Wat is schapenwolisolatie?

What is Sheep Wool Insulation?

Schapenwolisolatie wordt vervaardigd uit de vacht van schapen en wordt vaak wolisolatie genoemd. Niet te verwarren met minerale wolisolatie vervaardigd uit steen. Of hennepwolisolatie vervaardigd uit hennepplanten. Schapenwol is een van de milieuvriendelijkere isolatiematerialen die beschikbaar zijn: hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar, formaldehydevrij.

What is Sheep Wool Insulation?

Hoe schapenwolisolatie wordt gemaakt

Schapenwolisolatie wordt vervaardigd van wol die minder wenselijk is voor de textielindustrie, zoals zwarte wol en wol van de poten en onderbuik van het dier. Sommige bedrijven gebruiken 5% – 20% polyester als bindmiddel in matten.

Sommigen gebruiken geen bindmiddelen; hij geeft er de voorkeur aan de wol te verstrikken tot knopen of bolletjes die lucht vasthouden. Dode luchtruimten zorgen voor de thermische weerstand bij de meeste soorten isolatie.

Isolatie van schapenwol is populair in Europa, Canada en Australië, waar 55% van de ruwe en verwerkte wol ter wereld wordt geproduceerd. Het wordt steeds gebruikelijker in de VS, waar ruim vijf miljoen schapen worden gekweekt, wat een overvloed aan grondstoffen oplevert.

Pluspunten:

Schapenwol is een haalbaar alternatief voor veel traditionele soorten isolatie.

R-waarde. R-3.6 – R-4.3. Vergelijkbaar met glasvezelisolatie en cellulose-isolatie. Hygroscopisch. Uitstekende isolatie voor locaties met een hoge luchtvochtigheid. Kan tot 33% van zijn gewicht aan vocht opnemen zonder de isolatiewaarde te verliezen. Laat het vervolgens weer vrij in huis tot gematigde temperaturen en comfort. Vuurvast. Natuurlijk brandwerend. Ondersteunt geen vlammen bij temperaturen onder 1040 graden F. Beschouwd als een zelfdovend materiaal vanwege het hoge stikstofgehalte. Geluid absorberend. Uitstekende geluidsabsorptie. Ruisreductiecoëfficiënt (NRC) van 0,95 – 1,15. Kan worden gebruikt als geluidsisolatie voor thuisbioscopen en bandkamers. Schimmelbestendig. Biedt geen medium voor schimmelgroei, zelfs niet als het nat is. Milieuvriendelijk. Duurzame grondstof. Gebruikt 15% van de hoeveelheid energie die wordt gebruikt om glasvezelisolatie te produceren. Niet-doorzakkend. De elasticiteit van wol voorkomt doorzakken in de noppenholtes. Duurzaam. Bestand tegen breken, scheuren en schuren. Ademend. Lucht beweegt vrij door wol zonder de isolatiewaarde ervan te verminderen.

Nadelen:

Schapenwol is niet het perfecte isolatieproduct. Hier zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden.

Kosten – R-13 wollen matten kosten ongeveer $ 2,40 per vierkante voet. Meer dan tweemaal de kosten van glasvezel en meer dan minerale wol. Schapenwol gecombineerd met meer polyester kost minder. Chemicaliën – Isolatie van schapenwol wordt tijdens het productieproces behandeld met chemicaliën voor ongediertebestrijding. De meeste zijn redelijk goedaardig, maar gevoelige mensen kunnen enig ongemak ervaren, vooral tijdens de installatie en voordat de isolatie wordt bedekt. Geur – Wol wordt tijdens het productieproces gewassen om vuil, insecten en pesticiden te verwijderen. Boeren kunnen hun dieren behandelen met pesticiden en fungiciden om plagen te verminderen. Natuurlijke was in wol heeft ook een geur. Wol wordt tijdens de productie meestal drie keer gewassen, maar er kan nog steeds een lichte geur aanwezig zijn die gevoelige mensen kunnen waarnemen. Ongedierte – Onbehandelde of slecht behandelde wol trekt motten en ander ongedierte aan. Mottenplagen kunnen de isolatiewaarde verminderen. Bij ernstige plagen kan het nodig zijn de isolatie volledig te verwijderen en te vervangen.

De motten buiten houden

Wol is erg gevoelig voor plagen, vooral motten. Vier van de meest voorkomende ongediertebestrijdingsmiddelen die aan wol worden toegevoegd, zijn:

Borax. Werkt als ongediertebestrijder en extra brandvertrager. (Wol is van nature brandwerend.) Kan stoffig zijn tijdens de installatie. Gebruikt in veel andere producten, zoals cellulose-isolatie. Over het algemeen als veilig beschouwd, maar er wordt steeds meer vermoed dat het reproductieve en ontwikkelingseffecten heeft. Geclassificeerd als reproductieve toxine in Europa. Diatomeeënaarde (DT). Veilig effectief biologisch bestrijdingsmiddel. Werkt alleen in losgevulde wol. Stoffig tijdens installatie. Thoralin IW. Mottenafstotend middel op titaniumbasis. Het wordt heet op het oppervlak van batts aangebracht. Blijft effectief gedurende de levensduur van de wol. Op de lijst van gecertificeerde producten van de Europese Unie. Eulan SPA. Niet giftig. Afkomstig van chrysanten.

Soorten schapenwolisolatie

Isolatie van schapenwol wordt verwerkt tot matten, rollen, knopen (gedefinieerd als een sierplukje garen) en touwen. Batts en rollen worden geproduceerd in verschillende diktes en standaard noppenholtebreedtes van 16” en 24”. Knopen zijn kleine stukjes wol die als losse vulling in zolders of muren worden geblazen. Gaas wordt gebruikt om het product in spouwmuren vast te houden totdat gipsplaat kan worden aangebracht. Wollen touwen worden gebruikt als kier tussen de boomstammen van blokhutten.

Schapenwolmatten zijn niet verkrijgbaar als een product dat als dampscherm fungeert en aan de noppen wordt geniet. Aan de warme kant van de muur moet een dampscherm van 6 mil poly worden geïnstalleerd. Het kan ook nodig zijn om de randen van wollen matten aan de noppen te nieten om inzakken te voorkomen voordat de gipsplaat wordt geïnstalleerd.

R-waarde van schapenwolisolatie

Schapenwolmatten en -rollen hebben een R-waarde van R-3,6 per inch. Het valt in hetzelfde bereik als glasvezelisolatie, minerale wolisolatie en cellulose-isolatie. Bij losse vulling is R-4,3 aanzienlijk hoger dan bij ingeblazen isolatie van cellulose en minerale wol.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook