De 24 soorten trappen die u moet kennen

The 24 Types of Staircases That You Need to Know

Van eenvoudige rechte trappen tot uitgebreide spiraalontwerpen: de soorten trappen waaruit u kunt kiezen, omvatten tientallen opties.

The 24 Types of Staircases That You Need to Know

Het kiezen van een nieuw type trap is een grote beslissing. Uw trap heeft niet alleen invloed op de algehele uitstraling van uw huis, maar heeft ook invloed op de functie en het aantal vierkante meters in uw ruimte, afhankelijk van het ontwerp.

Delen van een trap

Voordat u een type kiest, is het belangrijk om de verschillende onderdelen van een trap te kennen. Wanneer u de componenten begrijpt waaruit een trap bestaat, kunt u uw ontwerp beter aanpassen.

Parts of a StaircaseDiagram van Traponderdelen.

Trapstijlen zien er anders uit, maar de namen van de onderdelen zijn allemaal hetzelfde.

Betreden

Wanneer uw voet de trap raakt, wordt het gedeelte waarop u stapt een loopvlak genoemd. Dit horizontale bord loopt van de voorkant naar de stijgbuis aan de achterkant. Elke regio heeft zijn eigen bouwvoorschriften voor woningen. In de meeste gevallen moet het loopvlak echter minimaal 11 inch diep zijn.

Stijgers

Het verticale deel van de trap tussen elke trede wordt de stootbord genoemd. Trappen met stootborden worden trappen met gesloten loopvlak genoemd.

In de hedendaagse en moderne constructie hebben trappen mogelijk geen stootborden; deze stijl wordt de open stootvariant genoemd. Wooncodes vereisen meestal dat stijgbuizen niet meer dan 7 centimeter hoog en niet minder dan 4 centimeter hoog zijn. Voor open stijgtrappen mag de opening waar de stijgleiding zou komen niet meer dan 10 cm zijn.

Stringers

De zigzagsteun die aan weerszijden van de trap omhoog gaat, wordt de trapboom genoemd. Dit stuk houdt de treden en stootborden op hun plaats. Eén van de trapbomen staat tegen de muur en de andere bevindt zich aan de open zijde van de trap.

Leuning

De leuning, ook wel leuning genoemd, is wat u vasthoudt tijdens het beklimmen van de trap. De leuning wordt bevestigd aan verticale palen (balusters) of aan een muur aan één of beide zijden van de trap.

Vangrail

De leuning is de barrière die de open zijde van de trap beschermt. Het belangrijkste doel is om te voorkomen dat mensen vallen.

Baluster

Balusters, ook bekend als spil, zijn verticale palen die de leuning met de treden verbinden en fungeren als vangrail.

Balustrade

Gezamenlijk worden alle spindels – of balusters – de balustrade genoemd. De balustrade is de volledige, open en decoratieve zijde van de trap.

Nieuwe Post

De nieuwe paal is een grote, zware paal die aan elk uiteinde van de leuning zit. Als de trap een bocht heeft, mag het keerpunt ook een nieuwe paal hebben. Deze palen geven de balustrade stabiliteit.

Basisrail

Aan de voet van de vangrail loopt een plank bovenop de stringer, maar onder de balusters. Dit wordt de basisrail genoemd. De nieuwe post ondersteunt het aan elk uiteinde.

Bindweefsel

Boeiboord is een decoratieve plank aan de buitenzijde van de trap. Vaak bedekt het de zijkant van de stootborden, maar het kan ook een opening tussen de vloer van een balkon en het onderliggende plafond bedekken.

Landen

De overloop is een rustplek aan elk uiteinde van de trap en is de toegang tot de kamer daarachter. Trappen die draaien, krijgen op het keerpunt ook een bordes.

Bullnose

De bullnose is een extra strook hout die aan de rand van het loopvlak wordt bevestigd. Over het algemeen hebben woontrappen een bullnose, en op sommige locaties vereisen de bouwvoorschriften dit. Deze maken de afzonderlijke stappen veiliger en beter zichtbaar.

Inkorten

Vaak strekt zich onderaan de trap een grotere trede, een inkorting genaamd, uit rond de nieuwe paal. Dit decoratieve element bevindt zich aan de zijkant van de trap die niet tegen een muur staat.

Opwinders

Winders zijn taartvormige treden die een overloop overbodig maken en een draai in de trap creëren. Je kent deze misschien het beste van wenteltrappen, waar er veel van zijn.

Zwanenhals

Wanneer een trap een bocht maakt, zal de ene leuning hoger zijn dan de andere. De zwanenhals is het stuk dat het ene deel van de balustrade met het andere verbindt.

Volute

Het voluut is het fraaie deel van de leuning onderaan de trap. Dit wordt ook wel de staart van een aap genoemd. Dit is de spiraal die de leuning beëindigt en wordt meestal gebruikt met een inkorting.

Ontwerp voor kleine ruimtetrappen

Als je een kleine ruimte hebt, wees dan creatief met je trapontwerp. Een slanke trap met opbergruimte, zoals in dit kleine huisje op wielen, is bijvoorbeeld de beste manier om de ruimte te maximaliseren.

Small Space Stairs Design

Hoewel gesloten kasten onder de trap het meest voorkomen, hebben sommige krappe ruimtes een ladderachtige trap nodig. In dit geval bieden de extra diepe treden planken in de dode ruimte achter de treden.

Modern trappenhuisontwerp

Moderne trappen variëren sterk qua stijl en materialen. Hoewel dit moderne trapontwerp een frisse kijk op een traditionele trap is, zijn er allerlei opties te vinden.

Modern Staircase DesignDesign Line Constructie, Inc.

Van zwevende en vrijdragende treden tot glaspanelen die traditionele balustrades vervangen, de keuzes zijn uniek. Je kunt ook een verscheidenheid aan materialen vinden in het moderne trapontwerp, variërend van metaal, draad, glas, beton, bamboe en op maat gemaakte houtcreaties.

Moderne wenteltrap

Een moderne wenteltrap is niet alleen een belangrijk designkenmerk, maar ook een echte ruimtebesparing. In feite zijn wenteltrappen speciaal uitgevonden om ruimte te besparen.

Modern spiral staircase design 683x1024Austin Maynard-architecten

De hoeveelheid vierkante meters die dit soort trappen nodig hebben, is een fractie van wat een rechte trap nodig heeft. Bij een spiraalvormig ontwerp is het bovenste uiteinde eenvoudigweg een opening naar de tweede verdieping.

Een moderne wenteltrap kan een op maat gemaakte spiraal rond de centrale paal en grote treden hebben.

Moderne boerderijtrap

Omdat de inrichting van een boerderij nog steeds populair is, is het geen wonder dat het ontwerp van de moderne boerderijtrap zo sterk is geëvolueerd.

Modern Farmhouse StaircasePurser Architectonisch

In navolging van het hoofdpalet zijn de meeste moderne boerderijtrappen zwart, wit en natuurlijke houttinten. Andere kenmerken zijn onder meer metalen balustrades en reling en natuurlijke houten treden.

Horizontale balusters zijn ook populair in deze stijl.

Moderne glazen trap

Dankzij het verlangen naar een meer open gevoel neemt het moderne glazen trapontwerp een vlucht.

Modern Glass StaircaseGroene Werken Bouw

Huiseigenaren houden van dit soort trappen omdat ze een wijd open zicht creëren zonder obstakels. Een moderne glazen trap laat ook licht door, waardoor een ruimte groter aanvoelt.

Het hedendaagse gehard glas is duurzaam en barst of breekt niet. Het is ook huisdier- en kindvriendelijk omdat er geen gaten zijn waar je doorheen kunt glippen of waarin je vast kunt komen te zitten.

Welk type glas voor trappen

Trapglas is gehard of gelamineerd, waardoor het veilig, sterk en duurzaam is.

What Type of Glass for Staircases

Over het algemeen zijn er twee soorten glas waaruit u kunt kiezen:

Gehard glas wordt vervaardigd met thermische en chemische technieken, waardoor het ongeveer zes keer sterker is dan gewoon glas. Bij breuk zal gehard glas in kleine, stompe stukjes breken, vandaar dat het ook wel veiligheidsglas wordt genoemd. Gelaagd glas bestaat uit afzonderlijke glaslagen die aan elkaar zijn gebonden met polyvinylbutyralhars (PVB). Het is een populaire glassoort voor trappen, vooral in combinatie met gehard glas. In geval van breuk barst het in een webpatroon zoals een autovoorruit.

Trap met afwisselend loopvlak

Ergens tussen een vlizotrap en een gewone trap vind je de wisseltrap. Bij dit type trapontwerp is er ruimte voor één voet per trede.

Alternating Tread StaircaseSchemaa.fr

Je kunt net als gewone trappen een wisseltrap beklimmen, maar dan zijn ze half zo breed. Huiseigenaren combineren deze trappen vaak met planken of kasten om het meeste uit een kleine trap te halen.

Voordat u van plan bent dit moderne trapontwerp in uw huis te integreren, controleert u de plaatselijke bouwvoorschriften om te zien of deze zijn toegestaan.

Wat zijn de verschillende soorten trappen?

Hier bespreken we de verschillende soorten trappen en de overwegingen voor elke trap.

Recht L-vormig U-vormig Winder Spiraal Cirkelvormig Gebogen Ladder Gesplitst Ruimtebesparend Zwevend Opbergen Sculpturaal zwevend Gebogen metaal Zwevend-vrijstaand Wenteltrap van metaal Wenteltrap met bordes Trappen en boekenplanken Beton Organisch Grafisch ijzer Tweekleurige spiraal

Rechte trap

Modern house featuring Straight StairsEen rechte trap is de meest voorkomende en betaalbare stijl. Voorgesneden stootborden – het verticale deel van de trap – zijn verkrijgbaar bij houtzagerijen en thuiswinkels. Veel bouwers gebruiken deze vanwege hun eenvoud.

Het rechtlijnige ontwerp vereist geen speciale structurele ondersteuning; het hoeft alleen aan de boven- en onderkant te worden bevestigd. Dit type trap maakt ook een eenvoudigere installatie van leuningen en leuningen mogelijk.

Natuurlijk zijn er variaties op rechte trappen. Deze omvatten open stootborden, moderne materialen en metalen kabelrails die de basislook veranderen.

Hoewel een rechte trap misschien wel de meest voorkomende is, heeft deze een aantal nadelen, namelijk dat deze een grotere hoeveelheid lineaire ruimte in beslag neemt, wat van invloed kan zijn op uw ontwerp.

Rechte trap met centrale overloop

A central landing breaks up a long expanse of stairs.Een centrale overloop onderbreekt een lange trap.

Als u een hoge kamer met een hoog plafond heeft en een rechte trap overweegt die meer dan 3 meter hoog moet zijn, heeft u een centrale overloop nodig. Hetzelfde geldt als uw geplande trap meer dan het standaardaantal stootborden heeft, namelijk 16.

Het grootste nadeel van rechte trappen met een centrale overloop is de grotere hoeveelheid ruimte die ze nodig hebben, wat ontwerpers er meestal toe brengt een andere stijl te kiezen. Dit type trap komt het meest voor in commerciële gebouwen, niet in privéwoningen.

L-vormige soorten trappen

""</a

Pupo Gaspar Arquitetura L shaped Stairs

L-vormige trappen zijn een soort rechte trappen met een halve draai, in het midden of aan één uiteinde. Sommigen vinden de L-vormige trap visueel aantrekkelijker dan een rechte trap.

Bovendien nemen ze minder ruimte in beslag en kunnen aannemers ze in de hoek van een kamer bouwen. Voor sommige mensen zijn ze ook gemakkelijker te navigeren vanwege de bredere vlakke overloop die de trap opsplitst.

Dit soort trappen zijn complexer om te bouwen en dus duurder. L-vormige trappen hebben ook ondersteuning nodig voor de overloop en de draai.

U-vormige soorten trappen

U shaped stair designDit soort trappen hebben een draai van 180 graden.

U-vormige trappen bestaan uit twee trappen die in tegengestelde richting gaan met een bordes op de kronkelweg.

Deze trappen bieden meer visueel belang dan een rechte trap. Bovendien nemen ze minder lineair vloeroppervlak in beslag en werken ze in hoekontwerpen. Het grootste nadeel van een U-vormige trap is de draai die het moeilijker maakt om grotere meubelstukken de trap op te verplaatsen.

Winder soorten trappen

Concrete Winder Stairs typeDeze trappen nemen tijdens het draaien een wigvorm aan.

Slingertrappen lijken veel op een L-vormige trap, behalve dat er geen overloop is. In plaats daarvan zijn de trappen doorlopend en krijgen ze een wigvorm als ze draaien. Roltrappen zijn typisch voor oudere woningen. Zelden waren ze de primaire trap; vaak waren ze een secundaire trap in huis.

De wenteltrap kent een heropleving in populariteit, dankzij de trends die de voorkeur geven aan kleinere en duurzamere woningen.

Wenteltrappen

Spiral Stairs TypeEen wenteltrap is erg compact maar moeilijk te navigeren.

Hoewel ze perfect zijn voor krappere ruimtes, zijn wenteltrappen een nieuwe stijl.

Echte wenteltrappen hebben één centrale paal. Alle stralende treden hechten zich aan

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook