille naarmuille ja kolhuille, huonekalujen, lian ja hiekan jyväille.

Säännöllinen huolto sisältää naarmujen ja kolhujen korjaamisen, uudelleensulkemisen ja korjauksen 3–5 vuoden välein.

Suunniteltu puu

Hoito sisältää säännöllisen siivouksen lakaisemalla, imurilla ja kostealla moppauksella puunpuhdistusaineella. Suunniteltu puu on myös herkkä naarmuille. Toisin kuin massiivipuu, se voidaan maalata vain muutaman kerran.

Paras valinta: Solmio

Estetiikka ja ulkonäkö

Kiinteä kovapuu

Massiivipuu on aito ja ajaton. Synteettiset materiaalit eivät voi jäljitellä ainutlaatuisia rakeisia kuvioita, rakennetta ja väriä.

Jokaisella lankkulla on ainutlaatuinen väri- ja rakeinen vaihtelu. Värispektri vaihtelee vaaleasta tummaan, ja jyväkuviot voivat olla hienovaraisia tai rohkeita.

Kiinteän lehtipuun ikääntyessä siihen kehittyy patina – täyteläinen, pehmentävä vaikutus, joka syntyy valolle ja ilmalle altistumisesta. Puun väri syvenee ja tulee vivahteikkaammaksi.

Suunniteltu puu

Suunniteltu puu jäljittelee massiivipuun visuaalista aitoutta. Toisin kuin massiivipuu, jonka väri- ja syysyyt vaihtelevat luonnostaan, suunniteltu puu on yhtenäinen. Sen ulkonäkö kehittyy ajan myötä valolle ja ympäröivälle ympäristölle altistumisen vuoksi.

Suosituin valinta: Massiivinen kovapuu

Pitkäikäisyys

Kiinteä kovapuu

Kiinteä kovapuu ja sen paksu yksiosainen rakenne kestävät sukupolvien ajan. Se voidaan hioa ja viimeistellä jopa 10 kertaa.

Suunniteltu puu

Vaikka puu on edelleen kestävää, sen käyttöikä on lyhyempi. Viilun pintakerroksen voi hioa ja maalata uudelleen vain muutaman kerran. Siitä huolimatta sen kerrosrakenne ja kosteudenkestävyys tekevät siitä vakaan.

Suosituin valinta: Massiivinen kovapuu

Ympäristönäkökohdat

Kiinteä kovapuu

Kiinteä lehtipuu on luonnollinen ja uusiutuva luonnonvara. Se kestää sukupolvien ajan, mikä vähentää vaihtamisen tarvetta. Vastuuton lehtipuun korjuu johtaa metsien häviämiseen ja elinympäristön vaurioitumiseen. Puita korjataan enemmän kuin muokattua puuta.

Suunniteltu puu

Suunniteltu puu käyttää puujätettä lautojen valmistukseen. Viilukerros vähentää tarvittavan korkealaatuisen lehtipuun määrää.

Liimat ja komposiittimateriaalit vapauttavat haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. Suunniteltu puu on myös lyhyempi käyttöikä, eikä se ole biohajoavaa.

Paras valinta: Solmio

Arvonlisäys

Kiinteä kovapuu

Massiivilehtipuulla on pitkäaikaista arvoa ajattoman aitouden ja sukupolvien ajan uudelleenmaalauspotentiaalin ansiosta.

Suunniteltu puu

Teknillisellä puulla on hieman alhaisemmat alkukustannukset. Se tarjoaa edelleen merkittävää arvoa vakauden, monipuolisuuden ja visuaalisen houkuttelevuuden ansiosta.

Suosituin valinta: Massiivinen kovapuu

Säänkestävyys

Kiinteä kovapuu

Kiinteä kovapuu on herkkä kosteudelle. Sillä on suuri vääntymis-, kuppiutumis- ja puumätäntumisriski, kun se altistuu kosteudelle ja lämpötilan vaihteluille.

Suunniteltu puu

Suunniteltu puu kerrosrakenne tekee siitä vakaan. Se on myös vähemmän herkkä kosteuden ja lämpötilan muutoksille.

Suosituin valinta: suunniteltu puu

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook