15 voorjaarsschoonmaaktips en -taken voor 2023

15 Spring Cleaning Tips and Tasks for 2023

De voorjaarsschoonmaak is de traditie van een grondige schoonmaak aan het begin van de lente. Het is een manier om de wisseling van seizoenen te verwelkomen en vaak verwaarloosde klusjes aan te pakken.

Terwijl de “National Cleaning Week” in de VS plaatsvindt in de vierde week van maart, beginnen velen met de voorjaarsschoonmaak als het weer warmer wordt. Dus als u er klaar voor bent om het meeste uit dit voorjaarsschoonmaakseizoen te halen, volg dan de onderstaande tips om uw inspanningen te maximaliseren.

De belangrijkste voorjaarsschoonmaaktips die u moet volgen

15 Spring Cleaning Tips and Tasks for 2023

De schoonmaakwerkzaamheden variëren per huishouden, maar welke projecten u ook moet aanpakken, deze tips voor de voorjaarsschoonmaak kunnen u helpen.

Werk kamer voor kamer

Als je aan een groot schoonmaakproject werkt, wees dan niet te dun. Het is beter om slechts een paar klusjes te beginnen en af te ronden in plaats van meerdere halfafgemaakte projecten te hebben. Kamer voor kamer werken en één klein project tegelijk voltooien kan helpen.

Als u bijvoorbeeld ramen schoonmaakt, maak dan alle ramen in de ene kamer schoon voordat u naar de volgende gaat. Als je aan het opruimen bent, doorloop dan de items in een kamer en behandel ze voordat je naar een andere taak of een andere kamer overschakelt.

Breek grote taken op in kleine stukjes

Grote klusjes, zoals het wassen van alle muren in je huis, kunnen zo overweldigend zijn dat je er niet aan wilt beginnen. Deel die grote taken dus op in kleinere stukjes. In dit voorbeeld kunt u uw woning beoordelen en beslissen welke muren gewassen moeten worden en welke u kunt afstoffen. Verdeel vervolgens die taken en voltooi ze op verschillende dagen.

Start geen projecten waarvoor u geen tijd heeft om ze te voltooien

Als er één tip voor de voorjaarsschoonmaak is waar je je voordeel mee moet doen, dan is het deze: begin alleen met projecten waarvoor je tijd hebt om ze te voltooien. Als je maar vijf minuten hebt, kies dan een taak van vijf minuten. Onvoltooide schoonmaakprojecten leiden tot overweldiging. Probeer ze te vermijden.

Focus op praktisch organiseren

Organiseren is een veel voorkomende schoonmaaktaak, en om een goede reden: een goede organisatie kan uw gezin ten goede komen, waardoor u tijd en geld bespaart. Maar uw focus moet liggen op de praktische organisatie. De basis van functionele organisatie is dat het item dat u organiseert net zo gemakkelijk terug te plaatsen is als weg te laten.

Hoewel je je organisatie mooi kunt maken, moet het op de tweede plaats komen om het gemakkelijk te maken. Anders zullen uw systemen moeilijk bij te houden zijn.

Top voorjaarsschoonmaaktaken om dit jaar te voltooien

Om het meeste uit uw voorjaarsschoonmaak te halen, concentreert u zich op twee gebieden: 1) taken die uw leven het hele jaar gemakkelijker zullen maken, en 2) een grondige schoonmaak van vaak vergeten gebieden.

Hier zijn de belangrijkste voorjaarsschoonmaaktaken die u dit jaar kunt voltooien.

Ruim de huishoudelijke inventaris op en minimaliseer deze

Begin met een grondige opruiming in elke kamer van uw huis. Als u slechts één taak voor de voorjaarsschoonmaak voltooit, maak er dan deze van. De voordelen ervan zullen nog maanden aanhouden.

Als je een lijst nodig hebt om te volgen, ga dan door je huis en verwijder het volgende:

Verlopen items (voedsel, make-up, toiletartikelen, medicijnen) Bevlekte, gescheurde of slecht passende kleding Versleten of te kleine schoenen Speelgoed waarvan stukjes ontbreken Speelgoed waar niet mee gespeeld wordt Papierrommel Willekeurige opladers, snoeren en kapotte elektronica Make-up die u niet gebruikt Toiletartikelen die u niet gebruikt

Als je eenmaal de gemakkelijke spullen hebt weggedaan, ga dan met een zorgvuldiger oog door je spullen.

Begin op de plekken met de meeste impact, zoals speelgoed, kleding en keukenartikelen.

Als je met speelgoed begint, werk dan samen met je kinderen om te bepalen welke spullen je kunt doneren en welke ze willen houden. Voor andere gebieden doorloop je elk item, leg je de voor de hand liggende ‘bewaarders’ (je favoriete broek, de pot die je altijd gebruikt, enz.) op één stapel en evalueer je vervolgens de rest. Doneer spullen die geen waarde meer toevoegen aan je leven.

Werk altijd in kleine secties, zodat je geen rommel creëert die te overweldigend is om op te ruimen.

Stofplafonds

Herinnert u zich nog de laatste keer dat u uw plafonds hebt afgestoft? Als het al een tijdje geleden is, is dit het moment om deze snelle voorjaarsschoonmaak aan te pakken.

Gebruik een bezem of een stofdoek met een lange steel om stof en spinnenwebben van het plafond te kloppen. En als je toch bezig bent, vergeet dan niet om je verlichtingsarmaturen af te stoffen. Gebruik ten slotte een stofzuiger of bezem om het stof op te vegen dat je op de vloer hebt geklopt.

Muren en plinten wassen

Het wassen van muren en plinten is in de meeste huishoudens geen frequente schoonmaaktaak en staat daarom op onze lijst. Maar hier is het goede nieuws: als je denkt dat dit betekent dat je elke muur in je huis met water en zeep moet afnemen, dan heb je het mis. Veel muren hoeven alleen maar afgestoft te worden.

Begin door te bepalen welke muren volledig moeten worden gewassen en welke alleen moeten worden afgestoft. Als algemene vuistregel geldt dat u de muren van de keuken, de woonkamer en de badkamer moet wassen. Slaapkamers, kantoren en kamers met minder verkeer hoeven mogelijk alleen maar te worden afgestoft.

Om muren af te stoffen, voert u een bezem of een handstofzuiger eroverheen, waarbij u van boven naar beneden werkt. Zuig vervolgens het stof en de spinnenwebben op die je op de grond hebt geslagen.

Om muren te wassen, begint u met het afstoffen ervan. Meng vervolgens water met een druppel of twee afwasmiddel. Doop een zachte spons in het mengsel en veeg de muren van boven naar beneden af. Werk in kleine secties en droog ze onderweg af met een handdoek.

Ramen en zonwering wassen

Werk van kamer tot kamer en maak de ramen schoon met een glasreiniger en een microvezeldoek. Stof de jaloezieën daarna af met een handstofdoek of een stofzuigerhulpstuk.

Was uw douchegordijnen en badmatten

Douchegordijnen spelen een cruciale rol bij het droog houden van een badkamervloer. Maar hoe nuttig ze ook zijn, ze krijgen niet de schoonmaak die ze verdienen. Hetzelfde geldt voor badmatten.

De meeste badmatten en douchegordijnen zijn wasbaar in de machine, maar controleer uw onderhoudslabel om dit te bevestigen. Als dat zo is, was ze dan in koud water met een mild wasmiddel en laat ze in de droger op een lage temperatuur drogen of laat ze aan de lucht drogen.

Stofzuigmeubels en gordijnen

Banken en fauteuils zijn berucht vanwege het verzamelen van kruimels en stof tussen spleten en onder kussens. Breng ze weer schoon door ze te stofzuigen.

Begin met het verwijderen van de kussens en het schoonmaken eronder. Laat de stofzuiger vervolgens over het hele meubilair lopen en concentreer u op de spleten. Trek ten slotte het meubelstuk uit de muur en maak eronder schoon.

Terwijl je stofzuiger uit is, laat je een plat opzetstuk over alle gordijnen in je huis lopen om opgehoopt stof weg te zuigen.

Schone voeg

Wanneer u onverzegelde voegen heeft, kan deze vuil absorberen, waardoor deze van helder in groezelig verandert. Als dat bij u het geval is, kunt u hem met de juiste reiniger weer nieuw maken.

Eerder dit jaar hebben we de populairste voegenreinigers getest en ontdekt dat Black Diamond Ultimate Grout Cleaner de beste en gemakkelijkste was voor het verwijderen van vlekken en verkleuringen. Je spuit het op je voegen, laat het een paar minuten zitten en schrobt het dan met een borstel. Het verwijdert zelfs de hardnekkigste vlekken.

U kunt uw voegen na het schoonmaken opnieuw verzegelen om deze tegen toekomstige vlekken te beschermen.

Beddengoed wassen en matrassen reinigen

Hoewel u uw beddengoed misschien één keer per maand wast, is de kans groot dat uw matras onrein wordt. De voorjaarsschoonmaak is dus de perfecte gelegenheid voor een schoon bed.

Begin met het verwijderen van al het beddengoed en het wassen volgens de onderhoudsinstructies. Bestrooi de matras vervolgens met zuiveringszout en laat het een paar uur liggen. De baking soda absorbeert vocht en geurtjes. Gebruik vervolgens een opzetstuk om de baking soda van de matras te zuigen. Laat de stofzuiger meerdere keren over het bed lopen om dode huidcellen en huidschilfers op te zuigen.

Behandel vlekken afhankelijk van het type. Als de matras schoon en droog is, legt u uw beddengoed terug.

Vervang of reinig HVAC-filters

De start van de voorjaarsschoonmaak is een ideaal moment om uw HVAC-filters te vervangen of schoon te maken. Als u raamairconditioningunits zonder vervangbare filters heeft, gebruik dan een ShopVac om vuil te verwijderen of was ze met warm water.

Schoon tuinmeubilair

Als u aan het begin van de lente van uw buitenruimte geniet, is dit een uitstekend moment om uw meubels te wassen. Je hebt hiervoor een aantal opties.

Ten eerste kunt u een hogedrukreiniger gebruiken. Powerwashing is de gemakkelijkste manier om duurzame tuinstoelen, tafels en banken schoon te maken.

Als je geen hogedrukreiniger hebt of als je meubels te delicaat zijn, was ze dan met water en zeep. Begin door uw meubels nat te maken met een slang. Veeg het vervolgens af met een spons of microvezeldoek en afwasmiddel. Spoel daarna af met een slang.

Maak de koelkast en vriezer grondig schoon

Een gevreesde, maar lonende voorjaarsschoonmaaktaak is het opruimen van de koelkast. Hoewel het lastig lijkt, kan het hebben van een schone en georganiseerde koelkast je helpen je beter voor te bereiden op het boodschappen doen en kun je zien welk voedsel je bij de hand hebt.

Begin door alles uit je koelkast te halen en alle verlopen items op te bergen. Zuig vervolgens alle kruimels op. Veeg vervolgens de binnenkant af met een mengsel van half witte gedistilleerde azijn en half water. De zuurgraad van de azijn zal vastzittend voedsel doordringen en uw koelkast ontgeuren.

Eenmaal schoon plaats je alles terug in de koelkast.

Hoewel uw vriezer misschien geen grondige reiniging nodig heeft, kunt u deze wel ordenen. Haal alles eruit, gooi voedsel dat over de datum is of dat in de vriezer is verbrand weg en organiseer het op een manier die zinvol is voor uw gezin.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook