Suihkun/kylpyammeen laatoitus, osa 1: Laattojen asettaminen

How to Tile a Shower/Tub Surround, Part 1: Laying the Tile

Mietitkö suihkun tai kylpyammeen laatoitusta? Lattian laatoitus tai backsplash on yksi asia; paljon vettä sisältävän alueen, kuten suihkun tai kylpyammeen, laatoitus saattaa tuntua täysin eri tarinalta.

How to Tile a Shower/Tub Surround, Part 1: Laying the Tile

Mutta totta puhuen, laatoitusprosessi on samanlainen kaikissa näissä tapauksissa. Vain muutama strategian ja tekniikan säätö, ja voit onnistuneesti laatoittaa kylpyammeen ympäristön (tai suihkun) vesiturvallisimmalla tavalla. Ja meillä on vaiheittainen opetusohjelma, joka näyttää sinulle, kuinka voit laatoittaa suihkun tai kylpyammeen ympärillesi!

 

Olet ehkä jo lukenut artikkelimme vanhan laatan poistamisesta kylpyammeen reunuksesta ja altaan reunuksen valmistelusta laattoja varten. Tämä opetusohjelma opastaa sinua suihkun kaakeloinnin vaiheissa, joka ei vain näytä upealta, vaan joka toimii täydellisesti myös sinulle, perheellesi ja/tai vieraillesi. Se on prosessi, joka vaatii kärsivällisyyttä ja tarkkuutta, mutta se ei ole hirveän vaikeaa.

Mitä tarvitset kylpyammeen tai suihkun laatoittamiseen

Ohuet laatat valitsemasi Lasinvälikkeet Laattaleikkuri

DIY Tile Shower Tub Surround - prepare the wall

Kuinka laatoittaa suihku

Ennen kuin aloitat valmiiden seinien varsinaisen laatoituksen, on hyvä idea päättää, mistä aloittaa, ja onko koko laatalla aloittaminen tilasi edun mukaista. Viimeinen asia, jonka haluat tehdä, on alkaa heittää laattoja seinälle ja ymmärtää, että viimeisen rivisi tulee olla 1/2" laattaliuskoja tai jotain vastaavaa.

measure the width of your widest wall

Yksi suositus on mitata leveimmän seinäsi leveys (tai seinä, josta haluat aloittaa laatoituksen), merkitse pystyviiva keskipisteeseen ja laatoittaa sitten sieltä ulospäin (jos alustavat mittasi sopivat tähän). Näin saadaan täysin symmetrinen laattatyö.

Toinen menetelmä, jota käytetään tässä opetusohjelmassa, on mitata seinän leveys ja jakaa se sitten laattojen leveydellä plus yhdellä välillä (tässä tapauksessa 4" laatat ja 1/8" välit tarkoittavat 4-1/ 8" vaaditaan saraketta kohden).

Jos numerossa on yli puolet laatan leveydestä jäljellä (joka on viimeisen sarakkeen leveys), voit aloittaa laatoituksen kulmasta. (Henkilökohtaisesti pidän tästä menetelmästä parempana, koska seinäkulma auttaa ohjaamaan laattojen pystysuoraa viivaa.)

purchase powder thinset or pre-mixed thinset

Vaihe yksi: Valmista Thin-set

Voit ostaa jauhetta Thin-set tai valmiiksi sekoitettua Thin-settiä. Käytimme tähän kylpyammeen ympärille noin 4-1/2 gallonaa esisekoitettua Thin-settiä – voit käyttää enemmän tai vähemmän riippuen käyttämäsi lastan leikkauksesta ja laattasi koosta, mutta se saattaa auttaa arvioissasi. .

Vinkki: Jos aiot käyttää valkoista tai vaaleaa laastia, valitse valkoinen Thin-set. Jos laasti on harmaa tai tumma, käytä harmaata Thin-set.

Good place to lay tape

Vaihe yksi: Aloita Thin-setin levittäminen ennen laattojen asentamista

Missä tahansa aloituspisteesi on, levitä Thin-set tälle alueelle noin 2" neliön tilaan. Et halua mennä liian suuriksi Thin-set-tiloillasi, koska se alkaa kuivua ennen kuin saat kaikki laatat paikalleen.

Älä myöskään halua levittää Thin-setiä pieneen tilaan, koska koko suihkun laatoitus vie paljon enemmän aikaa. Se lisää myös epätasaisten kaakeloitujen kasvojen todennäköisyyttä seinälläsi.

Vinkki: Ei näy, mutta erittäin suositeltavaa on maalata teippiä mille tahansa viereiselle pinnalle, jolle et halua Thin-setiä. Nämä asiat voivat olla sotkuisia, ja siivoaminen on paljon helpompaa pienellä valmistelulla.

Run your trowel over the thinset

Vaihe kaksi: Luo viiva, johon laatat tarttuvat

Luo viivoja ajamalla lastalla Thin-setin yli. Vaaka- tai pystysuunnassa ei ole väliä mihin suuntaan lastasi menee. Tärkeää on, että jokainen Thin-setin "harjasta" on yhtä syviä, kun tulee ulos hardibackeristä. Tämä on avain sileän viimeistellyn laatan pinnan kannalta.

Place your first tile in the thinset

Vaihe kolme: Aloita ammeen laatoitus

Aseta ensimmäinen laattasi Thin-sarjaan, paina lujasti ja tasaisesti. Käytä tasoa laatan yläreunassa varmistaaksesi, että aloitat neliöstä. Tämä on erittäin tärkeää erityisesti näissä ensimmäisissä laatoissa, koska ne muodostavat perustan muiden laattojen asettamiselle.

Jos ensimmäinen on vino, on todennäköistä, että muu seinäsi on vinossa. Ota tässä aluksi hieman enemmän aikaa saadaksesi täydellisen.

Make any adjustments necessary

Tee tarvittavat säädöt saadaksesi laatan täysin vaakasuoraan – sekä edestä että sivulta. Siirry sitten seuraavaan ruutuun.

starting your tiling in a corner

Vaihe neljä: Käytä portaikkomenetelmää suihkun ympäristön laatoittamiseen

Jos aloitat laatoituksen nurkasta, suosittelen laattojen asettamista muotoon, jota kutsun "portaikkoprosessiksi". Se tarjoaa runsaasti tukea jokaiselle ruudulle ja pitää jokaisen rivin ja sarakkeen täsmälleen linjassa viereisten rivien ja sarakkeiden kanssa. Pohjimmiltaan tämä tarkoittaa, että laatat asetetaan alas kuten portaat, ylhäältä alas, kun laajennat laatoitettujen sarakkeiden määrää.

remove this excess thinset

Vaihe viisi: Poista ylimääräinen Thin-set

Kun jokainen laatta asetetaan, työnnät sen Thin-sarjaan luodaksesi tasaisen kaakeloidun pinnan. Joskus Thin-set saattaa puristaa laatan ja viereisen laatan välistä. Haluat poistaa tämän ylimääräisen Thin-setin, koska tämä rako on pidettävä puhtaana laastia varten.

Vinkki: Käytä välikappaletta raaputtaaksesi pois ylimääräinen ohut osa rakoista.

bit of extra thinset

Näet hieman ylimääräistä Thin-settiä, jonka tämä välikappale pyyhki pois. Heitin nämä palat takaisin Thin-set-ämpäriini, koska ne olivat vielä kosteita; Kuitenkin, jos ne ovat alkaneet kuivua jostain syystä, sinun kannattaa heittää ne pois.

groove pretty quickly

Vinkki kylpyammeen tai suihkutilan laatoittamiseen

Löydät urasi melko nopeasti, varsinkin jos se on tavallinen seinä, jossa ei ole esteitä tai esteitä. Kylpyammeen tai suihkun laatoitus on kuitenkin iso työ, ja on hyvä mahdollisuus, että elämäsi realiteetit eivät anna sinun saada sitä valmiiksi yhdellä iskulla. Jos jostain syystä joudut pitämään tauon, pyyhi paljaat Thin-set pois kittiveitselläsi.

DIY Tile Shower Tub Surround - edges

Haluat jokaisen laatan reunojen viereisten pintojen olevan sileitä ja tasaisia, jotta voit helposti jatkaa siitä, mihin jäit uuden Thin-setin asettamiseksi.

wipe off any thinset drips

Vaihe kuusi: Poista kuivunut Thin-set

Jos joudut keskeyttämään laatoituksen hetkeksi, on hyvä idea pyyhkiä pois kaikki Thin-set-tiput, kun Thin-set on vielä märkä. Tämä säästää paljon aikaa ja vaivaa pitkällä aikavälillä. Jos kuitenkin unohdat pisaroita ja ne kovettuvat, kaikki ei ole menetetty. Ota viila ja vanha pyyhe.

DIY Tile Shower Tub Surround - towel cleaning

Kaksinkertaista pyyhe ylös ja kääri se viilanterän ympärille.

DIY Tile Shower Tub Surround- blade

Varo, ettei viila koskaan kosketa posliinia (se voi halkeilla posliinia), raaputa pois kaikki kuivuneet Thin-setin palaset. Jos terä alkaa leikkaamaan pyyhkeen läpi, aseta se toiseen pyyhkeen osaan. Viilaterän ja posliinin välissä tulee aina olla pyyhepuskuri.

DIY Tile Shower Tub Surround - staircase tiling

Vaihe 7: Jatka ammeen ympäryksen laatoitusta

Jatka tätä portaikkoprosessia niin kauan kuin voit ja kulje alas jokaisessa portaassa.

DIY Tile Shower Tub Surround - material

Vaihe 8: Yksittäisen laatan asentaminen altaan ympärille

Vaikka on parasta asettaa Thin-set suhteellisen suurelle alueelle, saatat törmätä tilanteisiin, joissa tarvitset tai haluat asettaa yksittäisiä laattoja. Tee tämä levittämällä Thin-setiä laatan takaosaan ja hiertämällä sitten viivoja samaan syvyyteen kuin mitä olet tehnyt seinillä.

Vinkki: Voit säätää hiertolastan syvyyttä hieman muuttamalla hiertolastan kulmaa lakaisua tehdessäsi – mitä kohtisuorassa lastasi on laattaan nähden, sitä syvempi Thin-set on ja sitä korkeampi laattasi istua hardibackeriltä.

troweled tile back

Hierretty laatta takaa, että voit asettaa yksittäisen laatan paikoilleen. Varmista, että työnnät sitä seinää kohti tasaisella paineella kaikkiin reunoihin ja kulmiin, jotta laatta on samassa linjassa viereisten laattojensa kanssa.

DIY Tile Shower Tub Surround-add spacers

Vaihe yhdeksän: Lisää välilevyt

Lisää välilevyt aivan kuten teet jokaisen laatan asettamisen yhteydessä. Tämä on avainasemassa, kun laatoit ammeen ympäristön.

Tiling around obstacles such as tub

Vaihe 10: Kierrä esteiden ympärille

Esteiden, kuten kylpyammeen tai suihkun kalusteet, hyllyt tai ikkunat, laatoitus vaatii hieman enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä (ja todennäköisesti laattojen leikkauksia). Tässä vaiheessa portaikkomenetelmässäni minun piti leikata L-muotoinen laatta jatkaakseni portaikkoa. Pidä koko laatta paikallaan ja tarkista väli (voit jopa lisätä välikappaleita tähän, jos haluat).

DIY Tile Shower Tub Surround-pencil draw

Vaihe yksitoista: Piirrä leikkausviivat

Piirrä lyijykynällä ikkunan reunaa pitkin leikattavan L-kirjaimen ääriviivat.

Vinkki: Voit myös tehdä nämä mittaukset ja piirtää laatan etuosaan vastaavasti; kuitenkin, jos mahdollista, tämä menetelmä on yleensä tarkempi ja tehokkaampi kuin mittausten tekeminen ja niiden tarkka siirtäminen, yksinkertaisesti siksi, että virheiden sallimiseksi on vähemmän vaiheita.

DIY Tile Shower Tub Surround-line on the back

Vaihe kaksitoista: Leikkaa laatat

Viivasi ovat laatan takana, joten sinun on ulotettava ne varovasti laatan reunoihin, jotta ne näkyvät laatan etupuolella. Seuraa sitten tätä opetusohjelmaa laattojen märkäsahan käyttämisestä leikkausten tekemiseen.

DIY Tile Shower Tub Surround- perfect l shaped shape

Joten olet leikannut täydellisen L-muotoisen laattasi. Hyvää työtä.

DIY Tile Shower Tub Surround-install

Vaihe kolmetoista: Asenna laatta kuivaksi altaan ympärille

Kuiva sovita se L-muotoiseen tilaan; Jos se näyttää täydelliseltä istuvalta (mitä se toivottavasti tekee), olet valmis kiinnittämään sen.

DIY Tile Shower Tub Surround- L-shaped space

Vaihe neljätoista: Leikatun laatan levittäminen suihkun ympärille

Koska itse L-muotoinen tila voi olla hankalaa levittää tasainen kerros Thin-setiä suoraan, tämä on esimerkki, jossa Thin-setin levittäminen itse laattaan voi olla tarkempaa ja tehokkaampaa. Levitä siis hieman Thin-setiä leikatun laatan takaosaan.

trowel over the thinset

Luo tasaiset linjat ajamalla lastalla Thin-setin yli.

Attach the L-shaped piece

Kiinnitä L-muotoinen pala tilaansa painamalla tiukasti ja tasaisesti niin, että tämän laatan pinta on samalla tasolla viereisten laattojen kanssa.

DIY Tile Shower Tub Surround-adjust the angles

Vaihe viisitoista: Säädä ja lisää välikappaleita

Säädä kulmat niin, että se on suorassa, ja aseta sitten välikkeet rakoihin, jotta se pysyy paikallaan.

Scrape away any excess thinset

Vaihe kuusitoista: Poista sotku

Raaputa pois ylimääräinen Thin-set, jos sellainen on, juuri asennetun laatan sivuilta. Haluat ikkunalaudan olevan täysin sileä ja tasainen, kun on aika asettaa laatat.

DIY Tile Shower Tub Surround-admire

Astu taaksepäin. Se näyttää upealta; osaat nyt leikata omituisen muotoisia laattoja tehokkaasti ja tehokkaasti ja asettaa ne esteiden ympärille. Jatka portaiden laatoitusmenetelmääsi.

DIY Tile Shower Tub Surround-draw

Vaihe seitsemäntoista: Jatka ammeen ympäryksen laatoitusta

Portaikkomenetelmän seuraavaa tasoa varten saatat joutua yksinkertaisesti katkaisemaan osan laatasta. Voit myös käyttää mittanauhaa tähän leikkaukseen, mutta pidin parempana tiileä ja vedä viivaa.

For straight cuts

Suorien leikkausten tekeminen laatoittaessasi putkirungon

Suorissa leikkauksissa voit pitää laatta ylhäällä etupuoli seinää kohti, kun piirrät viivaa niin, että viiva piirretään suoraan laatan pintaan (toisin kuin laatan takana oleva viiva). Tämä toimii kuitenkin vain suorissa leikkauksissa – älä tee tätä L-muotoisille leikkauksille tai muille hienoille leikkauksille, sillä leikkaukset ovat täsmälleen päinvastaisia kuin tarvitset.

DIY Tile Shower Tub Surround-factory cut

Kun olet tehnyt suoran leikkauksen, laatassasi on yksi tehtaalla leikattu pää ja yksi märkäsahattu pää. Minkä tahansa leikkauksen teet, sijoita se pois muista laatoista, jos mahdollista, koska se on todennäköisesti terävämpi eikä hieman kapeneva kuin tehtaan laattojen reunat.

DIY Tile Shower Tub Surround- window tiling

Aseta tässä tapauksessa leikkauspuoli ylöspäin ikkunaa kohti, koska se peitetään ikkunankehyksen laatoittamisen yhteydessä. Tee kuivasovitus varmistaaksesi, että leikkaus on täydellinen; säädä tarvittaessa.

DIY Tile Shower Tub Surround- spacers

Hiero sitten Thin-settiäsi ja aseta laatta oikeaan paikkaan. Lisää välilevyt.

DIY Tile Shower Tub Surround-cuts

Esileikattu laatta suihkutilaa varten

Paikoissa, joissa sinun on leikattava jokainen laatta jatkaaksesi portaikkomenetelmääsi, sinun on katsottava eteenpäin ja tehtävä joitain leikkauksia ennen Thin-setin asentamista.

Tämä on tarpeen (leikkaus ennen Thin-settiä), koska: a) voit mitata helpommin ilman Thin-setiä hardibackerissä, b) voit tehdä tarkempia kuivasovituksia, kun Thin-setiä ei ole paikallaan, ja c) Thin-set alkaa kovettua, jos joudut tekemään paljon leikkauksia ja säätöjä sen levittämisen jälkeen. Laskelmien tekemiseen tarvitset periaatteessa kolme päämittausta: A, B ja C. (B = puolet laatan korkeudesta, joka on ollut laattojen sarakkeiden välinen etäisyys kauttaaltaan.)

DIY Tile Shower Tub Surround- measure

Vinkkejä laattojen mittaamiseen leikkaamista varten

Mittasin ikkunani leveyden laskeakseni kuinka monta saraketta tarvitsen ja kuinka monta kutakin laatan kokoa (W, X, Y tai Z) tarvitsen. Vaikka tyypillisesti suosittelen leikkausta yksi kerrallaan, päätin tässä tapauksessa turvalliseksi (johtuen yhtäläisistä pystymitoista ikkunan molemmista kulmista kattoon) leikata kaikki ikkunan yläpuolella tarvittavat laatat. Tässä laskelmat:

AB = Laatta W

A = Laatta X

BC = Laatta Y

C = laatta Z

DIY Tile Shower Tub Surround-round cut

Vaihe 18: Leikkaa laatta putken reikää varten

Toinen este, johon todennäköisesti törmäät, kun laatoit suihkun tai kylpyammeen ympäristön, ovat putkistot, kuten kylpyammeen hana, hanaventtiili tai suihkupää. Kuten kuvasta näkyy, tämä kylpyammehana putoaa suoraan laatan linjaan. Tämä opetusohjelma näyttää, kuinka käyttää täydellisen kokoista laattaporanterää juuri tällaisiin putkiin.

DIY Tile Shower Tub Surround-measure and cut

Vaihe yhdeksäntoista: Mittaa laatta reikää varten

Mittaa ja merkitse laattaasi kohtaan, jossa leikkauksen tulee mennä.

DIY Tile Shower Tub Surround-drill

Kiinnitä laatan terä poraasi.

DIY Tile Shower Tub Surround-diamond blade

Tämä on timanttiterä, ja voit nähdä tässä, että se on pyöreä terä, joka on koverrettu. Terä on halkaisijaltaan 1-1/8 tuumaa, mikä on täydellinen koko tavallisiin 1/2 tuuman putken ulostuloihin (tai jopa hieman suurempiin).

DIY Tile Shower Tub Surround-tile on top

Vaihe 20: Leikkaa laattaan reikä

Aseta laattasi romulevyn päälle niin, että kun poranteräsi pääsee laatan läpi, sillä on jonnekin "pehmeä" laskeutua.

DIY Tile Shower Tub Surround-drill takes time

Haluat luultavasti harjoitella laatan romupalalla, sillä poranterään totuttelu vaatii hieman. Suosittelen, että kumppani auttaa sinua pitämään laatta turvallisesti poraamisen aikana.

Jos sinulla ei kuitenkaan ole tätä mahdollisuutta, kiinnitä laatta polvillasi niin, että sinulla on molemmat kädet vapaana työntääksesi – KOVASTI – poraa, kunnes terä "vetää". Minusta oli tehokkainta sijoittaa porani pieneen kulmaan sen sijaan, että se olisi suunnattu suoraan kohtisuoraan laatan pintaa vasten, mutta tämä saattaa olla vain henkilökohtainen mieltymys.

Poraa ympyrääsi.

DIY Tile Shower Tub Surround- drill fit

Vaihe kaksikymmentäyksi: Asenna laatta altaan ympärille kuivaksi

Kuiva sovi laattasi; jos se sopii täydellisesti (sormet ristissä!), asenna se Thin-setin kanssa. Jatka portaikkomenetelmääsi tällä seinällä ja kaikilla muilla, kunnes koko kylpyammeen ympäristö/suihku on laatoitettu.

DIY Tile Shower Tub Surround-tile saw

(Tutustu laatan märkäsahan aloittelijan oppaaseen saadaksesi vinkkejä laatan leikkaamiseen niin, että se sopii suurempien kaarevien alueiden, kuten ammeen sekoitinventtiilin, ympärille.)

DIY Tile Shower Tub Surround-full tiling above the window

Vaihe kaksikymmentäkaksi: Laatoi suihkuikkunan ympärille

Lopuksi, jos suihkussasi tai kylpyammeessasi on ikkuna, sinun kannattaa asettaa bullnose-laatta ikkunalaudan sisäpinnoille. Monissa laattatyypeissä on saatavilla bullnose-laattoja; tässä ylisuuressa metrolaatassa (4"x12") oli mukana 4 tuuman härkäneliöt, jotka sopivat täydellisesti tälle ikkunalaudalle.

Tärkeä asia, joka on muistettava tämän laatoituksen kanssa, on pitää laatan reunat tasaisina ja tasaisina, jotta teräviä laattojen reunoja ei tule näkyviin tai paikkoja, joissa vesi voi vahingossa kerääntyä.

DIY Tile Shower Tub Surround Project

Tarkista kaikki laatat varmistaaksesi, että ne pysyvät paikoillaan. Kun olet tyytyväinen, anna Thin-setin kuivua kokonaan. Onnittelut! Olet vain yhden askeleen päässä kaakeloidun kylpyammeen/suihkun viimeistelystä! Se näyttää kauniilta. Muista tutustua injektointi- ja tiivistysohjeisiimme projektin viimeistelemiseksi.

Huomautus: Kirjoittaja on kokenut, vaikkakaan ei ammattimainen, tee-se-itse-mies. Kirjoittaja tai Homedit eivät ole vastuussa mistään vammoista tai vahingoista, jotka voivat johtua tämän opetusohjelman noudattamisesta.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook