Vinyylilattia 101

Vinyl Flooring 101

Vinyylilattiat ovat suosittuja asuinympäristöissä sen kestävyyden, monipuolisuuden ja kohtuuhintaisuuden vuoksi. On olemassa erilaisia vinyylilattiatyyppejä, joista jokaisella on etuja ja haittoja. Asuinrakennusten vinyylilattian eri näkökohtien ymmärtäminen auttaa tekemään tietoon perustuvan päätöksen.

Vinyl Flooring 101

Vinyylilattian tyypit

Ylellinen vinyylitaulu

Luxury Vinyl Plank (LVP) jäljittelee kovapuulankkujen ulkonäköä. LVP tarjoaa puun visuaalista vetovoimaa samalla kun se tarjoaa vinyylin kestävyyttä ja vedenpitävyyttä.

Sitä on saatavana eri kokoisina, tekstuureina ja viimeistelyinä halutun puun ulkonäön saavuttamiseksi. Ammattilaiset asentavat LVP:n käyttämällä liimaus-, napsautus- tai löysästi asentomenetelmiä.

Levy vinyyli

Arkkivinyyli on jatkuva rulla lattiamateriaalia, jota on usein saatavana 6–15 jalkaa leveinä. Asennus sisältää levyn leikkaamisen huoneen mittoihin sopivaksi ja kiinnittämisen alustaan.

Arkkivinyyli näyttää saumattomalta, koska se voidaan asentaa ilman näkyviä saumoja. Se tarjoaa erinomaisen vedenpitävyyden kylpyhuoneissa ja keittiöissä.

Ylellinen vinyylilaatta

Luxury Vinyl Tile (LVT) on ensiluokkainen vinyylilattia, jolla on korkealaatuinen estetiikka ja parannettu kestävyys. LVT:tä on saatavana laatta- tai lankkumuodoissa ja malleissa, joissa on realistisia tekstuureja ja kuvioita.

Siinä on edistyneet kulutuskerrokset ja suojapinnoitteet, jotka kestävät naarmuja, tahroja ja kulumista. LVT:ssä on useita asennustapoja, mukaan lukien liimaus, napsautuslukko tai löysä asennus.

Puumuovikomposiittivinyyli

Wood Plastic Composite -vinyylilattia koostuu puusta ja muovista tai puujauhosta ja termoplastisista polymeereistä koostuvan ydinkerroksen. Komposiittiydin lisää lattialle vakautta, jäykkyyttä ja kestävyyttä.

Vinyylilattian edut

Kestävyys: Vinyyli kestää kovaa jalkaliikennettä, joten se sopii asuin- ja kaupallisiin sovelluksiin. Kosteudenkestävyys: Vinyylilattia on erinomainen valinta kosteudelle alttiille alueille. Se kestää roiskeita, lemmikkieläinonnettomuuksia ja kosteutta vääntymättä tai vaurioittamatta. Esteettiset vaihtoehdot: Vinyylilattialla on erilaisia tyylejä, malleja ja värejä. Sen monipuolisuus mahdollistaa tilaan halutun esteettisen ilmeen. Helppo huoltaa: Lattia vaatii vain säännöllistä lakaisua tai imurointia ja satunnaista kosteaa moppausta. Halvempi: Vinyylilattia on halvempaa kuin kovapuu tai luonnonkivi. Se tarjoaa kustannustehokkaan vaihtoehdon ulkonäöstä tai laadusta tinkimättä.

Vinyylilattian huonot puolet

Huono ilmanlaatu: Vinyylilattiasta vapautuu haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC), jotka ovat hengitysteitä ärsyttäviä. Altis värin haalistumista: Auringolle altistuminen aiheuttaa värimuutoksia ja UV-vaurioita.

Huomioitavaa ennen vinyylilattian valintaa

Huoneen sopivuus ja liikenne

Runsaasti liikennöivät huoneet tarvitsevat vinyylilattian, joka kestää jatkuvaa käyttöä ja kulumista. Paksulla kulutuskerroksella varustetut vinyylivaihtoehdot kestävät paremmin naarmuja, naarmuja ja painaumia.

Kylpyhuoneet, keittiöt, pesuhuoneet ja kellarit altistuvat usein kosteudelle. Asenna vesitiivis tai vedenpitävä vinyylilattia tällaisille alueille.

Paksuus ja kulumiskerros

Vinyylilattiaa on saatavana eri paksuuksina millimetreinä (mm). Vinyylilattian paksuus vaihtelee noin 2 mm:stä 8 mm:iin tai enemmän. Paksummat vaihtoehdot välillä 5–8 mm ovat joustavampia ja kestävämpiä.

Kulutuskerros on vinyylilattian ylin suojapinnoite. Se on usein valmistettu kirkkaasta PVC:stä tai polyuretaanista, ja sen paksuus mitataan mileissä. Yksi mil on 0,001 tuumaa.

Paksumpi kulutuskerros suojaa vaurioilta ja pidentää lattian käyttöikää. 12-20 milin (0,3-0,5 mm) kulutuskerroksen paksuus soveltuu asuinkäyttöön.

Asennustyyppi

Arkkivinyyli vaatii ammattimaisen asennuksen suurten levyjen leikkaamisen ja sovituksen monimutkaisuuden vuoksi. Muut vaihtoehdot, kuten vinyylilaatat tai napsautuslukitusjärjestelmillä varustetut lankut, sopivat tee-se-itse-työntekijöille.

Pohjalattian valmistelu

Arvioi sen aluslattian kunto, johon vinyylilattia asennetaan. Varmista, että se on puhdas, tasainen ja ettei siinä ole kosteutta tai rakenteellisia ongelmia. Tietyt aluslattian valmistelut voivat olla tarpeen vinyylilattian tyypistä riippuen.

Budjettinäkökohdat

Määritä budjettisi lattiaprojektille, mukaan lukien materiaalit, asennus ja mahdolliset lisäkustannukset. Vinyylilattiat ovat saatavilla eri hinnoilla, joten vaihtoehtoja on helppo rajata.

Vinyylilattian hoito ja huolto

Vinyylilattiat ovat kestäviä ja niiden huoltotarve on vähäinen. Oikea hoito ja kunnossapito pidentää vinyylilattiasi käyttöikää ja ulkonäköä. Tässä on joitain tärkeitä vinkkejä vinyylilattian huoltoon:

Säännöllinen puhdistus: Säännöllinen lakaisu tai imurointi poistaa irtonaisen lian, pölyn ja roskat. Tämä estää naarmuuntumista ja pitää lattian puhtaana. Varmista, että käytät vinyyliin sopivaa imuria, jossa on pehmeä harjakiinnitys vaurioiden välttämiseksi. Kostea moppaus: Säännöllinen kosteusmoppaus poistaa pinttyneen lian ja tahrat. Käytä mietoa, pH-neutraalia puhdistusainetta, joka on suunniteltu vinyylilattialle. Vältä hankaavien puhdistusaineiden, ammoniakkipohjaisten tuotteiden tai vahvojen kemikaalien käyttöä, koska ne voivat vahingoittaa lattian pintaa. Roiskeiden puhdistaminen: Puhdista roiskeet sitä mukaa kun niitä esiintyy värjäytymisen tai vaurioiden estämiseksi. Pyyhi roiske pois pehmeällä liinalla tai sienellä ja miedolla pesuaineella. Vältä nesteiden jäämistä lattialle pitkiä aikoja. Vältä liiallista vettä: Vaikka vinyylilattia on vedenpitävä, liiallinen vesi voi vuotaa saumojen tai reunojen väliin ja aiheuttaa vahinkoa. Väännä moppi tai kangas hyvin välttääksesi liiallisen kosteuden moppauksen aikana. Huonekalujen suojaus: Aseta suojatyynyt tai huopa huonekalujen jalkojen alle naarmuuntumisen ja painaumien estämiseksi. Kun siirrät raskaita huonekaluja, käytä nukkea tai nosta sitä sen sijaan, että vedät sitä vinyylilattian yli. Suojaus auringonvalolta: Kun se altistuu suoralle auringonvalolle, vinyylilattia haalistuu tai värjäytyy ajan myötä. Käytä verhoja, kaihtimia tai UV-suojattuja ikkunakalvoja haalistumisen estämiseksi. Säännöllinen huolto: Jotkut vinyylilattiatyypit saattavat vaatia säännöllistä huoltoa, kuten kiillotusta tai viimeistelyä. Katso erityiset suositukset valmistajan ohjeista

DIY vs. ammattimainen asennus

Tee-se-itse-asennus on halvempaa ja antaa sinulle paremman hallinnan koko prosessista. Voit tehdä säätöjä tarpeen mukaan ilman ulkopuolisia urakoitsijoita.

Tee-se-itse-asennus sopii usein pienemmille alueille. Se sopii myös yksinkertaisiin asennuksiin, jotka eivät vaadi monimutkaisia leikkauksia tai siirtymiä.

Ammattitaitoisilla asentajilla on koulutus, kokemus ja asiantuntemus laadukkaan asennuksen varmistamiseksi. He tuntevat aluslattian valmistelun, tarkat leikkaukset ja saumattomat siirtymät. Valitse ammattimainen asennus suuremmille alueille, monimutkaisille asetteluille tai erikoisasennuksille.

Vinyyli vs. kovapuulattia

Vinyylilattia koostuu synteettisistä materiaaleista, kuten PVC:stä tai PVC:stä ja muista lisäaineista. Sitä vastoin kovapuulattia on valmistettu massiivipuusta tai muokatusta puusta, mikä tarjoaa luonnollisen ja autenttisen ilmeen.

Kovapuulattia vaatii ammattimaisen asennuksen. Vinyylilattia tarjoaa erilaisia asennusvaihtoehtoja, mikä tekee siitä ihanteellisen tee-se-itse-työntekijöille. Lisäksi kovapuulattia on kalliimpaa kuin vinyylilattia.

Lehtipuun kustannukset riippuvat puulajista, -lajista ja laadusta. Vinyylilattiat ovat budjettiystävällisempiä, ja tarjolla on erilaisia vaihtoehtoja hintaan 1–2 dollaria neliöjalkaa kohden.

Vinyyli vs. laminaattilattia

Vinyylilattia koostuu synteettisistä materiaaleista, kuten PVC:stä tai PVC-komposiitista. Laminaattilattia koostuu kerrosrakenteesta, jossa on kuitulevyydin. Siinä on puuta tai muita materiaaleja jäljittelevä painettu kuvakerros ja kulumista suojaava kerros.

Valitse laminaatti vinyylilattian sijaan saadaksesi realistisemman puun tai kiven ulkonäön. Laminaattilattiassa on kelluva asennusjärjestelmä, jossa on napsautuslukitusmekanismi.

Vinyylilattialla on useita asennustapoja, mukaan lukien liimaus, napsautuslukko tai löysä asennus. Molemmat vaativat perusvalmisteluja, mutta vinyylilattia on helpompi asentaa.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook