Pysty sivuraide 101

Vertical Siding 101

Pystyverhoilu on katseenvangitsija ja tyylikäs ulkoverhousvaihtoehto, joka lisää arkkitehtonista mielenkiintoa sekä asuin- että liikerakenteisiin. Pystyverhoilu näyttää selkeältä ja ainutlaatuiselta, koska se asennetaan pystysuoraan toisin kuin tavalliset vaakaverhoilut, jotka asennetaan yhdensuuntaisesti maan kanssa.

Vertical Siding 101

Tämä sivuraidetyyli lisää modernia estetiikkaa koteihin ja muihin rakennuksiin ja tarjoaa samalla toiminnallisia etuja, kuten paremman vedenpoiston ja illuusion lisääntyneestä korkeudesta. Käytetäänpä pystysuoraa sivuraidetta ensisijaisena verhouksena tai ulkoisena korostuksena, se voi määrittää rakennuksen ulkoasun ja toiminnan uudelleen.

Pystysuuntaiset sivuraidetyylit

Pystysuorat sivuraidet ovat erilaisia tyylejä ja malleja, joita asunnonomistajat ja arkkitehdit voivat käyttää saavuttaakseen erityisen esteettisen ilmeen.

Pystysuora lauta ja listalista

Tämä on pystysuora sivuraide, jossa on leveät pystysuorat laudat kapeilla kaistaleilla tai listoilla, jotka peittävät lautojen välisen tilan. Tämä on eräänlainen ajaton pystysuora sivuraide, joka liittyy usein perinteiseen ja maalaismaiseen arkkitehtuuriin.

Lauta- ja riviarkkitehtuuria löytyy usein maalaistaloista, vanhoista ja uusista, mökeistä, mökeistä, navetoista, siirtomaa-asunnoista ja rannikkoarkkitehtuurista. Myös laudoitus- ja rimaverhoilu on puhdas ja minimalistinen, joten sitä käytetään myös modernissa ja nykyaikaisessa arkkitehtuurissa.

Pystysuuntainen paneloitu sivuraide

Moderni paneloitu pystysuora sivuraide sisältää suuria paneloituja sivuraidekappaleita, jotka on valmistettu useista materiaaleista, mukaan lukien kuitusementti, metalli ja vinyyli. Nämä paneelit ovat suuria ja näyttävät puhtaalta ja ehjältä. Sen tyylikäs ja sileä esitys on yksi syy, miksi tätä pystysuoraa sivuraidetyyliä käytetään usein nykyaikaisessa ja modernissa arkkitehtuurissa. Tämä sivuraide on suosittu myös sen energiatehokkuuden sekä monipuolisten värien ja viimeisteltyjen vuoksi.

V-Groove pystysuora sivuraide

V-urainen pystysuora sivuraide on tunnusomaista V-muotoisten urien tai kanavien läsnäolosta, jotka kulkevat pystysuunnassa kunkin paneelin pintaa pitkin. Nämä urat antavat sille erottuvan ulkonäön ja lisäävät syvyyttä, mikä luo vaaleita ja varjoisia alueita jokaiselle laudalle. Tätä sivuraidetyyliä käytetään usein perinteisissä tai maalaismaisissa rakenteissa, koska se herättää käsityötaidon ilmeen.

Shiplap pystysuora sivuraide

Pystysuoralle shiplapille on ominaista pitkät ja kapeat laudat, joiden välissä on erottuva ura. Jokaisessa laudassa on lähetysreuna tai ura toisella pitkällä sivulla, joka on suunniteltu menemään päällekkäin sen vieressä olevan laudan kanssa. Tämä luo tiukan ja säänkestävän istuvuuden.

Shiplap on suosittu sivuraidevaihtoehto sekä sisä- että ulkokäyttöön. Vaikka se on historiallinen panelointityyli, se saavuttaa nykyaikaisen estetiikan yksinkertaisen ja hillityn tyylinsä ansiosta.

Käänteinen lauta ja litteä pystysuora sivuraide

Käänteinen laudoitus, jota kutsutaan myös listaksi ja laudaksi, tuo perinteiselle sivuraidetyylille ainutlaatuisen käänteen. Kuten sen nimet viittaavat, käänteisessä laudoitus- ja rivilistassa listat naulataan lautojen taakse eikä niiden päälle. Tämä antaa sivuraidelle puupaneelien ulkoasun, jonka välissä on suuri rako. Löydät käänteislevy- ja rivilistat puu-, kuitusementti- ja vinyylivaihtoehtoina. Tämä sivuraidetyyli esiintyy usein modernissa tai nykyaikaisessa arkkitehtuurissa.

Pysty hollantilainen sivuraide

Hollannin sivuraidelle on ominaista selkeä profiili, joka erottaa sen samanlaisista uritetuista sivuraidetyyleistä, kuten shiplapista. Hollantilaisissa sylissä olevissa laudoissa on uurrettu profiili, joka antaa jokaiselle laudalle erottuvan muodon. Tämä ura sopii tiukasti lautojen molemmille puolille luoden tiukasti istuvan sivuraidetta. Tämä on historiallinen sivuraide, joka on tehokas veden- ja kosteudenkestävyyden kannalta. Vaikka hollantilaisella sylinterillä on ajaton tyyli, se vetoaa myös moderniin estetiikkaan.

Tongue and Groove pystysuora sivuraide

Kielekkeen ja uran pystysuora sivuraide koostuu laudoista, jotka lukittuvat toisiinsa saumattomasti. Jokaisella ponttilevyllä on pitkä reuna, joka on jyrsitty kielekkeellä toisella puolella ja uralla toisella. Yhden laudan kieleke sopii laudan uran päälle sen kyljessä.

Kielteinen sivuraide on vaikeampi asentaa kuin yksinkertaisemmat sivuraidetyylit, kuten shiplap, joissa on vain yksi uritettu puoli. Kielekkeitä on saatavana useista materiaaleista, ja niitä käytetään korostamaan perinteistä ja maalaismaista arkkitehtuuria.

Pystyverhoilumateriaalit

Pystysuoraa sivuraidetta on saatavana useista materiaaleista, joista jokainen eroaa ulkonäöltään, pitkäikäisyydestä ja huoltovaatimuksista.

Puu

Suosittuja puulajeja puuraidessa ovat setri ja punapuu, koska ne kestävät säätä ja tuholaisia. Alhaisempien kustannustensa vuoksi mänty on toinen yleinen sivuraidepuulaji; Se ei kuitenkaan ole yhtä vahva tai pitkäikäinen kuin punapuu- ja setriverhoilu. Vaikka puupäällysteellä on ajaton ja perinteinen ulkonäkö, se saattaa vaatia enemmän huoltoa, jotta se ei kuluisi ja rapistuisi.

Vinyyli

Vinyylisivuraide on materiaali, joka on valmistettu polyvinyylikloridihartsista (PVC). Se on yksi suosituimmista sivuraidemateriaaleista alhaisten kustannusten, säänkestävyyden, suunnittelun monipuolisuuden ja kestävyyden vuoksi. Vinyylisivuraidetta on saatavana useissa väreissä ja kuvioissa, ja ne on helppo asentaa. Vinyyliverhoilussa on myös energiatehokkaita vaihtoehtoja, joissa on lisäeristyskerroksia, jotka voivat säästää kustannuksia ajan myötä.

Kuitusementtipäällyste

Kuitusementtipäällyste on valmistettu sementin, hiekan ja selluloosakuitujen seoksesta. Tämä on yksi suosituimmista sivuraidemateriaaleista sen kestävyyden, vähäisen huollon ja tuholaisten ja tulipalojen kestävyyden vuoksi. Kuitusementtiverhoilu voidaan tehdä puun tai muurauksen näköiseksi. James Hardie, Hardie-lankun luoja, on yksi tunnetuimmista kuitusementtipäällysteiden valmistajista.

Metallipäällyste

Teräs ja alumiini ovat yleisiä sivuraidessa käytettyjä metalleja. Metallisivuraide on suosittu tietyissä esteettisissä tyyleissä, kuten teollisessa, nykyaikaisessa ja maalaismaisessa. Metalliverhoilu on kestävää ja tulenkestävää. Voit maalata metalliseinän, jonka avulla voit mukauttaa sen mihin tahansa värimaailmaan. Sitä on saatavana useissa eri tyyleissä, mukaan lukien paneelit sekä laudat ja listat.

Puukomposiittisivuraide

Puukomposiittiverhoilu koostuu puukuiduista ja muovista. Tämä sekoitus tarjoaa sivuraidelle tasapainon lämpimän rakenteen ja kestävyyden välillä. Komposiittisivuraide on suunniteltu kestämään kosteutta, tuholaisia ja mätää. Sitä on saatavana useissa sivuraidetyyleissä.

Pystyreunuksen plussat ja miinukset

Pystyverhoilu on verhoustyyli, joka voi lisätä esteettisiä ja toiminnallisia etuja rakennuksen ulkopinnalle. Kuten kaikilla sivuraiteilla, pystysuoralla sivuraidella on useita etuja ja haittoja, jotka sinun tulee ottaa huomioon ennen sen käyttöä.

Plussat:

Monipuolinen ja ajaton estetiikka: Pystyverhoilu sopii useisiin rakennuksiin, koska sitä on saatavana useissa eri tyyleissä ja materiaaleissa. Vaikka jotkut uskovat, että pystysuora sivuraide on viimeaikainen muoti, sen vuosikymmeniä jatkunut suosio osoittaa, että se on klassinen muotoilu. Visuaalinen korkeus: Pystysuoraan suunnattu sivuraide voi antaa vaikutelman korkeudesta, mikä tekee siitä sopivan rakenteisiin, jotka haluavat korostaa korkeuttaan. Vedenpoisto: Verrattuna joihinkin vaakasuuntaisiin sivuraidetyyppeihin, pystysuora sivuraide helpottaa tehokkaampaa vedenpoistoa. Arkkitehtoninen kiinnostavuus: Pystysuoraa sivuraidetta voidaan käyttää korostuksena alueilla, joita rakentaja haluaa korostaa, kuten päädyissä. Se on tehokas myös yhdistettynä muihin verhousmateriaaleihin. Monipuolisuus: Pystysuoraa sivuraidetta on saatavana useilla tyyleillä, materiaaleilla, väreillä ja tekstuureilla, minkä ansiosta se toimii useiden rakennustyyppien ja -tyylien kanssa. Helppohoitoisuus: Lika ja lika kerääntyy luonnollisesti ulkoverhouksille, mutta pystysuoraan sivuraidetta on helppo puhdistaa.

Haittoja:

Kustannukset: Verrattuna tiettyihin vaakasuuntaisiin sivuraidevaihtoehtoihin, jotkut pystysuorat sivuraidet voivat olla kalliimpia suosion puutteen vuoksi. Materiaalien rajoitettu saatavuus: Vaikka pystyverhouksille on olemassa erilaisia tyyppejä ja materiaaleja, vaihtoehtoja ei ole yhtä paljon kuin vaakaverhouksille. Asennus: Pystyverhoilun asentaminen on työvoimavaltaisempaa ja vaatii enemmän taitoa kuin vaakaverhoilu. Sauman näkyvyys: Pystysuorassa sivuraidessa voi olla enemmän havaittavissa olevia saumoja, jotka heikentävät yleistä suunnittelua sivuraidetyylistä riippuen. Ei ihanteellinen kaikille arkkitehtonisille tyyleille: Monipuolisuudestaan huolimatta pystysuora sivuraide ei sovellu kaikkiin arkkitehtonisiin tyyleihin.

Esimerkkejä pystysuorasta sivuraidesta

Tässä on joitain tapoja, joilla rakentajat ja arkkitehdit ovat käyttäneet pystysuoraa sivuraidetta parantaakseen näiden kotien suunnittelua erilaisissa arkkitehtonisissa tyyleissä.

Siirtymäaikainen

Black transitional house with vertical sidingCarlton Edwards

Tämän kodin rakentajat käyttivät pystysuoraa puista laudoitusta antaakseen tälle perinteiselle kodille modernin reunan. Tummanharmaa maali auttaa visuaalisesti tasoittamaan sivuraidetta selkeästi.

Nykyaikainen

Small contemporary house with vertical sidingArchitrave Architecture Design Build Ltd.

Kahden tyyppistä pystysuoraa sivuraidetta, metallia ja puuta, käytettiin korostamaan tämän kodin eri alueita. Vaikka metalliverhous antaa kodille sen erottuvan nykyaikaisen tyylin, puuverhous antaa sille miellyttävän lämmön ja tekstuurin.

Moderni

Modern house with vertical sidingKAUKKAAN VAARA

Tämän kodin modernia tyyliä täydentää pystysuora puulankkuverhoilu, joka on säästeliää ja mutkaton. Rakentaja käytti kahta eri leveyttä puulaudoille luodakseen selkeän ja hienovaraisen jaon talon ylä- ja alaosien välille.

Perinteinen

Traditional house with vertical siding

Tässä talossa on kodikas, kutsuva ulkonäkö kaksisävyisen laudoituksen ja riviverhouksen ansiosta. Pystyverhoilun lämpimät, täyteläiset värit heijastuvat keskuksen pinotussa kiviverhouksessa.

skandinaavinen

Scandinavian house with vertical sidingPinterest

Puhdas ja suora pystysuoran sivuraide täydentää skandinaavisen arkkitehtuurin yksinkertaista, säästeliää muotoa. Tämän kodin rakentajat käyttivät petsattua, vaakasuoraa puupäällystettä määrittämään ja kiinnittämään huomiota kodin sisäänkäyntiin.

Maalaistalo

White farmhouse with vertical sidingTwo Hawksin suunnittelu ja kehitys

Moderneissa ja perinteisissä maalaistalojen suunnittelussa käytetään laajasti laudoitus- ja listalistaa. Tässä kodissa käytetään erilaisia ulkoverhoilutyyppejä, mukaan lukien tiili ja puu, sekä vaihtelevat syvyydet ja värit, jotka luovat visuaalista mielenkiintoa ulkoa.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook