Composiet versus houten terrasplanken: hoe u het juiste materiaal kiest

Composite vs. Wood Decking: How to Choose the Right Material

Er zijn belangrijke punten waarmee u rekening moet houden bij het kiezen tussen composiet- en houten terrasplanken. De kosten, levensduur en kwaliteit van het terras zijn afhankelijk van het materiaal. Naast het terrasmateriaal zijn ook de installatiekosten, duurzaamheid en onderhoud het overwegen waard.

Composite vs. Wood Decking: How to Choose the Right Material

Composiet terrasplanken in één oogopslag

Composiet is een terrasmateriaal gemaakt van houtvezels en kunststof. Composiet is geschikt voor buitenterrassen vanwege de duurzaamheid, het lage onderhoud en de natuurlijke houtlook. Enkele populaire fabrikanten van composiet terrasplanken zijn DuraLife, Fiberon, Trex Decking en Envision.

Welke materialen creëren composietdekken?

Hout en kunststof: Hout-kunststofcomposiet (WPC) is een mengsel van natuurlijke vezels en kunststofpoeder. WPC-terrasplanken bieden voordelen voor het milieu dankzij natuurlijke vezels uit afval en gerecyclede kunststoffen. Ze zijn gemakkelijk te kleuren en te installeren, maar zijn niet weerbestendig vanwege het vezelgehalte. Mineralen en kunststoffen: Op mineralen gebaseerd composiet (MBC) combineert kunststoffen en mineralen. De resulterende planken zijn stabiel, duurzaam en bestand tegen vocht en ongedierte. Maar MBC-decks zijn anorganisch, waardoor ze ongeschikt zijn voor het milieu. Cellulair PVC: Cellulair PVC of nephout gebruikt polyvinylchloride (PVC) als hoofdbestanddeel. Fabrikanten voegen vaak korrelpatronen toe voor houtachtige eigenschappen en overschilderbaarheid. Het biedt insecten-, water- en rotbestendigheid en superieure milieuvoordelen ten opzichte van kunststoffen.

Voor- en nadelen van een composiet deck

Pluspunten:

Vervormt niet en splintert niet. Weinig onderhoud. Bestand tegen rotting en termietbesmetting

Nadelen:

Gevoelig voor vervaging. Duurder dan natuurlijk hout

Houten terrasplanken in één oogopslag

Houten terrasplanken zijn een traditionele en populaire keuze voor buitenterrassen. De planken en planken in houten dekken bestaan uit natuurlijk hout. Hout zorgt voor een natuurlijke, rustieke esthetiek en vormt een aanvulling op verschillende architecturale stijlen en landschapsontwerpen.

Welke houtsoorten zijn ideaal voor terrasplanken?

Het kiezen van de juiste houtsoort heeft invloed op de levensduur van het terras. Voor terrasplanken worden verschillende houtsoorten gebruikt. Iedere houtsoort heeft zijn unieke eigenschappen.

Hier zijn enkele populaire houtsoorten voor terrassen:

Ceder: Ceder is een zachthout dat bestand is tegen rot, verval en insectenschade. Het heeft een warme, roodbruine kleur en een recht nerfpatroon. Ceder is ook licht van gewicht en gemakkelijk om mee te werken, waardoor het een populaire keuze is voor doe-het-zelf-projecten. Redwood: Redwood is een duurzaam naaldhout dat natuurlijke oliën en tannines bevat. De elementen zijn bestand tegen rot, bederf en insectenschade zonder chemische behandeling. Redwood is ook licht van gewicht en gemakkelijk om mee te werken, maar is duurder dan andere houtsoorten. Onder druk behandeld grenen: Onder druk behandeld grenen is een meer betaalbare optie voor terrasplanken. Het naaldhout ondergaat een chemische behandeling om rot, bederf en insectenschade te weerstaan. Het is gemakkelijk om onder druk behandeld grenen te beitsen of te verven. Ipe: Ipe is een duurzaam hardhout dat bestand is tegen rot, verval en insectenschade. Het heeft een donkerbruine kleur en een strak, recht nerfpatroon. Ipe is zwaar, waardoor het een grotere uitdaging is om mee te werken en duurder is dan andere houtsoorten. Mahonie: Mahonie is een populair hardhout vanwege zijn aantrekkingskracht en duurzaamheid. Het heeft een roodbruine kleur en een rechtkorrelig patroon. Mahonie is ook bestand tegen rot, verval en insectenschade. Maar het is duurder dan andere houtsoorten.

Voor- en nadelen van houten terrassen

Pluspunten:

Beste voor doe-het-zelf-projecten Minder duur dan composiet terrasplanken Biedt een klassieke en natuurlijke uitstraling

Nadelen:

Hoge onderhoudskosten. Gevoelig voor rotting, rotting en insectenschade

Composiet versus houten terrasplanken: vergelijking

Onderhoud

Houten terrasplanken zijn gevoelig voor rot en bederf bij hoge luchtvochtigheid of vocht. U moet een regelmatig inspectieschema bijhouden om beschadigde onderdelen te identificeren en te repareren. De inspectieroutine moet reinigen, schuren, beitsen en afdichten omvatten.

Regelmatig schoonmaken helpt vuil, puin en vlekken te verwijderen. Gebruik water en zeep of speciale schoonmaakmiddelen om houten terrassen te onderhouden.

Houten terrasplanken moeten periodiek worden gekleurd en afgedicht om schade door elementen en insecten te voorkomen. De frequentie van beitsen en afdichten is afhankelijk van de houtsoort en de blootstelling aan elementen. Regelmatig schuren is van cruciaal belang bij veroudering en verwering van terrasdelen om splinters te voorkomen.

Composiet terrasplanken zijn niet gevoelig voor rot of verval zoals houten terrasplanken. Daarom zijn er geen regelmatige inspecties op schade nodig. Composietdekken hebben een reinigings- en beschermende coating nodig om vervaging of vlekken te voorkomen.

Duurzaamheid

Composiet terrasplanken bieden superieure duurzaamheid dankzij insecten- en vochtbestendigheid. Composiet absorbeert geen vocht, waardoor kromtrekken, splijten, rotten en bederf worden voorkomen.

De duurzaamheid van houten terrasplanken varieert afhankelijk van de houtsoort. Sommige soorten, zoals ceder en redwood, zijn duurzamer dan andere. Het is ook gemakkelijk om een beschadigd deel van een houten terras te repareren om de levensduur ervan te verlengen.

Kosten

Houd rekening met het kostenverschil tussen composiet- en houten terrasplanken voordat u een keuze maakt. Composiet heeft hogere initiële kosten dan houten terrasplanken.

De prijs van composiet varieert van $ 3 tot $ 12 per vierkante voet, afhankelijk van de kwaliteit en het merk. Houtprijzen variëren van $ 2 tot $ 8 per vierkante voet, afhankelijk van het type.

Huiseigenaren besparen geld op onderhoudskosten met composiet terrasplanken vanwege de minimale vereisten. Houten terrasplanken vereisen regelmatig onderhoud, zoals beitsen en afdichten. De onderhoudskosten zijn cruciaal om schade aan elementen te voorkomen en de levensduur ervan te verlengen.

Natuurlijke uitstraling

Composietdekken hebben een kunstmatig uiterlijk dat sommige huiseigenaren onaantrekkelijk vinden. Houten terrasplanken hebben een natuurlijke uitstraling die huiseigenaren aanspreekt. Verschillende houtsoorten hebben unieke nerfpatronen en kleuren, die karakter aan het terras toevoegen.

Composiet terrasplanken zijn verkrijgbaar in een beperkt aantal kleuren, voornamelijk grijs- en bruintinten. Sommige merken composiet terrasplanken bieden meer kleuropties, maar zijn duurder.

Houten terrasplanken zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, afhankelijk van de gebruikte houtsoort. Ceder en redwood hebben bijvoorbeeld natuurlijke roodbruine tinten, die de meeste huiseigenaren aantrekkelijk vinden.

Weersbestendigheid

Composiet is duurzamer en onderhoudsarm qua weerbestendigheid. Houten terrasplanken zijn gevoeliger voor vocht dan composiet terrasplanken. Goed onderhoud is van cruciaal belang voor huiseigenaren om kromtrekken, splijten en bederf van het dek te voorkomen.

Bovendien vervagen houten terrasplanken na verloop van tijd als gevolg van blootstelling aan zonlicht en weersomstandigheden. Zorg ervoor dat u het vaak beitst of schildert om vervaging te voorkomen. Controleer uw houten terras op schimmel- en meeldauwgroei als u in een vochtige of vochtige omgeving leeft.

Milieu-impact

Composiet terrasplanken hebben een lagere impact op het milieu en zijn duurzamer. De belangrijkste composietcomponenten zijn gerecycled plastic en houtvezels.

Composietmaterialen verminderen afval en besparen natuurlijke hulpbronnen vanwege hun lange levensduur. Composiet heeft echter een energie-intensieve productie en is niet biologisch afbreekbaar. Composietdekken belanden op stortplaatsen zodra hun levensduur is uitgeput.

Hout heeft een lagere energie-input, wat betekent dat er een lage CO2-uitstoot zal zijn. Het is ook een biologisch afbreekbare en hernieuwbare bron.

Veelgestelde vragen

Welk terrasmateriaal biedt een koelere oppervlaktetemperatuur?

Composiet terrasplanken zorgen voor koelere oppervlakken dankzij de warmte- en lichtreflectoren. Sommige fabrikanten gebruiken ook koeltechnologie om de warmteabsorptie te verminderen. Houten terrasplanken absorberen en houden warmte vast, waardoor de oppervlaktetemperatuur stijgt.

Welk terrasmateriaal is eenvoudig te plaatsen?

Hout is een populair terrasmateriaal waar aannemers en doe-het-zelvers gemakkelijker mee kunnen werken. Composiet terrasplanken vereisen gespecialiseerd gereedschap om een juiste installatie en afstand te garanderen. Het is vermeldenswaard dat het installatiegemak afhangt van de complexiteit en expertise van het ontwerp.

Wat is beter bestand tegen insectenschade: composiet of hout?

Composiet is beter bestand tegen insectenschade dan hout. Composietmaterialen zoals kunststof en houtvezels zijn onaantrekkelijk voor insecten. Houten terrasplanken zijn kwetsbaar voor termieten en timmermansmieren en moeten regelmatig worden behandeld.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook