Mikä on Ambient Light? Kuinka saavuttaa oikea tasapaino

What is Ambient Light? How to Achieve the Right Balance

Ympäristön valo on termi, jota käytetään viittaamaan yleisvaloon tietyllä alueella. Ympäristön valo on tyypillisesti epäsuoraa ja hajautettua, toisin kuin suorempi valonlähde, kuten työvalaistus. Ambient-valo sisältää monia valonlähteitä, jotka kaikki edistävät monimutkaista valokerrosta kodeissamme ja ympäröivässä maailmassa ja ovat yksi onnistuneen sisustusvalaistuksen tärkeimmistä ainesosista. Aiomme valaista tapoja käyttää tehokkaasti ympäristön valoa ja kerrostaa sisävalaistusta kuin ammattilainen.

What is Ambient Light? How to Achieve the Right Balance

Mikä on Ambient Light?

Ympäristön valo tunnetaan yleisvalaistuksena, koska se on kaikki yleinen ja epäsuora valo, joka peittää koko huoneen. Ympäristön valo eroaa fokusoidusta, tehtävä- tai korostusvalaistuksesta, joka kohdistuu tietylle alueelle ja jolla on erillinen tarkoitus. Valonlähteellä voi olla kaksi tarkoitusta riippuen sen suunnittelusta ja sijainnista. Esimerkiksi pöytävalaisin voi tarjota yleisvaloa huoneeseen, mutta myös valoa lukemiseen tai käsityöhön.

Ympäristön valolla on monia lähteitä alueesta riippuen. Näitä voivat olla aurinko, kuu ja taivas ulkotiloissa sekä yläpuolella olevat lamput tai seinävalaistus sisätiloissa.

Ympäristön valon lähteet

Sisustussuunnittelussa on monia ympäristövalaistuksen lähteitä. Käytä eri lähteitä oikean valaistustason saavuttamiseksi eri vuorokaudenaikoina.

Luonnollinen auringonvalo – Luonnollinen auringonvalo on yksi tärkeimmistä ympäristön valonlähteistä sisätiloissa. Luonnonvalo vaihtelee tekijöiden, kuten vuodenajan, vuorokaudenajan ja maantieteellisen sijainnin mukaan. Voit maksimoida ympäröivän luonnonvalon ikkunoiden strategisella sijoittelulla ja koolla. Moonlight – Moonlight tarjoaa pehmeämmän ja hienovaraisemman ympäristön valon sisällä. Se voi luoda rauhoittavan ja rauhallisen sisäilmapiirin. Kattoikkuna – Taivaan valaistus tuottaa runsaasti ympäröivää valoa. Kattoikkuna on hajanaisempi ja lempeämpi kuin auringon tuottama ympäristön valo. Heijastukset – Pinnoista, kuten seinistä, katoista ja lattioista, heijastuva valo on tärkeä ympäristön valon lähde. Vaaleat pinnat, joilla on korkeampi valonheijastusarvo (LRV), heijastavat enemmän ympäröivää valoa ympäri huonetta. Kattovalaisimet – Kattovalaisimet, kuten kattokruunut, kattovalaisimet, uppoasennettavat valaisimet ja upotettavat valaisimet, ovat kaikenlaisia kattovalaisimia. Monet näistä valoista ovat koristeellisia. Tämäntyyppinen valo ei peitä huonetta tasaisesti, joten tarvitset muita valonlähteitä kaikkien pimeiden kulmien valaisemiseen. Seinävalaisimet – Seinävalaisimet ovat seinään kiinnitettyjä valaisimia, jotka tarjoavat paikallista ympäristön valoa valaisemaan tiettyjä alueita. Lattiavalot – Lattiavalaisimet ovat tärkeä ympäristön valon lähde, jota voidaan pitää myös työvalona. Ihmiset käyttävät myös lattiavalaisimia lisätäkseen sisustuselementin huoneeseen. Kirkkaat tai kangasvarjostimet tuottavat enemmän ympäristön valoa kuin kiinteät sävyt, jotka kohdistavat valon tiettyyn suuntaan. Pöytävalaisimet – Pöydille, sivupöytiin ja tasoille sijoitetut lamput ovat tärkeä osa huoneen valoa. Pöytävalaisimen suunnittelusta riippuen se voi tarjota sekä paikallista että yleisvaloa. Tasavarjostimia ja suoravaloisia lamppuja voidaan käyttää parhaiten työvalaistukseen, kun taas kirkkailla tai kangasvarjostimilla varustettuja lamppuja voidaan käyttää yleisvalaistukseen tietyillä alueilla. Poukamavalaistus – Reunuksiin, syvennyksiin tai muihin arkkitehtonisiin kohteisiin, kuten poukamiin, asennettu valaistus voi luoda huoneeseen pehmeää ja epäsuoraa valoa. LED-nauhat – Nämä ovat joustavia valoliuskoja, jotka voit asentaa pintoja ja upotettuja alueita pitkin valaisemaan ympäristöä ja korostamaan tiettyjä huoneen ominaisuuksia. LED-valot ovat arvokkaita, koska voit muuttaa värilämpötilaa vuorokaudenajan, vuodenajan ja halutun tunnelman mukaan.

Geometric modern headboard with backlit light

Oikean tasapainon saavuttaminen ympäristön valossa

Ympäristön valon optimaalisen tasapainon saavuttaminen riippuu eri tekijöiden harkitusta harkinnasta mukavan ja visuaalisesti houkuttelevan ilmapiirin luomiseksi.

Ymmärrä huoneen koko ja tarkoitus

Arvioi huoneen koko ja muoto ennen kuin päätät huoneen valonlähteistä. Suuremmat huoneet ja huoneet, joissa on hankalat tai piilotetut alueet, vaativat enemmän ympäristön valonlähteitä tasaisen yleisvalaistuksen saavuttamiseksi koko tilassa. Esimerkiksi neliön tai suorakaiteen muotoinen huone voi tarvita vain yhden kattovalaisimen muiden tukevien ympäristövalojen, kuten lamppujen, kanssa, kun taas huone, jossa on useita epäsäännöllisen muotoisia vyöhykkeitä, voi vaatia kattovalaisimia jokaiselle alueelle.

Sinun tulee myös harkita huoneen tarkoitusta. Erilaiset tehtävät ja toiminnot vaativat erilaisen valaistuksen.

Harkitse huoneen värejä ja pintoja

Vaaleat seinät, lattiat ja katot heijastavat enemmän valoa kuin tummat pinnat tai huoneet, joissa on vähemmän luonnonvaloa. Tämä tarkoittaa, että valoisat huoneet saattavat tarvita vähemmän keinovalon lähteitä kuin tummat huoneet tai huoneet, joissa on vähemmän tai pienempiä ikkunoita.

Käytä kerroksellista lähestymistapaa

Voit tasoittaa huoneen valoa kerrostamalla useita erilaisia ympäristön valoja. Näin saadaan myös kerroksellinen ilme, joka auttaa antamaan huoneellesi mukautetun ja monipuolisen ilmeen. Valitse erilaisia ambinet-valotyyppejä syvyyden lisäämiseksi huoneeseen, kuten kattovalaisimet, upotetut valaisimet tai lamput.

Jakaa valoa tasaisesti

Mieti, missä tarvitset ympäröivän valonlähteen huoneen valaisemiseen. Et voi hävittää jokaista pimeää nurkkaa ympäristön valolla, mutta voit harkita, missä kokonaisvalolla on eniten vaikutusta. Täydennä siirrettävillä valaisimilla, kuten lampuilla, kun et voi käyttää kattovaloja.

Hyödynnä luonnonvaloa

Luonnonvalo voi olla yksi tärkeimmistä ympäristön valon lähteistä. Luonnonvalo riippuu kuitenkin suuresti vuodenajasta, vuorokaudenajasta, sijainnista sekä ikkunan koosta ja sijainnista. Jotta olisit vähemmän riippuvainen keinotekoisesta ympäristön valosta koko päivän ajan, maksimoi ikkunoiden luonnonvalo käyttämällä vara-ikkunapäällysteitä. Läpinäkyvät verhot ovat optimaalisia tähän, koska ne antavat runsaasti valoa säilyttäen silti yksityisyyden.

Harkitse himmentimiä

Ympäristön valaistustarpeesi vaihtelevat päivän mittaan. Siksi on elintärkeää, että sinulla on tapa hallita ympäröivän valon määrää tietyssä tilassa. Ambient-valojen, erityisesti ylävalojen, himmentimet ovat hyödyllisiä tähän, samoin kuin useat valonlähteet, kuten lamput, jotka voidaan sytyttää ja sammuttaa tarpeen mukaan.

Yhteyspisteen luominen

Käytä yhtä ympäröivää valonlähdettä luodaksesi polttopisteen huoneeseen. Optimaaliset valon keskipisteet ovat kattokruunu tai riippuvalaisin. Tämä keskipiste on parasta keskittää oleskelu- tai ruokailualueen päälle tai eteisen keskelle.

Vaalea väri

Valon värillä, sekä lämpimällä että viileällä, on huomattava vaikutus mielialaan ja tunteeseen, jonka saat tietyssä huoneessa. Suurimman osan ajasta viileä valo sinisellä pohjasävyllä näyttää liian ankaralta sisävalaistukseen. Lämmin valaistus tai valo keltaisella pohjasävyllä luo kodikkaan tunnelman. Useimmat asiantuntijat suosittelevat ympäristövaloja, jotka vaihtelevat 2000K, kirkkaan valkoisesta, 3000K, lämpimän valkoiseen.

Kokeile ja säädä

Suunnittele huoneen valaistussuunnitelma ja arvioi, kuinka valaistus sopii huoneen tarkoitukseen ja kokoon. Älä epäröi säätää valoja, jos jokin alue tarvitsee enemmän tai vähemmän valoa. Muutokset kalusteissa tai huoneen värissä voivat edellyttää muutoksia myös valaistussuunnitteluun.

Headboard wall ambient lighting fixture

Valon tyypit kerrostetaan ympäristön valolla

Voit käyttää kaikkia saatavilla olevia valonlähteitä luomaan kerrostetun ilmeen, jotta huoneellesi tulee syvyyttä ja mielenkiintoa. Monilla näistä valotyypeistä on useita käyttötarkoituksia ja ne toimivat tiettyyn tarkoitukseen, mutta ne tarjoavat myös jonkin verran ympäröivää valoa huoneeseen.

Työvalaistus – Työvalaistus valaisee alueen, jossa suoritat tiettyjä toimintoja, kuten pöytävalaisin opiskelua varten tai keittiön kaapin valaistuksen alla. Korostusvalaistus – Tämä valaistus korostaa tiettyjä alueita kiinnittääkseen niihin enemmän huomiota. Voit esimerkiksi valaista tiettyjä arkkitehtonisia piirteitä kotonasi tai seinätaideteoksessa. Koristevalaistus – Tämäntyyppiset valot tarjoavat esteettisen ja toiminnallisen tarkoituksen. Kattokruunut, koristeelliset riipukset ja esteettiset lattiavalaisimet houkuttelevat katsetta ja tuovat samalla ympäristön valoa. Kaapin alla valaistus – Tämä valaistus asennetaan kaapien alle valaisemaan keittiötä tai vitriiniä. Erikoisvalaistus – Näitä ovat valaistus ainutlaatuisiin tarkoituksiin, kuten taideteosten esittelyyn.

Ambient Light -inspiraatiota

Asunnonomistajat ja sisustussuunnittelijat käyttävät ympäristön valoa luodakseen monenlaisia syvempiä ja toimivia huoneita.

Ambient-valot olohuoneeseen

Ambient Lights for Living RoomSwidany Int. Kaupankäynti

Harkitse tämän olohuoneen valoa; siinä on neljä ympäristön valonlähdettä, jotka edistävät huoneen yleistä tasapainoa ja tarjoavat erilaisia toimintoja.

Upea kattokruunu tarjoaa vaikuttavan polttopisteen huoneessa ja pehmeän valon koko huoneeseen. Suuri ikkuna tuo luonnonvalon edun. Sohvan vieressä oleva lamppu toimii sekä ympäristö- että työvalona lukemiseen tai pienten yksityiskohtien työhön.

Ambient ruokailuhuoneen valo

Ambient Dining Room LightCaffe Latte Home

Tämän kaltaisessa modernissa ruokasalissa liian monet ylimääräiset valonlähteet lisäävät visuaalista sotkua, joka heikentää suunnittelua. Tässä ruokasalissa on upea kattokruunu, joka tuottaa suurimman osan huoneen valosta. Suunnittelija on kuitenkin lisännyt myös huomaamattomia upotettuja tölkkivaloja valaisemaan tummia kulmia tarpeen mukaan.

Makuuhuoneen tunnelmavalaistus

Bedroom Ambient LightingMeripihkanväriset sisätilat

Erilaisten valojen yhdistelmä makuuhuoneessa on välttämätöntä yleisissä tehtävissä ja nukkumaanmenoon valmistautumisessa. Kattokruunu tarjoaa yleisvaloa ja polttopisteen. Yövalaisimissa on kangasvarjostin, joten ne antavat yleisvaloa sekä työvalaistusta lukemiseen.

Ambient-valaistus avoimissa pohjaratkaisuissa

Ambient Lighting in Open Floor PlansHomes to Love AU

Avopohjapiirrokset ovat suosittuja nykyisellä aikakaudella. Ne tarjoavat joustavuutta tavassa käyttää tilaasi ja ovat kevyen ja ilmavan tyylin. Valonlähteiden on kuitenkin oltava riittävät pitämään tilan valaistuna.

Tässä avoimessa huoneessa on käytössä sekä ratavalaistus että kattovalaisin. Myös asunnonomistajat ovat pyrkineet sisällyttämään mahdollisimman paljon luonnonvaloa suuriin ikkunoihin ja kattoikkunoihin.

Ympäristön seinävalaistus

Ambient Wall LightingFocal sisustus

Tässä ruokasalissa on LED-kattokruunu, joka valaisee pöytää, mutta ei riitä koko huoneeseen. Seinävalot ovat pehmeä ympäristön valon muoto, joka valaisee alueita, joihin kattokruunu ei yletä. Seinävalaisin toimii hyvin nykyaikaisten ja minimalististen muotoilutyylien kanssa.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook