Vedenlämmittimien tyypit ja mitä sinun tulee tietää

Types of Water Heaters and What You Should Know

Oikean vedenlämmittimen valinta on ratkaisevan tärkeää, sillä se on 14-18 % vuotuisesta sähkölaskustasi. Laajan valikoiman ansiosta päätöksen tekeminen voi olla ylivoimaista. Tämä opas opastaa sinut erityyppisten vedenlämmittimien läpi ja auttaa sinua löytämään täydellisen istuvuuden.

Types of Water Heaters and What You Should Know

1. Säiliövedenlämmittimet

Tank Water Heaters

Nämä tunnetaan myös nimellä varastointivesilämmittimet, ja ne ovat yleisin saatavilla oleva tyyppi. Säiliövedenlämmittimet koostuvat eristetystä säiliöstä, jossa vettä lämmitetään ja varastoidaan kunnes sitä tarvitaan. Kokovalikoima on monipuolinen, ja siihen mahtuu 30-80 gallonaa vettä.

Plussat:

Vaihtelevan kapasiteetin avulla voit valita säiliön koon, joka sopii kotitaloudesi vedenkulutukseen. Edullisempi ostaa ja asentaa. Luotettava, varsinkin kylminä vuodenaikoina. Saatavilla on useita energiavaihtoehtoja, mukaan lukien maakaasu, sähkö, propaani ja aurinko.

Haittoja:

Energiankulutus on yleensä korkeampi, mikä tarkoittaa kohonneita kustannuksia pitkällä aikavälillä. Oikean koon valintaan tarvitaan ammattiapua.

2. Tankless vedenlämmittimet

Tankless Water Heaters

Vaikka säiliöttömät vedenlämmittimet ovat perinteisiä vaihtoehtoja kalliimpia, ne ovat innovatiivisia järjestelmiä, jotka lämmittävät vettä tarpeen mukaan. Nämä yksiköt käyttävät suuritehoisia polttimia veden lämmittämiseen välittömästi sen virtaaessa kierukkaverkoston läpi.

Plussat:

Kompakti koko tekee niistä pienitilaystävällisiä. Pitkä käyttöikä yli 20 vuoden käytössä. Erittäin energiatehokas. Vähentynyt bakteerikasvun riski, koska siinä ei ole varastoitua vettä.

Haittoja:

Se on kalliimpaa ostaa ja asentaa. Siinä on monimutkainen asennusprosessi, jossa on tuuletus- ja kaasulinjat. Se ei välttämättä toimita riittävästi kuumaa vettä suuren tarpeen aikana.

3. Propaani vedenlämmittimet

Propane Water Heaters

Propaanivedenlämmittimet käyttävät propaanikaasua veden lämmittämiseen. Ne ovat erityisen hyödyllisiä syrjäisissä paikoissa, joissa maakaasua ei ole saatavilla.

Plussat:

Ihanteellinen maaseudulle tai eristyneille paikoille. Erittäin energiatehokas verrattuna sähkömalleihin. Kustannustehokas polttoainevaihtoehto sähköön verrattuna. Saatavana eri tyyppejä, mukaan lukien tankittomat, säiliötyyliset ja hybridimallit.

Haittoja:

Vaatii propaanisäiliön säännöllistä täyttöä. Se saattaa vaatia lisätuuletusjärjestelmiä. Ei ehkä ole mahdollista alueilla, joilla on rajoitettu propaanin saatavuus tai korkeat kustannukset.

4. Hybridi- tai lämpöpumppuvedenlämmittimet

Hybrid or Heat Pump Water Heaters

Hybridivedenlämmittimissä perinteinen säiliövarasto yhdistetään lämpöpumppuun, joka ottaa lämpöä ilmasta ja käyttää sitä veden lämmittämiseen. Ne käyttävät 60 % vähemmän tehoa kuin perinteiset vedenlämmittimet, mikä tekee niistä erinomaisen vaihtoehdon.

Plussat:

Käytä vähemmän sähköä. Pienemmät kasvihuonekaasupäästöt.

Haittoja:

Korkeammat ennakkokustannukset. Vähemmän tehokas kylmemmässä ilmastossa. Lämpöpumput voivat olla meluisia.

5. Solar vedenlämmittimet

Solar Water Heaters

Aurinkovesilämmittimet käyttävät tyypillisesti kattoon asennettuja aurinkopaneeleja keräämään lämpöä auringosta veden lämmittämiseksi.

Plussat:

Käytännössä ilmainen käyttö asennuksen jälkeen. Pienemmät kasvihuonekaasupäästöt. Vähennä riippuvuutta verkkosähköstä tai maakaasusta. Valtion kannustimet ja verohyvitykset voivat alentaa kustannuksia

Haittoja:

Alkuasennus voi olla kallista. Tehokkuus laskee pilvisenä tai sateisena päivänä. Varmuusjärjestelmä tarvitaan pilvisillä päivillä, mikä nostaa kustannuksia.

6. Sähkökäyttöiset vedenlämmittimet

Electric Water Heaters

Sähkökäyttöiset vedenlämmittimet käyttävät sähkövastuskäämiä veden lämmittämiseen. Niitä on saatavana sekä tankkittomana että säiliöttömänä versiona.

Plussat:

Helpompi ja halvempi asentaa kuin kaasumallit. Halvempi ostaa. Tarkka lämpötilan säätö. Puhdas toiminta. Turvallisempi (ei hiilimonoksidia).

Haittoja:

Korkeammat käyttökustannukset. Riippuu virtalähteestä Rajoitettu kapasiteetti samanaikaiseen käyttöön.

7. Käyttöpisteen vedenlämmittimet

Point-of-Use Water Heaters

Käyttöpisteen vedenlämmittimet ovat minisäiliöitä tai säiliöttömiä yksiköitä, jotka on asennettu käyttöpisteeseen, kuten pesuallas tai suihku, paikallisen lämmityksen aikaansaamiseksi. Löydät säiliö- ja säiliöttömät versiot käyttöpisteen vedenlämmittimistä.

Plussat:

Minimaalinen lämpöhäviö, koska laite on lähellä käyttöpaikkaa. Pieni jalanjälki. Toimii keskusvesilämmitysjärjestelmästä riippumatta.

Haittoja:

Se ei ole ihanteellinen useaan samanaikaiseen käyttöön. Kustannukset voivat laskea yhteen useille yksiköille.

8. Kondensoiva vedenlämmitin

Condensing Water Heater

Lauhdevesi kierrättää muiden kodinkoneiden, kuten uunin, palamisprosesseista syntyvän jätekaasun ja käyttää sitä veden lämmittämiseen. Lauhdevesilämmittimet sopivat koteihin, joissa lämmitykseen ja ruoanlaittoon käytetään pääasiassa maakaasua.

Plussat:

Käyttää muuten hukkaan heitettyä lämpöä, mikä vähentää energialaskuja. Pienemmät käyttökustannukset pitkällä aikavälillä.

Haittoja:

Korkeat ennakkokustannukset. Yksiköt voivat olla tilaa vieviä, mikä tekee niistä vähemmän sopivia pienempiin tiloihin.

9. Yhdistelmäkattila vedenlämmitin

Combination Boiler Water Heater

Yhdistelmäkattila-vedenlämmittimet, jotka tunnetaan yleisesti nimellä "yhdistelmäkattilat", palvelevat kahta tarkoitusta. Ne toimivat sekä vedenlämmittiminä että keskuslämmitysyksiköinä. Niissä ei ole varastosäiliötä, joten voit pitää niitä säiliöttöminä vedenlämmittiminä.

Plussat:

Yksi yksikkö huolehtii lämmityksestä ja käyttövedestä vähentäen tilaa. Pienempi lämpöhäviö, koska erillistä säiliötä ei tarvita.

Haittoja:

Ei ihanteellinen suurempiin koteihin, joissa on korkea kuuman veden ja lämmityksen tarve.

Vedenlämmitintyyppien vertailutaulukko

Vedenlämmittimen tyyppi Plussat Haittoja Elinikä
Säiliön vedenlämmittimet Eri kokoja, edullinen. Korkeat pitkän aikavälin energiakustannukset. 10-15 vuotta
Tankittomat vedenlämmittimet Kompakti, pitkäikäinen, tehokas. Kallis, monimutkainen asennus, ei välttämättä täytä suurta kysyntää. Yli 20 vuotta
Propaani vedenlämmittimet Ihanteellinen maaseudulle, kustannustehokas. Toistuva täyttö, lisätuuletus, rajoitettu saatavuus. 10-15 vuotta
Hybridi/lämpöpumppulämmittimet Alhainen sähkönkulutus, pienemmät päästöt. Korkeammat ennakkokustannukset, vähemmän tehokas kylmissä ilmastoissa. 10-15 vuotta
Solar vedenlämmittimet Käytännössä ilmainen, pienemmät päästöt, kannustimet. Kallis asennus, tehokkuus pilvisinä päivinä, tarvitsee varmuuskopion. 20-30 vuotta
Sähkökäyttöiset vedenlämmittimet Helppo asennus, pienemmät kustannukset. Korkeat käyttökustannukset, tehosta riippuvainen, rajoitettu kapasiteetti. 10-15 vuotta
Käyttöpisteen vedenlämmittimet Minimaalinen lämpöhäviö, kompakti. Ei useaan samanaikaiseen käyttöön, kustannukset kertyvät. 10-15 vuotta
Lauhduttavat vedenlämmittimet Hyödyntää hukkalämpöä, pienemmät kustannukset. Korkeat ennakkokustannukset, isot yksiköt. 10-15 vuotta
Yhdistelmäkattilalämmittimet All-in-one, pienempi lämpöhäviö. Ei suuriin koteihin, joissa on suuri kysyntä. 15-20 vuotta

Millainen vedenlämmitin sopii sinulle?

Oikean vedenlämmittimen valitseminen kotiisi ei tarkoita vain vanhan vaihtamista vastaavaan malliin. Useat tekijät vaikuttavat kotitaloutesi tarpeista budjettirajoituksiin ja ympäristönäkökohtiin. Näin voit selata lukuisia vaihtoehtoja:

Arvioi kotitaloutesi kuuman veden tarpeet: Harkitse kylpyhuoneiden, pesualtaiden ja kaikkien kuumaa vettä käyttävien laitteiden määrää. Jos talossasi on suuri tarve samanaikaiselle kuuman veden käytölle, kuten astianpesukoneen pyörittämiselle, kun joku on suihkussa, säiliö tai suurempi säiliötön vedenlämmitin voi olla sopiva. Ajattele budjettiasi: Vaikka säiliöttömien tai hybridimallien alkukustannukset ovat korkeammat, ne maksavat usein energiansäästöjä ajan myötä. Toisaalta perinteiset säiliömallit ovat yleensä aluksi halvempia, mutta niillä voi olla korkeammat käyttökustannukset energiatehokkaamman käytön vuoksi. Muista tilarajoitukset: Säiliömallit vaativat enemmän tilaa, mikä tekee niistä vähemmän sopivia asuntoihin tai pienempiin koteihin. Säiliöttömät mallit ovat kompakteja, ja ne voidaan usein kiinnittää seinään, mikä tarjoaa tilaa säästävän ratkaisun. Harkitse energialähteitä: Maakaasu on usein kustannustehokkaampaa, mutta sitä ei ole saatavilla kaikkialla. Sähkömallit ovat asennuksen suhteen monipuolisempia, mutta ne voivat olla kalliimpia käyttää paikallisista sähköhinnoista riippuen. Elinikä ja takuu: Etsi malleja, joilla on kattava takuu. Säiliöttömien vedenlämmittimien käyttöikä on yleensä pidempi – jopa 20 vuotta, kun taas säiliömalleissa se on 10–15 vuotta. Tarkista paikalliset säännökset ja määräykset: Varmista, että suunnittelemasi malli noudattaa paikallisia ja osavaltion säädöksiä. Voit myös saada liittovaltion tai osavaltion alennuksia, jos valitset energiatehokkaamman mallin.

Jos et halua neuvotella ammattilaisen kanssa, harkitse saman tyypin valitsemista. Saman muodon säilyttäminen säästää kustannuksia, jotka aiheutuvat nykyisen tilan jälkiasennuksesta uuteen malliin.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook