De complete gids voor reinigen met bleekmiddel

The Complete Guide to Cleaning with Bleach

Bleekmiddel is een krachtig ontsmettingsmiddel dat ziektekiemen, virussen, schimmels en bacteriën in slechts vijf minuten doodt. Het is veilig voor de meeste harde, niet-poreuze oppervlakken zoals toiletten, douches, werkbladen, gootstenen en kinderspeelgoed.

Hoe krachtig het ook is, bleekmiddel is niet geschikt voor alle oppervlakken. Het kan poreuze en delicate materialen zoals hout, steen, stof en metaal beschadigen. Waar u het ook gebruikt, een goede verdunning is van cruciaal belang.

The Complete Guide to Cleaning with Bleach

Richtlijnen voor de verhouding van verdund bleekmiddel

Het actieve ingrediënt in bleekmiddel is hypochloriet. De meeste huishoudelijke bleekmiddelen bevatten 5-9% hypochloriet. Alles minder dan dit (zoals wat je in wasbleekmiddel aantreft) zal niet desinfecteren.

Volg de verdunningsinstructies op de fles bleekmiddel. Als er geen instructies op de fles staan, raadt de CDC aan om ⅓ kopje bleekmiddel te mengen met 3,5 liter water op kamertemperatuur. Om een kleinere batch te maken, meng je een liter koud water of water op kamertemperatuur met vier theelepels bleekmiddel.

Snelle tips vóór het reinigen met bleekmiddel

Bleekmiddel reinigt niet – het desinfecteert alleen. Voordat u met bleekmiddel desinfecteert, maakt u het gebied schoon met water en zeep om vuil te verwijderen. Afhankelijk van de concentratie duurt het 5-60 minuten om het bleekmiddel te desinfecteren. Tijdens de desinfectietijd moeten bleekoplossingen nat zijn op het oppervlak. Na het reinigen met bleekmiddel moet u het afspoelen met water. Verdun bleekmiddel niet in heet water; het kan de werkzaamheid ervan verminderen. Meng bleekmiddel in plaats daarvan met koud water of water op kamertemperatuur. Het enige voorbehoud geldt voor wasgoed, in dat geval moet u kledingstukken bleken op de hete cyclus van uw wasmachine. Voordat u met bleekmiddel schoonmaakt, moet u de ramen openen om de kamer te ventileren. Zorg ervoor dat er geen bleekmiddel op textiel komt, omdat dit het oppervlak lichter maakt. Als u bleekmiddel te lang (meer dan een uur) op een oppervlak laat liggen, kan dit schade en blikseminslag in het gebied veroorzaken. Meng bleekmiddel nooit met andere schoonmaakmiddelen, zoals ammoniak, alcohol of azijn. Er kunnen giftige gassen ontstaan. Als u met bleekmiddel schoonmaakt, moet u een masker dragen – denk ook aan oude kleding, een veiligheidsbril en handschoenen. Bleekmiddel breekt geen vet of vuil af, het desinfecteert alleen.

De badkamer reinigen en desinfecteren met bleekmiddel

Om de badkamer met bleekmiddel te desinfecteren, reinigt u alle oppervlakken met een allesreiniger om vuilophoping te verwijderen. Meng vervolgens uw bleekoplossing en pak de volgende gebieden aan:

Toilet – Voeg ½ kopje bleekmiddel toe aan de toiletpot en schrob met een toiletpotborstel. Laat het vijf minuten staan voordat u doorspoelt. Desinfecteer de wc-bril, de onderkant en het deksel door een doek in de voorgemengde bleekoplossing te dopen, overtollig vocht uit te wringen en alle oppervlakken af te vegen. Gebruik na vijf minuten een doek die is bevochtigd met water om het bleekmiddel weg te spoelen.

Douchegordijnvoering – Dood schimmel en meeldauw door uw douchegordijnvoering in de wasmachine te plaatsen en ⅓ kopje bleekmiddel aan de bleekmiddeldispenser toe te voegen. Voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe, was het op heet water en hang het droog.

Badkuip/douche – Bleekmiddel is veilig voor veel badkuipen en doucheruimtes en doodt schimmels, ziektekiemen en meeldauw. Gebruik een vochtige microvezeldoek om vuil en roet uit de douche of het bad te verwijderen. Spuit vervolgens de douche en het bad in met het verdunde bleekmiddelmengsel, laat het dertig minuten zitten en spoel het af.

Prullenbak – Veeg de binnen- en buitenkant van de vuilnisbak in de badkamer af met bleekmiddel, laat het 5 minuten inwerken en spoel het af.

Gootsteen en werkbladen – Veeg de gootsteen en werkbladen af met het bleekmiddelmengsel, laat het vijf minuten zitten en spoel af.

Hoe de keuken schoon te maken met bleekmiddel

Gebruik bleekmiddel in de keuken om uw gootsteen, aanrecht, plastic snijplank en vuilnisbak te desinfecteren. Meng ⅓ kopje bleekmiddel met 3,5 liter water, veeg harde keukenoppervlakken af, laat de oplossing vijf minuten staan en spoel daarna af. Verwijder vuil en aanslag met water en zeep voordat u gaat desinfecteren.

U kunt ook verdund bleekmiddel gebruiken om de handgrepen van apparaten te desinfecteren, maar laat het niet te lang op roestvrij staal zitten. Bleekmiddel is bijtend en kan roestvrijstalen oppervlakken bevlekken of roesten. Wees ook voorzichtig met het gebruik van bleekmiddel op stenen werkbladen; dit kan de kit aantasten, waardoor uw steen er dof uitziet.

Bleekmiddel gebruiken in de was- en wasmachine

Bleekmiddel kan uw wasgoed ontsmetten en uw witte was opfleuren, maar wees voorzichtig: het gebruik van het verkeerde type kan uw kleding verpesten. Chloorbleekmiddel (normaal huishoudbleekmiddel) maakt witte was helderder, terwijl bleekmiddel zonder chloor veilig is voor gekleurde stoffen.

Om witte was op te helderen met chloorbleekmiddel, voegt u een half kopje bleekmiddel toe aan uw bleekmiddeldispenser en gebruikt u uw gewone wasmiddel en een warm programma. Als uw wasmachine geen bleekmiddeldispenser heeft, start u de wasmachine en voegt u uw normale wasmiddel toe. Voeg na ongeveer vijf minuten, of wanneer de machine gevuld is met water, een half kopje bleekmiddel toe aan de trommel.

U kunt ook chloorbleekmiddel gebruiken om schimmels en vieze geuren in de wasmachine te desinfecteren en te doden.

Begin met een lege wasmachine. Voeg ½ kopje bleekmiddel toe aan uw bleekmiddeldispenser (laat het water vullen en voeg het rechtstreeks toe aan de trommel als u geen bleekmiddeldispenser heeft) Selecteer het heetste programma van de wasmachine Laat de wasmachine draaien Voer een extra spoelcyclus uit Droog de binnenkant van de wasmachine met een handdoek Als er nog steeds een muffe geur uit je wasmachine komt, herhaal dan deze stappen

Huishoudelijke schimmel doden met bleekmiddel

Er is discussie over de vraag of azijn of bleekmiddel de betere schimmeldoder is. Als je de voorkeur geeft aan bleekmiddel, gebruik het dan om schimmel op je gipsplaten, doucherand en andere niet-poreuze oppervlakken te doden.

Draag voordat u begint veiligheidsuitrusting, inclusief handschoenen en een gasmasker. Gebruik vervolgens een combinatie van zeep, water en een schrobborstel of keukenpapier om schimmel van het oppervlak te verwijderen. Meng een kopje bleekmiddel met een liter water en vul een spuitfles. Spuit het beschimmelde gebied in en laat de oplossing vijftien minuten staan voordat u het afspoelt en droogt. Het bleekmiddel doodt de schimmelsporen en voorkomt dat ze teruggroeien.

Vinyl gevelbeplating reinigen met bleekmiddel

Een bleekmiddeloplossing kan vinylbeplating reinigen en schimmel en meeldauw doden. Maar het is belangrijk om het goed te verdunnen en af te spoelen. Als je een te sterke oplossing gebruikt of deze te lang laat zitten, kan het vinyl beschadigd raken.

Meng ⅓ kopje bleekmiddel met 3,5 liter warm water. Breng de oplossing aan met een spons of een zachte borstel. Laat het een paar minuten staan en spoel het dan af (laat het bleekmiddelmengsel niet opdrogen tot het oppervlak). gevelbeplating)

Speelgoed schoonmaken met bleekmiddel

Kinderspeelgoed is gevoelig voor ziektekiemen, virussen en vervelende vuilophopingen. Je kunt hard, niet-poreus kinderspeelgoed (zoals de meeste kunststoffen) schoonmaken, maar gebruik geen bleekmiddel op stoffen speelgoed of speelgoed met batterijen. Zorg ervoor dat u de kamer ventileert en eerst plastic handschoenen en oude kleding aandoet.

Keuze

Vul een plastic emmer met 3,5 liter water op kamertemperatuur en ⅓ kopje bleekmiddel. Dompel het speelgoed vijf minuten onder, spoel het goed af en droog het.

Keuze

Verdun bleekmiddel in een verhouding van vier theelepels per liter water en doe het in een spuitfles. Plaats het speelgoed in een gootsteen of op een plastic zeildoek en besproei het met de bleekoplossing. Na vijf minuten goed afspoelen en vervolgens drogen.

Hoe maak je een betonnen terras schoon met bleekmiddel

Verdund bleekmiddel doodt de opbouw van groene schimmel op beton, waardoor het als nieuw blijft. Gebruik voordat u begint een bladblazer of bezem om alle bladeren en vuil van het terras te verwijderen. Zet ook al het terrasmeubilair uit de weg.

Voor dit project heb je bleekmiddel, water, een zachte borstel met een lange steel en een tuinslang nodig. Draag oude kleding en schoenen voordat u begint.

Meng een liter water met ⅓ kopje bleekmiddel. Dompel uw schrobborstel in het mengsel en breng deze met lange heen en weer gaande bewegingen op het beton aan. Laat de oplossing zes minuten intrekken en spoel het daarna af met uw tuinslang.

Gebruik dezelfde oplossing en schrobborstel om de vorming van schimmel op uw tuinmeubilair te verwijderen. (Sla echter stoffen kussens over) Spoel vervolgens na zes minuten schoon met uw tuinslang.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook