Tapijtstapels uitgelegd

Carpet Piles Explained

Pool bepaalt de hoogte van de tapijtvezels vanaf het tapijtoppervlak tot aan de achterkant. Een tapijt is hoog-, middel- of laagpolig. Er zijn verschillende soorten tapijtstapels, elk met zijn voor- en nadelen.

Carpet Piles Explained

Je kunt een tapijtpool meten met een kleine liniaal of een ander meetinstrument in inches.

Soorten tapijtstapels

Hoogpolig tapijt

Een hoog- of hoogpolig tapijt heeft lange vezels met een hoogte van ½ inch tot ¾ inch. Een hoogpolig vloerkleed is een goede keuze voor een hoogpolig tapijt. Shag-tapijten zijn gemaakt van strengen garen of rechtopstaande lussen.

Hoogpolige tapijten zijn lastig te stofzuigen, dus het is ideaal om ze op een plek met weinig verkeer te plaatsen. Ze brengen gezelligheid in slaapkamerruimtes en gaan lang mee als ze goed worden onderhouden.

Middelhoogpolig tapijt

Middelpolige tapijten hebben een vezelhoogte variërend van ¼ tot ½ inch. Hoewel middelhoge polen gemakkelijker te onderhouden zijn dan hoogpolige tapijten, vangen ze vuil op tussen de vezels. Kies een middelhoogpolig tapijt als u een zachte ondergrond wilt die bestand is tegen intensief loopverkeer zonder matten.

Laagpolig tapijt

Een laagpolig tapijt heeft dichte vezels met een hoogte van ¼ inch of minder. De kortere stapels zijn gemakkelijk te stofzuigen. Door de dikke vezels blijven kruimels en vuil op het tapijtoppervlak zitten. Ook op een laagpolig tapijt zijn vlekken makkelijker te verwijderen dan op een middel- of hoogpolig tapijt.

Deze tapijtsoorten zijn het beste voor eetruimtes, woonkamers en kinderspeelkamers. Lussen en tapijten in Berberstijl zijn voorbeelden van laagpolige tapijten.

Geweven tapijtstapel

Geweven tapijtpalen worden gemaakt met behulp van een traditioneel weefgetouw. De machine verweeft twee of meer sets garen tot een tapijt. Wol, katoen en zijde vormen dit type tapijtpool.

1. Plat weefsel

In tegenstelling tot andere tapijtsoorten hebben platgeweven tapijten geen getufte pool. De tapijtvezels (inslag) worden verticaal door de schering geregen, waardoor een vlak weefsel ontstaat. De tapijtrug heeft ook hetzelfde patroon; Je kunt het tapijt aan beide kanten plaatsen.

De meeste platgeweven tapijten zijn gemaakt van natuurlijke vezels zoals wol, katoen en jute. Door hun vlakke oppervlak zijn platgeweven tapijten gemakkelijk schoon te maken met een stofzuiger. Je kunt vlekken ook verwijderen met een handdoek.

2. Axminster

Axminster-tapijtontwerpen maken gebruik van traditioneel weven om een tapijt te vormen. De techniek omvat het weven van het garen door een weefgetouw. Het weefgetouw selecteert een garen, knipt het af en bevestigt het U-vormige plukje aan de achterkant.

Axminster-tapijten zijn uniek, met een mix van kleuren en patronen. Het zijn de beste tapijten voor elke ruimte, van luxe hotels tot kleine appartementen en recepties.

3. Wilton

Wilton tapijten maken ook gebruik van een traditionele weefmethode. Toch wordt het garen voor Wilton-tapijten in een doorlopende lus geweven. Het garen wordt afgesneden nadat de pool aan de achterkant is bevestigd.

Wilton-tapijten zijn verkrijgbaar in eenvoudige patronen en verschillende textuuropties. Ze zijn stabiel en hebben een sterke constructie, geschikt voor druk bezochte gangen en kamers.

Snij stapel

Een gesneden pooltapijt heeft gesneden garens die rechtop in een cluster staan. De pool is bestand tegen pletten en matteren en heeft een zachte ondervoet. Wanneer u een gesneden pooltapijt kiest, moet u de draaiing ervan controleren. Een gesneden pooltapijt van goede kwaliteit heeft een strakke twist en een hoge oppervlaktedichtheid.

1. Stapel met gesneden lus

Snee

Knip en lus creëren een visueel patroon en textuur op een tapijt. Het nadeel is dat de vezels er vaak versleten uitzien. Om deze reden maakt de stijl prachtige karpetten. Cut-and-loop-tapijten zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Het is het beste om de hoeveelheid voetgangers te bepalen voordat u een aankoop doet.

2. Fluweel

Fluwelen pooltapijten, ook wel velours of plus genoemd, zijn populair vanwege hun elegante uitstraling. Ze worden geschoren voor een gelijkmatige afwerking. Fluweel voelt comfortabel aan onder de voeten. In tegenstelling tot gedraaide yards zijn de vezels rechter en hebben ze aan de bovenkant afgesneden uiteinden. Het oppervlakteniveau is glad en varieert van 5 mm tot 10 mm lang.

Fluwelen tapijten zijn gemaakt van natuurlijke of synthetische vezels zoals nylon of polypropyleen. Ze zijn ideaal voor gebieden met matig voetverkeer. Door hun luxe afwerking zijn ze duurder dan andere tapijtsoorten.

3. Shag-stapel

Hoogpolig tapijt was in de jaren zeventig mainstream. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben ze een wazig uiterlijk. Shag-tapijten bestaan uit rechte lussen of garenstrengen. Ze zijn voorzien van lang geweven vezels met een poollengte tot 50 mm.

Door hun losse textuur voelen ze zacht aan onder de voeten. Maar shagpalen zijn gevoelig voor afvlakking. Omdat het een hoge pool heeft, heeft het tapijttype meer onderhoud nodig.

4. Saksenstapel

Saksen is een conventioneel gesneden pooltapijt met rechte vezels. De vezelstrengen worden in gelijke lengtes gesneden. De pool is compact waardoor het tapijt zacht onder de voeten aanvoelt. Het heeft een klassieke, luxueuze uitstraling, maar past mogelijk niet bij andere decorartikelen in een kamer.

Getextureerde Saksische tapijten hebben dikke lagen om kleurvervaging te voorkomen. De lagen helpen ook vacuümsporen of voetafdrukken te voorkomen. Om een gladde textuur te creëren, worden Saksische pooltapijten in lussen geweven. De lussen zijn ook afgeschoren om ze een getuft uiterlijk te geven.

5. Draaistapel

Twist-pool tapijten hebben een gestructureerde uitstraling. Ze zijn gemaakt van compact, gedraaid garen om deze look te bereiken. Twist-pooltapijten zijn ideaal voor grote woonkamers met veel loopverkeer. Het gestructureerde ontwerp maakt het tapijtontwerp geschikt voor het verbergen van vacuümsporen.

Het is gemakkelijk om gedraaide tapijtpalen te onderhouden. Ze zijn duurzaam en verkrijgbaar in verschillende tinten. Door het garen te draaien worden de vezels dichter. Het vermindert de mate van afvlakking en verzacht de getufte uiteinden.

6. Getextureerde gesneden pool

In tegenstelling tot gesneden pooltapijten hebben getextureerde tapijten een ongelijkmatige vezellengte. Sommige fabrikanten gebruiken de termen ‘gesneden pool’ of ‘textuur’ om dezelfde tapijtstijl te beschrijven.

Door de vezels te draaien ontstaat er een oneffen uiterlijk dat de tapijtstijl duurzaam maakt. Door de garens op verschillende lengtes te knippen, ontstaat een dikker gevoel. Hierdoor krijgt de tapijtstijl een stevige weerstand tegen voetafdrukken.

Lus stapel

Luspalen zijn er in verschillende kleuren en patronen. Deze tapijtpalen zijn populair omdat ze duurzaam en veelzijdig zijn. Luspolige tapijten hebben extra zorg nodig bij het stofzuigen en verplaatsen van meubels. Wanneer een enkele lus losraakt, kan dit uitlopers in het tapijt veroorzaken als deze niet wordt hersteld. Lussenpooltapijten kunnen Berber-tapijten, getextureerde tapijten, meerlaagse tapijten of lusvormige tapijten zijn.

1. Berberstapel

Een Berberpaal is een korte, dikke constructie die in een lus aan elkaar is bevestigd. Ze zijn verkrijgbaar in wol-, polyester- en nylonmaterialen. Vanwege hun lage pool zijn Berbertapijten bestand tegen veel loopverkeer en zijn ze bestand tegen slijtage.

Een Berber-lustapijt onderscheidt zich door de veelkleurige vlekken die door het tapijt of in een patroon zijn verspreid. De meeste Berbertapijten zijn vlekbestendig en absorberen minder snel gemorste wijn en sauzen. Hoewel het verouderd lijkt, is Berber een van de beste tapijtstijlen voor gangen, trappen en kantoorgebouwen.

2. Lussenstapel met patroon

Lussenpooltapijten met patronen hebben kleine hoogtevariaties in de lussen. Deze stijl staat ook bekend als Textured Loop Pile. Door de poolhoogten met twee of drie lussen te combineren, ontstaat er een structuurafwerking op het tapijt.

Een lussentapijt met patroon verbergt voetafdrukken en vacuümsporen. De aantrekkelijke patronen en texturen maken het tot het ideale tapijt voor een familiekamer die veel bezocht wordt.

3. Stapel met meerdere niveaus

Een stapel met meerdere niveaus heeft verschillende lushoogtes en verschillende kleurencombinaties. De stijl van het tapijt is vergelijkbaar met lussenpalen met patronen, maar verschilt aanzienlijk in lussengroottes. Het lushoogteverschil resulteert in een getextureerde pool. Tapijten met meerdere niveaus zijn ideaal voor ruimtes met gemiddeld tot veel verkeer.

4. Niveaulusstapel

De vezels in een vlakke lussenpool hebben allemaal dezelfde hoogte. Een vlakke pool zorgt voor een glad en egaal tapijtoppervlak, maar maakt het tapijt minder zacht. Niveaulussen kunnen dun of dik zijn. Kleinere lussen die strak geweven zijn, zijn bestand tegen matten en crashen.

Een nadeel van vlakke lussenpooltapijten is dat de lussen trekken, wat moeilijk te herstellen is. Er zijn misschien betere tapijtstijlen voor huishoudens met huisdieren en kinderen. Niettemin zijn vlakke lussentapijten gemakkelijk schoon te maken en houden ze geen vuil vast tussen de vezels.

Platte versus ruige stapel

Platpolige tapijten zijn geschikt voor huiseigenaren die waarde hechten aan een uniforme, opgeruimde uitstraling. Op een lage stapel is het stofzuigen en verwijderen van vlekken gemakkelijker dan op een ruige stapel. Door het vlakke oppervlak is het verplaatsen van meubels op een laagpolig bovendien praktischer.

De volle, lange vezels van shaggy tapijten behouden na verloop van tijd hun oorspronkelijke uiterlijk. Ze zijn duurzamer wanneer ze worden geplaatst in gebieden met weinig en middelmatig verkeer. Er zijn verschillende manieren om een ruige tapijtstapel te herstellen. Huiseigenaren harken hun pluizig tapijt om de matten op de lange pluizige vezels los te maken.

In tegenstelling tot een platpolig tapijt creëert een hoogpolig tapijt een gezellige en warme ruimte. Laagpolige tapijten zijn meer geschikt voor formele gelegenheden. Kies ook voor een vlakpolig tapijt als u last heeft van allergieën. Ze nemen minder vuil en allergenen op en zijn ook makkelijker te stofzuigen.

Getuft versus geweven tapijtstapel

Geweven tapijtpalen zijn duurzamer dan getufte tapijten. Ze zijn vaak gemaakt van zuivere wol of een mix. Geweven tapijten worden gemaakt door materiaal aan elkaar te weven. Ze zijn er in drie soorten: Axminster, Wilton geweven en platte golf.

Omdat getufte tapijten uit synthetische materialen zoals nylon bestaan, zijn ze goedkoper te produceren. Getufte tapijten zijn verkrijgbaar in twee soorten: handgetuft en machinaal getuft. Handgetufte tapijten zijn van een hogere kwaliteit.

Wat betreft duurzaamheid staan ze op de tweede plaats na geweven tapijten. Geweven tapijten hebben een diepere textuur omdat de garens voorgeverfd zijn. Bedrukte getufte tapijten kunnen na verloop van tijd vervagen omdat er gebruik wordt gemaakt van kleurinjectie.

Veelgestelde vragen (FAQ)FAQ

Wat is de beste tapijtpool voor gebieden met veel verkeer?

Laagpolige tapijten zijn het meest duurzaam in gebieden met hoog tapijt. Ze hebben kortere vezelstrengen die minimale tekenen van krimp vertonen. Laagpolige tapijten van wol zijn ideaal voor plekken zoals je woonkamer of trap.

Hoogpolig of laagpolig, wat is beter?

Hoewel hoogpolige tapijten zacht en gezellig zijn, is het moeilijker om ze te stofzuigen. Laagpolige tapijten zijn meer geschikt voor drukke huishoudens en commerciële gebouwen. Hoge vezels op hoogpolige tapijten zorgen voor duurzaamheid in gebieden met weinig verkeer. Ze zijn het beste voor gastenkamers en kale ruimtes.

Wat is de meest geschikte poolhoogte voor tapijt?

Voor de meeste kamers zou een stapel van ¾ inch voldoende moeten zijn. Een ideale poolhoogte voor gebieden met veel verkeer is 0,5 inch. Als de pool dik is, zal uw tapijt afvlakken als het wordt blootgesteld aan veel voetverkeer.

Wat is het beste schimmelbestendige tapijtmateriaal?

Nylon tapijten worden behandeld met chemicaliën om ze schimmelbestendig te maken. Ze hebben ook een solide weerstand tegen vlekken en slijtage.

Tapijtpalen zijn verkrijgbaar in vele tinten. Het vinden van een tapijtstijl die bij uw interieur past, is eenvoudig. De eerste stap is om te weten hoe uw levensstijl zich verhoudt tot een tapijtstijl. Houd rekening met het voetgangersverkeer in verschillende kamers voordat u een tapijtpool kiest. U moet ook de garantievoorwaarden van de fabrikant controleren.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook