Isolatie van cementachtig schuim

Cementitious Foam Insulation

Cementschuimisolatie – ook bekend als Airkrete – is een isolatieproduct op basis van cement dat al tientallen jaren oud is. Ondanks de vele voordelen is het product niet algemeen bekend of gebruikt. Dat zou wel eens kunnen veranderen.

Wat is cementschuimisolatie?

Cementitious Foam Insulation

Het belangrijkste ingrediënt van cementschuimisolatie is magnesiumoxide afkomstig van zeewater en niet van gedolven kalksteen. Tijdens het productieproces worden kleine hoeveelheden keramische talk, water en een schuimmiddel toegevoegd. Voordat het uithardt, ziet Airkrete eruit als – en heeft het de consistentie van – scheerschuim.

Zodra het uithardt, is Airkrete een licht, niet-structureel cement dat niet uitzakt of krimpt. Het is een ideale isolatie voor muren, daken en houten vloeren, zoals die tussen suites in appartementsgebouwen. Cementschuimisolatie zet niet uit, waardoor het een uitstekend product is voor het isoleren van bestaande muren zonder gipsplaat te verwijderen.

De gedroogde isolatie kan gemakkelijk worden verwijderd als loodgieterswerk of elektrische reparaties nodig zijn. Of er moeten draden en leidingen verplaatst worden. Het komt eruit als een poeder, niet in stukjes. De resulterende holtes kunnen worden opgevuld met behulp van spuitschuimisolatie met lage expansie in een blik. De producten reageren niet met elkaar.

Installatie van cementschuim

Dit type isolatie is een van de beste keuzes voor renovatieprojecten omdat het niet uitzet. Het wordt geïnstalleerd door kleine gaatjes in de muur te boren (binnen of buiten) voor toegang tot de slangen. Het schuim vult elke nop, spant of balkholte. Het dicht alle gaten en scheuren af. Het omhult ook elektrische draden en dozen, loodgieterswerk en leidingen zonder ongeïsoleerde zakken achter te laten.

Airkrete wordt ook geïnstalleerd in nieuwbouw en complete renovaties voordat de gipsplaat wordt aangebracht. Aan de binnenkant van de noppen wordt een door de installateur geleverd bevestigingsmateriaal geniet. Vervolgens wordt Airkrete-schuim tussen de stof en de buitenkant gespoten. Het zet niet uit zoals polyurethaanschuim, dus gipsplaat kan er direct overheen worden aangebracht.

Cementschuim is niet zo rommelig als polyurethaan. Het wordt gereinigd met water voordat het uithardt. Gezinsleden hoeven tijdens de installatie de woning niet te verlaten. Er is geen sprake van schadelijke uitlaatgassen en er zijn geen gevaarlijke vezels die ingeademd kunnen worden.

Waarom cementgebonden schuimisolatie gebruiken?

Cementschuimisolatie heeft veel voordelen ten opzichte van andere producten. Hier zijn enkele zeer goede redenen om het gebruik ervan te overwegen.

R-waarde. R-3,9 per inch. De R-waarde neemt niet af in de loop van de tijd. Gietvorm. Bestand tegen schimmelgroei, zelfs op locaties met een hoge luchtvochtigheid. Vuurvast. Brandt en rookt niet. Kan gebruikt worden als brandwerend middel. Zeehonden. Vult holtes volledig zonder holtes rond obstakels achter te laten. Vult gaten en gaten. Sluit rand tot rand af. Zet niet vast en krimpt niet. Dampscherm. Vereist geen dampscherm. Ongedierte. Bestand tegen insecten en knaagdieren. Insecten overleven het niet als ze er doorheen graven, omdat het schurend is en ze zal doden. Veelzijdig. Kan worden gebruikt in muren, plafonds en gewelfde dakholten. Nieuwbouw en renovaties. Geluidsisolatie. Goede geluidsisolerende eigenschappen. Dempt loodgietersgeluiden. Kan worden gebruikt in binnenmuren van slaapkamers, thuisbioscopen en badkamers. Bij nieuwbouw kunt u het beste eerst één kant van de muur gipsplaten. Voor renovatie-installaties moeten gaten in elke nopholte worden geboord. Milieuvriendelijk. Cementschuim is een inerte isolatie. Geen CFK's. Geen formaldehyde. Geen ontgassing. Geen vluchtige organische stoffen (VOC). Geen brandwerende chemicaliën. Recyclebaar. Kan daadwerkelijk worden vermalen en gerecycled tot compost of rechtstreeks in tuinen.

Waarom geen cementschuimisolatie gebruiken?

Kosten en beschikbaarheid zijn de twee grootste nadelen van cementschuimisolatie. Gebrek aan beschikbaarheid verhoogt de kosten.

Kosten

Isolatie van cementschuim kost ongeveer 20% meer dan isolatie van spuitschuim met gesloten cellen – ongeveer $ 3,00 per plankvoet. (Een plankvoet is één vierkante voet en één inch dik.) Voeg daarbij de reiskosten als er geen installatiebedrijven in de buurt zijn.

Beschikbaarheid

Airkrete traint, verleent licenties en certificeert alle installateurs die hun product gebruiken. Ze beweren installateurs te hebben in verschillende landen over de hele wereld en dat sommigen van land tot land zullen reizen. Op veel plaatsen kan dit nog steeds een probleem zijn. Zo is er momenteel één installatiebedrijf in Canada. Canada is slechts 2% kleiner dan heel Europa: bijna 4 miljoen vierkante mijl (ongeveer 10.000.000 vierkante kilometer).

De beschikbaarheid van Airkrete in de VS kan beginnen te verbeteren. Ze werken samen met Dr. Energy Saver om de landelijke dekking te verbeteren. Het vereiste training- en certificeringsproces kan enige tijd in beslag nemen.

Zelf-installatie van cementschuim is geen optie. Het moet worden geïnstalleerd door Airkrete-gecertificeerde installateurs. Er zijn geen doe-het-zelfpakketten beschikbaar.

Metaalcontact

Er zijn berichten dat cementschuim bij voortdurend contact schade aan staal veroorzaakt. Materiaal op betonbasis is alkalisch en kan de corrosie van gegalvaniseerd staal en aluminium versnellen.

Het gebruik van alternatieve soorten isolatie op metalen gebouwen zoals winkels en schuren elimineert elke kans op corrosie door betonschuim. Andere keuzes zijn onder meer sproeischuimisolatie, isolatie van minerale wolmatten, losse vulling van cellulose, aerogelisolatie of Icynene-isolatie.

Krimp

Cementschuim wordt onder druk in gesloten spouwmuren aangebracht. Er blijft een lichte druk achter nadat de installatie is voltooid en het product stevig op alles binnenin uithardt. Er is geen sprake van krimp.

Open caviteiten met retentieweefsel kunnen niet onder druk worden geblazen, waardoor een lichte krimp mogelijk is. Isolatie die niet aan de noppen hecht, kan luchtpenetratie mogelijk maken. Nieuwbouwframes bevatten ook vocht. Als het uitdroogt, kan het loskomen van de isolatie. Hout zet uit en trekt samen bij wisselende temperaturen en kan ook kleine gaatjes veroorzaken.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook