Opas Bostonin saniaisten kasvattamiseen ja hoitoon

Your Guide to Growing and Caring for Your Boston Fern

Graceful Boston saniainen kasvit ovat tunnusmerkki klassisen etukuistin ilmeen. Bostonin saniaisilla on tapa luoda vieraanvarainen ja armollinen tyyli, joka on vertaansa vailla. Käytä niitä riippukoreissa tai sisäpuutarhasi suurissa ruukuissa. Vaikka Bostonin saniaisten hoitaminen ei ole vaikeaa, näillä kasveilla on erityisiä hoito-ohjeita, jotka auttavat niitä kukoistamaan.

Mikä on Bostonin saniainen?

Your Guide to Growing and Caring for Your Boston Fern

Bostonin saniainen on erilainen miekka-saniainen, jolla on lempeät, leviävät lehdet. Bostonin saniaisten herkät lehdet tekevät niistä halutun lajikkeen. Bostonin saniaiset, kuten kaikki saniaiset, ovat erilaisia kasveja, jotka lisääntyvät itiöiden kautta eikä siementen tai kukkien kautta.

Saniaisten itiöt sijaitsevat lehtien tai lehtien takana ja näyttävät pieniltä ruskeilta täpliltä. Bostonin saniaiset eivät ole niin nirsoja kuin muut saniaiset ja toimivat hyvin sisätiloissa. Tämä tekee niistä suositun huonekasvin, mutta ne viihtyvät hyvin ulkona oikeissa ilmasto-olosuhteissa.

Bostonin saniaisten hoitotiedot

Kasvitieteellinen nimi Nephrolepis exaltata
Kevyt Kirkas epäsuora valo
Vesi

Kastele, kun maaperän pinta kuivuu; Pidä maaperä kosteana, mutta ei märkänä

Lannoite

Monikäyttöinen huonekasviruoka puolivahvalla 4-6 viikon välein keväällä ja kesällä

Tuholaiset Hämähäkkipunkit, jauhot, suomihyönteiset, toukat, etanat, etanat
Sairaudet Harmaantuva nefrolepis, juurimätä
Maaperä Hyvin valuva maaperä, johon on sekoitettu turvetta ja perliittiä
Ilmastoalueet Hardy vyöhykkeillä 9-11
Koko 12-24 tuumaa
Lehvistö Suuret, keskeltä vaaleanvihreät lehdet, joissa on useita lehtiä
Myrkyllisyys Myrkytön lemmikkieläimille ja ihmisille

Hoitaa Boston Saniaisia

Bostonin saniaiset ovat kotoisin trooppisista metsistä. Ne viihtyvät parhaiten olosuhteissa, jotka muistuttavat näitä kosteita metsiä.

Boston Saniainen Light Needs

Bostonin saniainen kasvaa parhaiten kirkkaassa epäsuorassa auringonvalossa, koska liian paljon aurinkoa polttaa herkät lehdet. Kirjava aamuaurinko on ihanteellinen, koska iltapäivän aurinko on kuumempi ja voi kuivattaa maaperän liian nopeasti. Myös sisäkasvit kasvavat parhaiten poissa suorasta auringonvalosta.

Saniaisten sijaintia kannattaa vaihdella sisätiloissa talvella ja kesällä, koska kesäaurinko on paljon kuumempi. Käännä kasvin asentoa kuten teet sisätiloissa olevan sitruspuun kanssa varmistaaksesi, että se saa valoa kaikilta sivuiltaan. Tämä varmistaa tasaisemman kasvun. Saniaiset tarvitsevat runsaasti valoa, koska liian paljon varjoa ei tuota tervettä ja täyteläistä lehdeä.

Veden tarpeet

Bostonin saniainen suosii kosteaa, mutta ei märkää maaperää. Älä anna koko ruukun kuivua sisätiloissa oleville saniaisille. Sen sijaan anna ruukun yläosan kuivua ennen uudelleen kastelua. Varmista, että juuret eivät koskaan istu ylimääräisessä vedessä, koska tämä voi aiheuttaa juurimätä. Voit välttää tämän käyttämällä hyvin valuvaa maaperää ja ruukkua, jossa on hyvät tyhjennysreiät. Ole valmis kastelemaan saniaisia useammin kesällä.

Varmista, että ulkona olevat saniaiset ovat myös kosteat riippukoreissa ja ruukuissa. Kuumissa ilmastoissa Bostonin saniaisia on kasteltava useammin. Voit vähentää sisäkasvien ja sisällä talvehtivien ulkokasvien kastelua. Kastele noin kerran kuukaudessa, jotta kasvit eivät kuivu. Kastele huoneenlämpöisellä vedellä, koska kylmä vesi järkyttää kasvia.

Maaperän olosuhteet

Bostonin saniaiset rakastavat savimaata, joka on rikastettu kompostilla, turvesammallalla ja perliitillä. Tämä luo ilmataskuja, jotta vesi ei keräänny juurien ympärille. Maaperän pH:n tulee olla välillä 6,0-6,5.

Varmista ulkokasveille, ettet istuta Bostonin saniaisia maaperään, jossa on liikaa raskasta savea. Käytä ruukkukasviksi kasvatettua Boston-saniaista varten hyvin valuvaa maaperää, joka on rikastettu turpeella ja perliitillä. Varmista, että käytät ruukkua, jossa on hyvät tyhjennysreiät, jotta vesi ei pääse juurien päälle.

Ilmakehän olosuhteet

Bostonin saniaiset ovat trooppisia ja rakastavat korkeaa kosteustasoa. Bostonin saniaisten paras lämpötila on 60-75 Fahrenheit-astetta. Vaikka nämä kasvit rakastavat korkeaa kosteutta, ne mukautuvat alhaisempaan kosteustasoon.

Jos Bostonin saniainen kasvaa sisätiloissa kuivissa olosuhteissa, nosta kosteutta kostuttimella. Istu myös ruukkusaniaisia kivialustalle, jonka täytät vedellä. Varmista, että vesi ei pääse kasvin juurille. Sumuta sisä- ja ulkokasvit säännöllisesti, jotta ne näyttävät reheviltä.

Lannoite

Bostonin saniaiset eivät vaadi yhtä paljon lannoitusta kuin muut kasvit. Wisconsin-Madisonin yliopiston puutarha-alan asiantuntijoiden mukaan lannoita Bostonin saniaiset yleislannoitteella. Lannoitetaan puolivahvalla seoksella 4-6 viikon välein kasvukauden aikana keväästä kesään.

Älä lannoita talvella tai sen jälkeen, kun olet istuttanut Bostonin saniaisen. Sinun on annettava saniaiselle 4-6 kuukautta toipua muutoksen aiheuttamasta shokista ennen uudelleen lannoitusta. Uudessa rikkaassa maassa riittää ravinteita tälle ajalle.

Tuholaiset ja taudit

Jos kasvisi alkaa kuihtua ja kehittää ruskeita lehtiä tai keltaisia lehtiä, tarkista kasvisi tuholaisten varalta. Jauhot, sienisäskät ja suomut ovat tavallisia tuholaisia Bostonin saniaiskasveille sisätiloissa. Jos näet kasvissasi vikoja sisätiloissa, eristä kasvi, karsi pois vahingoittuneet lehdet ja aseta se juoksevan veden alle. Ulkokasveille etsi toukkia, etanoita ja etanoita. Käsittele sisä- ja ulkokasveja hyönteismyrkkyllä tai neemöljyliuoksella.

Juurimätä ja harmaantunut nephrolepis ovat Bostonin saniaisten yleisimpiä sairauksia. Estä nämä ostamalla terveitä kasveja äläkä kastele liikaa. Jos huomaat kellastuvia lehtiä, varmista, että kasveilla on hyvä verenkierto ja että maaperä pysyy kuivempana.

Leikkaaminen

Bostonin saniaiset eivät vaadi säännöllistä karsimista. Voit vapaasti poistaa rikkinäiset tai kellastuneet lehdet, jotka näyttävät houkuttelemattomilta.

Bostonin saniaisten istutus ja istutus

Bostonin saniaiskasvit näyttävät upeilta ruukuissa etukuistilla, riippukorissa tai osana maisemointia ulkona. Jos asut ilmastovyöhykkeellä, joka ei sovellu näille saniaisille, sinun on istutettava ne sisäkäyttöön.

Käytä ruukkua, joka on vähintään 6 tuumaa syvä ja joka on 1-2 tuumaa suurempi kuin saniaisen juuripallo. Tämä antaa sille tilaa kasvaa. Kun saniaisellasi ei ole enää tilaa nykyisessä ruukussaan, istuta se suurempaan ruukkuun, jotta se kasvaa suuremmaksi.

Bostonin saniaisten leviäminen

Lisää Bostonin saniaisia kahdella tavalla: jaa suuri kasvi tai kasvien juoksijat. Jaa kasvisi odottamalla, kunnes kasvi on kuiva, ota puhdas veitsi ja leikkaa saniaisen juuripallo pienempiin osiin. Istuta jokainen osa uudelleen hyvin valuvaan maaperään.

Jos haluat istuttaa juoksuputket, poista ne saniaisten tyvestä ja istuta ne uudelleen.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ) UKK

Missä Bostonin saniaisia on myynnissä?

Bostonin saniaiskasveja on saatavana useista kaupoista. Kesäisin löydät Bostonin saniaiset paikallisista taimitarhoista, mutta myös ruokakaupoista ja tee-se-itse-liikkeistä. Missä tahansa ostat saniaisia, etsi terveitä kasveja, joissa ei ole tuholaisia, tauteja ja ruskeita ja keltaisia lehtiä.

Kuinka monta Bostonin saniaislajiketta on olemassa?

Floridan yliopiston puutarha-alan asiantuntijoiden mukaan Nephrolepis exaltata -lajikkeiden tarkkaa lukumäärää ei tiedetä. Uusia lajikkeita muodostuu ja vanhoja katoaa koko ajan. Siitä huolimatta kaupallisiksi lajikkeiksi tunnustettuja lajikkeita on noin 50. Jotkut yleisimmistä lajikkeista ovat Fluffy Ruffles Fern, Kimberly Queen Fern, Tiger Fern, Golden Boston ja Marisa.

Ovatko Bostonin saniaiset myrkyllisiä kissoille ja koirille?

Bostonin saniaiset ovat joitain harvoista saniaisista, jotka eivät ole myrkyllisiä pienille eläimille tai ihmisille. Jos kissasi tai koirasi pitää Bostonin saniaisten lehtien napostelusta, ruiskuta kasvia veden ja etikan seoksella estääksesi tämän käyttäytymisen.

Kuinka erilaista Bostonin saniaisten hoito on sisällä ja ulkona?

Jos asut USDA:n kasvuvyöhykkeillä 9-11, Bostonin saniaisia voidaan kasvattaa ulkona. Paras hoito, jota he tarvitsevat, on varmistaa, että he saavat tarpeeksi vettä sateesta ja lannoittaa tarpeen mukaan. Jos et asu näillä ilmastovyöhykkeillä, sinun on tuotava saniaiset talvehtimaan sisälle. Pidä kosteus korkealla, tasainen kosteus maaperässä ja siirrä kasvit pois lämmitysaukoista, jotka kuivattavat niitä.

Mitkä seurakasvit näyttävät parhailta Bostonin saniaisten kanssa?

Bostonin saniaiset näyttävät kauniilta osana konttipuutarhoja, muita ulkoilmamaisemointia tai sisäpuutarhoja. Kasvit, jotka näyttävät parhailta Bostonin saniaisilla, ovat kasveja, jotka toimivat hyvin varjossa. Etsi astilbe-, caladium-, hostas-, impatiens- ja begoniat pariksi Bostonin saniaislajikkeiden kanssa.

Johtopäätös

Bostonin saniaiset ovat hämmästyttävä valikoima miekka-saniaisia. Vaikka se saattaa muistuttaa nirsompaa sukulaisuuttaan, kuten neitsantukkasaniainen, sitä on helpompi kasvattaa ja se on vähemmän tarkka tarkkojen olosuhteiden suhteen. Sen kauneuden lisäksi toiset ovat mainostaneet Bostonin saniaista sen sisäilmanpuhdistuseduista, jotka ovat samanlaisia kuin areca-palmu. Olipa syy mikä tahansa, Bostonin saniaiskasvit ovat ihania sisä- tai ulkokäyttöön. Vain vähäisellä hoidolla voit pitää nämä kasvit kukoistavina ja upeina.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook