Mikä on Shiplap?

What Is Shiplap?

Shiplap on seinäpanelointityyppi, joka erottuu vaakasuorista puulaudoista, jotka on asetettu vierekkäin. Jokaisen shiplap-laudan molemmilla pitkillä sivuilla on lovi, joka sopii yhteen muiden shiplap-lankkujen kanssa. Kun laudat asetetaan yhteen, päällekkäiset liitokset muodostavat niiden väliin uran tai raon.

What Is Shiplap?

Vaikka shiplap-paneeleilla on pitkä historia, sen suosio on viime aikoina kasvanut merkittävästi. Shiplap-panelointi on suosittu päällystetyyli, joka löytyy perinteisistä maalaistaloista, rannikkoalueista ja jopa nykyaikaisista malleista. Se on erinomainen tapa kaikille, jotka haluavat muuttaa kotinsa mukaviksi ja kutsuvaksi retriitiksi lisätäkseen tekstuuria, lämpöä ja aitoutta tiloihinsa. Shiplap-puupanelointi on ajaton muotoiluvalinta, jota voidaan käyttää keskipisteenä tai korostamaan huoneen yleistä estetiikkaa.

Shiplap-paneelien lyhyt historia

Shiplap-puupaneloinnissa lankut on sijoitettu vaakasuoraan sekä toiminnallisista että koristeellisista syistä. Tätä panelointityyliä käytettiin alun perin laivojen rakentamisessa, kuten nimestä voi päätellä. Varhaisen shiplap-paneloinnin vaakalaudoissa oli ura, jossa oli lovi niin, että ne menivät hieman päällekkäin viereisen laudan kanssa. Tämä loi vesitiiviin tiivisteen.

Shiplap-seinäpaneelit alkoivat ilmestyä rakennuksiin 1700-luvulla. Shiplap oli suosittu ominaisuus kovissa ilmasto-olosuhteissa mökeissä, koska se piti mökit lämpimänä ja kuivana. Shiplap seinäpanelointi ei ollut suunnitteluominaisuus näissä vaatimattomissa kodeissa; se oli toiminnallinen välttämättömyys. Asunnonomistajat maalasivat ja peittivät laivan, jotta se näyttäisi kipsiseiniltä.

Shiplap-muovaus on saavuttanut suosiota 2010-luvulla kodinremontoijat Chipin ja Joanna Gainesin ansiosta. Tämä muottityyli on suosittu kokonaisten huoneiden peittämiseen lattiasta kattoon sekä korostusominaisuuksien luomiseen.

Shiplap-sovellukset

Shiplap on monipuolinen seinäpanelointityyli, jota voidaan käyttää erilaisissa kodeissa ja kaupallisissa ympäristöissä erilaisten toiminnallisten ja esteettisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Seinät: Shiplappia käytetään useimmiten seinänpäällysteenä. Voit muuttaa shiplap-seinien ulkonäköä peittämällä koko seinän, osan seinästä tai yhden seinän keskipisteenä. Katot: Shiplappia voidaan käyttää kattojen koristeena. Jotkut ihmiset levittävät shiplapia yksinään kattoon tai yhdessä seinä-shiplapin kanssa. Sisäänkäynnit: Shiplap luo dramaattisen vaikutelman mutahuoneisiin ja sisäänkäyntiin, mikä luo sävyn muulle talolle. Kylpyhuoneet: Shiplapin käyttö kylpyhuoneissa johtaa kevyeen, ilmavaan ja rentoon estetiikkaan. Shiplap-wainscoting on myös pitkäikäinen seinäpäällyste, joka suojaa kipsilevyä kosteudelta. Keittiöt: Shiplap keittiössä saa tilan tuntumaan kodikkaalta ja kutsuvalta. Shiplapilla voidaan lisätä mielenkiintoa seiniin, peittää tuuletusaukot tai ympäröidä keittiösaarekkeita. Shiplap on suosittu myös keittiön backsplashina. Makuuhuoneet: Aksenttiseinät ja sängynpäädyt ovat kaksi yleistä käyttötarkoitusta makuuhuoneiden laivaukseen. Takkaympäristö: Takan ympärillä oleva alue voidaan kehystää shiplap-paneeleilla, jotta tilaan saadaan visuaalisesti houkutteleva keskipiste. Ulkopuoli: Jotkut rakentajat käyttävät Shiplappia kodin ulkopuolella, mutta se on vähemmän suosittu kuin sisäpuolella. Riippuen siitä, miten rakentajat käyttävät sitä, ulkoinen shiplap voi tuottaa perinteisen, maalaismaisen tai modernin esteettisen. Shiplapin ulkopinta on tyypillisesti painekäsitelty ja valmistettu tuholais- ja mätänemispuusta, kuten setripuusta. Sisäänrakennetut huonekalut: Shiplap-lista voidaan sisällyttää sisäänrakennettuihin huonekaluihin, kuten kirjahyllyihin, hyllyihin, kaappeihin tai ikkunaistuimiin. Liiketilat: Shiplappia ei pitäisi rajoittaa asuinkäyttöön. Liikerakennuksissa käytetty Shiplap voi antaa niille rennon ja rennomman tunnelman.

Shiplap-tyylit

Ihmiset ovat alkaneet kokeilla uusia tapoja käyttää shiplapia, kun tekniikan suosio on kasvanut. Tässä on esimerkkejä yleisistä shiplap-tyyleistä.

Perinteinen Shiplap: Tämä tyyli koostuu laudoista, jotka on liitetty vaakasuoraan pienellä rakolla tai "paljastetaan" niiden välissä. Tämän tyyliset laudat ovat tasaisia leveydeltään ja paksuukseltaan, mikä luo puhtaan ja jäsennellyn ulkonäön. Regeneroitu tai haalistunut Shiplap: Tässä shiplap-tyylissä käytetty puu on pelastettu muista puurakenteista, kuten navetoista, vajaista ja tehtaista, joten se on epäsäännöllistä ja ahdistunut. Tämän shiplapin luonne ja patina luovat vanhan ja maalaismaisen ilmeen. Maalattu Shiplap: Shiplap voidaan maalata millä tahansa värillä, jolloin voit yhdistää sen minkä tahansa huoneen sisustukseen tai suunnitteluteemaan. Vaikka valkoinen tai kerma ovat yleisiä värejä rannikko- ja maalaistaloissa, voit maalata sen millä tahansa värillä tyyliisi sopivaksi. Shiplapin maalaus kiinnittää huomion paneloinnin rakenteeseen ja yksityiskohtiin. Petsattu Shiplap: Petsaus shiplap tuo esiin puun syyn ja rakenteen. Shiplapin värjäys antaa sille myös lämpimän ja orgaanisen ilmeen. Erivärisiä petsejä levittämällä voit luoda ainutlaatuisia puuvärejä. Pysty Shiplap: Perinteinen shiplap kulkee vaakatasossa, mutta voit myös asettaa shiplap-laudat pystysuoraan huoneen ulkonäön parantamiseksi. Tämä tyyli antaa huoneelle myös nykyaikaisemman ilmeen. Kaksisävyinen Shiplap: Tätä tyyliä varten voit viimeistellä laudoilla erilaisia viimeistelyjä ja asettaa ne vierekkäin visuaalisen kontrastin luomiseksi. Kaksoisleveä Shiplap: Kapeiden lautojen sijaan kaksoisleveä Shiplap käyttää lautoja, jotka ovat normaalia leveämpiä. Rakentajat käyttävät joskus tätä tyyliä yksinään tai yhdessä perinteisen shiplapin kanssa. Beadboard Shiplap: Beadboard shiplap erottuu koristeellisesta helmistä jokaisen laudan välissä, mikä lisää tekstuuria ja visuaalista mielenkiintoa. Puoliseinäinen Shiplap: Toisin kuin perinteinen shiplap, joka peittää koko seinän, tämä tyyli kattaa vain seinän alaosan.

Shiplap materiaalit

Shiplap-paneelit on perinteisesti valmistettu puusta, mutta nyt niitä on saatavana useissa eri materiaaleissa, jotka luovat ainutlaatuisen ulkonäön ja sopivat erilaisiin budjetteihin.

Puinen Shiplap: Puulankkuja, yleensä mäntyä tai setriä, käytetään perinteisen shiplapin luomiseen. Erilaisia suunnittelutyylejä voidaan saavuttaa maalaamalla, petsamalla tai jättämällä puiset shiplap-laudat luonnollisiksi. Vaneri Shiplap: Vaneri shiplap on edullinen vaihtoehto massiivipuu Shiplapille. Vaneri voidaan maalata tai petsata, mutta vaaleat tahrat paljastavat kerrostetun reunan. MDF Shiplap: MDF shiplap on suunniteltu puutuote. Se on halvempaa kuin luonnonpuu. MDF-kuitulevy pohjamaalataan usein, joten se soveltuu maalaukseen. Sitä ei saa värjätä tai jättää keskeneräiseksi. Vinyyli Shiplap: Vinyyli Shiplap on valmistettu raskaasta muovista. Tämä materiaali on hyödyllinen korkean kosteuden ja liikenteen alueilla, kuten kylpyhuoneissa ja keittiöissä, koska se on kestävä, vedenpitävä ja helppo puhdistaa. Vinyyli shiplap on saatavilla useissa eri tyyleissä ja väreissä. Metal Shiplap: Metallista shiplapia käytetään yleisesti nykyaikaisten tai teollisuustyylisten rakennusten ulkoverhouksiin. Suosittuja shiplapin metallimateriaaleja ovat alumiini ja teräs.

Wood Shiplapin osto- ja asennuskustannukset

Shiplap maksaa suunnilleen saman kuin muun tyyppiset pinnoitteet, mutta se on kalliimpaa kuin kipsilevyasennus. Shiplap-hinnat vaihtelevat puulajin, huoneen mittojen, levyn koon, paikallisten työvoimakustannusten ja viimeistelyn mukaan. Shiplap-levyjen hinta vaihtelee 2,50 dollarista 7 dollariin neliöjalkaa kohti. Halvin shiplap on tehty kovapuusta ja kallein setripuusta. Tämä tarkoittaa, että 200 neliöjalan huoneen hinta on 500–1 700 dollaria, jos asennat shiplapin itse.

Asennuskustannukset lähes kaksinkertaistavat lähetyskustannukset. Asennus maksaa 2–7 dollaria neliöjalkaa kohden. Tämä hinta riippuu usein sijainnistasi, projektin alueesta ja monimutkaisuudesta sekä puusepän kokemuksesta. Jos haluat kuljetuksen suurelle alueelle tai useille huoneille yhden sijasta, saatat saada halvemman hinnan.

Shiplap Inspiraatio

Yksi syy shiplapin suosioon on sen monipuolisuus. Suunnittelijat käyttävät sitä täydentämään laajaa valikoimaa suunnittelutyylejä ja huonemalleja.

Maalaismainen keittiö Shiplap

Rustic Kitchen Shiplap

Tämän rustiikkisen Denver-keittiön perinteinen vaakasuuntainen laippa antaa tilaan rennon ja mukavan tunnelman.

Pysty Shiplap

Vertical Shiplap Kitchen Backsplash

Studio McGee käyttää pystysuoraa shiplapia luodakseen modernin ilmeen tähän keittiöön. Tämä shiplap-tyyli myös kiinnittää katseen ylöspäin ja antaa vaikutelman, että katot ovat korkeammat kuin ne ovat.

Takaisin otettu Shiplap

Reclaimed Shiplap

Tämän kierrätetyn shiplap-korostusseinän epätasainen väri ja rakenne lisäävät makuuhuoneen kuvioitua, mutta teollista ilmettä.

Leveä Shiplap

Wide Shiplap

Leveät shiplap-laudat peittävät tämän kylpyhuonetilan seinät ja katot korostaen mukavaa rannikkoa.

Ulkoinen Shiplap

Exterior shiplap

Cedar shiplap sivuraide lisää miellyttävän tekstuaalisen vaihtelun tähän kotiin, lisää lämpöä ja hienostuneisuutta.

Onko Shiplap-panelointi edelleen muodissa?

Shiplap panelointi on historiallinen tyyli, joka ei koskaan katoa käytöstä, mutta kuten jokaisen tyylin, sen suosio laskee ja laskee. Kun Joanna Gaines esitteli tämän historiallisen tyylin uudelleen nykyaikaisissa maalaistalotyylisissä remonteissaan vuonna 2013, shiplapin suosio kasvoi.

Shiplap on edelleen suosittu tänään, vaikka sen suosio on laskenut viime vuosina. Monet ihmiset arvostavat aina shiplapin ajatonta ja monipuolista ulkonäköä. On olemassa ainutlaatuisia alueellisia vaihteluita, jotka tekevät siitä erottuvan eri alueilla eri puolilla maata, ja henkilökohtaisia makueroja.

Shiplap, kuten kaikki muutkin panelointityypit, kehittyy edelleen ajan myötä. Viime kädessä on tärkeämpää sijoittaa tyyleihin, joita rakastat, kuin nykyiseen trendiin. Trendit tulevat ja menevät, mutta tyylit, joista pidät, tuovat sinulle iloa vuodesta toiseen.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook