De geschiedenis en architectuur van huizen in Hacienda-stijl

The History And Architecture of Hacienda Style Homes

De geschiedenis en architectuur van huizen in haciënda-stijl zijn rijk en boeiend. De Spanjaarden, afkomstig uit Zuid-Spanje, gebruikten huizen in haciënda-stijl als plantages met dieren en boomgaarden, maar ook als mijnen en fabrieken.

Haciendas maakten deel uit van het traditionele leven in de Oude Wereld. Ontdekkingsreizigers en kolonisten uit Spanje brachten deze stijl naar gebieden in het zuidwesten van de Verenigde Staten toen ze deze regio begonnen te koloniseren.

The History And Architecture of Hacienda Style Homes

Huizen in Hacienda-stijl zijn populair in warme gebieden van de Verenigde Staten omdat ze goed werken in het klimaat. Er zijn veel kleine huizen in hacienda-stijl in Californië en het zuidwesten van de VS.

Wat zijn huizen in Hacienda-stijl?

Een hacienda is een groot Spaans landgoed. Haciendas ontstonden in Andalusië, een gebied in Zuid-Spanje. In Latijns-Amerika is de eigenaar van een hacienda een hacendado of beschermheer.

Haciendas zijn ontstaan tijdens de herovering van het Iberisch schiereiland. Koningen kenden edelen die in de oorlogen vochten grote landgoederen toe voor landbouw en veeteelt. Ontdekkingsreizigers brachten dit organisatiemodel naar Amerika. Toen conquistadores grote stukken land overnamen, verleenden de heersers hen het recht om het eigendom te bezitten en te organiseren.

Moderne huizen in haciënda-stijl in de Verenigde Staten komen veel voor in warme klimaten. Je kunt huizen in haciënda-stijl vinden in Californië, Arizona, New Mexico, Texas en Florida. Deze huizen bevatten de ontwerpelementen van hun koloniale wortels, maar zijn een belangrijke binnenlandse architecturale stijl geworden.

Kenmerken van huizen in Hacienda-stijl

Er zijn een paar dingen waardoor traditionele huizen in Mexicaanse haciënda-stijl opvallen.

Hacienda-architectuurstijlen omvatten:

Dakpannen van klei

Dakpannen van klei zijn een kenmerk van huizen in haciënda-stijl. Omdat Clay een goede isolator is, is deze dakstijl populair in warme klimaten. Klei absorbeert de warmte overdag en geeft deze 's nachts weer af. Woningen met kleitegels blijven overdag koel en 's nachts warm.

Stucwerk muren

Stucwerk en lemen muren zijn een belangrijk onderdeel van huizen in haciënda-stijl. Vóór de komst van de Spanjaarden gebruikte de inheemse bevolking leemklei om te bouwen. De Spanjaarden voegden het stucwerk toe om de lemen muren af te werken.

Oude en nieuwe haciënda-huizen zullen worden voorzien van dikke lemen afgewerkt met wit stucwerk. Dit wandtype is ideaal in een warme omgeving, omdat het, net als kleitegels, overdag warmte absorbeert en de warmte afgeeft als de lucht afkoelt.

Ronde deuropeningen en bogen

Ronde deuropeningen en bogen zijn een veelvoorkomend mediterraan ontwerpkenmerk dat de Spaanse kolonisten naar Amerika brachten. Dit architecturale element geeft een vleugje grandeur en elegantie aan de verder eenvoudige buitenkant van de hacienda.

Binnenplaatsen

courtyard at Hacienda-style homesKampioen Steenbedrijf

Binnenplaatsen met uitzicht op de open lucht zijn een veelvoorkomend kenmerk van hacienda-huizen. Historisch gezien gebruikten mensen binnenplaatsen om buiten te koken en de binnenruimtes koel te houden. In het midden van de binnenplaats van moderne haciënda's vindt u een fontein of een soortgelijke attractie.

Blootgestelde balken

Balkenplafond is een ander traditioneel Spaans hacienda-element. Ze strekken zich uit onder de luifels en door het einde van het huis. Balkenplafond in het interieur is ook een veel voorkomend hacienda-kenmerk. Binnenbalken zorgen voor textuur en warmte op verder eenvoudige en kale muren.

Kleine ramen

Ramen in stucwerkwoningen zijn klein omdat ze de warmte buiten houden. Bij verbouwingen worden vaak muren afgebroken en grote ramen toegevoegd. Ontwerpers die de integriteit van een huis behouden, laten de ramen in hun oorspronkelijke vorm achter.

Soorten huizen in Hacienda-stijl

Alle huizen in haciënda-stijl hebben kenmerken gemeen waardoor ze op elkaar lijken, maar er zijn enkele regionale verschillen per type.

Traditionele Mexicaanse huizen in Hacienda-stijl

Hoewel er enkele kleine huizen in Mexicaanse haciënda-stijl zijn, zijn de meeste traditionele Mexicaanse haciënda's grootschalige landgoederen. Dit waren de machtscentra van de lokale elite.

Traditionele Mexicaanse haciënda's hebben een meer eenvoudige en rustieke stijl dan moderne haciënda's. Traditionele huizen in Mexicaanse haciënda-stijl hebben mogelijk lagere plafondhoogtes en gebruiken meer inheemse materialen zoals adobe, hout en riet.

Spaanse koloniale huizen in Hacienda-stijl

Spaanse koloniale haciënda’s doen denken aan mediterrane en Afrikaanse invloeden.

Deze huizen zijn voorzien van klassieke elementen zoals symmetrie en bogen met kolommen met duidelijke Europese invloeden. Deze huizen kunnen ook details bevatten die verband houden met de Mudejar-architectuur, waaronder tegelwerk, hoefijzerbogen en geometrische details.

Huizen in Texaanse Hacienda-stijl

Huizen in Texaanse haciënda-stijl zijn specifiek voor de staat Texas. Deze huizen hebben veel van dezelfde stijlelementen als andere huizen in hacienda-stijl, met enkele belangrijke verschillen.

Bouwers die lokale materialen gebruikten, bouwden veel traditionele Texaanse haciënda's met een combinatie van adobe of hout, aangezien hout in heel Texas vaker voorkwam dan adobe. Deze huizen hebben ook meer decor dat verband houdt met de cowboycultuur dan met Europese of Afrikaanse invloeden.

Huizen in Hacienda-stijl door moderne ontwerpers

Hacienda-huizen zijn populair in de VS. Ontwerpers verbouwen traditionele haciënda's om ze leefbaarder te maken voor het moderne gezin, terwijl hun historische integriteit behouden blijft.

Spaanse eikenhacienda door John Siemering

Spanish Oaks Hacienda By John Siemering

Deze hacienda in mediterrane stijl ligt in Austin, Texas. John Siemering Homes ontwierp deze karakteristieke woning. Gepleisterde muren, een rood pannendak, kleine ramen en gebogen deuropeningen zijn allemaal kenmerken van een traditioneel haciendahuis.

Een interessant ding aan dit huis is dat het hacienda-stucwerk combineert met ouderwets metselwerk. Sommige ramen dateren uit de 18e eeuw, waardoor het huis zijn integriteit en stijl behoudt.

Ojai Hacienda door Tom Meaney

Ojai Hacienda By Tom Meaney

Dit ontwerp is van Tom Meaney Architects. Dit gezellige huis van 6000 vierkante meter ligt in de bergen van Ojai in Ventura County, Californië. De scène is klassiek en een stap terug in de tijd. Er zijn geen moderne afleidingen rondom het huis. Van de ingewikkelde tegels en het glas-in-lood tot de authentieke buitenruimte: dit huis is een origineel ontwerp.

Veelgestelde vragen (FAQ)FAQ

Hoe kies je een dak voor een traditioneel huis in Hacienda-stijl?

Wanneer u op zoek gaat naar een dak voor uw traditionele huis in haciënda-stijl, moet u eerst rekening houden met de buurt waar het zich bevindt. Vervolgens zal de bouwstijl van uw huis een andere factor zijn. Je wilt dat het dak goed bij je past.

Wat zijn enkele nadelen van huizen in Hacienda-stijl?

Huizen in Hacienda-stijl zijn niet geschikt voor koude klimaten. Als stucwerk wordt blootgesteld aan klimaten die in de loop van het jaar drastisch veranderen, zal het krimpen en barsten. Pannendaken zijn niet ideaal in sneeuwomstandigheden.

Bovendien kan stucwerk niet goed met vocht omgaan en moet het om de paar jaar worden afgedicht.

Hebben huizen in Hacienda-stijl bugproblemen?

Vanwege hun open ruimtes en warme klimaatlocaties kunnen insecten en insecten een probleem vormen. Als u de juiste voorzorgsmaatregelen neemt en uw huis schoon houdt, komt alles goed.

U moet contact opnemen met een plaatselijke begassingdienst. Zij zullen uw behoeften beter dan wie dan ook begrijpen.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook