De Schraag-eettafel – een stijl die nooit sterft

The Trestle Dining Table – A Style That Never Dies

Schraagtafels waren erg populair in de Middeleeuwen en zijn nog steeds populair. Ze worden vooral gewaardeerd vanwege het feit dat ze gemakkelijk in elkaar te zetten en uit elkaar te halen zijn, en gemakkelijk te vervoeren en op te bergen.

The Trestle Dining Table – A Style That Never Dies

Ze lieten multifunctionele ruimtes tot bloei komen, omdat een kamer het ene moment als eetgedeelte kon dienen en het andere moment als speelkamer of dansvloer. Dit soort flexibiliteit maakte de eettafel op schragen tot het ideale bijzetstuk. De stijl is nog steeds populair, hoewel in sommige gevallen de flexibiliteit en het opslaggemak er niets mee te maken hebben.

Geschiedenis van de Trestle-eettafel

Het valt niet te ontkennen dat een eettafel op schragen met zijn handgesneden ontwerpen de elegantie en het tijdloze gevoel voor stijl in de kamer kan brengen. Het is een van de oudste tafelontwerpen ter wereld en het oudste ontwerp in Amerika. Dat komt omdat deze tafels zijn gebouwd om generaties lang mee te gaan.

Amish-houtbewerkers zijn een van de beste bronnen voor authentieke en stevig geconstrueerde eetkamertafels op schragen, waarbij elke tafel qua ontwerp iets anders is dan de vorige. De ontwerpen kunnen variëren van effen met eenvoudige lijnen tot vorstelijk met sierlijk houtsnijwerk op de poten en steunen.

Omdat de smaak van design en decor veranderde met de verandering van het decennium, heeft de eettafel op schragen ook veranderingen ondergaan. Verschillende culturen hebben invloed gehad op de vorm en constructie van de tafel, maar er is één element dat jaar na jaar hetzelfde blijft: de stevigheid en het algehele uiterlijk van deze tafel maken het tot een van de meest populaire stijlen van een eettafel.

Hoe u een Schraag-eettafel kiest

Je vraagt je misschien af hoe je ooit zou kiezen tussen de verschillende stijlen schragen eettafels, maar in werkelijkheid is de keuze volledig gebaseerd op je eigen wensen en verlangens. U moet overwegen hoeveel mensen er op een gemiddelde dag aan tafel zullen zitten, hoeveel vloeroppervlak en oppervlakte u moet gebruiken in termen van uw eetkamer, en hoeveel u bereid bent uit te geven aan uw tafel.

Denk goed na over de vorm van de tafel die je in gedachten hebt: wil je een vierkante tafel? Circulaire? Rechthoekig? Hoe zit het met de houtsoort? Eik? Kers? Berk? Hardhout? Wil je een tafel in pubstijl die hoger op de poten staat dan andere stijlen? Barkrukstoelen of houten eetkamerstoelen? Kussens of hoezen?

Deze beslissingen zijn net zo belangrijk als de ruimte waarmee u moet werken, omdat u uw zuurverdiende geld niet wilt uitgeven aan een tafel waar u niet trots op bent om te pronken.

Vragen om jezelf te stellen

Enkele van de meest voorkomende vragen die zich voordoen als het gaat om de aankoop van een eettafel op schragen zijn:

Welke houtsoort wil je gebruiken? In welke tafelvorm bent u geïnteresseerd? Wilt u gesneden tafelpoten of effen? Wat is je budget? Met hoeveel ruimte werkt u qua hoogte, lengte, breedte en vloeroppervlak? Bent u van plan uw tafel veelvuldig of sporadisch te gebruiken?

Eetkamers met de schoonheid van de Schraagtafel

Large living room with a trestle dining table

Schraag eettafels zien er meestal goed uit in traditionele interieurontwerpen. Je kunt er hier een zien, in een open sociale ruimte die drie verschillende functies integreert. De eettafel lijkt het centrale stuk te zijn, geaccentueerd door twee hangende hanglampen. Dit is een interieur gepland door Mitch Wise Design.

Designed for large families - corner bench for trestle black table

Awad Koontz koos voor een schragentafel voor deze gezellige en stijlvolle eethoek. De tafel wordt aangevuld met een L-vormige bank met ingebouwde opbergruimte en een set individuele stoelen.

Live Edge Trestle table dining top and small bench

Het lijkt erop dat eettafels op schragen goed samengaan met banken, zoals hier gedemonstreerd door Deep River Partners. In deze grote eetkamer staat de tafel met live-rand centraal, die aan twee kanten wordt omlijst door stoelen en die aan beide uiteinden een unieke live-rand heeft.

Traditional solid wood trestle dining table and leather chairs

Omdat schraagtafels meestal nauwer verbonden zijn met rustieke of traditionele decors dan met minimalistisch modern design, zien ze er mooi uit als ze worden aangevuld met klassieke stoelen en kaarskroonluchters zoals deze in de eetkamer ontworpen door BCV Architects.

Dining trestle dining table style with bench

Een schragentafel is meestal groot omdat het ontwerp anders niet echt zinvol zou zijn. De tafel is stevig, maar dat neemt niet weg dat hij ook praktisch is en gemakkelijk in elkaar te zetten of op te bergen. Dat is wat deze stijl in de eerste plaats zo populair maakte. Klondike Contracting ontwierp deze eethoek met zowel uiterlijk als functie in gedachten.

Industrial Trestle Dining Table

Andere stijlen kunnen ook het beste uit schragentafels halen. Zo ontwierp studio Oliver Burns deze eetkamer met een combinatie van moderne, rustieke en industriële elementen en de tafel brengt het allemaal harmonieus samen.

Victorian dining area in front of fireplace with trestle table

Gezien hoe robuust en solide een schraagtafel er gewoonlijk uitziet, kan het een leuk idee zijn om deze aan te vullen met stoelen die er licht uitzien, met doorzichtige rugleuningen of met gladde en dunne frames. Let ook op de stijl. Deze eetkamer ontworpen door Siamasko Verbridge kan als inspiratiebron dienen.

Trestle dining table decorated with glass bottles

Deze door ZeroEnergy ontworpen eethoek is heerlijk in balans. De schraagtafel is het stukje weerstand. Met strakke en lichtgewicht stoelen aan de ene kant en een ingebouwde witte bank aan de andere kant is het decor perfect in balans.

Living room with a large trestle dining table

AMW Design Studio koos voor een andere strategie. In deze eetzaal gaven ze de voorkeur aan een decor en sfeer die een tikje formeel zijn en waar stevige en zware meubels perfect tot hun recht komen.

Farmhouse kitchen design with trestle table

We houden van de architectonische uitstraling van de schragentafel die Charlie hier gebruikt

Yellow painted washed trestle dining table

Het team van Polhemus Savery Dasilva (psd) staat bekend om de tijdloze ontwerpen die het maakt en om de aandacht voor detail. Dat zie je hier, in een eetruimte die klein maar licht en vrolijk is, met precies de juiste hoeveelheid kleur en een stevige eettafel op schragen om alles op de juiste plek te zetten.

Chandelier over trestle dining table

Niet alle schragentafels zijn zwaar en robuust en ook niet allemaal groot. Het exemplaar dat hier door Elad Gonen is gefotografeerd, ziet er eigenlijk heel delicaat uit. Het voegt warmte en charme toe aan de kamer.

Large trestle dining table with branch over it

Op de een of andere manier is een schraagtafel gewoonweg perfect voor deze eetkamer, gecreëerd door Gregory Carmichael Interior Design. Het is het element dat de kamer samenbrengt en de stoelen en bank contrasteren met elkaar, maar zien er prachtig uit als ze rond de tafel worden gecombineerd.

Dining trestle table behind the kitchen island with bench seating and chairs

Vind je het niet zo leuk hoe gezellig dit kleine eethoekje is? Het is klein en ziet er erg comfortabel uit. De bank past perfect bij de ruimte en de tafel past perfect bij de kamer. Dit is een ruimte ontworpen door Hann Builders.

Farmhouse dining room design with trestle table

Vraagt u zich af waar u zo’n tafel kunt vinden? Nou, er zijn genoeg opties. Deze specifieke is bijvoorbeeld afkomstig van Zin Home. Het is gemaakt van eikenhout en is eenvoudig genoeg om veelzijdig te zijn. Het ontwerp is geïnspireerd op de klassieke inrichting van het 18e-eeuwse Frankrijk.

Trestle coffee table design for living room

Dit is een ruimte ontworpen door de Refined Group, een studio die gewaardeerd wordt vanwege het vermogen om contrasterende stijlen te mixen en historische en moderne elementen samen te brengen om tijdloze en verfijnde ruimtes te creëren. Dit is een van die projecten.

Boho style open space living room with dining table trestle style

De Refined Group creëerde ook dit prachtige interieurontwerp, waarbij de schragentafel in het eetgedeelte in de schijnwerpers wordt gezet. Het hele ontwerp is prachtig, vooral als je rekening houdt met de verschillende soorten stoelen die rond de tafel worden gebruikt.

Wood trestle dining table with cream leather chairs

Het meest opvallende element van een eettafel op schragen is uiteraard de structuur van het onderstel, dat meestal bestaat uit grote houten stukken. Deze kunnen worden gecombineerd met zichtbare balken voor een samenhangende inrichting van de kamer. Je kunt zo'n ontwerp hier gefotografeerd zien door Lanny Nagler.

Modern open space kitchen with dining area featuring a trestle table

NY dining room design with trestle dining table and Windsor Chairs With Curved Legs

Een robuuste eettafel zoals die van Thomas Grimes moet omgeven worden door elementen die lichtheid suggereren of door lichte kleuren en luchtige stoffen. Alles heeft zijn eigen rol in het ontwerp, inclusief de stoelen, het vloerkleed, de muurkleur en de verlichtingsarmaturen.

DIY eettafels op schragen

X legs trestle farmhouse table

We hebben gesproken en gepraat over hoe veelzijdig en praktisch een schragentafel is en het is duidelijk dat de montage eenvoudig is, dus het zou niet zo moeilijk moeten zijn om zo'n tafel helemaal opnieuw te bouwen. Het ontwerp is vrij eenvoudig en als je eenmaal de exacte afmetingen weet, is het min of meer een puzzel. U kunt uw eigen touch aan het ontwerp toevoegen, zoals bijvoorbeeld deze metalen buissteunbalk. Het gaf de tafel op CherishedBliss een industriële twist.

DIY treaste table desk

Een rustieke tafel samenstellen is eenvoudig, zeker als je gebruik maakt van kant-en-klare schraagpoten. Het is allemaal één grote puzzel. Je moet de stukken in elkaar zetten en er is enige ruimte voor maatwerk. Op lipstickandwhitetee kun je enkele suggesties, tips en instructies vinden over hoe je een tafel kunt maken die er precies zo uitziet als deze.

Round trestle dining table

Het is een beetje ongebruikelijk om een schragentafel met een rond blad te zien. De combinatie is niet gebruikelijk en het ontwerp is best interessant. Als je zo'n tafel zelf helemaal opnieuw wilt bouwen, kijk dan eens naar rogueengineer voor de lijst met benodigde materialen, maar ook voor gedetailleerde instructies om je bij elke stap te helpen.

Schraag eettafel die u nu kunt kopen

Georgii Schraaghouten eettafel

Georgii Trestle Wood Dining Table

Schraagtafels zijn, zoals eerder vermeld, tijdloos en passen in verschillende interieurs. Ze zijn er in veel verschillende stijlen en er zijn veel leuke ontwerpen om uit te kiezen, zoals bijvoorbeeld de hier afgebeelde Georgii eettafel. Het heeft een eenvoudige en moderne uitstraling en is gemaakt van massief grenenhout met een elegante mahoniehouten afwerking. De afmetingen zijn in totaal 56 inch L x 29,5 inch B x 29 inch H, wat hem perfect maakt voor een informele opstelling met ruimte voor extra gasten.

Nerida eettafel met verlaagd blad

Nerida Drop Leaf Dining Table

Het eerste wat hier opvalt is waarschijnlijk het bladvormige blad. Dit maakt de Nerida eettafel echt geweldig voor kleine ruimtes en niet alleen geschikt voor eetkamers, maar ook voor keukens en ontbijthoekjes. De tafel heeft een slank schraagonderstel met een witte afwerking en een dun en uitschuifbaar blad. Hij heeft een hoogte van 31'' en kan worden gecombineerd met verschillende soorten stoelen of krukken. Je kunt hem ook tegen een muur plaatsen om ruimte te besparen als het volledig uitgevouwen blad niet nodig is.

Oshea eettafel

Oshea Dining Table

De Oshea eettafel zou een mooi middelpunt zijn. Het heeft een solide en stoere uitstraling, maar is ook sierlijk en elegant. De schraagbasis geeft hem een lichtgewicht en slanke uitstraling en het rechthoekige blad van massief grenen, MDF en multiplex valt zeker op. Het meet 72” L x 42” B x 30” H en heeft veel karakter.

Callisburg-tafel

Callisburg Rubber Solid Wood Dining Table

De Callisburg tafel heeft een gedetailleerd ontwerp met een echt cool onderstel. Het is een mix van traditionele en boerderijinvloeden, allemaal volgens een klassieke en elegante esthetiek. Het meet in totaal 220,5 cm L x 39,37 cm B x 90 cm H en is voorzien van een rechthoekig houten blad met een eikenhouten afwerking en een schraagbasis met kolomlijsten en uitgesneden poten. De basis is verkrijgbaar in verschillende contrasterende afwerkingen.

Sawyer eettafel

Sawyer Extendable Solid Wood Dining Table

Naast een mooi en stijlvol ontwerp is de Sawyer eettafel ook uitbreidbaar, wat super praktisch is als je een kleine ruimte hebt of als je altijd klaar wilt staan om extra gasten te huisvesten voor het geval dat nodig is. De tafel is gemaakt van massief hout en heeft een prachtig X-vormig schraagonderstel en een rechthoekig blad met daaronder een slanke rand.

Winthrop eettafel

Winthrop Dining Table

Het ontwerp van de Winthrop eettafel heeft een prachtige boerderijsfeer en is ook een beetje klassiek. Het is gemaakt van hergebruikt grenenhout, wat het een authentieke uitstraling en veel karakter geeft. Hij meet 96,5” L x 39,5” B x 30,5” H en heeft een hele mooie schraagbasis met een sterke en stevige uitstraling, maar ook een elegante uitstraling.

Beachem uitschuifbare grenen eettafel

Beachem Extendable Dining Table

De Beachem tafel heeft een rechthoekig blad dat kan worden uitgeschoven om plaats te bieden aan meer gasten of om een grotere ruimte te creëren voor degenen die er gebruik van maken. Het heeft twee bladeren en is gemaakt van een combinatie van massief en vervaardigd hout. Er zijn verschillende afwerkingen beschikbaar, waaronder een witte eiken afwerking die er modern en stijlvol uitziet.

Mount Shasta eettafel

Mount Shasta Dining Table

De Mount Sasha eettafel is niet zoals de anderen. Het eerste wat opvalt is uiteraard de hoogte: 36''. Dit is een tafel in pubstijl, ontworpen om te combineren met barkrukken en heeft een donkere en ruwe textuur die hem een rustieke uitstraling geeft. Het is een dwarsbalk aan de onderkant waar je voeten op kunnen rusten en een robuust onderstel met schuin geplaatste zwart metalen poten.

Uitschuifbare grenen massief houten eettafel

Extendable Pine Solid Wood Dining Table

Deze istop kan worden uitgebreid van 88'' tot 112'' en biedt plaats aan maximaal 12 personen. Het is gemaakt van massief hout en heeft een klassieke en stevige basis met uitgesneden dubbele kolommen. Het heeft ook een licht verweerde afwerking waardoor het een verweerde, boerderij-geïnspireerde uitstraling krijgt.

Wydmire 42″ Schraag eettafel

Wydmire Dining Table

De Wydmire eettafel behoudt veel van de kenmerken van de eerder genoemde ontwerpen, maar ziet er ook slanker uit. Het is een vaste tafel en heeft een totale afmeting van 230 cm L x 42 cm B x 90 cm H, waardoor er plaats is voor maximaal 6 personen. Het heeft een modern boerderijontwerp en combineert een basis van massief hout met een betonnen blad. Deze dualiteit maakt hem zeer veelzijdig en zorgt ervoor dat hij er geweldig uitziet in combinatie met een verscheidenheid aan stoeltypes.

Conclusie

Als het gaat om de aanschaf van een eettafel op schragen, rust de uiteindelijke beslissing op uw schouders. U moet op de hoogte zijn van alle verschillende stijlen en soorten die beschikbaar zijn en er tegelijkertijd voor zorgen dat u de juiste houtsoort gebruikt die past bij uw huidige (of toekomstige) inrichting.

Zorg ervoor dat uw budget alle kosten van de aankoop van uw tafel kan dekken: de constructie, de arbeid, de verzending en de levering. Bekijk de recensies van een detailhandelaar voordat u tot een aankoop overgaat, aangezien namaak en dergelijke in alle marktsectoren in opkomst zijn.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook