Mikä on mikrokuitu?

What is Microfiber?

Mikrokuitu on materiaali, joka on valmistettu synteettisistä kuiduista. Se on polyesterin ja nailonin (polyamidin) yhdistelmä. Se sisältää tuhansia pieniä säikeitä ja on yleinen materiaali pyyhkeiden, lakanoiden ja huonekalujen puhdistamiseen.

Muutaman viime vuosikymmenen aikana mikrokuitu on tehnyt siivousmaailmassa roiman, ja siitä on tullut suosittu imukykyinen, naarmuuntumaton puhdistusaine. Mutta hype ei lopu tähän. Tässä on katsaus mikrokuidun käyttöihin ja etuihin.

Mikä on mikrokuitu – imukykyinen vs. vettä hylkivä aine

What is Microfiber?

Mikrokuitu on tunnettu puhdistuskyvystään ja hyvästä imukyvystään. Mutta korkean imukyvyn vuoksi saattaa tuntua väärältä, että valmistajat käyttävät tätä materiaalia myös huonekaluihin, lakanoihin ja urheiluvälineisiin. Loppujen lopuksi kukaan ei halua sohvansa imevän roiskeita.

Mutta mikrokuitu voi olla vettä hylkivää tai imukykyistä riippuen kudoksesta. Kaksi yleisintä kudontamallia ovat tasainen kudos tai halkaistu.

Jaetuissa mikrokuituliinoissa on tuhansia pieniä kuituja, jotka imevät nestettä, houkuttelevat ja tarttuvat pölyyn. Joillakin on jopa desinfioivia ominaisuuksia. Puhdistusliinoihin käytetty halkaistu mikrokuitu tuntuu hieman karkealta, kun käytät sitä kädessä.

Valmistajat käyttävät huonekaluissa litteää kudosta mikrokuitua. Muotoilu vetää mikrokuitulangat niin tiukasti yhteen, että ne hylkivät vettä sen sijaan, että ne imevät sitä. Tämän seurauksena litteä kudottu mikrokuitu tuntuu kosketettaessa sileältä, ja sen rakenne on usein mokkanahkaa muistuttava.

Mikä on mikrokuitua?

Mikrokuitu määritellään sen kuitujen paksuuden mukaan. Mittausta kutsutaan "denieriksi", joka vastaa yhtä grammaa 9 000 metriä kohti kuidun pituutta. Mikrokuidulla on yksi denier tai vähemmän. Sen säikeet ovat noin 1/100 ihmisen hiuksen halkaisijasta tai 1/20 silkin halkaisijasta.

Yleiset mikrokuitutuotteet

Tässä on luettelo yleisimmistä mikrokuidusta valmistetuista tuotteista.

Mikrokuituliinat puhdistukseen

Mikrokuituliinat ovat ihanteellisia pölyn poistamiseen, kodinkoneiden puhdistukseen, laskurien pyyhkimiseen ja useimpiin muihin kotitöihin. Koska mikrokuitu on yksi kangas, joka on jaettu tuhansiksi pieniksi kuiduiksi, se on nukkaamaton. Mutta on olemassa erilaisia tyyppejä, joista jokaisella on omat sovelluksensa.

Kevyt mikrokuitu sisältää pieniä liinoja silmälasien, puhelimen näyttöjen ja television puhdistamiseen. Nämä versiot tuntuvat kosketettaessa pehmeiltä ja niissä on litteä kudos. Keskipainoiset mikrokuituliinat ovat yleisimpiä ja mitä sinulla todennäköisesti on käsilläsi puhdistukseen. Niitä on monen muotoisia ja kokoisia, ja vaikka ne ovat pehmeitä, ne huomaavat kaikki epätäydellisyydet, jos käytät niitä kätesi yli. Pehmoiset mikrokuituliinat sopivat auton yksityiskohtiin ja kiillotukseen. Ne ovat pehmeitä ja tuntuvat fleecepeitolta. Kaksoispehmoiset mikrokuituliinat eivät vaadi vettä puhdistaakseen. Ne sisältävät pitkiä, paksuja kuituja. Mikrokuitupölynpölyt voivat olla eri kudoksia, jotka pystyvät houkuttelemaan ja vangitsemaan pölyä.

Mikrokuitulevyt

Mikrokuituliinat ovat pehmeitä ja kosteutta siirtäviä – ne eivät tunnu millään mikrokuitupuhdistusliinoilla. On mahdollista, että olet käyttänyt niitä ennen tietämättäsi.

Mutta kuten liinoja, myös mikrokuitulevyjen laadussa on vaihtelua. Esimerkiksi harjaamattomat lakanat ovat edullisia, mutta niissä ei ole kalliimpien harjattujen lakanoiden samettista tuntua. Toinen laatutekijä on GSM eli grammaa neliömetriä kohti. GSM arvioi langan tiheyden. Mikrokuitulevy, jonka GSM on yli 100, on korkealaatuista, kun taas alle 90 GSM on heikkolaatuista.

Mikrokuituhuonekalut

Yksi ensimmäisistä laajalle levinneistä mikrokuidun käyttötavoista oli verhoilu. Huonekalumerkki UltraSuede aloitti mikrokuitujen käytön 1970-luvulla keinomokkanahkahuonekalujen valmistuksessa, mikä auttoi tämän materiaalin suosion nousua.

Mikrokuituhuonekalut tuntuvat sileiltä, ja niissä on usein litteä kudos. Löydät sen sohvista, tuoleista, autojen verhoiluista, tyynyistä, vaatteista ja muista.

Mikrokuitu vs. puuvilla: kumpi on parempi

Vaikka henkilökohtainen mieltymys on merkittävä tekijä mikrokuidun ja puuvillan suhteen, mikrokuitu on monella tapaa kärjessä.

Puhdistus – Mikrokuituliinojen tuhannet kuidut tekevät niistä puuvillaliinoja parempia. Mikrokuitu on naarmuuntumaton, kun sitä hoidetaan valmistajan ohjeiden mukaan. Se on myös puuvillaa imukykyisempi ja sitoo kosteutta, pölyhiukkasia ja bakteereja. Lisäksi pienet kuidut voivat toimia koukkuina, jotka auttavat poistamaan kiinni juuttuneet sotkut.

Jos yrität siivota suuren vuodon puuvillakankaalla, se kastuu ja tahrii nesteen. Mikrokuidulla on paljon parempi imukyky.

Lakanat – Vaikka mikrokuituliinat ovat hengittäviä, ne sitovat kehon lämpöä enemmän kuin puuvillalakanat. Joten jos olet kuuma nukkuja, puuvilla voi olla parempi valinta. Positiivinen puoli on se, että mikrokuitulevyt ovat rypistymättömiä ja halvempia kuin korkealaatuinen puuvilla.

Verhoilu – Koska puuvilla on luonnonkuitu, se ei kestä kulutusta yhtä hyvin kuin valmistettuja materiaaleja. Useimmat valmistajat yhdistävät puuvillan muihin synteettisiin materiaaleihin, jotta se kuluu paremmin. Puuvillaverhoilun etuna on, että se pysyy viileämpänä kosketettaessa ja ottaa hyvin värin vastaan. Mutta se on myös alttiimpi auringon haalistumiselle ja tahroille.

Mikrokuituverhoiluja on saatavana eri malleina ja laatutasoina. Mikrokuitu kestää tavallista hankausta paljon paremmin kuin puuvilla ja on tyypillisesti vettä hylkivä ja haalistumaton.

Ovatko mikrokuituliinat antibakteerisia?

Mikrokuituliinat eivät ole antibakteerisia, mutta niillä on desinfioivia ominaisuuksia. Sen sijaan, että ne tappaisivat bakteerit, bakteerit ja virukset, ne voivat poistaa ne pinnoilta. Pienet kuidut keräävät ja vangitsevat bakteerit.

Kuinka pestä mikrokuituliinat

Koska mikrokuituliinat keräävät hyvin muita kuituja, on parasta pestä ne yksinään. Voit pestä mikrokuituliinat pesukoneessa miedolla pyykinpesuaineella. Mutta jätä huuhteluaine ja pyykin lisäaineet väliin. Pehmennysaineet peittävät kuidut kankaalla, mikä johtaa karheuteen ja heikentää imukykyä.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook