Rimbalkisolatie

Rim Joist Insulation

Randbalken zijn de stukken hout die aan de uiteinden van vloerbalken zijn bevestigd om stabiliteit te bieden en het vloersysteem af te sluiten. In veel huizen – zowel oude als nieuwe – zijn ze nog steeds niet geïsoleerd. Sommige bijgewerkte bouwvoorschriften vereisen isolatie van randbalken. Zelfs nieuwe isolatie van de huisrandbalken moet vaak worden verbeterd of vervangen.

Rim Joist Insulation

Waarom randbalken isoleren?

De R-waarde van zachthout ligt rond de R-1,4 per inch. Enkele van de soorten materiaal die voor randbalken worden gebruikt, zijn onder meer OSB (Oriented Strand Board), multiplex en dimensionaal hout. Diktes variëren tussen 1” en 1 ¾”. Ze bieden allemaal een zeer slechte thermische weerstand zonder extra isolatie.

Oude, kromgetrokken, verrotte en/of niet-geïsoleerde randbalken kunnen meer luchtlekkage veroorzaken dan alle huisramen samen. Veel mogelijke openingen komen samen bij de randbalken. Wandbekleding, ondervloer, dorpelplaat en de randbalk zelf kunnen allemaal lucht lekken. Warme lucht stijgt waardoor koele lucht het huis binnen wordt gezogen, waardoor de kelder en de vloer worden gekoeld.

Veel rechtsgebieden vereisen dat randbalken worden geïsoleerd. Sommigen, zoals North Dakota, doen dat niet. Rimbalkisolatie wordt vaak over het hoofd gezien of genegeerd. Rimbalken zijn moeilijk en/of duur om te isoleren in gebouwen met meerdere verdiepingen nadat ze klaar zijn. Of in kelders waar de plafonds gipsplaten zijn.

Soorten velgbalkisolatie

Het kiezen van de juiste isolatie van de randbalken zal vochtproblemen elimineren, een goede R-waarde bieden en de arbeid en kosten van toekomstige reparaties besparen. De lage R-waarde van de randbalken kan ervoor zorgen dat condens zich ophoopt op de dorpelplaat, de ondervloer, aangrenzende balken en de randbalken zelf, waardoor schimmel- en meeldauwgroei ontstaat en houtrot wordt bevorderd.

Spuitschuim

Spuitschuim met gesloten cellen heeft een R-waarde van R-6,5 per inch. Het biedt een waterdichte barrière en elimineert condensatie. Spuitschuim zet uit om alle gaten en scheuren op te vullen, omdat het zich hecht aan alles wat het aanraakt. Het is de beste keuze voor het isoleren van randbalken.

Met de komst van doe-het-zelf-spuitschuimkits kunnen huiseigenaren randbalken isoleren zonder een aannemer te bellen. Het aanbrengen van schuim is een snel en eenvoudig proces in één stap.

Nadelen:

Houdt geen water vast. Er zal geen schimmel of meeldauw op de randbalk groeien. Geen voedselbron voor ongedierte. Breidt uit om de ruimte te vullen. Dicht rond spijkers en pijpen af en vult gaten op. Creëert een luchtafdichting. R-waarde van R-6,5 per inch. Klasse 1 brandwerend.

Pluspunten:

Duurste productoptie. Kan giftige chemicaliën produceren. Draag een hazmat-achtig pak, een gasmasker en een veiligheidsbril. Heeft een onaangename geur tijdens het uitharden. Het is een goed idee voor gezinsleden om te vertrekken totdat het schuim is uitgehard. Kan rommelig zijn voor onervaren installateurs. Het vinden van een aannemer in meer afgelegen gebieden kan lastig zijn.

Harde schuimplaten

Het isoleren van randbalken met hardschuimplaten is meestal de beste optie. Het combineert een hoge R-waarde met redelijke kosten en een doe-het-zelf-vriendelijke installatie. Opties voor hardschuim zijn onder meer:

Geëxpandeerd polystyreen (EPS). R-3,5 per inch. Kan na verloop van tijd vocht opnemen. Geëxtrudeerd polystyreen (XPS). R-5,0 per inch. Meest populaire product. Polyisocyanuraat (ISO). R-6,5 per inch. Folie geconfronteerd. Brandvertragend. Duurste hardschuim. De R-waarde kan in de loop van de tijd afnemen.

Al het harde schuim kan op maat worden gesneden en strak tegen de binnenkant van de randbalken worden geïnstalleerd. De installatie is eenvoudiger als de stukken in beide richtingen ongeveer ⅛” kleiner worden gesneden. Gebruik spuitschuimisolatie in een blik of akoestische afdichting om gaten rond het schuim af te dichten. Akoestische afdichtingen drogen nooit op en blijven hechten, zelfs als het hout uitzet en samentrekt.

Stijf schuim kan een beetje lastig zijn om rond spijkers, pijpen en bedrading te installeren. Knip de stukken uit om ze te laten installeren; Vul vervolgens eventuele gaten of gaten op.

Pluspunten:

Waterafstotend. Beperkt vochtophoping en schimmel- en meeldauwgroei. Tot R-6,5 per inch. Lichtgewicht. Gemakkelijk te snijden en te installeren. Vijf centimeter dik of meer fungeert als dampscherm wanneer het is afgedicht. EPS fungeert niet als dampscherm.

minpunt:

Twee stappen omvatten het installeren van het schuim en het vervolgens afdichten van de randen.

Glasvezelbatten

Glasvezelmatten zijn de meest gebruikte isolatie in Noord-Amerika. Het is goedkoop, gemakkelijk verkrijgbaar en gemakkelijk te snijden en te installeren. Veel mensen isoleren velgbalken door de spouw te vullen met glasvezel.

Glasvezel levert R-3,5 per inch als het op de juiste manier wordt geïnstalleerd en het droog blijft. Hoe strakker de glasvezel, hoe lager de R-waarde. Natte glasvezel verliest zijn isolatiewaarde. Glasvezel biedt geen luchtbarrière. Warme vochtige lucht kan door het materiaal dringen en condensatie op de randbalk veroorzaken. Vocht bevordert de groei van schimmels en meeldauw. Glasvezel houdt vocht tegen de randbalken.

Glasvezel alleen biedt geen goede isolatie van de randbalken. Het kan worden gebruikt om de spouw te vullen nadat spuitschuim of hardschuim tegen de randbalken is geïnstalleerd als lucht- en vochtbarrière. Dit systeem bespaart geld en kan hogere R-waarden bereiken zonder veel schuim in de spouw te stapelen of te spuiten.

Pluspunten:

Goedkoop eenvoudig doe-het-zelf-project. R-waarde van R-3,5 per inch.

Nadelen:

Geen goede optie voor isolatie van randbalken. Houdt vocht tegen de randbalken en bevordert schimmel, meeldauw en rot. Deeltjes kunnen jeuk en ademhalingsproblemen veroorzaken.

Isolatie van minerale wol

Lavasteen is het hoofdbestanddeel van minerale wolisolatie. Het neemt geen vocht op. Het is een compact en stijf product dat de luchtstroom beperkt, maar niet elimineert. Minerale wol heeft een R-waarde van R-3,0 tot R-3,3 per inch. Isolatie met minerale wol kost tot 50% meer dan glasvezel.

Pluspunten:

R-3,0 – R-3,3 per inch. Zal geen vocht opnemen. Vermindert schimmel- en meeldauwgroei. Ondersteunt geen rot. Gemakkelijk te snijden en te installeren. Stijf genoeg om spuitschuimafdichtmiddel voor gaten te ondersteunen.

Nadelen:

Duur. Lagere R-waarde. Biedt geen luchtbarrière.

Effectieve isolatie van de randbalken kan alleen worden bereikt met behulp van een schuimproduct. Isolatie van spuitschuim of hardschuimplaat.

Als ze op de juiste manier worden geïnstalleerd, bieden ze hoge R-waarden, vochtbarrières en redelijk eenvoudige doe-het-zelf-installatie.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook